Sunday, December 24, 2017

Planetarium Negara & Butterfly Park KL

Pada hari ahad yang lepas(17.12.17) suami ajak jalan-jalan ke KL, jarang sebenarnya suami kita ni ajak bersiar-siar dihujung minggu kalau bukan ada cuti panjang atau public holiday. Kebiasaannya bersiar-siar di taman rekreasi yang berdekatan dengan rumah je. Lagipun rasanya kami baru je pulang bercuti dari Langkawi akhir bulan lepas. Ah...memang kami laki bini ni kaki jalan, dapat pulak anak pun sama kaki jalan, tak suka memerap kat umah. Memang itu la pesen kami sekeluarga.

Pintu masuk Planetarium Negara.

Memandangkan poket kami baru je menguncup dek kerana percutian ke Langkawi tempohari maka kami cari tempat-tempat rekreasi yang free atau fee yg murah aje hehehe. Ikutkan suami nak bawa kami ke Aquaria aje tapi kita yang tak mahu sebab dah dua kali masuk situ, lagipun entrance fee bukannya murah. So kami plan nak pergi ke Pusat Sains Negara asalnysebab dgr kabo dah siap renovation, lepas tu entrance fee free pula tu.

Tapi malangnya ramai sangat-sangat orang, dah kata free ramai la orang terjah, tambahan pula musim cuti sekolah. Terpaksa cancel plan A.

Terus cakap dengan suami bawa kami pergi KL Bird Park aje, memandangkan suami pun tak pernah sampai situ lagi. Lagipun Fateh suka tengok burung, tapi tulah pusing-pusing mencari parking sampai lah kami termasuk parking Planeterium Negara, dah situ je yang ada parking so kenalah singgah situ dulu.

Nak masuk sini free je tiada bayaran kecuali Tayangan Planetarium dikenakan bayaran seperti di atas.



Kali terakhir masuk kesini masa zaman sekolah menengah dulu tapi tak ingat masa form berapa. 


Fateh dapat sentuh batu meteor.



Gigi dinosaur tapi tidak pasti ianya asli atau tidak.. 


Diantara spesis dinosaur laut yang lain, rupanya seakan-akan belangkas. Oh ya, masa Asha pergi Langkawi bulan lepas pak cik nelayan kat Kilim Geoforest tu ada bagitau belangkas pun merupakan salah satu spesis terakhir dinosaur yang masih wujud tau. Boleh baca entri tu > KLIK SINI

Fateh dapat tgk ekzos roket.

Salah satu ekzos roket


Biasa tgk benda ni dalam filem planet-planet kan.


Sut angkasawan.

Mostly pameran disini mengenai kisah atau sejarah para angkasawan sahaja. Tapi malangnya tidak banyak yang berubah, sama je seperti dulu, cuma ada la sedikit pertambahan dn perubahan tetapi tetap tidak menarik dan interaktif. Ada jg sesetengah alatan sains yg rosak dan tidak dibaiki. 

Diharapkan semoga pihak berwajib dapat mengubah suai tempat ini supaya menjadi lebih menarik dan interaktif. Boleh tambah lagi elemen-elemen lain yg bersesuaian dgn tema planetarium seperti ketengahkan kisah planet-planet lain atau orbit, galaksi, bintang, bima sakti dan lain-lain.




| Butterfly Park KL - Selesai di Planetarium sebenarnya kami terus ke KL Bird Park tapi parking tiada pula. Pusing-pusing nak cari parking terus tersampai ke Butterfly Park pula, tgk orang tak ramai sangat sebab ramai dah bertumpu di KL Bird Park.

Entrance fee untuk dewasa RM12 dan kanak-kanak 2 tahun ke atas RM7. So far tempat ni nampak dijaga dgn baik berbanding tempat yg kami pergi sebelumnya.


Rama-rama tgh menghisap manisan dari nenas.

Ada banyak sebenarnya rama-rama terbang dalam ni tapi malangnya camera fon kita tak dpt nak capture rama-rama terbang. Menyesal tak bawa camera.



Walaupun cuaca agak panas disini tapi bila ada banyak pokok dan tumbuh-tumbuhan dalam ni rasa redup dan nyaman je, tambahan pula ada air terjun ni ha rasa macam sejuk, rasa macam nak mandi kat situ pun ada.

Selain rama-rama ada juga ikan dn seranga-serangga lain yang dipamerkan disini.


So far taman rama-rama kat KL ni sama seperti taman rama-rama di Melaka. At least ada la juga taman haiwan kat KL ni, sape kata KL ni hujan batu je tiada pokok, tasik dan taman haiwan. Ha...mai sini dulu tengok, yg mana stress dgn tugasan kje tu boleh dtg sini release tension, tak jauh pun. Boleh dgr bunyi air terjun kat dalam ni pun da cukup menenangkan bagi kita la. Kalau tak ramai orang memang dah duduk lama-lama dah kat dalam ni.

Selesai beriadah disini kami bergerak pulang kerana perut dah berkeroncong minta diisi, kalau tidak memang nak berjalan lagi, mau je nak ajak asben pi galeria perdana pula. Dari KL kami singgah Cheras untuk makan tengahari, macam kat KL xde tempat makan ye dak.

Kami singgah makan makanan western kat Bandar Tun Hussein Onn. Malas nak makan nasi kami order steak tapi bila sampai umah terus migrain adoi..dah tak boleh makan daging banyak-banyak dah, makan lamb elok je.



-SEKIAN-

Tuesday, December 19, 2017

Surprise Gifts untuk yang Tersayang - Printcious Gifts


Surprise Gifts untuk yang tersayang dari mana lagi kalau bukan dari Printcious Gifts. Last time  kita customised magic mug (Klik Sini) , kali ini customised yang lain pula. So untuk second time ni kita customised Apron dan Mousepads pula.

Yang Apron ni kita customised untuk dihadiahkan kepada mama kita sempena hari lahirnya. Senang je nak customised apron ni, korang boleh pilih nak create design sendiri macam yang kita buat ni atau pilih yang readymade aje. Warna apron so far memang warna putih je yang ada mungkin senang nak print foto pada apron supaya foto lebih jelas. Material pula dari polyester, means kesan minyak tak mudah meresap dan boleh cuci atau lap dengan wet tissue or sental dengan span basuh pinggan aje. Masa bagi kat mama kita tadi seronok betul dia sampai kata sayang nak guna ni, mau kena frame atau gantung kat dinding dapur je ni buat hiasan.


Yang kedua kita customised mousepad bentuk petak macam atas ni, korang boleh pilih 3 jenis pattern bentuk seperti ractangle, round dan love. Untuk mousepad ni design template yang readymade banyak sangat-sangat. Rambang mata hokey but the end kita pilih create sendiri juga hehehe. Kita design simple je dan letak foto anak masa baby. Size mousepad ni agak besar juga tau memang puas hati la nak drag mouse tu tak dela sampai terkeluar dari landasan. Mousepad ni kita letak kat office je replace mousepad Hello Kitty dari zaman previous staff dulu-dulu. Hari-hari buat kerja pun asyik teringat kat anak ajela gitu hihii.

Korang tunggu apalagi, jom customised personalised gift korang pulak. Bila lagi nak tonjolkan bakat korang, masa ni la nak d.i.y hadiah untuk yang tersayang. Korang pergi ke laman web (Printcious)

Saturday, December 9, 2017

Kek Oreo | Kek 2 Bahan

Kek Oreo 2 Bahan je, betul ke hanya 2 bahan je boleh jadi kek? Macam tak percaya tapi kena buat dulu baru tau jadi ke tidak. Asha sendiri pun tak percaya juga pada asalnya tetapi setelah tengok beberapa rakan facebook yg telah mencubanya menjadi maka haruslah kita cuba.


Dua (2) bahan utama yang diperlukan;
i- Biskut Oreo 2 pek
ii- Susu kotak 200ml perisa coklat

Untuk resipi ini Asha gunakan Oreo krim perisa coklat dan susu dutch lady perisa coklat budak-budak punya hihihii. Almost bahan-bahan Asha gunakan apa yg sedia ada didapur rumah sahaja  kecuali biskut oreo tu je yg kena beli.


Mula-mula masukkan biskut oreo kedalam mixer, pastikan korang guna mixer yang khas untuk blend makanan yang tidak bercili ha..tak pasal-pasal karang kek korang pedas korang salahkan resipi hakak pulak kikiki. Lagi satu pastikan korang blend sikit-sikit biskut ni, kalau mixer korang canggih boleh blend sekali dengan susu.

Ini la hasil biskut oreo yang telah hancur di blend tadi.

Kemudian masukkan susu kotak perisa coklat 200ml. Kalau korang guna susu kotak size kanak-kanak seperti Asha guna ni kena pandai agak-agak sebab satu kotak tu 125ml kali 2 dah 250ml. Dah siap kacau rata masukkan ke dalam loyang bersize kecil.


Lepastu dah boleh kukus dah. Asha guna pengukus multicooker je. Kukus selama 20-30 minit, bila dah dekat 20 minit tu cuba check menggunakan garfu atau lidi samada kek melekat atau tidak. Kalau melekat lagi kena tambah masa 10 minit lagi. Bila sudah masak  tunggu sejuk dulu then terlangkupkan dalam pinggan.


Sambil-sambil tu kita prepare coklat ganache atau coklat cair. Asha gunakan coklat masakan sikit + coklat makan yang atas ni. Tak nak coklat cair sangat so Asha campur sikit dengan coklat makan. Coklat makan yg Asha gunakan ni jenis dark coklat tapi tak dark sgt pun, jauh mari ni dari filipino. Asben kerap outstation maka memang banyak coklat dalam fridge. Jadi kita gunakan bahan-bahan yg sedia ada.


Masukkan kesemua bahan-bahan tadi ke dalam mangkuk kaca untuk dicairkan dalam microwave. Asha tidak menggunakan teknik double boiler, menggunakan microwave cepat sikit dan sesuai untuk korang yang baru nak belajar buat coklat ganache ni. Masukkan coklat masakan tadi dengan coklat makan dan jangan lupa tambah sesudu besar marjerin untuk bagi kilat. Tidak lupa sedikit air masak juga, part yang ni kena agak-agak tau. Suhu microwave pun letak yang paling rendah je(depends pada  jenis microwave).


Pada microwave tu letak timing 2-3 minit je tau lepas tu keluarkan kacau-kacau rata then jika rasa kental lagi tambah air masak sedikit kemudian masukkan semula ke dalam microwave. Langkah-langkah tersebut boleh diulangi sehingga korang dapat tesktur coklat ganche yg korang nak.


Coklat ganache tadi tu dituang keatas kek oreo yang dah masak tu.


Ratakan coklat cair pada keseluruhan kek. Nampak tak Asha punya coklat cair tidak terlalu cair sehingga boleh meleleh ke pinggan. Asha suka tekstur macamni. Korang juga boleh guna coklat makan kegemaran korang seperti cadbury tapi make sure yg tiada wafer dalamnya yek, kalau ada almond or kekacang takpe lagi cantik bila dituang pada kek nanti.


Step akhir Asha hiaskan kek oreo 2 bahan ni dengan coklat rice, smarties, mashmallow dan coklat waffer loacker. Semua bahan-bahan ni memang sedia ada di dapur rumah.  Mesti korang fikir Asha ni suka makan manis-manis kan?. Jangan salah faham tau ni semua junkies asben hihihii, dia memang suka beli makanan manis-manis ni katanya untuk anak dan untuk dia makan sambil tengok tv tapi kadang-kadang tak termakan pun.



Sebelum kita nak hias kek ni kita buat garisan divider dulu kepada empat bahagian. Terpulang pada kreativiti korang.


Tara...ini la hasil kek coklat yang padat dengan hiasan. Kalau jual ni memang tak kedekut hiasan hahaha. Tapi...confirm berebut bila nak potong nanti. Kek ni tak naik tau macam kek lain yang biasa tu sebab takde letak baking soda tapi sangat padat walaupun leper. Boleh la dijadikan pencuci mulut selepas makan nasi. Selamat mencuba.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...