Wednesday, September 26, 2018

Placenta Previa | Uri Jatuh


Placenta Previa | Uri Jatuh | merupakan simptom dimana ianya kemungkinan berlaku pada kira-kira 1 daripada 200 wanita hamil. 

Apa Fungsi Placenta Ini?

 - Placenta adalah organ yang berfungsi sebagai sistem sokongan hidup pada janin yg sedang berkembang dengan membawa oksigen dan makanan dari si ibu kepada bayi.

Fungsi-fungsi lain, ia juga menyingkirkan sisa-sisa dari darah bayi. Placenta juga merupakan tempat asal dimana tali pusat bayi mula berkembang dan melekat pada dinding rahim.

Sekiranya ibu hamil mengalami placenta previa atau uri rendah, ini boleh menghalang pembukaan serviks semasa bersalin dan kemungkinan si ibu perlu melahirkan anak melalui pembedahan adalah tinggi.

Jenis-jenis Placenta Previa.

Disahkan Placenta Previa Type 2.
Semasa kandungan Asha menjangkau 25 minggu Asha telah disahkan mengalami Placenta Previa Type 2.
Pada asalnya Asha hanya mengikuti rutin biasa pemeriksaan kehamilan, kebetulan kandungan masuk minggu ke 25 ni macam-macam pula masalahnya. Dari pemeriksaan biasa di Klinik Desa, check urin dan darah Asha kantoi Anemia pada awalnya, kurang darah pula. Nurse minta Asha pergi refer doktor KKIA pula, dah alang-alang jumpa doktor tu scan sekali la kandungan. DAMN!! kantoi masalah lain pula, elok-elok datang nak dapatkan nasihat pemakanan untuk Anemia dah jadi lain pula. Doktor sahkan Asha menghidapi placenta previa type 2 pulak tu. Doktor minta Asha terus refer Hospital dimana Asha plan nak bersalin nanti dan keluarkan satu surat.
Erm...tak pasal-pasal kena terus pergi hospital pula. 

Sebelum itu, doktor KKIA ada explain pada Asha uri Asha berada pada tahap yg mana satu masa scan tu. Kalau korang refer balik pada foto jenis-jenis placenta previa diatas, Asha punya uri berada pada foto yg last sekali 'Total Placenta Previa' means uri tu dah tutup habis serviks kita. Patut la beberapa hari sebelum datang buat pemeriksaan kehamilan tu Asha ada bleeding sikit tp light je so memang tak terfikir uri kat bawah. Last pregnant dulu sama juga uri kat bawah dan memang ada bleeding dan agak mild juga cuma tak la sampai type 2 mungkin masa tu kandungan baru 4 bulan dan baby pun kecik lagi so masih ada ruang uri tu naik.

Sampai je HUKM around pukul 12.00pm gitu terus cari O&G department untuk buat pendaftaran.

Tak memasal kena chop kod MERAH, means kandungan berisiko.

Daftar dan set appointment dengan doktor pada hari lain pasal pada hari tersebut dah penuh, kebetulan bulan 9 ni bulan yg banyak cuti public holiday. Masa register tu bagi IC pada nurse kat kaunter tu then check nama kita dah ada dalam sistem, siap tanya pernah datang sini ke before ni pasal dah ada rekod. Me said ya ada buat rawatan kesuburan  dengan Prof Zainol, dalam kepala ni dah berlegar-legar je mikir jangan la masa bersalin nanti dibaginya Prof Zainol sambut kita beranak nanti huhuuu dah la buat rawatan separuh jalan tak habis.

Dah setel register tengok jam pun dah nak dekat pukul 1, memang tak sempat nak masuk opis tambahan badan pun dah penat setengah hari pergi banyak tempat dan kena ambil darah lagi, memang lemau badan dibuatnya. Terus husband hantar balik rumah je bed rest.

Datang semula HUKM pada 7/9/18, ambil no giliran dan buat pembayaran terlebih dahulu dalam RM150 macamtu dan macam biasa kena amik urin dulu, check HB & scan sebelum jumpa doktor, cuma ujian darah je tak buat.


Selepas buat pembayaran tu nurse akan bagi form kuning ni dan follow je pemeriksaan apa yg kena buat. Actually agak pening sikit process pemeriksaan disini, maklumlah kat KK Desa lain, kat KKIA pun lain jadi serabut Asha dibuatnya. Time nak kena scan tu sampai kena panggil nama pasal nak duduk kat dalam tu ramai sangat orang so Asha duduk la tunggu no giliran kat depan area register kaunter tu je tapi rupa-rupanya no tak naik pulak kat situ. 

Alkisahnya pula bila time nak scan perut blur-blur cari bilik scan pasal pintunya lain sikit glass door, bila masuk dalam macam nak pi tengok wayang pun ada, pasal environment dalam tu sejuk dengan cahaya malap-malap memang macam nak pi tengok wayang gitu. Tapi selesa sangat la sampai pembantu scan tu nak tuang gel atas perut pun minta izin dan kata 'sejuk sikit ye gel ni' erm...bukan sejuk sikit sejuk banyak. 

Lepas scan pergi tunggu giliran kat bilik yg telah ditetapkan tu, actually patient tak ramai pun dalam 4-5 orang je untuk appointment bilik yg telah ditetapkan tu. Pasal kes kami sama kot so sorang check up dengan doktor around 30-40 minit tu yg jadi lama.

Tiba giliranku dup dap2 gak rasa pasal takut result tak memuaskan kot-kot la kena tahan wad, jangan tak tau Asha siap bawa beg baju sekali tau in case kena tahan wad. Biasa dengar ada kes patient yg uri kat bawah type 2 ni kena tahan wad, kalau sebulan tu sebulan la selagi uri tu tak naik atau sampai bersalin. Tapi alhamdulillah, refer result scan doktor kata uri dah naik sikit tak tutup serviks but still kena pemantauan. Kalau refer pada foto type placenta previa diatas uri Asha berada pada kedudukan foto no. 2 iaitu 'Low Implantation'. 

Kena datang balik check up selepas 6 minggu pula, tapi baru-baru ni Asha buat check up seperti biasa yg dijadualkan kat KKIA ada scan perut juga tengok uri masih kat bawah lagi tapi tak la tutup serviks. Hope nanti boleh naik la uri tu, bukan apa Asha tak nak kena belah perut huhuuu. Agak-agak boleh ke ek pasal baby dah besar ni pun perut rasa sendat je.

Next appointment kat HUKM nanti pada 15/10/2018 tapi 1 week before tu kena buat ujian darah dulu, nasib baik boleh buat time habis kerja pasal unit Hematology iaitu tempat ambil darah dan lab tu buka 24jam. Doktor bagi form siap-siap dan buat bayaran sekali pada hari tu juga, senang datang terus ambil darah je nanti.


Ini la form tersebut, ada dua jenis tapi tak tau untuk ujian apa, cuba baca tak paham sangat. Cuma yg hijau tu perasan untuk check paras gula dalam darah je.

Resit bayaran untuk ujian darah cuma RM34.00 je nasib baik tak mahal.

Berikut adalah langkah-langkah dan rawatan yg boleh diambil sekiranya anda mengalami Planceta Previa. Jika semakin parah berjumpalah dengan doktor.

Rawatan dan Langkah-langkah untuk Placenta Previa

  • Elakkan senaman atau aktiviti berat
  • Elakkan hubungan seksual
  • Elakkan pemeriksaan pelvis
  • Elakkan dari mengangkat objek berat
  • Rehat atas katil
  • Warded (sekiranya pendarahan berat)
  • Transfusi darah (jika kehilangan darah yg banyak)
  • Jangan mencuci atau membersihkan faraj dengan semburan air atau campuran lain (douching)
Kesimpulannya, memang Asha tak boleh pergi jauh2 la buat masa kini. Kena kuarantin sampai bersalin nanti. Doa-doakan urusan bersalin Asha dipermudahkan yek.

4 comments:

Cantik Sihat Semulajadi by Umi Nazrah said...

allahuakhbar. semoga dipermudahkan urusan dan diberikan kesihatan yg berpanjangan hendaknya. Aamiin

yoorin melacolea said...

aduh sha. mcm2 kes kan kandungan ko kali ni. xpe laa. ada kemanisan tu nak dpat zuriat. xlama dah. hehe. ritu aku cyst laa, baby melintang pon dah mcm nak nangis.

Asha Raimi said...

Itu ler yan. Buat aku rs fobia nk peknen lg lps ni.

adianiez AIDA said...

asha. moga semua dipermudahkan ye.
aida xde pengalaman gini.
x dpt la nak bagi pendpt :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...