Thursday, January 19, 2017

Homemade Bubbles

Last week abah Fateh balik dari Bangkok, outstation disana. Macam biasa la mesti beli ole-ole utk kami. Salah satunya mainan Fateh, abahnya belikan mainan bubble tanpa tiup sendiri tu. Dua hari je main dah habis stok buihnya. Jadi umminya terfikir nak buat sendiri la buih sabun tu, maka kita pun google la cari resipi kat google. Macam2 resipi ada tapi kebanyakannya utk buat bubbles yg beso-beso tu, jadi amount nak kena bancuh pun byk sgt. Selain itu, bahan-bahan yg diperlukan pun tiada di dapur. So cari cari-cari resipi lain terjumpa la yg satu ni, tgk bahan-bahannya pun memang ada semua kat dapur.


Bahan;

> Air - 2 cawan
> Gula - 1/2 cawan
> Tepung Jagung - 1 sudu teh
> Sabun pencuci pinggan Joy - 1 cawan
> cawan penyukat
> Sudu utk mengacau campuran
> bekas refill bubble.


1- Tuang air panas suku cawan shj. Lepastu masukkan gula setengah cawan lalu dikacau sampai gula larut. Jangan tanya kita kenapa buh gula, kita ikut resipi je nih.

2- Baki air lagi 1 1/2 cawan dituang.

3- sukat sabun pencuci pinggan Joy 1 cawan. Nak byk buih elok pakai brand Joy.

 4- Campurkan dalam larutan air dan gula tadi.

 5-Bahan terakhir masukkan tepung jagung 1 sudu teh. 

6-lalu dikacau larut tapi make sure jgn kacau laju sgt nnt berbuih.

Siap. Boleh disimpan dalam botol mineral yg tak pakai lagi mudah nak tuang.

Lepastu kita pun refill la dalam bekas mainan bubble Fateh ni dan test byk ke idok buihnya.

Oleh kerana bahan-bahannya ada gula so kena alas lantai dgn kain supaya tak melekit dan semut tak hurung lantai.


Seronok Fateh main buih. Memang banyak keluar buihnya. Kira menjadi la ekseprimen kita.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...