Tuesday, November 28, 2017

Langkawi Island - Sky Cab , 3D Art & Crocodile Farm


Last week pada 21/11/2017-24/11/2017 Asha pergi bercuti bersama-sama keluarga kecil kami ke Pulau Langkawi. Sudah tentu kami menggunakan perkhidmatan pengangkutan udara dari Malaysia Airlines. 

Sebelum fly kami isi perut dulu, sarapan merangkap lunch sekali. Kami check in baggage awal dalam kul 10.30am, flight kul 1.30pm. Saje sampai awal tak nak kelam kabut lebih-lebih lagi bawa anak kecil ni. Ikut style asben nak gerak lewat sikit, to me takpela...tak nak terlepas flight macam dia dulu-dulu. Kami makan nasi lemak tapi tak kena dengan tekak kami pula sebab nasinya lembik, sambal pula pedas sgt2 dan ayam masak merahnya bersepah biji-biji cili. Asben langsung tak makan ayam masak merah tu katanya boleh kena appendiks telan biji cili tu hahaha. Sebelum ni pernah je makan kat sini sedap, la ni entah kenapa tak kena semuanya. Tak nak membazir kita makan je semua sampai habis.

Fateh pun tak makan sangat nasi lemaknya sebab tak sedap, dia buat main je.


Dalam flight, sebelum terbang mood Fateh ok lagi time nih. Kami pilih seat belakang line second last dekat dengan tandas, asben kata senang kalau Fateh nak poo poo or pee pee. Untuk flight nak pergi ni tiada hiburan seperti screen tv hanya radio or koleksi lagu sahaja, boring sikit la Fateh. Tak duduk diam, tak nak pakai seat belt, sibuk nak turun dari seat nak berjalan-jalan, payah juga ye bawa anak kecil naik flight ni sebenarnya. Tu belum lagi naik bas dan train lagi haru dengar dia menjerit.

Kami tiba di airport Langkawi pada pukul 3ptg. Lepas ambil bagasi terus ke kaunter sewa kereta, kami ambil kereta sewa Myvi untuk 3 hari dalam RM200++. Gambar kereta sewa takde pula, lupa nak snap.

Selepas dah ambil kunci kereta dan simpan bagasi kami terus on waze cari tempat penginapan kami. Kami menginap di Grand Beach Motel area pantai Chenang, nak sangat view pantai dekat dengan bilik kononnya, sebab tgk foto kat google image macam foto kat bawah ni ha, boleh lepak-lepak kat gazebo tepi bilik lepas mandi pantai. 

Yg ni pun entah berapa tahun sudah punya gambar. Sekarang gazebo tu pun dah takde diorang dah buka kedai ikan bakar pula. Tertutup sikit nak tengok view pantai dan tambahan pula hadapan bilik kami ni ada pembinaan so kurang cantik dah viewnya. Nak cari bilik ni pun tak jumpa tau asalnya, puas kami pusing pantai Chenang 3 kali baru jumpa. Pantai Chenang yang cantik pun dah tak nampak dah dari tepi jalan, penuh kedai dan resort hotel je. Seriously pantai Chenang dah tak macam dulu-dulu, dah jadi tempat tourist je banyak, dah macam Bali pun ada. Nak lepak petang-petang tepi pantai pun tak best dah, pencemaran mata sangat hahahaha, asben suka la dapat cuci mata.





























View dalam bilik not bad, selesa cuma berpasir sikit bilik mungkin dekat dengan pantai, bila angin tiup memang boleh masuk la pasir tu dalam bilik. Pihak pengurusan sepatutnya sediakan penyapu lagi-lagi bilik di tingkat bawah.

Bilik air luas dan terletak di hadapan bilik, so sesuai lepas mandi pantai terus masuk bilik air kat depan. Yang paling penting bagi kita kalau pergi mana-mana hotel tak kira la 4 start ke 2 star ke mesti ada iron. Dari segi harga utk 4hari 3 malam RM400++ memang tak berpuashati juga sebenarnya dgn apa yg kami dapat, bukan include breakfast pun. Oleh kerana motel ni di kawasan tumpuan pelancong asing so cenggitu la harganya.

Kami sampai pun dah agak petang, perut pun lapar, kebetulan ada kedai makan goreng-goreng belakang bilik kami ni so asben beli bungkus je nasi goreng daging merah yang berharga RM14 sebungkus, ha...gila kau dia kasi harga pelancong kat kami, dah la tak sedap. Malam tu makan malam memang kami cari makan kat luar je, kebetulan ada pasar malam kat Kedawang kami singgah situ beli pulut durian dan ayam gunting je sebab perut masih lagi terasa kenyang makan nasi goreng mahal petang tu hahaha.

Keesokan harinya, hari kedua di sini kami memulakan lawatan kami yang pertama ke Sky Cab yang terletak di Burau Bay. Harga tiket seorang RM50 untuk dewasa termasuk 3D Art & SkyRex tapi malangnya kami tak masuk kat Sky Rex sebab ingat kena bayar lagi adoi ruginya.

dalam Cable car, Fateh diam je sebab gayat.

ni gambar depan tasik sebelum naik cable car.

Berada di puncak panorama Langkawi.


Muka Fateh selepas turun dari Sky Cab.  Baru ummi tahu yang Fateh gayat pada ketinggian, sepanjang berada di atas asyik berdukung je tak nak turun sangat.


Kami rest sat sambil makan banana split kat cafe dalam tu.

Sambung lawatan ke 3D Art pula, ramai juga orang kat dalam ni, nak posing lama-lama pun segan sebab masing-masing tunggu turn.

Actually ni je gambar yang sempat selamat dalam kamera, yang lain dah terdelete. Sedih sangat, banyak foto kami snap kat sini sebenarnya.

Kalau datang kat sini memang korang kena spend time setengah hari untuk aktiviti-aktiviti kat sini,  macam-macam ada tapi sebelum nak datang kena rajin search website Panorama Langkawi ni http://www.panoramalangkawi.com/ terlebih dulu kalau tak jadi la macam kami tak masuk ada satu tempat yang dah include dalam pakej tu huhuhuu.

Perut pun dah lapar, on the way keluar dari Oriental Village atau Burau Bay ini kami singgah makan  tengahari betul-betul kat simpang traffic light. Orang pun tak de sangat makan kat sini mungkin sebab dah pukul 3 petang.

Bau asap ikan bakar ni la yang membuatkan ku terasa lapar. Kita ambil ikan bakar kekisi ada paste cili kat badan ikan tu, makan pula dengan sambal belacan dan ulam-ulaman pergh... curah pulak sikit air asam atas nasi memang selera sangat.

Plan kami selepas makan sebenarnya nak ke Telaga tujuh, tapi hujan pula masa tu tak jadi pergi so kami plan pergi ke tempat lain. Dalam perjalanan tak tau nak pi mana lagi tu kan tiba-tiba cuaca dah  beransur cerah dah tak hujan terus kami decide nak pergi Crocodile Farm, bila ada anak kecil ni memang kena fikir tempat-tempat yang sesuai untuk dia juga.

Tike masuk ke Crocodile Farm ini RM18 untuk dewasa, manakala kanak-kanak bawah 3 tahun free entrance. Kalau kat tempat lain dah kena charge tu.


Foto kat Crocodile Farm pun banyak yang terdelete juga sobsob. ;(
Tak dapat nak share foto bagi anak buaya makan dan show buaya yang lain. Ini je yang terselamat.

Nasib baik ada gambar ni yang terselamat, ada la foto kenangan Fateh dengan buaya, seronok dia dapat bagi anak buaya makan, siap panggil buaya tu ulat. Masa bawa dia tgk buaya kat Zoo Negara, Zoo Taiping dan Taman Buaya kat Melaka tak heran apa pun dia.

Tempat terakhir sebelum pulang ke bilik penginapan kami singgah makan laksa belakang area airport, kebetulan balik lalu situ. Tengok banyak gerai Laksa, tak tau nak pi yang mana satu, kami singgah je yang mana nampak happening.

Laksa ikan sekoq, rasa lemak ikan tu yang menyedapkan lagi rasa kuah laksa tu. Kalau datang ke sini mesti cuba.

Ok la, setakat ini dulu Asha share penglaman bercuti di Langkawi Island. Tunggu next story pula.









2 comments:

Azlinda Azman said...

naik flight kurang penat,kan berbanding naik kete. harga hotel tu nmpk mcm ok. cenang mmhl mhl sket kan

Asha Raimi said...

Betul tu lurang penat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...