Sunday, February 11, 2018

Ahmad Lim Pancake | Mee Cincai Pedas Arwah

Dah lama juga tak food hunting sejak ada anak kecil ni, tu yg terlepas any foodies yg tgh viral nih.  Ni semua gara-gara rakan sekerja kat opis kita la tag gambo pancake coklat leleh dah meleleh air liur tengoknya. Walaupun before ni dah lama pancake ni dok lalu kat wall tapi masa tu tak rasa nak makan sangat. Bila kena time kau tgh PMS ni memang nak cari makanan yang sweet aje.

Kedai Ahmad Lim Black Pancake ini terletak di Seksyen 8, Bandar Baru Bangi. Mudah je nak cari kedai ni, korang nampak je kedai Tudung Fareeda kat situ la area kedai pancake nih. 

Konsep kedai ni memang simple sangat, kaler kedai pun biru dan hitam, suasana dalam kedai pula memang tahap macam gerai tepi jalan je takde hias apa-apa, air cond pun tarak, kipas siling je, memang berpeluh makan lagi-lagi makan noodle cincai pedas arwah ni. Memang owner kedai ni betul-betul kekalkan konsep street food beliau.

Menu kat sini pun tak banyak dan lebih kepada menu minum petang sahaja. Jom cekidout menu apa yang sedap disini.


Menu mee cincai pedas arwah merupakan menu baru yg tgh viral sekarang ni kalau tak silap la sebab rasa macam few months ni juga la dok lalu kat wall. Bila dgr tahap kepedasan mee ni sampai arwah memang tak dela rasa nak makan pada awalnya, ngeri pulok dengar kan hehehe.. Tapi bila dah sampai sini haruslah cuba kan. Kita order maggi cincai pedas tahap no.2 (PEDASSS), walaupun tahap 2 je pedasnya rasa macam nak menangis makan, kebas bibir. Rasanya sedap ke idok? Dah pedas tahap nak menagis dah tak tahu nak kata apa dah tapi yg pasti meatball nya sedap, isinya lembut. Kuahnya pula rasa macam asam pedas ada, tomyam maggi pun ada.


Family kita yg lain order bihun pedas tahap 1 jer, itupun dah pedas tau. Masing-masing dok kesat hidung hahaha.

Ini dia menu mee cincai pedas tu. Paling popular pedas arwah, pedas yg sedang aje pun dah pedas sangat. Memang power la siapa yg berjaya makan sampai level kepedasan Pedas Mampus tu.

Kami order air yg sama je semua Milk Tea, memang tea nya light aje tak pekat, my mom suka sedap katanya. Untuk pengetahuan korang air panas memang takde dalam menu ha...sebab apa tau sebab menu disini tidak sesuai diminum bersama dgn air panas lagi-lagi korang makan mee pedas arwah ni. Pilihan minuman pun tak banyak sangat.

Dah makan mee pedas tahap kebas bibir tu kenalah neutralkan semula lidah kami dengan makanan manis pula.  Kami order Pancake Nutella Cheese. 

Actually tekstur pancake nya adalah apam balik yg korang biasa beli kat pasar malam tu. 

Tapi boleh pilih nak pancake perisa apa. Yang kami order ni pancake perisa vanilla sesuai la dengan topping nya nutella coklat. Lepas tu crust kami pilih 350 crust je, lagi sedap nipis sikit baru terasa topping nya. Memang sedap la, rasa kena repeat lagi sebab tak puas makan.

My family, sorang lagi muka tak nampak dan ada lagi sorang pula x dpt join.

Harga keseluruhan makanan yg kami makan ni RM109 hokey...mahal gila, harga memang tak street food langsung. Sebab pancake nya sedap punya pasal memang tak menyesal nak datang lagi lepas ni. Harap-harap pengusaha apam balik di pasar malam tu boleh jual macamni pulak, mesti boleh beli  harga murah sikit kan hihiii.


3 comments:

Haulia Razali said...

Menu mee cincai pedas arwah tu nampak dasyat je ye, ada rasa nak cuba juga nih tengok review.

Jom follow juga TQ sis,

http://www.aisyaharith.com/2018/02/promosi-shaklee-februari-2018-fokus-lebih-cantik.html

yoorin melacolea said...

wow.. boleh tahan harganya. 😂 brapa rm semangkuk mee tu sha

Asha Raimi said...

Harga semangkuk mee tu around Rm10-12 beb.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...