Thursday, November 30, 2017

Tarikan Baru di Langkawi - Telaga Walk @ Chenang


Sebelum Asha nak cerita pasal tempat baru yang harus korang kunjungi di Langkawi ini Asha nak habiskan cerita lawatan kami yang lain terlebih dahulu. Entri sebelum ini boleh klik > https://diariashmira.blogspot.my/2017/11/kilim-geoforest-park-langkawi-fish-farm.html.

Jika anda ikuti sambungan cerita kami sebelum ini, selepas je kami makan tengahari di Kak Yan nasi campur tu kami terus pi Pekan kuah untuk memborong coklat ler apa lagi.

Datang ke Langkawi memang tak sah jika anda tidak memborong coklat. Mula-mula kami masuk kedai Langkawi Saga dulu, kedainya terletak berhadapan dengan kedai Haji Ismail Group. Barang-barang dan coklat yang dijual disini dan harganya pun lebih kurang sama je dengan kedai Haji Ismail Group. Kat kedai ni kami beli beberapa jenis coklat antaranya coklat Maltesers dan Loacker, korang memang patut beli dua jenis coklat ni tau sebab sedap gila. Kenapa sedap?

Malteser ni memang sedap gila dalam dia gula perang yang bersalut coklat diluar, rasa lebih kurang macam coklat Daim tapi lagi sedap. Tak percaya? Kena cuba.


Dan...yang ini pun tengah viral jugak, sedap rasa lebih kurang macam Ferrero tapi lagi sedap, soft. Tapi jangan tersalah beli yang Dark Chocholate tau melainkan korang memang suka coklat yang ada rasa pahit-pahit sikit. Satu kotak ni je boleh habis sorang makan, kalau kat KL khabarnya susah nak dapat jenis yang macamni, banyak coklat waffer jek.


Lepas da borong coklat kami singgah pula Haji Ismail Group tambah coklat lain pulak dan beli barang-barang lain seperti sudu, kain batik dan beg troli baju khas untuk sumbat coklat sahaja. Menyesal kau tak bawa beg besar.


Nampak tak? Satu beg penuh coklat dan gula-gula sahaja. 

Dah puas shopping coklat kami menuju ke tempat-tempat bersejarah yang lain seperti Beras Terbakar. 


Pintu masuk yang agak tersorok sikit dengan kedai-kedai kraftangan disini.

Ni la rumah dimana berlakunya kejadian beras terbakar, sape tahu sejarahnya tu akan tahu la kat mana area beras yang dibakar tu. Dulu zaman kanak-kanak pernah datang kesini tapi keadaan rumahnya tak seperti yang sekarang ni, dulu macam tiada orang tinggal kat rumah ni tapi sekarang dah nampak berubah sangat keadaannya nampak lawa dah rumahnya, ada keturunan asal tuan rumah ni yang duduk dan jaga rumah ni dah.

Ini la kawasan di mana beras tu terbakar.  Ada sejarahnya kenapa pada zaman tersebut beras dibakar di laman ini.

Ini la dia beras terbakar.


Hebat Fateh ni, bila dia get ready posing kat situ semua pengunjung terpaksa ketepi bagi space kat si cilik ni dulu nak bergambar hihihii. Kalu ummi yang nak pose kat situ berpeluh nak tunggu turn.

Sambil-sambil tu  kita cuci mata tengok barangan kat sini. Agak murah juga barang-barang kat sini, kalau korang jenis yang pakai kain batik atau nak beli buah tangan untuk mak or mak-mak sedara korang patut shopping sini sebab kenapa? Harganya murah gila weh...kain batik RM10 je tapi berkualiti. Pergh...rasa menyesal beli kat Pekan kuah sebelum ni, ingat hat situ dah murah dah. Macam-macam ada kalau korang kaki shopping mesti singgah sini hokey.

Oleh kerana ini adalah hari terakhir untuk kami jelajah satu Langkawi even banyak lagi tempat-tempat menarik yang tak sempat dikunjungi. Kami singgah ke Eagle Square sebelum pulang ke bilik penginapan.


Sebelum ke Eagle square kami bersiar-siar di Taman Lagenda terlebih dahulu, lokasinya terletak bersebelahan dengan Eagle Square.

Taman ni agak suram dan tiada pengunjung mungkin tarikannya kurang berbanding di Eagle Square.

Jauh juga dari Taman Lagenda nak ke Eagle square lebih-lebih lagi berjalan kaki.

Yang cantik view depan pintu masuk Taman Lagenda ini sahaja. Jika korang kesini tidak disarankan masuk  ke taman ini sebab memang tidak menarik serta suram habis dek kerana tidak diselenggara dengan baik, cuma ada segelintir penduduk tempatan sahaja yang jogging kat sini.

Tak sah jika ke Langkawi korang tak singgah Dataran Helang ni tau.

Tak dapat nak ambil gambar full sebab ramai orang.

Malam terkahir disini sempat la makan malam di tepi pantai ala-ala kat Jimbaran Bay Bali tu hehehe. Kebetulan bilik kami berdekatan dengan kedai makan seafood tepi pantai ni so asben beriya-iya ajak dinner kat sini. Kalau ikutkan memang dah tau la hargnya mahal tapi dah asben yang nak belanja kita on je.


Sejak stay bilik penginapan kat area tourist ni Fateh dah pandai beramah mesra dengan tourist tau. Asal lalu je tourist kat tepi tu dia dok say halo...halo je. Dia dapat perkataan baru tu pun masa nenek Korea say halo kat dia udah melekat je perkataan tu.


Simple menu je kami order, Ikan siakap bakar cicah sambal belacan & salad, kailan goreng belacan dan air kelapa. Itu pun kenyang sangat-sangat sebab ikan siakap tu agak besar juga nak dihabiskan.

Selesai makan around pukul 10 malam tu Asha ajak suami pergi ke Telaga Walk @Chenang, terdetik nak kemari gara-gara rakan-rakan Facebook tag kita dan suggest pi melawat tempat ni tengok apa yang menarik sangat tempat ni.

Ni salah satu gambar yang kawan-kawan tag dan share di Facebook tu. Kalau tidak Asha memang tak tahu kewujudan tempat ini.


Suasana Telaga Walk diwaktu malam. Walaupun dah nak tengah malam pengunjung masih ramai lagi duduk bersantai sambil ambil angin malam serta makan malam disini.

Disini memang menjadi tumpuan ramai kerana ada restoran seafood tau, ada banyak kedai seafood disini yang korang boleh pilih dan makan. Shoplot pun banyak tapi setakat ini hanya beberapa kedai je yang telah dibuka seperti kedai dobi. Kereta seakan-akan volkswagen yang berhias cantik dengan lampu warna-warni yg korang nampak ni sebenanrnya telah di ubah suai menjadi basikal ala-ala macam beca.

Fateh la paling seronok tengok, memang dia nak sangat naik benda ni asyik sebut jom la...jom la. Sebenarnya ummi dia pun teruja juga nak naik hahaha. 

Yang  kami naik ni macam kereta api, diorang ubahsuai tong drum ni jadi mini train dan menggunakan kenderaan jenis ATV untuk menariknya, kalau tidak bagaimana nak bergerak mini train ni kan. Dah puas seronok naik mini train ni kami pun pulang berehat ke penginapan kami.

Awal pagi esoknya merupakan hari terakhir kami disini, kena la berkemas-kemas sebab nak kena check out before pukul 12pm, perancangannya nak keluar awal lagi tapi masing-masing dah kepenatan dek seharian berjalan semalamnya tu kan, memang banyak tempat kami berjalan hari ke-3 tu berbanding hari ke-2. Konon sempat la makan tengahari di laman padi dulu sebelum pulang. Apakan daya hari terkahir tu hari Jumaat pula, suami singgah solat jumaat dulu sebelum pi airport. Dah tu flight kami pukul 3.00pm, asben kata menyesal tak amik flight malam sikit, tiada la kelam kabut nak balik, boleh la jalan-jalan lagi sebelum pulang. Memang kelam kabut juga kami nak pergi airport . Tiba je di airport kami berlari-lari nak check in bag dan tiba-tiba dapat tahu flight delay setengah jam fuh..lega. Sempat la tukar lampin Fateh dulu, tapi tula makan tengahari tak sempat, memang lapar, dah berangan nak makan kat laman padi, apakan daya tiada rezeki.

Dalam flight pulang ke KL ni baru ada tv dapat la lekakan Fateh dengan kartun. Kami tiba di KLIA pun around 4.30pm, sampai je ambil beg terus lunch merangkap dinner sekali.

Alhamdulillah selesai sudah percutian 4 hari 3 malam kami di Pulau Langkawi. Panjang umur dan ada rezeki Insyaallah kesini lagi la kami. Banyak lagi tempat yang tak sempat dilawati antaranya Makam Mahsuri, Telaga Tujuh, Laman Padi, Taman Mardi, Rumah terbalik dan mandi pantai pun tak sempat, Fateh dan abahnya je yang sempat mandi pantai.


5 comments:

Nadia Johari said...

laam tak pergi Langkawi..last bercuti langkawi masa study

Azlinda Azman said...

last pi langkawi masa ngandung DHia.. banyak yang best kat Langkawi. Hope dpt p sekeluarga nt

Asha Raimi said...

Kita pulak rs x puas pusing2 langkawi lg nadia. Byk tmpt tak sempat lawat.

Asha Raimi said...

Byk juga dah tempat best kat sinj kak linda tp tu la x dpt lawat semua. Kena dtg lg.

Julia Tarmidi said...

Salam singgah sini dan follow :)

btw jom join GA saya!

http://www.akuseorangtraveler.com/2017/11/give-away-hadiah-misteri-dari-astraveler.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...