Monday, August 19, 2019

National Zoo of Malaysia

National Zoo of Malaysia | Sabtu lepas (17/8/19) kami sekeluarga beriadah di Zoo Negara yang terletak di Ulu Kelang, Daerah Gombak, berdekatan dengan Highland Tower yg runtuh dan berhantu tu ha.

Tak rancang pun nak pergi zoo ni sebenarnya, entah tetiba abah Fateh dan Fakeeh ni ajak, tak dan nak fikir betul-betul masa mengajaknya tu. Mana taknya, hari Jumaat petang tu tetiba whatsapp kita time keje  bagitau esoknya (Sabtu) nak bawa bebudak ni pergi bersiar-siar. Siap bagi tiga cadangan tempat lagi, first ICT Shah Alam, second Taman Botani Shah Alam & Farm in The City. Diantara ketiga-tiga tempat tu Asha rasa tertarik nak pergi zoo je memandangkan kalau pergi ICT malam-malam tgk lampu2 tu mcm pening je nanti dan masa pun agak terhad. Farm in the City dah banyak kali pergi dan Taman Botani pula macam besar sangat nak masuk situ bawa budak-budak, kena daki bukit bagai, manakala Zoo Negara suami dan anak yg baby tu si Fakeeh tak pernah sampai lagi. Fateh pula last bawa dia kesini masa umurnya setahun lebih itupun pergi dengan atuk dan neneknya, entah dia ingat lagi ke tidak.

tak perlu ke Australia kalau nak tgk Kanggaro, kat National Zoo of Malaysia pun ada dah.
 
 
Kami bertolak dari rumah dalam pukul 9.00 pagi macamtu. Tapi pukul 6am dah bangun awal bersiap-siap memasak didapur, cadangnya pada hari tersebut Asha nak bawa nasi impit yg dimakan dengan kuah lodeh, sambal ikan bilis, telur goreng dan kuah kacang, kebetulan minggu lepas balik raya haji mak mertua tapaukan lebihan nasi impit dan kauh kacang, masih elok lagi sebab Asha bekukan terlebih dahulu.
 
Tekak teringin nak makan sebenarnya even kalau tak plan nak pergi zoo pun memang Asha dah siap beli sayur untuk buat kuah lodeh pun masa time rehat kerja hari Jumaat tu. Malam tu Asha sempat la siapkan bahan memasak untuk dimasak pagi tu dan sempat juga la masak sambal ikan bilis. Paginya baru Asha masak kuah lodeh dan telur goreng, manakala kuah kacang pula tak dan cair even dah letak kat chiller semalaman pun still beku erm...
 

Menu simple ni jela yg Asha bawa, kenyang la juga makan
 
Sampai je di Zoo Negara asben belikan tiket kami dan sementara itu Asha berfoto di perkarangan zoo .


Abang Fateh pose dgn mangkuk tingkat ummi.
 
Dah beli tiket dan pakai tag kat tangan semua kami masuk je terus diminta bergambar pula, 15 minit juga la berfoto dengan pelbagai gaya. Selesai berfoto kami diberi kad no giliran dan diminta  melihat semula keseluruhan gambar di kiosk yg terletak berhampiran di ruang legar zoo.

Kalau dah tengok tu kena la beli, entah berapa pula kos harga sekeping gambar A4 size kami sekeluarga beserta 3 biji fridge magnet gambar Panda & Zirafah tu. Tanya asben macam nak dekat RM50 je harganya. Kalau Asha yg pergi memang tak la nak beli yg siap pakej ni, maybe beli gambar je la sebagai kenangan. At least ada la juga gambar kenangan kami sekeluarga.

Sementara tunggu asben dok pilih-pilih gambar di kiosk tu Asha dan anak yg sulung si Fateh tu singgah duduk di kedai café yg berdekatan dengan kiosk gambar tersebut. Sambil-sambil tengok menu kat café tu terus la order air milo dan nescafe panas secawan, setiap satu air minuman kami beli tu harganya RM5 kau, mahal. Asha memang dah jangka harga-harga makanan dan minuman disini mahal tahap harga level food court Genting Highland kot. Tu yang gigih masak pagi-pagi dan bawa bekalan mangkuk tingkat tu kesini.

berguna sangat mangkuk tingkat hadiah perkahwinan kami ini.

maaf gambar ketika picnic tiada.
 
Berselera pula Asha makan nasi impit dengan kuah lodeh, sambal ikan bilis serta telur goreng. Tak pandang kiri kanan dah, orang yg lalu lalang dok perati je kami makan bekalan sendiri. Rasa macam kami je yg bawa bekalan makanan sendiri kot, yg lain rata-rata berjalan kosong aje, kalau ada pun kami nampak mereka bawa instant food seperti KFC je. Memang berbeza betul zaman generasi X dn Y ni. Teringat masa zaman kanak-kanak dulu rata-rata parents yg bawa anak-anak beriadah kesini masing-masing akan membawa bekalan sendiri dan tempat nak makan atau piknik pun disediakan, sekarang nan hado, dah pupus, aku je la yg gigih ikut style mama dan mak mertuaku yg suka bawa bekalan makanan dari rumah hehehe tapi kisah yg sebenarnya sebab dah tau makanan mahal kat dalam tu yang gigih masak wakaka.

 
Selesai breakfast kami proceed masuk melihat haiwan-haiwan didalam zoo. First kami tengok monyet dulu, walaupun Fateh dah biasa tengok monyet kat kawasan rumah kami tu tapi yg ni monyet spesis lain, montot merah hahaha.

Lama juga Fateh dok ralit tengok monyet montot merah ni.

si adik dah lapar susu, muka ketat je dia.
 
 si abangnya kalau suruh bergambar sekarang ni tak pernah yg senonoh tau budak bertuah ni hahaha.
 
adik seronok tgk kuda padi.

 
Masuk kat seksyen educational kids ni kita boleh pegang haiwan sama seperti dengan zoo Taiping. So haiwan-haiwan yg diletak disini pun yg jenis jinak dan selamat je untuk konservatif.
 
Selain itu, kami juga berpeluang memberi haiwan-haiwan disni makan seperti rusa dan kanggaro. Kat seksyen ni yg paling seronok, dulu-dulu tak boleh nak pegang dan bagi haiwan makan, sekarang dah boleh dan menurut seorang pak cik yg kerjanya bagi makan pada haiwan ni kata hanya weekend dan cuti sekolah je diorang buat dan sediakan makanan untuk para pengunjung merasai keseronokan memberi haiwan-haiwan yg terpilih ini makan. Tapi pak cik tu ada la suruh kami donate sikit seikhlas hati kemudian ambillah seberapa bekas makanan yg kami mahu.
 
Bagi rusa makan.
 
kat Farm In The City Fateh takut nak bagi rusa makan sebab agresif, kat sini rusanya dalam kandang, jadi dia berani sikit.

Kanggaro ni rasanya 3 thn lepas pergi tak ada, haiwan baru juga la kot disini.

Actually, sebelum kami meneruskan tour satu zoo tu kami tengok lion show dulu tapi tu la macam lama nak tunggu lion tu keluar jadi kami tengok show sampai burung kakak tua je pasal tengok cuaca macam dah start nak mendung.

 
pembukaan show memang awesome siap ada kawanan burung terbang beralun-alun dari kanan ke kiri teater cantik sangat. Tak sempat rakam video. 
 
 
Kami proceed tour kami dari melihat haiwan yang besar-besar sehinggalah ke spesis burung.

Rusa Belang diantara gambar haiwan yg sempat diambil.

Bapa kepada dua orang anak bergamabar kenangan di hadapan kandang badak yg tgh tidur.

Susah betul nak suruh bergambar budak ni. Kat sini ada haiwan-haiwan safari seperti badak sumbu, zirafah, kuda belang dan ostrich.
 

Lagi satu kami pergi kat seksyen harimau dan kami tidak tahu sebenarnya ada satu lorong pejalan kaki yg kiri dan kananya bercermin tu boleh tengok harimau putih dari dekat tau tapi malangnya tak terfikir nak masuk, bila tengok video IG orang lain wow, bestnya rasa macam harimau tu betul-betul kat sebelah kita. Tapi masa kitaorng tengok pun harimau tu dah berendam dalam air, so jauh dari cermin tu pula. 

Seksyen yg paling ditunggu-tunggu oleh anak bujangku si Fateh sudah tentulah Panda, dari pintu masuk terdengar org sebut panda dia pun macam eksaited sebut panda, erm...macam tau sangat panda tu apa hahaha, tapi agak lama juga disini sebab Fateh suka tengok panda. Asyik tanya panda tu buat apa, atleast kali ni bawa dia pergi zoo dia dah kenal binatang, kali pertama dia tak tau pape, kali kedua pula pergi matanya dok ralit tengok tramp atau keretapi je.

Gambar Panda tak nampak sangat tapi lobang hidung Fateh je yg ummi nampak nak... ;) 

 
Selain Panda kat area ni ada Unta dan orang hutan tapi terlupa nak pergi tengok org Utan sebab hujung ceruk sangat.
 
Last seksyen kami pergi sebelum pulang kami tengok burung. Paling menarik kami dapat tengok Flamingo kaler pink peach gitu, cantik sangat.
 
(sumber dari google)

Map keseluruhan kawasan zoo Negara.
 


Kesimpulannya, kami sangat gembira dan berpuas hati, paling gembira Fateh la dia dah start pandai mengenal haiwan, balik rumah sibuk sebut Zoo. Sekarang ni dia dah tau la zoo tu apa dan ada apa kat dalam zoo. Bagi Asha Zoo Negara diantara zoo yg sangat besar, luas, menarik dan berbaloi untuk dikunjungi, tak pernah jemu pun malahan dapat tengok pelbagai spesis haiwan-haiwan baru disini.
 

Tuesday, August 6, 2019

Demam Campak

Demam Campak | Al kisahnya, anak Asha yg no 2 si Al-Fakeeh tu sebelum kena demam campak dia demam panas biasa-biasa je mula-mula tu. Asha perasan badannya start panas masa tengah malam hari khamis dalam pukul 4 pagi macamtu, time tu nak bagi dia susu.
 
Esok paginya tu Asha hantar je bebudak ni macam biasa kat neneknya dan bekalkan ubat demam serta cool fever incase suhu badannya naik mendadak.
 
Tengahari tu abah bebudak ni balik awal pasal dah inform abahnya pagi tu minta dia balik awal hantarkan Fakeeh pergi klinik. Pergi klinik yang pertama dekat dengan area rumah tu Klinik Amani, doctor bagi ubat demam yg jenis masuk kat punggung tu dan yg cecair. 

 
Malam tu still macamni je result suhu badan Fakeeh 37.5c tak turun-turun.

Malam tu tido sekali dengan Fakeeh sebab nak pantau suhu badan dia. Malam tu juga la dia start meragam tak tido lena. Cool fever banyak kali tukar dah sampai kering benda alah tu suhu tetap tak turun-turun sikit pun. Ubat makan dan punggung pun dah masuk still cenggitu je suhunya.
 
 
Keesokan harinya Jumaat tu Asha ambil Emergency Leave (a.k.a unpaid leave pasal cuti balance 4 hari je tp kira ikut purata so boleh apply start bulan 9 tu pun boleh apply satu bulan satu je huhuuu). Risau juga si kecik tu demam panas tak kebah even dah bawa pergi klinik. Malam tu kami bawa pergi klinik lain pula kat area Semenyih Sentral, kali ni pergi klinik Annisa pula. Selain dapat ubat demam dan tambahan ubat antibiotic doctor juga ada advice kami mandikan je Fakeeh bagi suhu panas tu surut.
 
Sebelum tu Asha ada juga try kaedah perubatan tradisional lapkan badan Fakeeh dengan rendaman daun bunga raya.
 

Fist time petik daun bunga raya ni Asha petik daun bunga raya yang tua-tua je.

rendam dengan air paras-paras daun tu je.

lepas tu Asha ramas-ramas daun tu bagi keluar lendir pada daun tu dan biarkan 30 minit sekejap.

ni suhu sebelum badan dilap dengan air rendaman daun bunga raya 37.1c

selepas 30 minit tu Asha rendam tuala kecil dan perah sebelum dilapkan pada tubuh si kecil tu.

Kemudian Asha lapkan air rendaman daun bunga raya pada tubuh si Fakeeh.

Selesai lapkan satu badan si Fakeeh termasuk kepalanya Asha pakaikan dia baju then check semula suhu badannya ada la turun sikit 36c.
 
Hari sabtu tu demam Fakeeh masih lagi tak kebah so Asha teruskan lap badan si Fakeeh dengan daun bunga raya lagi. Tapi kali ni Asha try ambil daun yang muda-muda pula.
 

Kali ni pakai daun bunga raya yang muda-muda je dan lendirnya lagi banyak keluar, air jadi likat dibuatnya. Bau pun sedap je macam bau daun pandan.

Asha lapkan satu badan dan biarkan kain towel kecil basah tu lekap atas dahi Fakeeh. Asal dah nak kering je towel tu Asha rendam lagi dengan air daun bunga raya tu.
 
Alhamdulillah...hasilnya demam Fakeeh makin surut dan kebah dah hari ahad tu. Nampak sedikit bermaya si kecil tu dan ada selera nak makan sikit serta nak bermain.
 
Tapi....start petang tu dalam pukul 5 abahnya perasan badan si Fakeeh dah naik ruam-ruam merah pula.


Tu la adik, demam dah kebah tapi kena campak la pula. Masa ni ruam merah nai sikit jeso tak nampak sangat lagi. Hari isnin tu makin banyak dan muka Fakeeh jadi sembab macam bengkak. Tido malam tak usah kata la tak lena dia tido tergaru-garu kepala dan telinga. Asha cuba sapukan kawasan badan dia yg ruam tu dengan lotion badan cetaphil je.
 
Makanya tak  masuk kerja lagi la Asha hari Isnin tu, terpaksa EL lagi. Takpela walaupun kena potong gaji banyak bulan ni demi nyawa anak kan huhuu. Bapaknya pun cuti juga risau anaknya sakit dah lebih 3 hari. Pagi tu suami la yg hantarkan Fakeeh pergi klinik KK pula ambil darah, hari tu juga dapat result darah semua ok sahaja doctor cakap Fakeeh disyaki ada jangkitan toksin je.
 
Petang tu nenek dan atuknya datang melawat bawakan air kelapa muda. Alhamdulillah hari ni (Selasa) ruam-ruam merah tu dah semakin menghilang. Umminya pun dapat la masuk kerja semula setelah 4 hari berjaga malam mata pun dah macam mata panda je jaga Fakeeh muehehehe.
 
Doktor minta datang semula ambil darah lagi harini (Selasa) tapi tadi neneknya bagi gambo tru whatsapp tengok dah tiada ruam-ruam merah tu lagi.
 
Hari ni ruam campak tu dah tiada...Alhamdulillah.
 
Boleh la kita balik kampong raya Haji ni ye nak.
 

 


Wednesday, July 31, 2019

Muhammad Al-Fateh - 4 Tahun

Muhammad Al-Fateh - 4 Tahun | Sempena cuti pertabalan agong baru-baru ni kami menyambut ulangtahun kelahiran anak sulung kami iaitu Muhammad Al-Fateh yang telah genap usianya 4 tahun. Tarikh lahirnya jatuh pada 28.07.2019, oleh kerana gaji kami belum masuk lagi so kami postpone la sambut burfday boy selang sehari.

Rezeki anak-anak kot agaknya tup-tup gaji masuk awal pula so terus rancang nak sambut besday boy kat rumah atok dan nek ma bebudak ni, kebetulan hari isnin tu Asha bermalam dirumah parents, alang-alang tu sambut la sekali. Alkisah yg sebenarnya cik abang ada meeting sampai tengah malam pada hari tersebut dan the next day cuti umum tu pun sama tu yang bermalam dirumah parents tu.
 
Kedai Kek Golden Apple

Lepas je dapat gaji terus terfikir idea nak sambut besday Fateh, apalagi, Asha terus whatsapp adik yg bongsu tu minta belikan pizza hut, pasal dia keje dekat dengan area pizza hut dan dekat dengan rumah parents. Kita pula balik kerja tu terus pergi kedai kek kat area Semenyih Sentral 'Kedai Kek Golden Apple', Asha beli yg readymade aje. 

Pilih kek perisa coklat vanilla, sesuai la dengan tekak budak-budak. Memang saje Asha pilih kek design gini yg ada kereta sebab Fateh suka kereta, senang, beli kek dapat hadiah mainan sekali hehehe. So far kek kat kedai ni sedap, selalu juga beli dan pernah juga tempah kek besday Fateh masa umurnya setahun dulu.
 
 
Pizza Hut
 
Pizza pula Asha minta adik belikan dua large pan pizza, satu topping pepperoni chicken dan satu lagi kita suruh dia pilih ikut suka dia then dia pilih Island Supreme.

Pepperoni chicken.

Island Supreme
 
Burfday Boy
 
Selalu sambut besday Fateh tak pernah hembus lilin tapi kali ni saje nak bagi dia rasa seronok hembus lilin. Memang dia rasa seronok sangat bila semua nyanyi lagi Happy Besday to you kat dia.
 

bagi dia potong kek sendiri, big boy dah anak ummi ni.
 

Sepotong kek habis dia makan sorang, jarang tau dia makan kek sampai habis.
 

 
Birthday Present
 
Awal pagi tu kul 4 terjaga pasal si kecik meragam nak susu, bila dah terjaga tu macam biasa la mata payah nak lelap semula. Tergerak nak check fon tengok ada whatsapp dari cik abang bagitau nak bawa kami shopping pukul 10 pagi tu dan dia dah cancel kan semua meeting dengan client pasal nak bawa burfday boy cari hadiah punya pasal. 
 
In before, masa sambut burfday Fateh malam tu ada whatsapp cik abg bagitau Asha nak sambut besday Fateh takut la cik abg kecik hati pasal dia tak join sekali yeler orang busy dengan kerja je tak nak la kaco schedule dia. Tiba-tiba pagi tu ajak pergi Mid valley pula, tak sedap hati la tu hehehe.
 
Tempat pertama yg dituju terlebih dahulu tanpa tersengaja adalah kedai BATA hahaha. Alkisahnya, tengah jalan-jalan kasut lama berbunyi pelik kat bahagian tapak. Tengok-tengok tapak dah ternganga adoi sadis betul, depan kedai BATA pula tu tak pasal-pasal kena beli kasut kat BATA. Kalau ternganga sikit je boleh la survey kasut kat kedai lain dulu. Nah..terbang kau RM100 beli kasut sport kaler pink glitter, nasib baik cantik, selesa dan trendy kalau tak rasa ralat juga.
 
Selepas beli kasut, beli stokin pula kat Sox World, sepasang 12hengget. Terpaksa beli juga tu pasal tak selesa pakai kasut tanpa stoking. Then baru pusing-pusing satu mall dan singgah Baskin Robbins pekena cotton candy ice cream terlebih dahulu pastu baru masuk kedai PADINI, asalnya nak cari office wear but lastly tak beli pun.
 
Kepala pun dah pening terus ajak cik abang lunch dulu, bila perut kosong mana ada mood nak shopping ye dak.

sementara tunggu makanan sampai selfie satu. outfit pun pakai hentam je ni one suit denim je dah macam nak pergi merempit je gayanya. Tu la kalau last minute ajak berjalan memang tak kena gaya la jadinya, dah tak diva wakakaka. 
 
Selesai makan terus follow asben masuk Aeon katanya nak cari mainan Fateh tapi kita ajak pergi Toy n Us je kat situ lagi banyak pilihan.

Sebenarnya kami tak tau nak belikan Fateh mainan apa, banyak sangat pilihan. Suruh besday boy pilih sendiri rambang mata dah dia. Ralit tengok dinosaur mula-mula, bila tanya nak ke dinosaur diam pula.

Abahnya terus ajak pi section Thomas & Friends senang bior dia pilih keretapi aje, lagipun memang dia taksub dengan keretapi. Tapi tu la nak pilih keretapi mainan anak aje pun macam nak pilih baju or kasut je kami laki bini ni kekdahnya.

Dah grab satu suruh Fateh berfoto kenangan dengan Thomas. Actually bukan satu je dia dapat tu tapi dua Thomas, satu yg Push along dan satu lagi yg pakai bateri. Untung la anak...

 
Adik Fakeeh pun nak juga satu mainan. Bagi dia tengok dan pilih sendiri, mana yg nampak dia excited tu kami beli.

 
Yea...adik pilih yg ni la.
 
 
ni la mainan yg bebudak ni dapat. Satu bilik penuh mainan dah.

 
Misi mencari Wangian

Misi seterusnya kami mencari wangian pula, part yg ni misi mencari barang-barang bapaknya sebenarnya. Dia yg shopping sakan kekdahnya agagaga. Pening nak cari wangian yg kena kat hidung beliau ni tau, dulu-dulu beli perfume main sebat je sekarang dah pandai dan agak memilih juga. Mula-mula masuk Aeon tapi macam tak banyak choice dan macam takde offer best, jadi ajak cik abg masuk kedai Sasa kat situ banyak pilihan wangian. Dia jela yg beli sakan wangian, Asha pula atas pagar, jap nak beli jap tak nak beli, tgk harga macam boleh beli berhelai-helai baju wakakaka. Kena perli dgn cik abg katanya dah bagi elaun lebih beli jela.
 
cik abg grab dua botol perfume sekaligus, satu wangian yg biasa dia pakai CK all dan lagi satu baru nak try Mont Blanc Legend dan masa bg tester bau tu ok la tak keras sangat baunya. Apa-apa pun nak pilih perfume kena lepas QC kita dulu pasal kita yg nak kena hadap bau tu ahahaha. 
 
Selesai mencari wangian beliau misi diteruskan mencari kasut pula. Masuk kedai Kickers, kedai kasut favourite beliau, cari kasut yg boleh dipakai secara casual dan formal. Selesai cari kasut teman cik abg cari baju pula kat FOS. Mula-mula tgk dia grab 2 helai je, elok je Asha dgn si Fateh round-round satu FOS tu dia grab beberapa helai lagi hamboi sakan...
 
Dah penat teman cik abg shopping sakan, on the way nak balik tu lalu la depan kedai Elianto tengok ada sale usha-usha jap, ternampak ada offer body mist kat situ murah-murah terus test bau dan grab 2 botol, harga sebotol RM29 je tp sebab ada offer dapat la dua botol pada harga RM29 tu. Lepas tu promoter kat situ tunjuk offer face mask pula, RM29 juga untuk 5 paket face mask dan setiap satu tu ada 3 keping didalamnya. Asha pilih random je, semua lain-lain, ada aloevera, pearl, green tea, pomegranate & Berries . Time nak bayar tu tiba-tiba promoter tu stop kat bahagian perfume pula adeh...terjebak lagi mula-mula nak test bau je sekali sedap pula baunya dah tergrab 2 botol perfume pula. Harga still sama dengan harga body mist RM29 dapat dua botol, sapa tak nak. Tapi Elianto memang selalu sangat buat offer macamtu sejak dari dulu lagi.

So total semua ni RM112 je termasuk cukai dan fee member.
 
Oleh kerana body mist dan perfume ada dua botol so bagi kat mama satu perfume dan satu body mist serta satu face mask Aloevera. Sesekali reward mama sebab mengasuh cucu-cucunya.
 

 Penat juga shopping offline ni tau even kita tak la banyak mana shopping wakakaka.
 
 
 
Nota kaki: Misi mencari baju sendiri GAGAL. 

Thursday, July 4, 2019

Peristiwa Sepanjang Bulan Jun 2019

 
Peristiwa Sepanjang Bulan Jun 2019 | Hello korang...rasanya dah lama tak update apa-apa entri kat blog mak cik ni ha sepanjang bulan 6 yang lalu. Mari kita lihat apakah peristiwa yang telah berlaku dalam hidup mak cik sepanjang berada di bulan Jun yang lepas.
 
 
Hari Raya Aidilfitri 2019
 
Tahun ni kami sekeluarga menyambut Hari Raya Aidilfitri di sebelah keluarga Asha terlebih dahulu selama dua hari. First Syawal beraya di kampung mama di Semenyih dan kampung abah kami di Klang.
 
Malam raya tidur rumah parents kat Semenyih walaupun rumah kami dengan rumah parents dekat je 5minit drive boleh sampai. Dah nama pun hari raya tak syok la malam raya tidur rumah sendiri, macam tak de suasana raya pulak.
 


Pagi raya bergambar kenangan di rumah mama dan abah. Tahun ni kami berempat, tema baju raya kami baby blue tapi kaler baju mak cik lari sikit jadi dusty blue. Payah juga nak cari baju raya sedondon kali ni. Baju raya sendiri beli on9 je, tapi baju raya anak-anak cari kat Jakel Bandar Tun Hussein Onn, semua kaler ada untuk budak-budak ni. Baju apaknya pula memang dah lama ada, dia beli banyak-banyak masa pi Umrah tahun-tahun sudah. Baju raya untuk next year pun dah ada tau apaknya, yang pening nak cari baju kami jela nanti tu huhuuu. Entah la...macam sendu je kaler 'tu' nak pakai next year nanti hahaha. Pandai ek cik abg beli baju raya siap2 nanti kita pun terpaksa la ikut kaler tema baju dia heh.

First time ada anak ramai eh..baru dua dah rasa macam anak ramai, mana taknya mak cik la paling lambat siap. Setelkan bebudak ni dulu, tak dapat la kita nak mekap macam diva kehkehkeh.

Family potrait. Tahun ni tema raya kami biru tapi tu la macam-macam biru yg keluar ha.


beraya dengan anak kecil memang mencabar sikit, baby meragam, lapar susu, mengantuk, nangis tu biasa la. Tapi Fakeeh senang sikit nak jaga berbanding dengan abangnya si Fateh.
 
First duit raya budak-budak ni dapat dari atuk dan nenek, siap cium mmuah si Fateh.
 
Menu raya kami pula kalau belah abah memang popular dengan Lontong daun pisang. Dua hari sebelum raya abah dah start buat lontong, malahan siapkan sekali tempahan lontong pelanggan tetapnya dekat 100 batang, tu pun tak mampu nak buat banyak-banyak terpaksa closed order awal. Untuk raya Aidilfitri memang abah tak amik banyak tempahan kecuali raya Haji baru ambil tempahan melebihi 100 batang lontong.

Lontong

Rendang ayam

Daging kicap jawa

kuah lodeh

Kuah kacang
 
Semua menu kami masak tau, berdua berperang dengan mama kat dapur. Adik ipar pula tak dan nak balik awal tolong masak pasal kene kerja.
 
 
Hari Raya ke-2 kami beraya rumah sedara-mara mama di Beranang pula.
 
Baju raya ni last minit beli 2 hari sebelum raya kat Gene Martino, size S hokay, terkejut mak cik tetiba boleh sarung baju size S. Tahun ni kurung moden je, selalu ada jubah tapi kali ni Asha tukar gaya la.



Syawal ketiga beraya di kampung suami pula di Perak.

Beraya di rumah opah suami sebelah pak mertua. Outfit raya ni pun beli kat Gene Martino, not bad la design baju kat Gene Martino ni lawo-lawo juga.
 
 
Potluck Raya Jurukur Berjasa

This year company tempat Asha kerja tiada buat jamuan raya pasal dah buat berbuka puasa katanya. So weols berpakat buat makan-makan sendiri je.

 
Menu raya kami simple sahaja tetapi menyelerakan gitu. Menu mak cik la yg membuka selera diorang kat opis ni tau. Mak cik bawa tempoyak ikan bilis garing, laku keras kau sampai member minta resipi, masing-masing tambah nasi dua kali kau hahaha. Masa bincang-bincang nak bawa menu tu Asha main sebut je nak bawa tempoyak ikan bilis walaupun tak finalise lagi tapi kawan opis sorang tu mengandung pulak, ah..sudah. Kena buat juga nanti dia mengidam.
 
Selain dari itu Asha ada bawa salad dan timun juga, tak reti la makan lauk tiada sayur. Nak masak sayur memang tak sempat, malahan nak tambah lauk lain seperti telur dadar masa tu pun tak sempat juga.
 
Kawan-kawan yg lain bawa menu seperti ayam masak merah, spaghetti, kuih muih - sandwich, seri muka, puding laici, puding santan gula Melaka, kuih gulung, kek batik dan kuih raya. Nasi pula kami masak kat opis je. Air minuman air oren sunquick sejuk.
 
Ni la opismate kita, gila-gila semuanya. So far semua ni dah lama juga kerja kat company ni, ada tu paling lama kerja dekat lebih sepuluh tahun dah, paling kurang pun 2 tahun keatas, kita pula dah dekat 7 tahun kat company ni. Bukan senang tau nak dapat rakan sekerja yang sekepala even masing-masing berbeza usia, ada tu dah tahap kakak-kakak sangat.
 
 
Ulangtahun Kelahiran yg ke 33 Tahun
 
 
Penghujung bulan Jun pula merupakan hari kelahiran diriku yang ke 33 tahun yang jatuh pada 29 June 2019. Malas nak rahsiakan umur memang semakin berusia dah tetapi jiwa masih muda gitew hahaha.
 

Suami terchenta buat surprise kek besday Baskin Robbins malam sehari sebelum genap usiaku 33tahun.

Muka sememeh on the way nak tido dah time ni tau, dah siap cuci muka dan pakai krim suma dah tiba-tiba ada orang buka pintu sambil nyanyi lagu Happy Besday to you pulak. Tak kose la nak mekap dah.
 
 
Keesokan harinya suami bawa kami makan-makan kat Chicken Rice Shop, kebetulan nak beli barang keperluan rumah.

ada anak kecil ni tak dan la nak sambut grand2 or romantik2 sgt besdaynya pun hahaha. Ni pun kena makan cepat-cepat pasal si kecik ni dah meragam.
 Nampak tu, masam je muka dia.
 
Setelah membeli-belah sebelah petangnya tu kami singgah rumah mama pula minum petang. Kononya la ada minum petang sekali tu jeng...jeng...jeng...
 
ada kek besday lagi la hehehe. Brownies tu...pebret kita juga ni.

Anak bujang sorang ni memang sengaja buat photobomb.
 
Sekian sudah peristiwa sepanjang bulan Jun yang lalu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...