Sunday, February 24, 2019

D.I.Y Buckwheat Pillow

D.I.Y Buckwheat Pillow | D.I.Y kali ini Asha nak share cara-cara membuat bantal dari isi kulit taugeh yang telah kering atau nama omputihnya buckwheat pillow. Asha pun baru je tahu buckwheat ni dari officemate Asha yang berbangsa cina, dia yang memperkenalkan pada Asha dan siap bagi sikit isi buckwheat ni untuk Asha cuba buat satu bagi anak pakai. Lama dah sebenarnya dia bagi, dari awal kehamilan dulu tapi oleh kerana Asha ada alahan tak dapat la nak buat.


Buckwheat Pillow.

Ini rupa kulit taugeh yg dah kering tu. kalau korang perasan dekat hujung tugeh tu kan ada kulitnya, ha yg itu la diambil lalu dikeringkan. Ada yg tanya Asha tak rapuh ke kalau dipicit. Jawapannya tidak sebab Asha dah test, bila dipicit sifatnya liat seperti daun kering yg tak habis kering gitu.

Cara-cara D.I.Y Buckwheat Pillow

  • Kain cotton / Japanesse cotton
  • Gunting kain, bukan gunting ikan yek
  • Jarum peniti
  • Isi buckwheat


1- Pertama sekali kain cotton haruslah dilipat dua secara terbalik, kalau yg baru nak belajar tu kena ukur dulu la size nak besar mana yek.



2- Langkah kedua - Tang hujung tu Asha potong sikit sebab panjang sangat pula, tak nak ada banyak ruang kosong bila buckwheat tu diisi.



3- Langkah ketiga -  Kita pinkan sekeliling kain dengan jarum peniti supaya mudah nak jahit nanti. Dah expert tak yah pin pun tak pe. Jarakkan 1 inci dari tepi kain supaya tak terjahit peniti tu.



4 - Seterusnya kita mula menjahit sekeliling kain tadi tetapi dibahagian atas dibiarkan terlebih dahulu, sebabnya nanti nak diterbalikkan kain tu untuk mengisi buckwheat.



5- Sebelum itu, jangan lupa potong sikit dibahagian penjuru kain yg telah dijahit tu, fungsinya supaya masa kain diterbalikkan nanti takde la bergulung hujung tu, nampak kemas sikit.


ni la rupa sarung bantal yg dah siap dijahit dan diterbalikkan tu.


6- Setelah sarung bantal dah diterbalikkan, kita isi buckwheat. Asha isi sampai habis buckwheat, ngam2 cukup untuk satu bantal peluk kecil.



7- Akhir sekali, kita lipatkan hujung kain yg belum berjahit tu masuk kedalam kemudian dijahit.


Tara...dah siap pun, mudah je nak buat, kalau tiada mesin jahit pun boleh je jahit pakai tangan.


boleh la pulangkan semula bantal lembik-lembik polka dot si abangnya dah.


suka dia bantal peluk baru ni.

Antara kebaikan penggunaan Buckwheat pillow ini adalah dapat memberi sokongan yang sempurna pada tubuh bayi terutama dibahagian kepala. Bayi juga lebih lena tidur sebab dapat peluk bantal yang lembut dan bukan keras seperti bantal-bantal yg dijual dipasaran. Sebenarnya penggunaan buckwheat pillow ni sangat meluas tau di luar negara dan ramai digunakan oleh golongan dewasa juga cuma di  Malaysia ni je kurang pendedahan atau Asha je yg tak tahu kot.


Thursday, February 21, 2019

Hidung Anak Tersumbat Objek


Hidung Anak Tersumbat Objek | Semalam lepas balik dari kerja seperti biasa Asha akan ambil anak-anak di rumah mama dahulu. Kebiasaannya Asha akan singgah sejam lebih kat rumah mama untuk rehat dan kadang-kadang makan malam terlebih dahulu sebelum bawa budak-budak ni balik rumah.

Alkisahnya semalam, adik no.2 iaitu pak ngah budak-budak ni (Al-Fateh & Al-Fakeeh) balik kerja bawa makanan-makanan ringan katanya kawan office baru balik dari umrah bagi. Nak dijadikan cerita, masa tu Asha tengah enak makan nasi berlaukkan ayam rendang yang mama masak bersama tempoyak ikan bilis pergh...lazat tak terperi, tengah laparkan memang tak tengok kiri-kanan dah.

Si Al-Fateh ni pula nampak orang dok kunyah-kunyah kacang kuda yang rangup tu, dia pun nak juga. Mula-mula Asha bagi la seketul je pasal dia ni bukan boleh bagi banyak-banyak nanti ada je benda lain dia nak buat. Tapi lepas tu orang lain pulak bagi atau dia yang ambil sendiri memang Asha tak perasan la pasal tengah kebulur masa tu.

Nak dijadikan cerita lagi, dikala Asha tengah syok makan tu kira dah half way juga la makan, tiba-tiba si Al-Fateh ni pergi la kat neneknya mengadu pasal hidung dia. Masa tu tak syak apa pun ingat dia suruh korek tahi hidung ke, neneknya siap cakap 'hurm...tahi hidung anak ko sorang ni long keras susah nak korek, kalau adiknya si Fakeeh tu senang je', Asha pun erm jela tengah syok makankan. Lama kelamaan lepas tu neneknya panik cakap 'eh...long...dalam lubang hidung Fateh ni ada kacang long..' Tinggi nada neneknya cakap masa tu sebab dah panik, maka dengan si Fateh sekali la jadi panik, bila suruh hembus dia pi sedut pula lagi la panik neneknya dah menangis terus budak tu. Terus terberhenti Asha makan. Tak pasal-pasal nak kena hantar budak nakal tu pergi klinik pula.

Sempat juga Asha membebel kat si Fateh tu, geram pun ada juga rasa masa tu. Bawa pergi klinik dekat area Eco Hill Semenyih, ingat selesailah masalah tapi tak juga sebab doktor tak dapat nak keluarkan bendasing dalam hidungnya sebab Fateh dok meronta-ronta even dah pegang tangan dan kepala siap bedung lagi tetap tak berjaya. 

Kemudian doktor keluarkan satu surat untuk refer hospital, kata doktor dia tak dapat buat, kena bagi pihak hospital buat sebab kat sana ada peralatan yg lengkap dan ubat bius. Kalau doktor bagi bius Fateh akan tidur dan senang nak keluarkan bendasing dalam hidungya tu. Tapi dalam hati Asha dok berkata-kata "Eh benda simple macam ni pun tak boleh setel ke", last time suami injured kat kepala elok je doktor jahit kepala suami, tapi doktor lain la yang buat. Next time memang nak kena request doktor la kalau datang klinik tu lagi. Tak pasal-pasal terbang RM40 untuk konsultasi yang tak berapa nak berjaya tu huhuhuu.

surat refer hospital

Terus kami balik rumah mama dulu sambung makan yg tak habis lagi tu then whatsapp serta call suami bangitau pasal hal ni. Actually sebelum pergi klinik tu dah whatsapp dan call asben tapi takde reply.

Pukul 8pm tu Asha bawa budak-budak ni balik rumah dan mandi serta buat kerja rumah apa-apa yang patut dulu. Lepas tu dapat call dari asben kata on the way balik rumah. Asha suruh asben je yg hantar Fateh pergi hospital sebab si kecik Al-Fakeeh tu Asha nak kena jaga. 

dia boleh rilek je main game budak nakal ni. Masa ni Asha tak nak bagi dia pressure, so layankan dia macam biasa siap suruh tolong kita buat kerja rumah lagitu macam takde apa-apa yg berlaku, sebenarnya tak nak bagi dia panik takut dia pi sedut lagi bendasing tu.

Asben balik je mandi dulu lepas tu terus bawa Fateh pergi Hospital Kajang bahagian wad kecemasan. Alhamdulillah dapat je doktor kat hospital tu keluarkan kacang kuda tersebut. Tak perlu bius pun seperti yg doktor kat klinik tu bagitau, mungkin lagi senang kot sebab suami yang tolong pegang badan Fateh kuat-kuat berbanding umminya yang pegang huhuu. Lepas ni kalau dia tak serik juga tak tahula, suka sangat bereksperimen. Sebelum ni memang Asha alert benda-benda gini, banyak mainan-mainan yang Asha rasa ada potensi dia nak buat eksperimen mengarut tu Asha sort out simpan tempat lain atau Asha buang je terus. Tu la kan benda kalau nak jadi memang jadi juga. Inila cabaran jadi parents, nasib baik la Asha dengan suami ni jenis yang tak cepat nak panik kalau berdepan dengan kes-kes kecemasan begini.

ni la kacang kuda yang tersumbat dalam hidung Fateh tu


Tuesday, February 19, 2019

Kisah Seram disebalik pembinaan Victoria Bridge Kuala Kangsar

Kisah Seram disebalik pembinaan Victoria Bridge Kuala Kangsar | Destinasi terakhir yang kami tuju di Kuala Kangsar ini adalah jambatan Victoria yang merupakan jambatan keretapi tertua di Malaysia yang terletaknya di Pekan Karai, Kuala Kangsar, Perak.

Dari Pekan Kuala Kangsar nak sampai ke sini mengambil masa sekitar 20 ke 30 minit juga, tak susah pun nak sampai sini. Sebelum nak masuk simpang tu dah nampak signboard jadi senang sikit la tak perlu tanya orang.

Peminat photographer dan kaki posing anda harus datang kesini utk shoot.

Sejarah Victoria Bridge

Jambatan keretapi ini telah dibina merentangi Sungai Perak dan siap pada tahun 1900 yang lalu. Bermakna  usia  jambatan ini sehingga entri ini ditulis telah mencecah 119 tahun usianya. Mesti korang nak tahu kenapa nama jambatan ini diberi nama Victoria bukan? Dengar kabo nama Victoria ini diambil bersempena dengan nama Ratu Victoria yang memerintah England pada waktu itu.

Jambatan ini telah dirasmikan oleh Sultan Perak Sultan Idris Mursyidul Azam Shah bersama-sama Engineer Keretapi yang bernama G.W. Fryer  & C.R.Hanson


Bawa budak-budak kenit ni tak boleh nak adventure sangat amik gambo atas landasan keretapi tengah-tengah tu

We all sampai sini memang tak sangka landasan keretapi lama ini sedikit merbahaya sebab tengok orang berfoto kat tengah-tengah landasan tu macam rilek je, sekali pergi tengok gayat juga bawahnya jalan raya dan sungai. Asha pula masa tu pakai wedges yang agak tinggi juga dan takut pula kalau tiba-tiba terkelecek.
Beranikan diri masuk kedalam sikit untuk berfoto, bukan senang nak mai sini lagi. Tengok bawah ada kereta lalu seram juga tu pasal Asha pegang tiang.

Tapi sebenarnya kerajaan negeri dah buatkan laluan pejalan kaki disebelah kiri jambatan lama ini untuk kemudahan orang kampung lalu lalang menyeberangi sungai tapi bagi Asha still lagi bahaya pasal banyak motorsikal lalu-lalang disitu. Jadi kami tak dapat la menikmati pemandangan Sungai Perak (Sungai kedua terpanjang di Semenanjung) ini.

Jambatan keretapi lama ini juga kini tidak lagi berfungsi sebab landasan yang baru telah dibina bersebelahan dengan landasan keretapi yang lama ini.


Ambil juga la foto bapa kepada dua orang anak ni ha sebagai kenangan. Fateh la paling teruja, nampak je landasan ni dia sebut keretapi la.

Untuk pengetahuan korang juga jambatan ini pernah menjadi lokasi penggambaran filem Zombi Kampung Pisang kalau korang ingat la dimana si Awie berlari-lari atas jambatan ini selepas dikejar dek zomba(zombi).

Kisah Misteri Victoria Bridge

Menurut kepercayaan penduduk tempatan pula, dikatakan tiang-tiang pasak yang dibina pada jambatan keretapi lama ini terdapat satu kisah misteri dimana orang-orang British telah mengorbankan seorang wanita dan mayat itu pula disimen pada salah satu tiang pasak yang terpilih. Ha...macam cerita seram Conjuring pula tanam mayat pada dinding. Wallualam...hanya sekadar mitos sahaja barangkali. (sumber: Libur)

Entri sebelum ini klik link:


Tuesday, February 12, 2019

Masjid Ubudiah Kuala Kangsar & Kisah Rumah Lama

Masjid Ubudiah Kuala Kangsar & Kisah Rumah Lama | Masih lagi dengan kisah jalan-jalan di sekitar Kuala Kangsar, entri sebelum ini boleh klik >> pasar-stesen-kuala-kangar <<

Setelah puas mengisi perut dan jalan-jalan di sekitar Pasar Stesen Kuala Kangsar kami meneruskan misi kami ke destinasi yang seterusnya iaitu Masjid Ubudiah pula.


Setiba je diperkarangan Masjid Ubudiah Asha terus je snap foto diluar perkarangan masjid ini. Tidak dinafikan seni bina Masjid Ubudiah ini sangat cantik. Rekaan kubah emas dan menara masjid yg dibina pula adalah bukti seni bina Islam yang banyak dipengaruhi seni bina Islam-India. Untuk pengetahuan anda Masjid Ubudiah juga dikenali sebagai Masjid Iskandariah atau Masjid Diraja. 

RUMAH LAMA BUKIT CHANDAN

Ada lagi satu tempat bersejarah yang mungkin tidak ramai yang tahu iaitu terdapat sebuah rumah  agam lama yg agak usang tetapi masih lagi cantik tersergam indah dengan mengekalkan ciri-ciri rekaan rumah melayu lama berhampiran dengan Masjid Ubudiah. 

Untuk pengetahuan anda juga rumah agam ini merupakan kediaman keluarga Sultan Perak yang ke-28 iaitu Sultan Idris Mursyidul Adzam Shah.

Suami berfoto kenangan dengan anak-anak. 

Rumah ini juga dikenali sebagai Rumah Baitul Annur yang dibina pada tahun 1912 dahulu dan kini  pada tahun 2019 rumah lama ini sudah pun berusia 107 tahun.

Kami berfoto diluar sahaja tak berani nak masuk kedalam kerana bawa anak-anak kecil jadi faham-faham sahaja rumah dah lama tinggalkan.

Signboard Baitul Annur ni nampak baru.

Tapi sayangnya rumah ini seperti dibiarkan begitu sahaja. Harap ada pihak-pihak berkenaan dapat melakukan sesuatu seperti galeri pameran disini supaya dapat menarik lebih ramai lagi pelancong dalam dan luar negara kerana bangunan ini mempunyai nilai estetika yang unik dan tinggi lebih-lebih lagi rumah lama ini adalah milik bekas keluarga Diraja Perak.

Sebelum kami meneruskan destinasi kami yang terakhir kami singgah sebentar untuk berfoto kenangan di hadapan Istana Iskandariah.

Tidak dapat berfoto didalam atau diperkarangan Istana kat luar pintu pun jadi la.

Sunday, February 10, 2019

Pasar Stesen Kuala Kangsar


Pasar Stesen Kuala Kangsar | Hari selasa iaitu first day raya cina kami bersiar-siar sekitar Kuala Kangsar pula. (Entri sebelum ini >>  Pasir Salak  << ) Disini terdapat banyak tempat-tempat menarik untuk dilawati maklumlah Bandar Diraja kan...mesti banyak bangunan-bangunan sejarah dan unik untuk dilawati. Sambil-sambil tu dengar cerita dari suami yg dia pernah sekolah kat Clifford School yg terletak bersebelahan dengan sekolah MCKK(Malay College Kuala Kangsar). Katanya sekolah MCKK tu sekolah budak-budak pandai. Kalau tengok di carian Google pun sekolah MCKK ni sangat popular.

Mula-mula sampai kami cari tempat makan yg popular terlebih dahulu. Kata pak mertua tempat makan yg sedap banyak kat area tepi sungai tu, ramai peniaga yg buka gerai disitu.

Diantara gerai-gerai di sepanjang tepi sungai Perak, Kuala Kangsar.

Tapi kami tak pergi makan kat area tepi sungai tu pun pasal cuaca panas dan lagi pun kami bawa baby jadi tak sesuai nak makan kat situ, next time aje ler. Kami try makan laksa di area food court  yang berhampiran dengan pusat kraftangan disitu. Tak ingat nama kedai tu pula hurm...

Kami order dua mangkuk laksa Kuale, kuahnya kurang pekat tapi sedap je cukup rasa, maybe laksa kuale begini kot rupa dan rasanya.

Order semangkuk Es Milo kepal sedap sesangat walaupun tiada isi kosong je, hanya ais dan milo. Tak puas makan, next time kena datang sini lagi.

Si kecik ni senang betul bawa berjalan tak meragam sangat.

Selesai makan kami terus masuk ke dalam Pasar Stesen. Actually tempat ni macam bekas pasar lama, now dah jadi tempat menjual pakaian, kasut dan lain-lain barang means bukan pasar tempat jual ikan atau barangan basah ler. Rasanya tapak pasar ikan dah tukar tempat lain kot, maaf Asha takde banyak info berkenaan hal ini.

Mula-mula masuk je dah nampak orang jual jajan(makanan ringan) di tepi pintu masuk pasar. Suami yg mula perasan dulu, katanya ni jajan zaman-zaman 80's 90's nih. Kat sini jajan-jajan legend ni dijual pada harga yg murah juga jika nak dibandingkan di KL.

Ada gula-gula macam lolipop susu yg panjang-panjang tu tak ingat nama apa tapi selalu juga Asha beli zaman kecil dulu. La ni bagi anak pula rasa. 

Salah satu gula-gula atau coklat zaman-zaman kita dulu kalau anda masih ingat.

Ada juga diantara jajan-jajan zaman sekarang turut dijual disini.

Suami yg sibuk nak beli sangat tu. Kalau Asha tak suka nak ajar anak-anak makan jajan ni.

Kat Pasar Stesen ni selain kami membeli jajan ada juga Asha singgah beli baju, berkenan juga Asha baju-baju kat kedai brader sorang ni. Muda je lagi tokey kedai baju tu malahan kedai dia yg agak besar berbanding kedai-kedai yg lain. Not bad la, up to date juga pakaiannya walaupun fesyen ala-ala uptown downtown atau baju siam sekali pun lawo-lawo juga rambang matalah jadinya. Asha siap cakap dengan suami kena datang sini selalu la jika pulang ke kampung. Memang mark terus tempat ni jadi one of my favourite place untuk menyinggah selain di Lumut. Sempat la grab 2 helai baju kelawar dengan harga RM12 serta kelawar lengan panjang RM20 dan sport legging RM10. Ikut hati macam-macam nak dibeli pasal geram pulak tengok barang-barang kat sini. Entah tak tahu la kenapa lepas habis pantang ni Asha jadi gila menyopping pulak, offline ke online ke habis hakak sapu.

Selesai perabis duit suami membeli-belah kat sini kami pun bergerak pulang. On the way nak ke kereta tu ternampak mak cik jual apam tapai, try beli satu.

Apam tapai yg dijual pada harga RM3 untuk dua keping.

Sedap juga apam tapai ni, mula-mula ingat rasa tapai tapi tak rasa pun, maybe tapai tu digunakan untuk menaikkan atau melembutkan apam agaknya sebab teksturnya memang lembut, sedap makan dan tidak terlalu manis. Sekeping juga la Asha habiskan sorang-sorang makan.


Ada jual barangan kraf juga disini, yang mana dok mencari bakul, tudung saji, labu sayong dan sebagainya boleh la singgah sini.

Next kami meneruskan perjalanan ke Istana Kenangan tapi sayang sekali Istana Kenangan hanya tinggal kenangan sudah pasal tempatnya telah ditutup untuk renovation. Tinggal rangka je bangunan tersebut, dinding-dindingnya telah ditanggalkan untuk digantikan yg baru, tak dapat la Asha nak berfoto kenangan disini.

Tengok Istana Kenangan ni teringat iklan Adabi.

Kemudian kami singgah di Galeri Sultan Azlan Shah tapi malangnya public holiday galerinya ditutup. Penyudahnya kami ke Masjid Ubudiah sahaja.


Saturday, February 9, 2019

Pasir Salak

Pasir Salak | The next day pula iaitu hari terakhir kami di Teluk Batik (Entri sebelum ini >> chalet-pak-man-teluk-batik << ) macam biasa dah hari terakhir tu bagi chance la kat anak yg sulung tu mandi laut puas-puas.

Around pukul 12pm kami pun check out dan meneruskan perjalanan kami ke Pasir Salak pula. Sibuk cik abang tu ha ajak kita pi kompleks bersejarah tengok sejarah pula katanya. Kita layankan...

Sebelum masuk ke dalam muzium kita berfoto dulu dihadapan jam suria.


Peta seluruh kawasan muzium. Tempat ni sesuai sangat untuk photoshoot wedding atau untuk korang yg kaki posing pasal banyak bangunan atau menara bersejarah disini.

Ini keterangan berkenaan Jam Suria.

Asyik gambar ummi je maka kita bagi mereka bertiga ni pose pulak hee..Baby Uwais tak sampai dua bulan lagi dah dibawa berjalan. Tak meragam elok je dia, good boy budak nih.

Kaunter bayaran masuk muzium Pasir Salak.

Bayaran masuk kesini sekitar RM4 untuk dewasa dan kanak-kanak atas 7 tahun RM2 sahaja. Sebelum masuk kami telah diberitahu supaya tidak mengambil foto pameran sepanjang berada didalam muzium. 

Apa yang menarik sangat kat dalam ni yek, ha dah nama pun muzium sejarah kalau yg tidak minat sejarah tu memang rasa tak menarik dan bosan la jadinya. Mula-mula masuk kami melihat pameran kronologi sejarah terbentuknya kerajaan Melayu yg dimulai dengan sejarah Parameswara membuka negeri Melaka dan seterusnya sejarah susur galur raja-raja melayu sehinggalah kepada sejarah politik yang memperlihatkan dimana tertubuhnya UMNO serta pejuang-pejuang rakyat didalam memperjuangkan kemerdekaan.

Dapat Asha rumuskan disini sepanjang melihat pameran sejarah pembentukan kerajaan Melayu ni yg paling menarik mengenai penubuhan UMNO, opps hakak bukan nak berpolitik tapi Asha boleh nampak kenapa orang tua-tua sangat sayangkan parti yg satu ini berbanding orang-orang muda zaman la ni. Nak tahu kenapa kena la datang sini.

Kemudian kami melihat pameran pakaian raja-raja melayu, menteri-menteri, hulubalang dan rakyat jelata zaman dahulu. 

Yang terakhir kami melihat pameran khazanah asal keris-keris seantaro Asia dan kebanyakan keris-keris disini berasal dari tanah melayu dan Indonesia. Apa yang Asha ketahui hasil dari lawatan pameran bersejarah ini sejarah asal keris dikatakan berasal dari Indonesia dan ada lagi satu pendapat menyatakan bahawa ianya berasal dari Eropah. Tang keris ni je yang Asha rasa menarik sangat nak tengok dan ambil tahu. Keris yang paling cantik dan unik sekali bagi Asha adalah keris buatan jawa dan bali memang cantik dan kreatif pembuatannya. Lagi satu yang best korang boleh tengok keris Taming Sari kepunyaan kesultanan Perak, memang kerisnya nampak cantik dan lain daripada yg lain, teringat pula drama melayu dahulukala pasal perebutan keris Taming Sari ni. Tapi sayang tidak dibenarkan mengambil foto-foto pameran kecuali pihak-pihak tertentu sahaja yang dibenarkan.


Pameran diluar pintu masuk, hahaha yang ni je boleh ambil gambar.

Seterusnya kami pergi melihat tapak tempat dimana J.W.W Birch mati dibunuh. 


Disini la sungai dimana tempat J.W.W Birch bermandi-manda sebelum dibunuh.


Tugu peringatan pahlawan Perak dibina bagi melambangkan pengorbanan dan kepahlawanan penduduk Pasir Salak ketika menentang penjajah British.

Tugu peringatan J.W.W Birch dibina oleh Kerajaan British sekitar tahun 1900 yang dibunuh berhadapan tugu ini di tebing sungai Perak.

Last sekali kami berfoto disekitar perkarangan Muzium ini, pemandangan kat sini not bad la untuk kaki foto macam hakak ni.

Suruh posing tapi macam nak menari ballet pulak budak nih.

berposing depan tugu J.W.W Birch

Ha..cukup la setakat ni je Asha share foto-foto pose hakak nanti korang menyampah pulak hehehe. Habis je lawatan ini kami pun pulang ke rumah mertua di Bota dan meneruskan lagi misi berjalan-jalan ke sekitar Kuala Kangsar pula.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...