Wednesday, January 29, 2020

Jalan-Jalan naik MRT & Satay Kajang

Jalan-Jalan naik MRT & Satay Kajang | The next day hari Ahad pula aktiviti pagi kami hanya stay dirumah dan rest je sebab penat berjalan malam tu tak hilang lagi. Anak beranak semua macam tak larat je. Cuma pagi tu suami sempat pergi ke pasar beli barangan basah untuk stok mingguan punya dan kita pula sempat la masak lauk tengahari itu pun dibantu oleh suami. Kami masak simple-simple je, ayam masak merah suami yg masak dan Asha tambah masak sayur bendi bening dan nasi sahaja. 
 
Selesai je memasak Asha terus iron baju awal-awal dan sambung tidur, anak-anak pun sama. Around pukul 3 petang Asha tersedar tu pun lepas perut dah berkeroncong lapar. Bangkit je terus ke dapur isi nasi dalam pinggan. Tengah makan tu suami pesan lepas makan terus siap-siap nak pergi makan satay kajang naik MRT, ikut dia punya plan asal nak bawa budak-budak ni mandi sungai pagi tu tapi masing-masing kepenatan so suami ajak pergi petang pula. Kita cakap pada suami macam tak sempat nak mandi-manda kat sungai, dia kata jalan-jalan je nak cari durian kat Hulu Langat.

adeh...budak korea nih, dekat rumah sibuk nak pakai spek biru dia tu. Bergaya sakan, kalah ummi dia dah sekarang ni.
 
Kami pilih nak naik MRT dari Stesen Bandar Tun Hussein Onn biar la lama sikit dalam MRT tu, anak-anak pasti seronok dapat naik MRT a.k.a keretapi. Si abang Fateh tu memang taksub sangat dengan train. Si adik pula, inilah pengalaman pertama kalinya naik train.

macam diva dah anak bujang kita sorang nih. adik ralit tengok kipas besar atas siling.
 
ni first time adik naik MRT.
 
Tunggu MRT tak lama pun, kejap je dah sampai MRT nya. Orang pun tak ramai naik kalau hala ke Kajang. Tapi cuaca petang tu agak bahang sikit la.
 
Ummi duduk dengan artis sebelah ni hehehe. Semua orang dalam MRT tu tengok dia je, haish...ummi pulak rasa segan.
 
Ni kira first time juga Asha naik MRT, kalau LRT, Monorail, Komuter tu dah biasa naik. Agak besar juga gerabak MRT ni.
 
Satay Kajang Haji Samuri.
 

Kami tiba di stesen Stadium Kajang yang terletak betul-betul disebelah stadium dan Restoran Satay Kajang Haji Samuri cawangan utama. Dah sampai kena menapak pula dari stesen MRT ke Restoran Satay, fuh...dua hari banyak berjalan memang cair lemak. Muka pun rasa macam dah sunburn semula huhuuu.
 
Sampai je dalam restoran satay tu terus cari table, fuh...penuh je sana-sini. Luckily, dapat table belah dalam yang ada air cond, sejuk sikit. Asha duduk dulu dengan anak-anak sementara menunggu suami order makanan dan air.
 
Lepas order dan bayar siap-siap suami bawa terus kuah kacang dan nasi impit dahulu
 

Sementara menunggu satay dan air minuman kami ngap la dulu nasi impit dengan timun cicah kuah kacang dulu. Anak-anak pula masing-masing dah haus terus bagi susu kedua-duanya. Kemudian si abang dah bosan ajak abahnya keluar ambil angin, manakala si adik pula dah merengek mengantuk ditinggalkan bersama ummi terkontang kanting disini huhuu.
 
bagi si adik nasi impit, byk juga dia makan.

Si abang pun nak bersuap juga.
 
Elok je Fateh keluar dengan abahnya satay dan air minuman Kelapa kami pun sampai. Asha pun ngap ler dulu sebatang dua lepas tu tunggu suami dan anak bujang tu tak mari-mari terus call, memandangkan si kecik tu dah mula meragam.
 
kami order satay daging, ayam dan arnab 20 cucuk.

Kualiti satay dekat main branch ni kureng sikit la rasanya berbanding kat cawangan-cawangan lain seperti kat R&R, sebab pelanggan ramai jadi kualiti rasa tu kurang sikit la mungkin masa untuk membakar tu sekejap sahaja sebab ramai kan. Tapi jangan risau, sataynya tetap masak sebab diorang dah half cook satay-satay ni dikilang terlebih dahulu. Satay arnab tetap sedap dan lembut bagi Asha, kalau makan satay Haji Samuri ni memang tak tinggal la order satay arnab ni, fevret sangat.

lepas makan satay nak main pula.
 
 
Selesai makan terus keluar dari restoran tu sebab anak-anak dah mula rasa rimas duduk dalam restoran tu lama-lama. On the way jalan nak ke MRT tu ada pula playground kat sebelah stadium tu, stop kat situ dulu si abang nak main. 10 minit jela bagi dia main, lepas tu rushing gerak ke MRT sebab masa tu jam dah pukul 6.30pm, teringat suami tak solat lagi. Nasib baik si abang tak merajuk sebab dapat bagi main kejap je kat playground. Bila bagitau nak naik MRT lagi senyum je dia.
 
dalam train on the way balik pun adik nak susu lagi.

masing-masing muka mengantuk dan penat.
 
Ada kisahnya semasa kami on the way balik dalam MRT tu. Kisahnya, kami tersalah naik MRT menghala ke Kajang hahaha. Sampai je stesen Kajang kami turun tukar lane sebelah, ayoyo...dah penat sampai tersalah lane. Jadi macam panjang pula perjalanan kami, tapi budak-budak ni suka la dapat naik MRT lama-lama.
 
 
 
 
 
 
Foot Note: Next entri 'Pusat Sains Negara'

Tuesday, January 28, 2020

River of Life KL

River of Life KL | Cuti hari Raya Cina yg lepas kami sekeluarga telah menghabiskan masa bersama dengan bersiar-siar di area KL sahaja.

First day raya cina yang jatuh pada hari sabtu yang lalu kami bawa anak-anak bersiar-siar tengok lampu-lampu di KL pada sebelah malam. Pada siang harinya tu kami bawa anak-anak jogging di Taman Setia Eco Hill, Semenyih terlebih dahulu, kemudian bersarapan di luar dan membeli-belah barangan dapur pula di Tesco.

Adik muka mengantuk mamai lagi, pagi-pagi abah dah kejutkan dia bangun. 

Pukul 6.30 lepas solat suami kejutkan kita ajak pergi jogging kat taman, terpisat-pisat ler kita bangkit tido pasal dia kata dia kena keje pagi tu. 

suruh anak bujang amikkan gambar nampak semenggah sikit hehee.

Macam biasa la kita, even nak pergi jogging aje pun amik masa fikir nak pakai outfit apa tau. Kalau awal-awal tahu mesti malam tu dah prepare. Tenung punya tenung baju-baju dalam wardrobe tu terus nampak seluar senam, T-shirt dan extender baru beli tak pakai lagi terus try mix and match dulu. Nak pilih pakai kasut sport yng mana satu pun kalut, konon nak match dgn outfit, sampai kat tudung pula rasa tak dan nak iron terus grab shawl je, itu pun cincai-cincai lilit. Baru sapu krim sunblock kat muka udah dibilang tak payah mekap-mekap oleh suamiku. Tu pun dah makan masa, org laki-laki apa tau.

Berjaya naik sampai atas walaupun termengah-mengah. Berharap lemak-lemak itu akan cair hahaha.

Wefie satu kali.

Selesai aktiviti pada pagi itu kami pulang berehat dan bangkit semula pada pukul 5 petang bersiap-siap untuk bersiar-siar di sekitar KL pula. Sebelum sampai KL tu kami singgah isi perut dulu di KFC Alam Damai Cheras. 

masa ni persembahan lagu Faizal Tahir lagu Negaraku.

Persembahan air pancuran hanya bermula pada pukul 9-11 malam sahaja. Lagu-lagu yang dimainkan mengikut rentak air pancuran ada 6 lagu;
  • Asma-ul-husna: 9.15pm 
  • Warisan (Sudirman): 9.30pm 
  • Jambatan Tamparuli: 9.45pm 
  • Star Wars Theme Song: 10.00pm 
  • Rolling in the Deep (Adele): 10.15pm 
  • Negaraku (Faizal Tahir): 11.00pm 

Kami sampai pun around pukul 9.30pm tu pun berpusing-pusing cari parking sampailah kami park  kereta belakang HSBC dekat Masjid Jamek. Masa sampai tu show dah sampai kat lagu Hindustan hahaha ikut schedule atas ni patutnya lagu Adele, maybe rolling tukar-tukar lagu kot. Betul-betul last dapat dengar lagu Faizal Tahir pada pukul 10.15pm.

setiap show mengikut rentak atau ritma lagu yang didendangkan melalui speaker besar.

sempat rakam video sebagai kenangan eceh...macam kau datang dari jauh je.

wefie dengan background River of Life.

Actually River of Life ini tak capai expectation yang aku bayang dan harapkan pasal dalam gambar org lain atau blog-blog website yg disiarkan nampak cantik.

kita mahu seperti ini, air pancur keluar tepi-tepi tebing sungai ni ha baru lawo amik gambo.

atau begini, air pancur keluar bagaikan asap. Maybe we came not in the right time kot huhuu.

Kemudian, kami berjalan kaki sedikit melintas jalan ke dataran Merdeka pula. Bawa anak-anak melihat bangunan bersejarah dan lampu-lampu neon sekitar bandar KL. Seronok sangat budak-budak ni tengok lampu-lampu kat bangunan-bangunan tu.

Si abang Fateh paling suka nampak air.

sama macam dataran Putrajaya malam-malam minggu begini sentiasa ramai orang datang dengan family.

adik Fakeeh seronok dapat berjalan atas rumput.

jarang kita pakai spek kalau jalan-jalan ni kecuali memandu, oleh kerana berjalan waktu malam takut tak nampak suami dan anak-anak.

Bagi anak-anak bermain lari-lari sana sini puas-puas sampai penat. Terlalu seronok budak-budak ni.

sambil-sambil tu kami dapat tengok show api. KL biasa la ada benda-benda gini lagi-lagi kat tempat tumpuan ramai.

makin lama makin ramai pula orang kat dataran ni.

sedikit sedutan video show api.

Around pukul 11.30pm kami bergerak pulang. Agak letih juga badan sebab kena dukung budak-budak ni sambil berjalan jauh dari dataran tu ke parking, penat jogging pagi tu pun tak hilang lagu huhuuu. Lenguh-lenguh badan esok harinya. Anak-anak pula jadi mengantuk teroverdose, tu la berjalan dan berlari tak ingat dunia.



Foot Note: Next entry 'MRT & Sate Kajang'



Monday, January 20, 2020

Housewife on Weekend

Housewife on Weekend | Sebagai seorang ibu even jadi surirumah pada hujung-hujung minggu aje pun boleh stress iye. Lebih-lebih lagi anak-anak nak membesar ni masing-masing aktif kemain. Sebagai seorang wanita bekerjaya, jadi surirumah pada hujung minggu je pun bagi Asha mencabar juga. Jangan tak tahu, Asha pernah jadi fulltime housewife 3 thn lepas tau, tu pun bertahan selama satu tahun setengah je. Tak mampu la kita, rasa terperap dan otak rasa tak mengembang.
 
Macam biasa hari sabu ahad memang offday keje, so kebanyakannya kerja-kerja mengemas rumah memang dilakukan pada hari sabtu. Vacum, basuh baju, jemur baju, lipat baju, memasak, mandikan anak semua dilakukan pada hari tersebut dari pagi sampai la ke senja, kadang-kadang tu membawa ke malam. Kalau hari-hari biasa pula, Asha kebiasannya tidak memasak, hanya basuh baju kalau mesin basuh dah penuh serta iron baju kerja dan baju sekolah anak sahaja. Selebihnya Asha banyak melayan kerenah anak-anak pada malam hari selepas bekerja. Sejam bagi anak-anak tengok kartun dan sambil-sambil tu tukarkan pampers anak, gosokkan gigi anak-anak, buatkan susu dan iron baju.
Pukul 10 mlm waktu untuk tidurkan anak-anak.

Ceritanya hari sabtu yang lepas, setelah penat melakukan kerja-kerja rumah, petang tu dalam pukul 4 tu Asha siapkan mandi anak-anak semua lepas tu suruh diorang tidur pasal Asha rasa penat dah nak layan bebudak ni. Sambil-sambil tu sambung semula lipat baju anak-anak pula, siap je lipat Asha pula mandi, solat dan baring-baring pula, fuh...rasa aman la rumah untuk sejam dua tu, tapi...30 minit je la dapat baring, tiba-tiba si cinonet tu dah bangun sendiri dari buai. Lepas tu si kecik tu dah bangun buat bising udah abangnya pula bangun. Oh no, start balik kecoh rumah macam fun fair.

ni dia si cinonet Al-Fakeeh
 
Biasa la budak-budak, dah bermain, bergurau gaduh pula. Si adik dah pandai buli abang sampai menangis, dah tu dalam bilik kami pula hurm...apa lagi mengaum la kita macam rimau. Bantai ler dua-dua tu melalak. Ngam-ngam pula suami balik kami semua dah berderet dok atas sofa dengan muka cencorotnya hahaha. Semuanya senyap je bila abahnya lalu bagaikan tertelan cekodok hahaha.
Sorang muka sembab baru lepas nangis(si abg Fateh), sorang lagi (me) muka tak puas hati baru lepas marah anak-anak, dan si kecil tu pula muka tak bersalah dia lepas gaduh dengan abg. Sah-sah suami pelik terus tanya abg Fateh kenapa muka mencuka aja, si adik pula kalau nampak abahnya suka bergurau tunjuk penumbuk geram comel dia tu. Ha...ternyata kami bertiga sudah meroyan duduk dirumah sahaja seharian.
 
Kita pun apa lagi bagitau ler budak-budak ni stress seharian dirumah, nak tengok tv pun line macam siput. So suami pun kesiankan kami yang dah selenge ni berjanji lepas solat maghrib tu nak bawa kami pergi round-round kedai 2 ringgit.
 
Sementara nak tunggu azan maghrib tu Asha suapkan anak-anak makan malam dulu. Lepas tu kami bersiap-siap pukul 8.15 gerak, tapi plan nak pergi kedai 2 ringgit tak jadi sebab Asha ajak suami cari gerai or restoran yg ada jual makanan dessert sebab makan malam Asha awal pukul 6 ptg dan menu pun simple je, rasa tak puas tekak ni nak makanan manis-manis pula.
 
Pusing-pusing area Tesco Semenyih nmpak Secret Recipe je, lalu kami singgah makan disini. Oleh kerana main course sudah dirumah kami order menu starter dgn dessert je.
 
Kek Indulgence share 4 orang.

Kids meal burger mini, sedap, tapi anak-anak makan kentang je sbb bebudak ni dah kenyang makan nasi, makanya ummi dan abahnya yang ngap.

air sirap tp tak macam sirap, macam sirap smoothie pun ada, bebudak ni minum dgn abahnya.

My starter-Fried wonton minum dgn hot chocolate kenyang sikit perut.

dah kenyang mengantuk ye adik.
 
Selesai makan, ajak suami ke kedai 2 ringgit tapi dah pukul 9.30 macam tak sempat nak round dalam kedai tu makanya suami ajak round-round Putrajaya je.
 
Sampai je budak-budak ni eksaited, menjerit-jerit macma tak pernah dibawa keluar hahaha. Tengok orang ramai, kawasan luas berumput hijau, ada benda terbang-terbang berlampu atas langit mau tak seronoknya bebudak ni. Tiba je kat tengah-tengah dataran Putrajaya tu nampak ramai budak-budak main bubble, Fateh la seronok kejar-kejar letupkan bubble.
 
Kami cari port tempat duduk kat tepi-tepi air pancuran yg tak aktif dan takde air tu, duduk sambil mencari-cari tempat atau port orang meniaga bubble dan mainan-mainan terbang yg lain untuk budak-budak ni main. Elok je duduk ada budak-budak meniaga bubble lalu offer suruh beli, Asha pun beli la RM10. Berbaloi la setengah botol mineral tu sabun bubble kami guna bagi Fateh main untuk sejam setengah.
 
si kecik ni eksaited dapat berjalan atas rumput yg luas, berjalan je dia tak berhenti.

si abang syok main bubble dah. Siap buka selipar tu.
 
sempat la rakam keseronokan budak-budak ni main.
 
 
Pukul 11 malam kami bergerak pulang, tengok anak-anak dah letih dan mengantuk, masing-masing haus, umminya sempat bawa susu adik je, memang tak bawa beg yg berisi air, susu dan diapers budak-budak ni sbb tak plan nak round-round jauh sikit dari Semenyih. At the end abg Fateh minum susu botol balance si adik hahaha.
 
Kesimpulannya, jadi suri rumah ni walaupun bukan sepenuh masa pun kadangkala koyak juga mental, apatah lagi yang full time housewife. Makanya para suami penat bagaimana pun kalian jangan lupa bawa isteri dan anak-anak keluar dari rumah untuk release stress mereka walaupun hanya pergi ke taman dan makan ice-cream Malaysia aje.
 

Wednesday, January 15, 2020

Ulangtahun Kelahiran Abah

Ulangtahun Kelahiran Abah | Agak terlewat juga Asha update entri ini sebab kekangan masa lately ni sibuk tambahan pula sejak kedatangan virus Influenza di Malaysia ni, taraf kesihatan anak-anak dan diri sendiri merudum.

sebelum pergi ke restoran kami sambut sat kat rumah.
 

 
 
Pada 1/1/2020 merupakan hari kelahiran abah kita yang ke 60 tahun. Ngam la sambut time hari cuti new year. Ikut our planning nak sambut makan-makan kat kedai Steamboat tapi malangnya beberapa jam sebelum kejadian tokey kedai tu call informed kedainya tutup atas sebab-sebab ada perkara yang tak dapat dielakkan. Tiada rezeki la kiranya erm..

Planning dah cantik siap ada tema baju kaler merah tapi at the end macam kelam kabut je huhuu. Kalau ikut planning yang sebetulnya nak sambut kat luar kawasan maksudnya kami plan nak buat percutian keluarga sepertimana kami pernah buat sambut besday mama kat Port Dickson 2 tahun lepas tu. Memang cantik planning besday mama yang tu tapi abah ni Asha rasa agak terkilan juga planning banyak tak jadi huhuuu.

Kebetulan Fateh pun baru nak mula bersekolah so memang tak boleh nak ambil cuti la melainkan kami sambut awal atau lewat sedikit.

Last minute plan kami terjah je Restoran Mohd Chan kat Bandar Baru Bangi, memandangkan abah pun memang suka makan masakan restoran tersebut.

 
see dah cantik dah pakai baju sedondon kaler merah.

Jom lihat apa yang kami order.

dimsum
 
Dah nama pun restoran masakan cina muslim jadi menunya Chinese Cuisine ler. Kami order dimsum sebagai pembuka selera. Sedap sangat, menyesal order sepiring hahaha. Cecah dgn sos ala-ala sos yon tau foo tu sedap sesangat.

pau kacang
 
Order pau kacang sebagai desert tapi dah sampai dulu sebelum main menu ngap dulu la.
 
                                                                         dumpling

Order sepiring dumpling ala-ala macam karipap, sedap juga kulit pastrinya lembab walaupun nampak garing, intinya tak dapat nak dikenalpasti rasa inti apa, cicah dgn sos kicap campur cuka rasa macam pelik sikit, sedap makan cenggitu je.
 
butter prawn
 
Main menu pula kami order butter prawn, rasanya sedap la juga. 
 

sayur 4 musim
 
Sayur kami order satu jenis je iaitu sayur 4 musim maksudnya ada 4 jenis sayur dalam tu, bendi, kacang botol, kacang panjang dan terung. Sedap, rasa macam tumis cili api belacan gitu.

daging blackpepper
 
Daging blackpepper ni mama yang sibuk nak. Normal la rasanya, lembut je tak liat.
 
 
siakap taucu pedas
 
Last main menu Ikan siakap taucu pedas, konon nak raa kelainan sebab biasa order Siakap 3 rasa je. Entah la macam tak kena dgn tekak, rasa hanyir sikit sbb masak steam kot. Sosnya sedap. Selain itu, adik-adik Asha yang lain ada order mee dan nasi goreng ketam juga.

ni air minuman Asha tak ingat pula air apa tapi ada asam boi.
 
si kecik ni pula meragam pulak
 
Total makan kat sini RM300++ juga untuk 10 orang makan. Ok la, next time tak nak macam ni dah, plan macam kelaut sangat. Sebelum balik ke rumah tu ada la bagi abah hadiah, harap abah suka.


Saturday, January 4, 2020

Smart Caliph Centre | Fateh 1st day School

Smart Caliph Centre | Fateh 1st day School - Assalamualikum dan Selamat Tahun Baru 2020 semua. Coretan Asha kali ini berkisar persekolahan anak yang pertama kali menjejaki kaki ke alam persekolahan.



Misi Pencarian

Alhamdulillah...misi pencarian sekolah tadika untuk Al-Fateh selesai.

Misi pencarian sekolah untuk Fateh ini bermula dari bln 1 tahun lepas sebenarnya, Asha try survey tadika yang berdekatan dan harga berpatutan seperti Tadika Kemas tapi kena register awal pertengahan tahun bulan 6 macam tu dan kuota pula agak terhad serta belum tentu berjaya. Hasil perbincangan dengan suami pula tak nak terburu-buru, katanya bila tiba masa nanti baru cari so Asha  pun cancelled Tadika Kemas dalam list survey kami.

Dua bulan sebelum decide Smart Caliph Centre ni Asha ada berbincang dengan suami beberapa list Tadika yang betul-betul mengikut spesifikasi yang suami nak tu. Maksudnya school yang bakal Fateh sekolah ni mesti berteraskan Islamic Education, ada belajar mengaji, zikir, solat dan searus dengannya. Diantara list sekolah tersebut adalah;
  • Genius Aulad
  • Little Caliph
  • Brainy Bunch
Lokasi untuk ketiga-tiga list ini pula agak jauh dari rumah kami dan ianya terletak di kawasan pekan atau Bandar serta di kawasan perniagaan(shoplot). Jadi faham-faham ajela kawasan sibuk, dari segi keselamatan tu agak kurang sikit lagi-lagi kami berdua ni jenis bekerja jauh di tengah bandaraya pesat Kuala Lumpur tu ha.

Bila hampir ke penghujung tahun pula suami ada ternampak kain rentang 'Pendaftaran Tadika Smart Caliph Centre' di area kedai berhampiran rumah kami. Terus dia snapshot dan hantar ke whatsapp.

free trial 1 week.

Selepas kami berbincang suami decide nak pergi ke main brunch Smart Caliph Centre Bandar Seri Putra untuk pertanyaan dan pendaftaran. Masa open day pula Asha ajak suami pergi ke Tadika tersebut walaupun dah registered tapi sekadar nak lihat kawasan tadika tu aje, yela kena la check tempat kita nak tinggalkan anak kita belajar tu selesa ke tidak, selamat tak, so dapat la tengok keadaan bilik kelas, dapur, tempat tidur untuk anak-anak yang ambil day care dan kawasan sekeliling school tu cuma bilik air je segan nak buka tengok hahaha. Yang paling penting ada cctv dan ada guard house, nak masuk kena ada sticker pass dari cikgu, macamni baru selamat sikit. Alhamdulillah Allah permudahkan urusan kami untuk dapatkan tempat belajar Fateh yang dekat dengan rumah kami dan rumah parents Asha. Jika ada berlaku hal-hal kecemasan Atuknya boleh tolong tengokkan.

Fee Registration

Silibus Pembelajaran

Bayaran Pendaftaran Tadika Smart Caliph Centre ini berpatutan juga dalam RM800+ je. Monthly aound RM400 termasuk day care(belajar, makan & minum-3 kali dan mandi). Start masuk sekolah pukul 7am-12.30pm, day care pula sampai pukul 6.30pm. Tadika lain-lain Asha survey day care sampai pukul 6pm je, aje gila kita nak pecut dari KL tempoh jem lagi jemput anak hahaha. Tapi ada kenakan charge setiap seminit RM0.60 selepas 6.30pm jika lewat ambil anak dan cikgu ada bagi kelonggaran juga paling lewat pukul 7pm.

Tadika ini juga menerima pelajar bermula dari usia 3 hingga 6 tahun, jarang sekali ada school yang nak ambil anak-anak yang berusia 3 tahun masuk school.

First Day School


Pagi-pagi pukul 6.30am dah kejutkan Fateh bangun pagi bersiap untuk ke sekolah. Abahnya yang siapkan Fateh mandi dan pakaikan baju sekolah. Umminya cuma iron baju, packing barang-barang sekolah dan baju basahan Fateh, ok la tu uruskan anak sama-sama baru betul hehee.

abg Fateh buat drama pagi-pagi

Lepas dah siap tu dia boleh buat drama pula, sedih macam kita nak tinggalkan dia lama kat sekolah tu, siap minta abahnya nak peluk, air mata mengalir macam nak kena tinggal kat asrama kekdahnya.

Aktiviti Orientasi

Selepas selesai hari persekolahan hari pertama ticer sent link foto aktiviti anak-anak ke whatsapp ibu-bapa.

Day 1 Orientation week👦👧
🎨 collage: my name
🕋 solat dhuha
🎈blow the balloon
🎪 play with new friends & teachers


Solat Dhuha


Buat collage nama sendiri

Inilah hasilnya

Tiup Baloon tapi Fateh tak pandai tiup, dia duduk je kat belakang tu hahaha.

So far untuk branch Semenyih Permai ni tak ramai student dalam 10 orang je, baru lagikan. Pengasas tadika ini target paling minimum 15 orang dan maximum 30 org je. Tak ramai sangat pun bagus juga sebab cikgu boleh focus kat anak-anak.

Hari pertama sekolah ni ambil Fateh awal sikit dalam pukul 3pm macamtu sebab Asha off day hari tersebut untuk selesaikan beberapa urusan personal. Masa ambil tu time anak-anak yang day care ni tidur beramai-ramai kat ruang tamu, tapi Fateh tak tidur pun, masa sampai depan pintu school tu dengar suara dia je bermain.


Next day pula Asha start pergi kerja macam biasa dan Fateh abahnya yang siapkan serta hantar pergi school still ada drama juga pagi-pagi tu nangis minta abahnya tinggalkan adik sekali kat school hahaha. Bila time balik Asha sampai ngam-ngam pukul 6.30pm tinggal dia je sorang-sorang dengan cikgu. Cikgunya mengadu Fateh asyik tanya mana abah tak datang-datang ni sebab dia bosan kawan-kawan semua dah balik, kesian pula bila dia sorang-sorang je tinggal tunggu kita. Bila Asha tanya cikgu tu last student balik parents ambil pukul berapa, cikgu tu bagitau pukul 6 petang, oooh ok la  tu beza 30 minit je, risau juga kalau Fateh bosan nanti hari-hari begini.

Dari segi harga Asha rasa berpatutan sahaja, mana lagi nak cari yang lagi murah dan dekat. Kalau ada yang lagi murah pun tapi jauh pula, perkara-perkara begini pun perlu diambil kira. So Asha listkan dibawah ini beberapa point punca yuran tadika swasta mahal serta tips pilih tadika, bagi buka sikit minda ibu bapa yang masih tak celik lagi tu huhuhu.


Punca Yuran Tadika Swasta Mahal


1) Peningkatan gaji minimum di Malaysia - cikgu-cikgu pun manusia biasa yang ada kehidupan lain yang perlu ditanggung seperti kita juga, takkan nak bagi gaji 500-700 je.
2) Sosio kekeluargaan yang telah banyak berubah. Majoriti ibu bapa hari ini bekerjaya. Menyebabkan permintaan taska, tadika prasekolah di Malaysia semakin meningkat. Adakalanya permintaan melebihi penawaran penyebabkan yuran tadika yang dikenakan melonjak tinggi.
3) Tahap keperihatian ibu bapa hari ini terhadap pendidikan awal kanak kanak semakin meningkat. Mereka mahu yang terbaik.
4) Kos sewa kedai dan sewa rumah semakin meningkat tinggi - kebanyakan sekolah tadika sekarang terletak dirumah kedai atau shoplot faham-faham sahaja sewa shoplot lagi mahal dari rumah. Sedangkan sewa rumah di KL pun dah cecah RM900 sebulan untuk apratment kalau teres lebih lagi la harga sewanya.
5) Kalangan guru yang mengajar adalah yang berkualiti dan berpendidikan - kebanyakan guru  tadika sekarang adalah lepasan Diploma dan Ijazah.

Tips Pilih Tadika

Paling penting jangan sibuk ikut orang. Setiap orang berbeza-beza taraf keperluan kehidupan berkeluarga seperti jumlah anak, kewangan, lokaliti. Semua itu perlu diambil kira.
  • Cari yang berhampiran dengan tempat kerja atau rumah anda. Senang jikalau ada hal kecemasan anda boleh segera bergegas ke sana. Senang juga hantar dan jemput anak.
  • Tahap kebersihan dan keselamatan tempat tadika tersebut perlu diambil kira. Sebab anak anda akan ke sana setiap hari bekerja sepanjang tahun.
  • Kaedah dan modul pembelajaran adalah sesuai dengan “keperluan semasa” anak anda?
  • Anda mampu atau tidak untuk bayar degan kadar yang dikenakan? Ukur baju dibadan sendiri. Jikalau mampu apa salahnya.
 
Kesimpulannya, ini baru permulaan pra-persekolahan Fateh untuk usianya 5 tahun, kami lihat dulu perkembangannya bagaimana disini, masih ada peluang lagi untuk cuba hantar tadika lain untuk usianya 6 tahun nanti. Bagi Asha untuk permulaan ini bagi dia berkawan dan bermain dulu, belajar sikit-sikit tu tak pe la dulu. 




Nota Kaki: Punca Yuran Tadika Swasta Mahal & Tips Pilih Tadika telah diambil disalah satu blog atau website di internet dan telah diolah mengikut kesesuaian penulis.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...