Saturday, February 24, 2018

Pantai Teluk Batik Lumut, Perak


Cuti perayaan Chinese New Year yang lepas kami sekeluarga pergi bercuti ke Teluk Batik Lumut, Perak.  Pada awalnya kami tidak merancang pun nak pergi bercuti lebih-lebih lagi masing-masing sibuk dengan kerjaya. Kebetulan juga kami dah lama tak balik kampung asben, so sekali harung la dah alang-alang nak balik kampung tu kita pun apply la cuti lebih sikit. 

Kami gerak pulang ke kampung pada hari khamis yg lepas (15/2/18) tu pun gerak tengahari sebab pagi asben pergi hantar service kereta dulu.  Kami tinggal umah MIL dulu dalam 3 hari sampai hari ahad tengahari lepas tu tu kami gerak check in hotel di Teluk Batik. On the way nak ke Teluk Batik tu la kami singgah la beli bubur Perak. >> Klik sini <<


Kalau dah last minute punya planning memang tak dapat la survey hotel or chalet yg best2, booked pun 2 minggu sebelum pergi, so dapat la kami room yg ala-ala aje gitu. Nak booking Marina Cove dah full, Virgo Batik Resort je yang vacant masa survey tu, walaupun ada terbaca review blogger lain yg pernah stay kat sini agak menakutkan tapi kami pasrah jela. 


Ni view dari tingkap bilik kami, kami dapat view belakang hotel. Masa baca review blogger yg disebutkan diatas tu ada cerita kolam mandi ni telah menjadi tempat monyet liar berenang-renang, siap ada gambar lagi tu wakaka. La ni deme dah tak bagi mandi kat kolam ni mebi dah ada aduan la tu kot so kolam tu dibiarkan air cetek dan kosong supaya tiada orang mandi-manda kat situ. Actually Resort ni ada je kolam mandi yang lain dan besar sedikit dan lebih terjaga so tak la rasa ralat sangat untuk mereka yg gemar mandi kat kolam renang.

Ni view depan bilik mandi, masuk-masuk je nampak sinki dulu kau hahaha.

Ini pantri a.k.a dapur. Perabot yg sangat limited, ada seketul fridge dan kabinet kecil kat sudut tingkap tu ha, rasanya boleh je tambah meja makan dan kerusi kat tepi tu. 

Jangan terkejut. Ini lah dinamakan almari bujang kikikiki, meja solek pun takde kerusi. Sedih betul, nak makan tiada kerusi terpaksa bersila atas katil dengan penuh berhati-hati. 

Katil single bed kami cantumkan supaya Fateh boleh tido kat tengah-tengah tu. Tv pula memang zaman tok kaduk punya style, siaran tv dapat  channel 1,2,3 dan Atsro (Prima & AXN je), tv pula gantung kat dinding macam kat kedai makan dolu-dolu kan hihiii. Boleh la bukan nak tengok tv sangat pun. 

Lepas check in letak barang kami minum-minum dulu sambil makan bubur Perak lepas tu salin pakaian kami terus ke pantai Teluk Batik.

Fateh seronok la dapat mandi laut, masa pergi Langkawi tahun lepas tak dapat nak mandi lama-lama sebab kesuntukan masa. Dapatla mandi sejam petang tu.

Pada waktu malam kami keluar makan malam pada pukul 9.00p.m gitu cari kedai makan sekitar lumut yg terdekat. Hari pertama malam tu kami makan kat restoran betul-betul tepi jalan kat simpang traffic light berhampiran perumahan awam(navy). Tapi tak de snap foto sebab dah lapar sangat, order makanan pun yang simple je nasi goreng cina, tomyam daging, ayam goreng kunyit, air sirap bandung dan teh tarik. Lepas makan malam kami jalan-jalan sebentar sekitar dataran teluk batik, kebetulan ada event pertandingan menyanyi. Kami singgah kejap je sebab tak minat sangat nak tengok orang menyanyi-nyanyi dah sekarang ni mungkin faktor peningkatan usia kot hehehe.

Keesokan harinya pagi-pagi lagi kami dah tercongok kat tepi pantai bawa Fateh mandi laut lagi. Kali ni bagi dia mandi lama sikit.

Bila cuaca dah start nak panas kami stop mandi dan lepak-lepak tepi pantai main pasir pula sementara tunggu asben belikan sarapan, 2 jam lebih juga kami mandi laut dan berjemur, kulit pun dah tan.

Kami pulang ke bilik hotel untuk bersihkan badan dan berehat seketika sebelum keluar semula untuk makan tengahari di Aeon Manjung.

Selepas makan tengahari kami jalan-jalan dalam mall dan abah Fateh ternampak benda ni suruh kita naik dengan anak, adeh...dia tak nak naik pula, segan weh...demi layankan anak naik aje la.

Pukul 6.30 petang balik semula ke hotel solat dan berehat-rehat sambil tonton tv sampai la pukul 9.30 malam. Kami pergi makan malam kat Restoran area yg sama juga tapi kali ni kedai yang kami makan ni bersebelahan dgn restoran yg malam sebelumnya kami makan tu. 

Kami order 3 lauk ni je. Siakap bakar, kailan masin dan sup ayam.

Ikan siakap bakar, masa order tu suami sebut ikan bakar je tapi langsung tak tanya ikan apa yg nak dibakar. Bantainya deme bagi ikan yg tak pernah makan baru tau, nasib baik la kita tanya ikan apa yg ada. Sedap juga ikan bakarnya, cukup bahan perapan dan tumisannya.

Sup ayam ni sebenarnya order untuk Fateh sebab dah tau ikan bakar mesti pedas tapi terlupa nak minta masak jgn pedas. Lastly umminya la yg makan sampai habis, memang sedap, cukup rasa.


Kailan masin. Memang betul-betul masin ko tapi sedap, tak kedekut ikan masinnya. Harga lauk-pauk yang kami makan ni dalam RM40 je tau. Kira murah la ikan siakap tu.

Keesokan harinya kami bersiap-siap untuk pulang kembali ke KL. Tengah berkemas-kemas tu suami pi beli sarapan dulu.

Nasi lemak Perak, ada ikan masin dan secawan kopi. Tak pasal-pasal ada 2 botol jamu kat situ ekekeke.

Dah siap berkemas kami check out dan singgah sebentar ke Lumut untuk memborong hasil laut pula.

Terminal Jeti Pangkor, Lumut.

Kedai yg menjadi favourite Asha jika kesini untuk memborong ikan bilis mata biru adalah kedai Perusahaan Hamid Ali.


Pasal apa kedai ini menjadi kedai kegemaran Asha kerana ikan bilis yg dijual disini segar-segar belaka dan tiada lalat, nampak kemas dan bersih je kedai ni. Ikan bilis mata biru yg dijual disini murah sikit berbanding dikedai yg lain. Korang jgn tertipu tau, kalau nak beli ikan bilis mata biru tapi nak murah diorang jual ikan bilis kotak mai dari siam punya tapi deme kata la yg tu ikan bilis mata biru juga. Oleh kerana kami kerap memborong ikan bilis mata biru disini makanya sedikit sebanyak dah tau la rupa dan jenis ikan bilis mata biru yg sebenar. Harga pula 100gm  RM7.50, kalau beli sekilo RM70,  setengah kilo pula RM35. Kira ikan bilis mata biru yg Asha beli ni jenis yg murah setakat ini sebab ada yg lagi mahal sekilo RM80-90. 


Kedai ni ada akuarium, bila tak ingat nama kedai ni Asha sebut kedai yg ada akuarium tu ha.


Tara...hasil-hasil laut yg sempat diborong. Ada la 3kg ikan bilis mata biru ni Asha borong untuk diri sendiri, mak dan kawan-kawan opis. Masing-masing yg tahu kesedapan dan kekenakan ikan bilis mata biru ni memang tak ketinggalan nak kirim, rugi tak beli tau, sedap ikan bilis ni, rangup. Kadang-kadang beli kat pasar punya bila goreng liat.




6 comments:

anak denesor said...

aduh sedapnya makan die..yeake ade monyet mandi kat kolam tu...ish seram juga dengar..nnti kne gegt ngan monyet tu ke..hahaa

Azlinda Azman said...

pantai ! Ikan bilis...aduhhhh wishlists akk ni tau..nk pi jugak nanti

Hans said...

bestnya mandi dekat pantai
btw gambar makanan tu semua best2
hahaha

NZED GuestRoom said...

NZED GuestRoom, Lumut - Nikmati penginapan yang menyeronokkan untuk bilik & suite ala hotel atau homestay bajet dengan nilai yang hebat bagi wang anda di salah satu lokasi teratas di Lumut, Perak (Malaysia).
-> www.nzedguestroom.com <-

shalimar yusof said...

Nanti datang lumut gtau laa..leh kelah sama2..ehehe

adianiez AIDA said...

Aida x pernah singgah teluk batik lagi. In shaa Allah akan dtg. Pantai side sana memang ohsem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...