Wednesday, June 27, 2018

Bubur Nasi Bersantan.


Agak lama tak bersiaran gara-gara alahan mengandung anak ke-2 ni ha. Mood nak tido dan bermalas-malasan je utk first trimester ni. Now, alhamdulillah dah ok sikit, boleh la nak masak-masak dan kemas rumah, cuma nak keluar berjalan-jalan je tak boleh lama-lama, cepat penat.

Bila mengandung ni biasa la, bukan boleh nampak org share foto makanan ke atau tiba-tiba ada makanan yg dah lama tak makan muncul kat minda ni, lepas tu mula la mengidam nak makan. Macam menu yg Asha nak share ni la ha, tiba-tiba muncul kat kepala udah mengidam nak buat, tido malam pun tak lena gara-gara tak sabar nak tunggu sampai esok pagi.

Sebelum Asha nak share resipinya, meh sini Asha story sikit sejarah bagaimana menu Bubur Nasi Bersantan ni wujud. Entah la, sebenarnya Asha pun tak tahu, yg pasti first time menu ni diperkenalkan oleh mama terus jatuh selera. Mula-mula mama kita memperkenalkan menu ni masa tu kita sekolah rendah rasanya, first time rasa dulu macam pelik sebab bubur nasi letak santan tapi lama-lama makan jadi ketagih pula apatah lagi makan dengan sambal ikan bilis goreng garing-garing atau dengan sambal tumis pergh....rasa mcm makan nasi lemak je cuma versi bubur.

Senang je nak masak bubur nasi bersantan ni, sama je macam masak bubur nasi yg biasa tu. Meh kita tengok tgk step-step nak membuatnya. Bahan-bahan;

  1. Beras
  2. Santan
  3. Daun pandan
  4. sedikit garam


Mula-mula basuh dulu beras dahulu.

Masukkan santan kotak atau santan perah.

Kemudian tambah air masak atau plain water, letak lebih pun takpe sebab bubur kena banyak air. letak sedikit garam lalu kacau-kacau rata dan tenggek periuk atas api dapur.

Jangan lupa daun pandan yg telah disimpul dimasukkan sekali. Nak letak kemudian semasa bubur tengah menggelegak pun boleh, daun pandan ni nak bagi bau wangi je. Kalau korang nak buh halia or serai pun boleh ikut selera masing-masing. Nak lebih kreatif boleh juga masukkan potongan dadu carrot kat dalam bubur.

Sambil-sambil tunggu bubur masak kita prepare la side dish pula. Goreng la ikan bilis dgn kacang, jika suka tempe macam Asha ni goreng la sekali. Nak makan dengan ikan masin pun sedap juga.

Lepas tu jangan lupa tumis sambal ikan bilis atau buat sambal ikan bilis garing. Ini la penyedap menu utama ni tau. Ikut plan asal Asha nak buat sambal ikan bilis garing dgn tempe. Tapi oleh kerana suami tak makan bubur nasi maka kena pula tanak nasi lemak sekali so sambal tumis la yg sesuai.

Jangan lupa timun baru sedap.

Tara...Asha tambah telur mata baru umph...Kalau korang nak pakai telur rebus pun sedap juga.
Selamat Mencuba.




Tuesday, June 12, 2018

Langsir Raya

Alhamdulillah...setelah bertungkus lumus berminggu- minggu nak siapkan langsir raya akhirnya siap jua. Ikut plan asal nak buat ada scallop bagai tapi tak sempat dah, jahit simple aje la dulu this year.

Dah lama berniat nak jahit langsir rumah sendiri ni sebenarnya memandangkan ada mesin jahit so buat apa simpan je kan. Baik kita improve lagi skill jahitan.

Meh tengok hasilnya.

Langsir tingkap depan rumah. Asha potong pendek tak nak labuh sebab nanti rumah jadi gelap, nasib baik pilih warna biru terang tak ler gelap sgt rumah.


Langsir pintu gerbang dapur. Asha jahit tanpa pasang tape langsir sebab kain langsir berat nanti bertambah kendur pula. Tu pun tak sempat nak buat tali langsir untuk ikat tepi dinding tu ha. Balik raya nanti sambung la buat. Deco dinding umah pun simple je, tak berani nak deco sesangat sbb umah sewa kan.

Asha pakai rod langsir zaman dolu2 punya pesen je jimat, mula2 nak pasang rel langsir or beli curtain bar kt d.i.y je tapi fikir nanti dah pindah umah baru nak pakai rod langsir yang lain pula macam membazir nanti so decide pakai yang gini dulu. Jadi la sementara dok umah sewa.

Langsir bilik tidur pula Asha pilih warna gelap sebab nak bilik nampak gelap bila tutup lampu baru lena tidur.

Langsir bilik Fateh ada 2 tingkap sebenarnya, Asha tunjuk satu side jeler sbb kecah sikit bilik anak bujang ni. Asha buat 1 panel je, nak cantik elok buat 2 panel tapi bidang kain langsir ni besar so buat 1 panel je la ngam2.

Langsir pintu bilik pula Asha pilih kain jarang corak motif bunga-bunga biru, tak ler nampak sarat sangat.


Langsir tingkap dapur jahit langsir separuh dari tingkap je, tak boleh buat labuh sangat ngam2 tutup tingkap karang gelap nak masak, tambahan pula dekat dengan dapur memasak karang terbako pulak rumah.

Yang last ni pula langsir area ruang mesin basuh, sebelum ni pakai langsir jarang je tak nak bagi dapur nampak gelap tapi bila malam orang luar boleh nampak kita pula lagi-lagi nak ke bilik air segan ler orang nampak bayang-bayang kita berkemban kan hehehe so buat juga la nasib baik warna langsir ni terang tak ler nampak gelap. 

So far simple je langsir rumah Asha ni, tak la cantik sangat macam uols punya langsir rumah, jahitan pun masih lagi perlu diperbaiki. Pasal nak siapkan menjahit langsir raya ni la Asha tak sempat pun nak buat kuih raya tau.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...