Monday, September 7, 2015

Lontong JawaApa itu lontong?

Sesetengah masyarakat kita kalau nasi impit or ketupat still dipanggil lontong. Actually lontong yg sebenarnya adalah seperti diatas ini yek.

Lontong merupakan makanan tradisi semasa musim perayaan bagi masyarakat jawa, ianya banyak didapati di perkampungan jawa sekitar daerah Klang, Meru, dan Kapar. Makanan ini sebenarnya sedikit menyerupai nasi impit, bezanya kalau nasi impit dibalut dgn daun kelapa, tetapi lontong pula dibalut dgn daun pisang dan ianya meninggalkan aroma daun pisang yg sgt wangi. Ala...mcm mkn nasi lemak daun pisang ler...wangi je baunya.

Kebiasaanya lontong dihidang bersama dgn kuah kacang dan ayam masak kicap bg tradisi jawa. Bagi kebanyakan masyarakat sekarang ianya lebih enak jika dimakan bersama rendang ayam atau daging, sambal tumis ikan bilis, kuah lodeh, telur rebus dan telur goreng. Ikut kesesuaian dan kesedapan tekak masing2.

Kini, lontong bukan sahaja sesuai dihidangkan pada musim2 perayaan malahan untuk sebarang acara seperti kenduri dan majlis hari jadi.

Mungkin ada yg pernah merasai kesedapan lontong ini di rumah-rumah jiran ke, saudara-mara ke dan teringin nak merasainya lagi tapi tak tahu mana nak order. Nah, anda boleh Call/Whatsapp spt nombor yg tertera dibawah ini;


En. Raimi - 013 3028860(Call/Message)

Pn. Nora - 012 9804549(Call/Message/Whatsapp)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...