Saturday, January 12, 2019

Wish List 2019

Wish List 2019 | Belum terlambat kiranya Asha nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2019 buat rakan-rakan dan pembaca semua dan belum terlambat juga Asha nak share wish list untuk tahun 2019 ni. Asha rasa untuk tahun 2019 ni wish list Asha more to Home Improvement pasal dah ada dua orang anak ni kerja-kerja menguruskan rumahtangga pun dah makin bertambah makanya Asha memerlukan peralatan bantuan yg boleh mempercepatkan dan memudahkan kerja-kerja Asha dirumah. 

1. Air Fryer - Sejak bersalin anak no.2 ni terus berazam nak beli benda alah ni dulu, penting sangat alat ni, lagi-lagi selepas habis pantang nanti Asha dah nak mula bekerja semula. Ada pula anak kecil  yg baru ni memang susah nak memasak, harap alat Air Fryer ni dapat membantu. Setakat nak goreng ikan dan ayam menggunakan Air Fryer ni senang boleh set timer dan suhu macam microwave. Lepas tu boleh la kita tinggalkan dan buat kerja lain. 

So far tgk harga Air Fryer untuk brand Russel Taylors ni kat Lazada dan Shopee around RM170++, diantara yg termurah setakat ini.


2. Dryer Machine - Dah lama teringin beli mesin pengering baju ni, sejak dari lahirkan anak yg sulung lagi. Kadang-kadang bila dah penat sangat bekerja memang selalu juga hantar baju ke dobi, sejak masuk anak dua ni nak jimat sikit baju basuh kat rumah dulu bila nak keringkan baru hantar  kedai dobi. Dari kerap mendobi ke kedai dobi je baik beli dryer machine terus kan. Ikut hati nak beli mesin basuh sekali dengan pengering tapi abah kita advice better beli asing-asing sebab biasanya mesin basuh 2 in 1 ni akan cepat rosak. Lebih baik Asha ikut cakap abah sebagai seorang pakar electrician. 

So far Pengering baju brand Midea murah untuk yang 6kg around RM800++. Tapi still survey brand lain yg lebih berkualiti dan tahan lasak juga.

3. Penapis Air - Yang ni masih lagi 50/50 nak pasang, ingat bila dah duduk umah sendiri nanti baru betul-betul nak pasang. Memandangkan ianya suatu keperluan kena pasang juga la satu, masih memujuk cik abang lagi ni. 


Nak pasang water filter ni kena fikir service after sales juga, kena cari ajen yg tepat, tak nak nanti bila ada masalah tiada ajen yg nak solve. 

4. Rak barang tak pakai - Memandangkan stay rumah sewa lagi so tiada space or bilik stor, jadi banyak barang-barang yg tak pakai atau jarang digunakan tu tiada tempat simpanan. Kebanyakannya barang-barang anak seperti stroller, katil bayi, carrier, car seat, walker & playpan. Barang-barang kami pula kebanyakannya barang-barang kereta seperti bateri kereta, ekzos, absorber, bumper, dan lain-lain. Itupun banyak juga yang dah dihantar dan disimpan di stor rumah kami di Sepang. 

Plan nak pasang dan letak di bahagian dapur, memandangkan dapur rumah sewa kami agak luas juga. Bila dah pasang nanti boleh tutup dengan tirai, boleh jahit sendiri tirai tu atau d.i.y pakai rod dan tirai bilik air seperti yg Asha buat untuk tutup bawah sinki. Boleh refer entri tersebut disini >> D.I.Y Sink Curtain <<


Warna pink pun cantik juga. (foto sumber dari Google Images)

(Sumber foto dari Google Images)
Rak jenis macam ni pun boleh cecah ratus-ratus juga tau kalau nak pasang pasal besi heavy duty, sepadan la dengan harganyakan pasal nak letak pun barang-barang yang agak berat juga. Boleh custom made nak berapa tier, panjang dan lebar bagaimana.


5. Kenderaan Baru - Plan nak pakai kereta baru ni dari anak first lagi, bukan kerana kereta sekarang ni tak elok atau tak boleh pakai tapi sebab bila ada anak ni macam-macam barang nak dibawa. Kadang-kadang semua benda nak bawa, apatah lagi bila anak dah dua ni lagi la banyak barang nak sumbat dalam kereta, buai la, walker, besen mandi dan macam-macam lagi la. Kadang-kadang tu letak carseat je rasa macam dah penuh kereta, belum letak dua carseat lagi tu. Kami tengah usha-usha kereta jenis family atau SUV jenama Proton dan Perodua juga.



Proton X70 punya design not bad tapi price agak mahal juga around RM99,000.00. Tempat duduk pula 5 seater je, tapi bonet luas la nak letak barang. 




Perodua Aruz punya design agak cantik juga, harga pun tak mahal sangat around RM72,000.00 dan tempat duduk pun banyak 7 seater cuma bonet kicik la kan, kalau seat belakang xde org boleh turunkan. Tang aircond tu biasa la org belakang tak rasa sangat la.

Kesimpulannya, kalau ikutkan banyak lagi list Asha sebenarnya tapi yg top 5 ni yg paling utama dan penting untuk ada 2019 ni. Insyaallah...kami kena bekerja lebih gigih lagi untuk tercapainya whish list ini.


2 comments:

Azlinda Azman said...

Air fryer tu bgus, mmg ada anak kecil adoiii bukan nak mengeluh tapi mmg masa tu cemburui kita. BAb air pulak akk pakai coway, dh abes kontrak tapi dh rosal pulak. nk kena byr sendiri sbb waraanty dah abes

Ana Suhana said...

Wishlist kita juga dryer machine tu. Senang boleh lipat baju terus kan. Tp ramai yg kata kalau beli 2in1 cepat rosak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...