Wednesday, November 29, 2017

Kilim Geoforest Park, Langkawi - Fish Farm, Bat Cave & Eagle Watching

Sambungan story percutian kami di Langkawi Island untuk hari yang ke-3. Lihat entri sebelum ini http://diariashmira.blogspot.my/2017/11/langkawi-island-sky-cab-3d-art.html

Perancangan nak datang ke Kilim Geoforest Park ni memang telah dibuat awal lagi, Asha dah aim sangat kalau datang ke Langkawi mesti nak mai sini sebab Asha sukakan nature. Tempat lain tu kalau tak dapat pergi sangat pun takpe lagi.

Ini harga pakej yang terdapat disini untuk tour dengan menaiki bot, lebih jimat jika anda datang secara berkumpulan atau family. Harga tu untuk satu bot yg kita sewa dan termasuk tempat-tempat yang akan dibawa mengikut pakej yang telah disediakan. Oleh kerana kami bawa anak kecil so tak boleh nak ambil pakej yang pergi banyak tempat dan extreme, kami ambil pakej 1 jam sahaja dengan harga RM250. Hakak sanggup tau bayar demi nak tengok nature punya pasal, nampak? Nak tengok nature pun kena bayar dah tau sekarang, punya mahal nak tengok alam semulajadi ni.  Jadi hargailah alam semuljadi kita. Dapat la pergi 3 tempat - Gua Kelawar, Fish Farm & Eagle Watching.


Kami je dalam bot ni, Fateh muka cuak dia gayat dengan kelajuan bot pula kali ini, abang bot tu pun saja je bawa bot laju-laju siap buat lap bagai harhar.


Suasana di Kilim Geoforest Park


Tempat pertama dituju-Fish Farm. Kami berkenalan dan dibawa tengok beberapa hidupan laut di dalam sangkar pak cik nelayan ini yang Fateh gelarnya sebagai atuk.

Dapat tengok dan menimba ilmu mengenai kehidupan ikan pari, selalu dapat tengok bila dah jadi asam pedas je kan hihii. Ada yang kata ekor ikan pari ni berbisa dan boleh bunuh orang. Selepas mendengar penjelasan pak cik nelayan ini barulah kami tahu serba sedikit yang sebenarnya ekor ikan pari ini tidak berbisa tetapi lendir yang terhasil pada badan ikan pari tu sebenarnya yang berbisa. Lendir tu akan terhasil bila dia rasa terancam sahaja.

Lagi satu ikan pari ni tidak menggigit tau jika dipegang mulutnya ha..sebab ikan pari mana ada gigi tau, jangan takut kalau pegang mulut ikan pari ni. Ikan pari hanya ada gusi sahaja untuk kunyah makanan.

Kemudian kami dibawa pula untuk melihat dan mengetahui ciri-ciri hidupan belangkas.

Ni first time Fateh tengok belangkas. Eksaited dia nak pegang, ummi geli sikit dengan menatang ni.

Kalau korang nak tahu, bahagian yang banyak kaki macam sesungut ni tak bahaya pun jika dipegang. Sebab tu pak cik nelayan tu nampak rileks je bagi Fateh pegang. Korang boleh tengok video kat bawah ni dan ada sedikit penjelasan ilmu mengenai Belangkas yang telah dijelaskan oleh pak cik nelayan tersebut.


Biasa korang dengar kalau laki perempuan dok berkepit 24 jam kita panggil macam belangkas kan? Tapi korang tahu tak kenapa belangkas dok berkepit je dengan pasangan dia. Ada sebab tu sebenarnya belangkas jantan dan betina saling memerlukan ketika belangkas betina tengah bertelur. Biasa binatang lain sebelum bertelur je dok mengawan tapi belangkas ni lain sikit, nak bertelur pun masih memerlukan pasangannya. Jangan tak tahu telur belangkas kalau di Barat sangat popular sebagai makanan kesihatan dan harganya boleh mencecah ribuan ringgit. Lagi satu, dakwat hitam atau org barat panggil darah belangkas yg terletak di bahagian salur tengah-tengah badan belangkas sampai ke ekornya tu katanya orang Barat tengah buat kajian mengenai khasiatnya untuk dibuat serum. Serum apa tak tahu la. Dikatakan spesis ini juga sudah semakin pupus dan terancam dek cuaca negara kita yang tidak menentu, kejap panas kejap sejuk, oleh sebab itu juga la harga ikan pun makin mahal sekarang ni kat pasar sebab cuaca. 


Next. Kami dapat melihat show dari ikan sumpit menyumpit roti dengan air. Fateh suka sangat show yang ini, kuat juga ikan sumpit tu menyumpit, ada ketika ikan tu sumpit terkena muka kuat juga tekanannya. Menurut pak cik ni, fenomena ikan sumpit ini adalah normal dan biasa berlaku dimana-mana laut pun cuma bezanya kalau ditempat ramai orang seperti di lumut, Perak memang tidak la ikan sumpit ni nak tunjuk skill. Ini pun ikan tu dah start malu nak tunjuk skill lepas dengar Fateh menjerit dek kerana teruja tengok fish show.

Lawatan seterusnya kami dibawa ke Gua Kelawar pula dan ini bukanlah kali pertama kami masuk ke gua, pernah masuk ke gua tempurung sebelum ni di kampung suami. 

Pintu masuk Gua Kelawar, nak masuk sini kena bayar tau tapi tak mahal la, bawah RM5 je rasanya, tak ingat fix price berapa.


Sebelum masuk gua berfoto dulu. 

First time bawa Fateh masuk Gua, kena tundukkan badan sikit nak masuk dalam ni, Fateh dah mula syok time ni, adventure la bagi dia tu. Dalam ni memang agak gelap dan memerlukan kami menyewa lampu suluh dengan harga RM1 sahaja.

Kelawar tengah tidur, memang banyak juga kelawar dalam gua ni berbanding kat Gua Tempurung. Kalau tidak masakan diberi nama Gua Kelawar ye dak. Lagi satu kalau korang nak tahu kelawar makan buah-buahan saje tau bukan hisap darah orang macam cerita drakula tu.


Nak tengok lebih jelas kecantikan stalagmit dan stalactite boleh naik tangga ni tengok. Kita tak naik pun tengok macam seram je karang suluh-suluh nampak benda lain pulak kahkahkah. 


Cantik sungguh kejadian alam ini, rasa sejuk je dalam gua ni. 

Tempat terakhir sebelum pulang ke jeti kami dibawa menyaksikan kumpulan burung helang berterbangan pada jarak dekat. Ooh..macamna tu, boleh tengok video di bawah.

Menarik, kami dapat melihat burung Helang dari dekat. Tapi kena campak makanan seperti cebisan ayam di laut dulu la baru la helang tu terbang dekat-dekat. 

Selesai aktiviti di Kilim Geoforest, kami singgah makan tengahari di Kak Yan Nasi Campur. Katanya tempat makan ni popular dan sedap.

Restoran Kak Yan nasi campur yang terletak di Kuah, Langkawi. Masa sampai sini memang ramai orang makan kat sini, ramai tourist juga, lauk pun banyak pilihan sampai blur tak tau nak amik apa.

At the end kita amik ikan keli goreng makan dengan sambal belacan dan ulam-ulaman, curah skit kuah kari pergh...sedap. Memang favourite sangat ikan keli ni. Harga untuk menu macamni termasuk teh '0' ais RM9 je, mahal ke murah uools. Ikan keli besar sangat kita amik memang cenggitu la harganya. Yang penting puas hati dan menyesal pula tak amik nasi dan lauk banyak-banyak sebab sedap.


Foot Note: Next entri kita akan story pasal tempat tarikan baru di Langkawi ok stay tune.


5 comments:

Nur Zawani Jamal said...

Hi sis, nak tanya, if kami pergi bertiga pon dia akan charged by hours jugak ke? bukan per head? Kalau bertiga, kami amek pakej 1 hour - RM50, then nanti kami bertiga je ke kat dalam bot tu?

Nur Zawani Jamal said...

sorry rm250 for 1 hour

Asha Raimi said...

Nur Zawani: yup 250 tu dia kira per boat bukan per head. Better pergi ramai2.

Azlinda Azman said...

beberapa x ke langkawi. tak pernah jjk sni. mcm best juga tmptnya ni

Asha Raimi said...

Kalau minat nature mmg harus ke sini kak linda. Byk ilmu alam tg kita dpt lg2 utk ank2.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...