Sunday, February 4, 2018

Mee Tarik Warisan


Hari sabtu yg lepas bawa mama pergi makan mee tarik warisan di Bandar Baru Bangi. Sudah lama mama mengidam nak makan mee tarik ni, last year masa shopping baju raya kat area situ ada ajak mama makan sini tapi mama tak nak sebab fikir nanti menunya semua mee saje takut tak kenyang katanya. 

Sebelum makan mee tarik kami ke Aeon Big Cheras membeli-belah terlebih dahulu, kita jela yang membeli-belah sakan mentang-mentang dapat angpow dari company dpt la shopping sakan. Beli apa je pun, kita beli barang peribadi je sebab dah lama nak beli tapi tertangguh sbb enggak ada ongkos nya hihihii dan suka beli kat Aeon Big(sebelum ni pasaraya Carrefour) sebab harganya berpatutan dan design pun cantik2 belaka macam brand mahal2 gitu sebab ada lace bagai. 

Tak puas nak belek-belek lama sebenarnya sebab Al-Fateh da meragam tak nak duduk dalam trolley, terpaksa pujuk dia dengan belikan mainan.

Asal keluar ada nampak mainan je memang kena beli, kalau tak tantrum. Nak sangat lori belikan juga nasib baik murah. Kalau dalam pasaraya tu ada Toy r us memang bankrup sbb mahal kan, lori macam ni je entah berapa agaknya lepas tu main kejap je nanti dah muak tersimpan dalam bakul mainan je nanti.

Selesai membeli-belah di Cheras terus pecut ke Bandar Baru Bangi isi perut sebab dah lapar sangat. Oleh kerana mama kita yang teringin nak makan mee tarik warisan ni so memang tak singgah makan apa-apa pun kat Cheras. 

Ni la dia kedai mee tarik warisan asli, chinese muslim cuisine.

Lepas ambil order welfie dulu dengan anak.

My Queen. Merajuk kata kita dah lama tak bawa dia jalan-jalan, makan, shopping. Bukan kita tak nak ajak tapi kadang-kadang mama kita ni yang sibuk bersosial dengan kawan-kawan tau. 

Air minuman tak banyak sangat choice disini. Mula-mula nak order teh bunga tapi perut rasa macam kosong sangat jadi order air soya je bagi teralas sikit perut ni sementara nak tunggu makanan sampai.


Menu pertama yang sampai nasi ayam apa entah, rasanya sedap macam ayam paprik, rasa sedikit pedas sebab ada letak blackpaper sikit. Order nasi ni untuk Fateh sebenanrnya sebab menu kami semua mee takut dia tak makan tapi mana habis Fateh makan semua ni cuit-cuit juga la kami.

My beef noodle soup versi pedas, ada yang clear soup tapi dah lidah melayu ni tak pedas tak sah. Rasanya pula bagi kita biasa je, cuma mee tu memang sedap la tak rasa macam mee kuning yang jual kat pasar tu banyak kapur, mee pun freshly made customer nak makan baru dia tarik-tarik mee tu. Fateh pun suka.


Yang ni fried noodle, sedap gilos menyesal tak order sama macam mama. Apa yang membuatkannya sedap sebab ada cendawan hitam tu, memang sinonim dgn masakan cina cendawan tu. Kalau belah family mama kita cendawan tu sedap masak lemak cili api tau.

Selesai makan kami terus ke Muaz Textile kebetulan parking kereta betul-betul depan kedai tu sebab memang dah plan lepas makan nak cuci mata kat sini. Hurm...memang cuci poket terus hahaha.


Sempat sambar 2 helai baju kerja. Memang dah lama cari baju kerja kain jenis macam ni sebab tak nampak formal sangat, boleh pakai kerja boleh pakai jalan. Seluar sedondon dengan baju-baju kat atas ni je tak dapat nak sambar sebab Al-Fateh dah meragam nangis-nangis jerit bagai la kat dalam tu cakap penat..penat la...hadoi. Oh ya, harga sehelai baju ni range dalam RM20-23 macamtu sebab kat sini harga yang tertera belum masuk GST. 

Sebelum nak bayar sempat sambar 2 helai tudung bawal saudia yang berharga RM6.25 sehelai kalau tak silap dengan sehelai shawl lace RM18 rasanya.

Ha...puas hati sangat-sangat dapat beli barang-barang untuk diri sendiri rasa macam dah lama tak shopping untuk diri sendiri banyak-banyak macamni. Memamg boleh gila masuk Muaz ni sampai mama kita pun tak tau nak beli apa katanya dia tak boleh kalau banyak sangat pilihan sudahnya tak beli baju hanya beli sehelai shawl lace macam kita juga. 



2 comments:

Yanty Lee said...

Sedapnya , lama dah tak pergi about 3 years juga...

Asha Raimi said...

Woah...lama sgt gak tu hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...