Friday, May 26, 2017

Cendol Bakar


Dua hari lepas mama ajak Asha makan cendol kat Teras Jernang Bangi lama. Mama panggil Teras Jernang tu Rejenang hihihii asal boleh je nak short form nama tempat or nama orang. Mula-mula Asha igt cendol biasa-biasa je yg biasa org meniaga pakai lori van tu. Kita pun layankan je la katanya mengidam nak makan sebelum puasa. 

Nak sampai ke tempat ni memang takkan perasan pun lokasi kedainya dan mmg tak tahu pun ada kedai ni. Kalau lalu jln Bangi lama dari Semenyih selepas traffic light masuk simpang kiri. Selepas jambatan ada lorong kiri ha...dalam tu la lokasinya. Kalau org yg tak pernah atau tak biasa dgn area Bangi lama memang akan sesat dan tak jumpa kedainya.

Disini nak order tak perlu susah-susah tgk menu di dinding atau tggu pelayan makanan bagi menu. Menunya memang da terlekat siap-siap atas meja. Ada pelbagai jenis cendol kalau anda lihat dalam menu atas ni. Selain cendol bakar ada menu-menu makanan ringan seperti Kuih Udang, Mee Kari, Sate Kebab dan Laksa juga. Memang kombinasi yg sangat sgt sesuai utk minum petang.


Menu yg atas ni boleh dikatakan menu cendol yang baru - Cendol Bakar Durian Udang Merah, tgk harga pun terbakar purse nak byr hahaha.

Asha order Cendol Bakar Durian. Yang atasnya mcm ice cream tu la duriannya. Tapi yg paste je kurang mengancam sikit rasanya. Before ni diorang pakai durian yg original seperti dibawah ni;

Yang original lagi sdp sebenarnya. Pernah makan kat salah satu cafe di Bandar Baru Bangi.

Mama kita pula order Cendol kacang, so kacang merah la lebihnya.


Abah kita pula order Cendol Bakar Jagung, memang melimpah la krim jagungnya.

Makanan pula kami order kuih udang set B utk makan 3-4 org tp rasanya 2 orang je ni mana cukup. Dalam set ni ada kuih udang, crab stick, tauhu, hot dog dan sepatutnya ada tempe tapi dah habis. Rasanya ok la tp tak sesedap kuih udang yg popular kat pekan Semenyih.

Dari segi rasa Asha bagi 3.5/5 bintang saje sbb pernah rasa yg lagi sdp baik cendol mahupun kuih udang. Tapi if uolls nak cuba boleh saja try datang sini, lain orang lain citarasanya. Mungkin branch ditmpt lain lg sdp kot rasanya.

Korang boleh follow FB Cendol Bakar atau Website utk mengetahui di mana lokasi branch Cendol Bakar Auntie Sue.


Wednesday, May 10, 2017

Kuih Keria

Seperti yg dijanjikan Asha nak up resipi Kuih Keria pula, last time Asha buat kuih cek mek molek - KLIK > (Cek Mek Molek). Ni kira first time buat sebenarnya, selalu makan yg beli atau yg mama kita buat je.

Ingat lagi tak entri sebelum ni Asha cerita Asha beli keledek oren dgn ungu kat Cameron tempoh hari. So yg oren dah buat cek mek molek, tinggal la keledek ungu. Org kata keledek ungu lagi sdp buat keria. 

1- Mula-mula kita kupas dulu kulit keledek then rebus sampai empuk, jgn lupa letak garam sedikit bagi lagi lemak rasanya. 
2- Tapi tu la yek keledeknya tak semua ungu pulak dan kalau korang nak tahu keledek ungu ni lagi cpt empuk tau berbanding keledek biasa, nak lecek pun mudah. Oleh kerana itu Asha terpaksa angkat dan asingkan yg ungu dulu.
3- Bila dah empuk keledeknya kita angkat dan toskan dulu serta tunggu sejuk seketika.
4- Dah sejuk sikit baru kita lecek, terpulanglah nak lecek pakai apa, Asha guna gelas je tau. Kalau korang ada alat pengisar yg canggih tu lagi bagus, blend halus lagi nampak cantik teksturnya. 


5- Selesai melecek keledek kita masukkan tepung, Asha tak pandai nak guna sukatan jadi agak-agak je, kalau masih lembik kita tambah lagi tepung, kalau macam kering boleh tambah air sikit.
6- Kita uli sampai jadi doh.
7 - Sebelum nak bentukkan kuih keria jgn lupa taburkan sedikit tepung pada pinggan atau loyang supaya adunan tidak melekat.
8- Dah siap bentukkan keria kita panaskan minyak untuk menggoreng.

9- Ini lah rupa keria selepas digoreng.
10- Ketepikan dahulu keria yg telah digoreng lepastu kita masak gula putih untuk salut atau sira keria tadi. Masak sampai jadi caramel.
11 -  Agak-agak dah kering sikit baru masukkan kuih keria.
12 - Ini lah hasilnya tapi macam kurang sikit gulanya sebab letak gula 6 sudu aje dan air setengah cawan. First time buat kan so tak pandai bajet lagi.

Yang atas ni second time Asha goreng, Asha frozen kan simpan untuk bagi asben rasa pula. Kali ini sira gula lebih sikit baru nampak jadi hihiii.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...