Monday, February 19, 2018

Bubur Perak | Sago Bandung

Memandangkan cuti sempena raya cina ni panjang + company bagi cuti tambahan sehari + apply leave 2 hari so total 6 hari so asben plan ajak balik kg dia dulu 3 hari lepas tu bercuti berehat di tepi pantai di Teluk Batik.

On the way nak ke Teluk Batik tu lalu depan kedai Bubur Perak ni. Tiba-tiba tekak ni terasa nak makan makanan yang manis-manis. Maklum la baru lepas lunch kat umah mertua jadi nak makan dessert la pula. 

Sebenarnya dah terlepas tapi kita minta asben patah balik. Dok berzikir juga tu dlm kereta dengan asben kata selalu pi Lumut lalu je tak pernah singgah jadi hari ni kena juga singgah.

Depan kedai kedai Bubur Perak. Selain bubur ada makanan lain juga jual disini. Kita nampak macam ada ayam gantung2 kat sini. Kita assume ada jual nasi ayam la kot.

Ada pelbagai jenis pilihan bubur disini. Ada bubur durian, pengat ubi keledek, bubur sago bandung, bubur caca, pengat keladi, bubur jagung, bubur kacang hijau, bubur anak lebah dan bubur lambuk.

Banyak sangat pilihan bubur, Asha pun rambang mata dan tekak dibuatnya. Dari nak beli bubur jagung dah tukar beli bubur lain.

Tara...Asha pilih bubur sago bandung, sebab suka minum air sirap bandung jadi harus cuba sago bandung. Memang rasa macam air sirap bandung la...tak manis buburnya sesuai untuk mereka yg nak jaga kesihatan tapi teringin nak makan. Sagonya besar-besar gitu macam jeli dalam minuman Tea Live tu ha tapi tak la kenyal macam tu, yg ni macam sago yg kecil-kecil tu juga senang kunyah cuma size besar sikit la. Tak pernah jumpa lg sago bulat-bulat besar macamni ke Asha je yg x pernah nampak kat kedai.

Asben punya pengat durian. Dia memang penggemar kuah durian, letak la beratus-ratus jenis bubur lain sekalipun tetap pilih yg ni tak mau cuba yg lain.

Kalau ada kuah durian mesti kena ada sampingan yg lain untuk dimakan bersama dgn kuah durian. Ada pulut dgn roti jala, kami pilih pulut.

Kesimpulannya, dari segi rasa ok sedap, ada kelainannya dari segi resipi dan namanya cuma x dpt la nak rasa kesemuanya sekaligus. Maybe next time pasti ada masa lagi dtg sini cuba bubur yg lain pula.

Kalau tanya Asha bubur apa yg Asha nak cuba next time adalah bubur anak lebah. Sebab dengar nama pun dah unik pasti rasa dan rupaya unik juga.

Ha...nidia bubur anak lebah. Kenapa namanya anak lebah? Tu kena tanya org perak history nya. Kalau kat Selangor or KL ni kita panggil cendol je isi yg hijau2 tu.

Harga sebekas bagi semua jenis bubur disini RM3 kalau korang beli 10 bekas dapat la percuma sebekas bubur lagi. Harga untuk pulut pula RM1. 

Tempat atau lokasi kedai Bubur Perak ini di Jalan Titi Gantung, Bota, Perak. Senang cerita kalau korang on the way gi Pangkor dr KL kedai ni betul-betul tepi jalan sebelah kiri. Kedai ini dibuka hampir setiap hari kecuali cuti raya atau tuan kedai ni pi bercuti.





2 comments:

Amanda Suria said...

Nampak menarik plak dan memang speciality diorang aneka jenis bubur la kan...tak pernah cuba lagi..nanti kalau lalu pi Lumut bleh la singgah

Asha Raimi said...

Haah kan mmg org Perak suka msk pelbagai jenis bubur.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...