Friday, August 31, 2018

D.I.Y Hantaran Kahwin

D.I.Y Hantaran Kahwin | Sebagai kakak sulung dari 4 adik beradik Asha telah diberi mandat  oleh mama untuk membantu didalam menyiapkan persiapan perkahwinan adik. Bukan kerja yang mudah lagi-lagi tengah sarat mengandung ni ditambah pula dengan taraf kesihatan sedikit terjejas akibat kemalangan tempoh hari. 

Salah satu tugas yang diberikan oleh mama adalah menggubah hantaran kahwin. Phew...time sendiri bertunang dan kahwin pun hantaran kita gubah sebahagian je tau, selebihnya kita bagi orang lain gubahkan, tapi ini kena buat semua. Nasib baik la hidup dizaman IT ni so nak cari idea google je dan memang banyak idea gubahan hantaran yg kita dapat. 


Memandangkan adik Asha lelaki maka ada 7 dulang hantaran yang perlu dibalas kepada pihak perempuan. Orang kata hantaran perempuan kena lebih dari lelaki dan mesti nombor ganjil. Jadi setelah berbincang dgn adik dan mama kita pun buat la list barang apa yang nak digubah senang Asha nak google idea hiasan dan gubahan bagi setiap satu hantaran tersebut nanti. Bukan apa senang bila dah ada idea baru boleh beli barang-barang gubahan sekali harung je.

Barang-barang hantaran untuk gubahan semua kami beli kat Nilai 3 je dan kebanyakannya dari kedai Thank 'Q' sebab kat sini semua benda ada. Paling rambang mata nak pilih dulang hantaran banyak paten yang cantik-cantik dan ada diskaun pula tu. 

Lastly kami pilih design yang ini sebab murah dan simple. Bunga dulang pun beli kat sini jugak. Barang-barang lain seperti reben, shredded paper bewarna, dan gabus beli kat kedai lain sebab stok banyak dah habis kat sini.

Start buat gubahan hantaran 3 minggu sebelum majlis nikah adik. Tu pun mujur dapat MC sebulan dari Doktor pasal eksiden tempohari punya pasal. Tapi Asha gubah hantaran pun skip skip hari juga, 2 ke 3 hari gubah satu dulang pasal tengkuk dan tulang belakang sakit lagi jadi tak boleh duduk lama-lama sangat.

Peralatan-peralatan yang perlu ketika membuat gubahan - Glue gun mesti ada, lepastu cutter, gunting, sellotape, jarum peniti, riben, dan butang hiasan. Actually tag label hantaran tu Asha design dan print sendiri, amik je mana-mana template kat google image lepastu edit boh nama pengantin dan print.  Dah siap print gunting dan tampal pada pencungkil gigi. 

Tema hantaran untuk dibalas kepada pihak perempuan actually tidak ditetapkan pun oleh pihak perempuan, so kami boleh decide la warna apa yang nak diketengahkan. Bincang dengan mama, mama nak tema hantaran tu biar warna lembut-lembut je so Asha decide warna soft peach, pink and white. Tetiba rasa berkenan pulak warna cenggitu.


Mula- mula tampal reben sekeliling dulang terlebih dahulu baru berseri-seri. Asha decide tampal double riben plain peach + glitter peach(transparent). Cari-cari riben tebal yg dah ada glitter warna yg kita nak tu betul-betul tinggal satu je jadi takut tak cukup pula terpaksa beli dua jenis riben yg plain dan glitter transparent. 

Kemudian balut gabus segi empat dengan kertas pembalut gabus warna silver, Asha sengaja pilih warna silver supaya tak nampak tenggelam dengan warna peach dan pink.


Lepas tu kita gubah pula bunga dulang hantaran warna soft pink & white dan kita mix kan dengan bunga putih kecil-kecil tu kat sudut hujung kanan dulang hantaran. Asha gubah bunga tu dalam 8-10 kuntum per dulang. Depends pada jenis hantaran, mana yang barangnya kecil kita lebih kan 10 kuntun, hantaran yang memerlukan ruang yang besar pada dulang hantaran pula kita minimize kan 8 kuntum je.

Untuk sesetengah barang hantaran yg berkotak atau yg perlukan simple hiasan Asha buat riben macam atas ni je, guna sikit bunga putih kecil yg balance tu dan butang baju sebagai hiasan tambahan. Butang tu Asha beli berasingan.


 Gubahan hantaran pertama - Telekung

Mula-mula ingat nak ikat dengan riben je tapi mengenangkan riben yg Asha beli tu besar terus tak jadi so hias macamni je. Ingat nak gubah bentuk kipas ke bunga ke kan means penutup kotak tu buka sikit so ala-ala kain telekung tu terkeluar sikit la dari kotak gitu, tapi mengenangkan perjalanan nak membawa hantaran ni jauh ke Kelantan so semua hantaran kena gubah ikut kesesuaian juga huhuuu. Karang gubah cantik-cantik bila masuk dalam kereta hantaran dah tak serupa hantaran pulak. 


Gubahan hantaran kedua - Parfum

Sebenarnya plan nak letak parfum ni dalam bakul rotan dah beli pun tapi tak sesuai sebab bila letak  parfum goyang-goyang pula tak stabil. Jadi Asha cari kat kedai Eco bakul kecil plastik kaler pink ni ha baru RM2 dapat dua. Mula-mula letak parfum tu terlentang tapi macam bersepah pula ghopenya jadi Asha ikat dengan riben parfum, lipstick, bedak compact & blusher tu sekali. Shredded paper kaler peach tu memang semua dulang Asha tabur termasuk la dalam bakul parfum ni takdela nampak kosong je ruang dalam tu kan.

Untuk gubahan kasut dan sejadah Asha gubah bunga dulang yg balance tu jadi macamni.

Gubahan hantaran ketiga - Kasut

Kasut tu Asha ikat dengan riben terlebih dahulu then selitkan bunga dulang yg telah Asha gubah tu jadi la macamni.

Gubahan hantaran keempat - Sejadah

Untuk sejadah ni Asha decide nak gubah bentuk simple-simple je seperti bentuk kipas, senang sikit gubahan bentuk kipas ni. Asha gunakan 2 gabus bentuk bulat kecil seperti dalam foto diatas ini untuk bagi tinggi kedudukan sejadah tu nanti, Asha balutkan dengan pembalut silver tu dan gamkan pada gabus dulang segi empat yg kat bawah tu.

Tara...inilah hasilnya sejadah kipas. Asha ikatkan dengan getah terlebih dahulu lepas tu baru senang nak ikat dengan riben. Hiaskan lebihan bunga yg telah siap digubah kat tengah-tengah kipas tu ha. Lepastu Asha cucuk jarum peniti kat celah-celah lipatan kipas sejadah tu pada gabus kecil bulat dua ketul tadi tu ha supaya tak bergerak masa bawa dlm kereta nanti.

Gubahan hantaran kelima - Handbeg

Oleh kerana handbeg agak besar melebihi ruang dulang hantaran maka Asha extend dengan gabus bentuk bulat kat tengah-tengah tu, nasib baik ada beli gabus lebih.

Lepastu boleh la letak handbeg kat atas tu. Asha hias beg tu simple je dgn riben. Kaler handbeg pun dah ngam pulak dengan kaler hiasan dulang hantaran ni.

Gubahan hantaran keenam - Sumi jelly

Satu-satunya hantaran berupa makanan, ni pun mama yg minta satu dulang tu ada makanan atleast ada la manisan. Nampak cantikkan jelly sumi ni tapi bukan kita yg gubah tau, sepupu kita yg belikan sumi jelly ni memang dah siap digubah kat Kedah, kat sana memang ada orang jual gubahan manisan yg dah siap macamni, tinggal pilih design dan kaler yg sesuai dgn tema hantaran je. Lepastu tugas kita tinggal tempek atas dulang tu dengan gam, siap.

Gubahan hantaran ketujuh - Wang hantaran + Mas kahwin & rantai emas untuk batal air sembahyang.

Gubahan yang terakhir ini Asha gubah masa dah tiba kat Kelantan pasal tak boleh letak barang kemas dan wang siap-siap takut hilang. Asha cuma gubah letak bakul dan hiaskan bunga je siap-siap. Bila kat Kelantan baru Asha ikat wang tu dengan riben. Dah siap, simple je semua hantaran kita buat. Dah boleh la kot amik tempahan lepasni hihiii.



Friday, August 3, 2018

Kemalangan

Assalamualaikum semua... seperti yg dijanjikan Asha akan ceritakan kronologi kejadian kemalangan yg telah berlaku pada kami sekeluarga. 

Asha mulakan cerita dari sebelum kejadian.

Hari Ahad (29/7/18) - Kami bergerak pulang ke KL dari Seri Iskandar, Perak pada waktu tengahari kira lepas lunch. Tapi tak terus balik KL dulu, kami singgah rumah opah suami kat Gopeng sekejap, borak-borak sat sambil makan kuah durian lepas sejam gitu kami minta diri utk pulang.

Sebelum balik tu sempat juga la Opah bagi buah tangan rambutan, durian dn tempoyak utk dibawa pulang.

- Buah tangan dari kg Opah -

Sepanjang perjalanan tu Asha baring je sebab badan rasa penat dan pening, biasala org mengandungkan. Tambahan aroma durian kat bonet belakang tu pulak dah menerawang satu kereta sampai suami beli pewangi kereta la. Kami juga ada cuba petua yg kata letak tangkai durian kt econ kereta tu tapi macam tak berkesan pun.

- Semua cerobong econ kami cucuh tangkai durian nih -

Kami meneruskan perjalanan kami seperti biasa. Pada awalnya suami lalu jalan highway, selepas beberapa jam tu kita pun tak pasti dari simpang mana entah suami susur keluar dari highway masuk jalan kampung atau jalan dalam, yg kita perasan macam start keluar dari Tapah gitu. Sempat singgah solat dalam pukul 6.30pm gitu kat RnR mana entah sunyi sepi je tiada orang, kedai minum pun buka satu jek. Suami ajak minum dan makan kat situ sebab mak mertua ada bekalkan lauk untuk kami tapi Asha yg tak mahu. Asha cakap pada suami Asha nak makan lauk panas2 macam sup sebab perut dah berangin sangat, kalau makan menu yg bersup ni biasanya ramuan dalam sup tu ada lada hitam dan halia so boleh la buang angin dalam badan ni ha. Suami pun bersetuju maka kami pun meneruskan perjalanan pulang kami.

Dalam kul 8.30 malam macamtu kami dah sampai kat area Kuala Kubu Baru, masatu suami dok bergurau ajak pi Fraser Hill, Asha pun berseloroh la kata 'jom la pi tak yah pi keje esok, nak berehat kat ats nun, malas nak keje'.

Sambil-sambil bergurau tu perjalanan kami pun dah terlajak la sampai ke area Hulu Yam Baharu. Ternampak kedai makan, suami ajak singgah makan dulu, kami pun singgah makan, pekena sup daging, telur dadar dgn kailan masin. Ketika sedang menikmati juadah makan malam tu la rasa macam banyak je ambulance dok lalu jalan tepi kedai makan tu, anak kami si Fateh tu memang suka la tengok ambulance ada lampu bunyi2 ni. Asha pun tanya la pada suami 'kenapa banyak sangat ambulance lalu ni abg, rasa macam dah 4 ke 5 buah jugak yg lalu ni'. Suami kata 'ada kemalangan kot kat depan tu'. Asha jawab 'tapi macam banyak sangat pulak, ni kan jalan kampung'. Suami kata 'mungkin ambulance ni nak masuk highway  kot ada kemalangan kat belah sana tapi lalu jalan ni, cpt sikit kot'. Asha pun mengangguk saja tanda setuju dgn kata-kata suami tu. Dah kenyang makan kami pun meneruskan perjalanan.

Setengah jam berlalu, Asha kat belakang  memang dah baring je kat seat tu nak sambung tidur tapi tidur-tidur ayam je, sampai la kat satu tempat ni tiba-tiba terdengar suami sebut 'lajunya...!' sambil memusing stering ke kanan dan memalingkan mukanya memandang kearahku. Asha pun apalagi tergerak nak bangun bila suami cakap perkataan laju tu sebab nak tau apa yg laju tapi tak sempat. Tengah nak bangun tu la tiba-tiba "DOOM!" Terasa ada hentaman kuat pada bahagian belakang tepi belah kiri kereta. Rupa-rupanya keretaku dah kena sondol dengan kereta satria warna kuning. Terus Asha rasa sesak dada dan sakit sangat macam susah nak bernafas, sempat  juga Asha sebut 'ya Allah abg...' sambil pandang muka suami dan pegang perut. Asha cuba nak bangun tapi susah, rasa dada sakit sangat pasal hentakan kuat kot. Cepat-cepat panggil suami sebab rasa tak boleh nak bangun  dan badan rasa sakit sangat sambil sebut 'abg... sakit...' cepat-cepat suamiku buka pintu dan tarik badan kita. Bila dah dapat duduk tu memang terasa tulang belakang, leher dgn kepala sakit sangat x boleh  nak banyak gerak. Sempat tengok keadaan anak macamana, Alhamdulillah Fateh selamat je duduk kat depan dgn abahnya. Kalau Fateh yg duduk kat belakang tu dgn Asha tak tahu la macamana. Fateh diam je duduk kat car seat depan tu dgn biskut merry kat tgnnya lagi. Bersyukur sangat-sangat, nasib baik Asha tergerak tak nak bagi dia duduk belakang. Kebetulan pula kami bawa balik semula car seat baby yg adik ipar pinjam sebelum ni tu dari rumah mertua utk baby pakai nanti. Fateh sibuk nak duduk dalam tu dan kami bagi je la walaupun tak muat sikit. 

Selepas itu, ramai la reporter tak berdaftar datang nak tengok kami, harap-harap takde la yg rakam video dan viralkan ke media sosial pula huhuuu. Sempat juga Asha terdengar suami marahkan si driver yg dah sondol kereta kami tu, suami sebut 'DIAM..!' yela, dah langgar kereta orang bukan nak tanya keadaan org dalam kereta yg dah disondolnya tu, tapi sebaliknya menyalahkan kami pula. Suami pun terus cari fon dan call ambulance sebab aku dah kejung kat seat tak leh nak bergerak, kemudian suami call polis pula. Kami bernasib baik ada ajen towing dari etika insurans kat situ, terus call etika insurans bagi ID ajen tu dan terus setel suruh ajen tu towing kereta sampai bengkel kereta  area Rawang yg telah didaftarkan dibawah etika insurans. Asha cuba gagahkan juga bangun tengok keadaan kereta, bumper kereta tercabut, bonet terbuka sikit, tayar belah kiri belakang bengkok, memang tak boleh nak drive dah kalo gitu rupanya. 

Around pukul 10.30pm - Ambulance tiba ditempat kejadian, Asha cuba berjalan perlahan-lahan ke arah ambulance dan terus paramedik pasangkan aspen kat leher Asha dan baring. Sementara itu, suami pula tengah setelkan apa-apa yg patut dgn ajen insurans dan memberi keterangan pada pihak polis kemudian mengambil barang-barang beharga kami terlebih dahulu dan masuk ke dalam ambulance. Barang-barang kami yang lain memang tinggal dahulu dalam kereta. Siren ambulance pun dipasang, laju terus menuju ke Hospital Selayang. Masa tu Asha kesiankan anak je sebab dia tidur pun kejap je sepanjang perjalanan pulang dari kampung, tup-tup dah jadi macamni entah dia trauma ke tidak, tengok rileks je macam abah dia, langsung tak menangis lepas apa yag berlaku, anak ummi memang kuat, kuat macam abah dan umminya juga.

Pukul 11.00pm - tiba di Hospital Selayang, terus dibawa ke wad kecemasan zon kuning iaitu zon separa kritikal. Walaupun zon kuning, ada je pesakit yg meninggal kat situ sebab kecederaan apa pun tak pasti, sebab Asha tak nampak, tak boleh nak toleh kiri dan kanan hanya suami je la yg nampak dan bagitau org tu kepala berdarah la, yg ni sesak nafas dah nazak la dan macam-macam lagi, Asha cakap elok juga tak nampak tu. Kemudian Nurse bagi baju hospital dan minta Asha tukar. 

Parents Asha dtg tgk kami, masa di tempat kejadian tu dah call mama bgtau. Kita minta mama bertenang dn jgn sedih pula bila kita bgtau berita buruk yg kami eksiden sebelum tu. Fateh kita minta mama dn abah bwk balik, menangis dia tak nak balik.

- kena cucuk benda ni untuk ambil darah dan jika perlu untuk masuk air juga, prosedur hospital kalau kena admit - 


Doktor pakar tulang di bahagian kecemasan datang untuk buat check up pada badan Asha yg mana sakit, check kepala Asha yg terhantuk ni, tengkuk, leher, dada dan tulang belakang. Proses yg sama berulang-ulang dengan doktor pakar yg lain-lain pulak. Sampai lah diorang decide untuk buat xray dan CT scan sebab ada tanda-tanda atau tempat yg doktor tekan tu Asha rasa sakit, doktor detect kemungkinan ada masalah saraf tunjang. Kalau tak dapat result yg betul kemungkinan Asha boleh lumpuh. Oleh kerana case Asha complicated sikit sebab hamil kena refer doktor pakar O&G pula, memang lama la Asha masuk wad sebab macam-macam pakar nak kena refer dulu dari pakar Ortho(tulang), O&G(pakar kesuburan dan perbidanan) dan pakar Pengimejan Diagnostik & Radiologi(pakar scan). 

Actually Asha dah setuju dan dah sign consent utk buat CT scan but then doktor pakar tulang kata pakar O&G tak benarkan jadi sign consent untuk xray pula. Agak lama juga perbincangan dari ketiga-tiga pakar ni, mula-mula dengar pakar O&G tak nak lepaskan buat CT scan sebab pregnant tapi selepas itu pakar O&G dah bagi  pelepasan pula selepas mereka berbincang dgn pakar-pakar yg lain sebab kandungan Asha dah 5 bulan ke atas akan tetapi selepas itu sebaliknya pula pendapat dari Radiologi yang tak benarkan Asha buat CT scan hadoi...bertambah sakit hakak dibuatnya. Tapi yela...masing-masing cuba jalankan tugas mereka sehabis baik untuk pesakit mereka, itu yg aku respek. Aku serahkan nasib aku pada mereka-meraka yang pakar dan bertawakal pada Allah kerana Allah sebaik-baik perancang.

Sebelum buat xray Asha dibawa untuk scan perut terlebih dahulu oleh pakar O&G yg bertugas pada malam tu. Nak check keadaan bayi ok ke tak dalam perut ni, tapi baby pun agak stress juga sebenarnya sebab banyak sangat bergerak malam tu, dia pun terkejut juga agaknya, nasib baik tak de pendarahan atau air ketuban pecah masa kejadian tu, kalau tak pasti beranak tak cukup bulan dah agaknya.

Selesai scan perut dan xray Asha dibawa masuk wad 16C iaitu wad orthopedik dan bermalam disitu. Itupun selepas berjam-jam stay kat wad kecemasan, around pukul 3 baru admit wad ortho.

- sebelum admit wad orthopedik Asha dipakaikan tag ni - 


- Sampai kat katil Asha terus baring nak tidur tapi tak boleh sebab kepala rasa pening kesan dari hentakan kemalangan tu -

30/8/2018(Isnin) - pukul 5.00am nurse buka lampu untuk check up tekanan darah semua pesakit. Baru je nak lelap dah terjaga huhuuu. Tidur-tidur ayam jela gamaknya dengan tidak diberikan bantal kepala sebab doktor nak kita punya belakang ni dalam keadaan lurus je sebab takut nanti tulang lari kot huhuuu, biasala prosedur kalau patah-patah tulang ni. Buat pengetahuan korang ini bukanlah kali pertama Asha admit wad orthopedik, sebelum ni pernah patah kaki akibat eksiden juga jadi dah ada pengalaman dan dah tau proses-proses dan keadaan bagaimana akan berlaku semasa di hospital. Sampaikan nak kena buang air kecik ke air besar ke kena pakai pampers tau. Ha..ini satu cabaran baru buat suami sanggup ke tidak dia nak buat. Dan..dan time tu juga Asha nak terceri-beri adoi...Asha kalau eksiden je mesti macam ni, sama dengan pengalaman yg terdadulu, selepas eksiden je mesti ceri-beri, tak tahu kenapa mungkin usus pun terkejut juga kot atau memang normal kalau eksiden ada rasa begitu sebab ada juga doktor tanya Asha ada rasa nak membuang ke, macam tau2 je mungkin normal la kot begitu. Nak tak nak suami kena buat juga huhuu...masa ni la nak uji kesetiaan dan kasih sayang suami pada isteri ya tak, bukan terima kita masa kita tengah lawa, wangi dan sempurna aje betul tak. Isteri sakit kena la buat juga, sempat juga suami bergurau kata dah macam Fateh dah kena cuci dan tukar pampers, katanya nanti nak bagitau Fateh la ummi pakai pampers macam Fateh hahaha. Kita tengah sakit pun sempat bergurau macam gitu. Sempat juga suami sapukan minyak wangi roll on kat baju tak nak isterinya ni bau busuk lepas tukar pampers. Ikutkan hati tak nak pakai pampers ni, nak je pergi tandas sendiri tapi doktor tak benarkan.


- petang tu pukul 4.00pm sebelum discharge ada sorang ni ajen jual alat-alat hospital datang bawa aspen ni. Terbang la RM280 untuk benda alah ni ha. - 

Asha dibenarkan discharge pada hari tersebut walaupun ada doktor kata aku boleh discharge esok tapi aku malas nak lama-lama kat sini pasal jauh, susah keluarga, sedara-mara or kawan-kawan nak datang melawat, lagipun tiada siapa nak jaga kita, memang harapkan suami je, bila suami cakap nak pergi balai polis dan tgk kereta yg eksiden tu pun dah mencebik je kita. Kat sini nak panggil nurse tolong kita tukarkan lampin atau suapkan kita makan pun susah. Terpaksa la bangun sendiri makan dan minum air pun sikit-sikit je sebab tak nak karang ada rasa nak membuang air kecil tapi suami tiada nak tolong tukarkan pampers, huhuu. 

- sebelum balik dapat ubat panadol ni, doktor bagi panadol je sebab pregnant tak boleh bagi ubat tahan sakit yg lain - 

Pukul 8.00pm Asha discharge, tu pun selepas selesai suami buat pembayaran dan jumpa doktor pakar utntuk mendengar rekod perubatan kita. Nak claim medical insurans tapi macam tak berbaloi sebab kos rawatan RM3 je sebab stay kat wad kelas 3, kalau kena stay lama lagi memang kita minta tukar wad kelas 1 lebih selesa sikit dan baru sedap nak claim insurans. 

- Next check up sehari sebelum masuk keje - 

- dapat cuti rehat selama sebulan - 

Macam-macam dugaan kami untuk tahun 2018 ni. Suami Asha sendiri pun baru je ditimpa kecelakaan bilamana kepalanya luka terkena atap sangkar kucing kami. Kena jahit kepalanya yg berdarah tu. Jahitan pun tak sempat buka lagi. Tup-tup Asha pulak yang ditimpa musibah. 


Kami redha dengan dugaan yg Allah bagi pada kami ini, Asha anggap ianya adalah teguran dari Allah supaya kami lebih mengingatiNya atau ujian buat kami jadi lebih kuat. Asha juga anggap semua yg dah berlaku ini adalah satu hikmah. Insyaallah...selepas kejadian buruk yg menimpa kami ini akan ada sinar kebahagaian di penghujungnya.

"Hikmah disebalik ujian yang menimpa tanda Allah sayang dan makin dekat padaNya..Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah maha mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui" (Al-Baqarah: 216)"



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...