Wednesday, October 18, 2017

Sepetang di Taman Tasik Cempaka Bangi.

Hari cuti Deepavali tak tahu nak kemana so bawa Fateh beriadah disini sahaja. Ngam-ngam sampai kat sini pukul 5 petang hujan turun selebat-lebatnya. Penyudahnya pergi Bangi Gateway dulu cuci2 mata, tak pasal-pasal ummi Fateh tershoping baju dan kerongsang pula hahaha. Tu la abah Fateh dengki, ummi ajak pi Sunway Velocity tak mau katanya asyik pergi mall aje. Eleh...haritu tu 2 kali pergi mall pun sebab ummi ada kerja nak buat.

Elok je hujan berhenti kami patah balik ke Tasik Cempaka. Nasib baik cuaca dah ok walaupun keaadaan permukaan tanah dan rumput basah sikit tapi takpelah asalkan Fateh dapat berlari-lari kat sini.

Fateh memang suka berjalan, 2km kot Fateh berjalan tanpa henti. Adoi...umminya pula yg rasa letih sengal-sengal peha akibat dah lama tak jogging.

Puas hati dapat berlari-lari kat taman.

Ummi nak amik gambar dia pun susah, laju juga dia lari.

Setakat ni aje ye abah dan ummi bawa Fateh beriadah. Next month abah dan ummi spend time lebih lagi yek, Insyaallah kita pi holiday nanti. Kesian anak ummi ni...abah dgn ummi terlalu sibuk dgn urusan kerja. Ni pun ummi cuba siapkan kerja-kerja part time ummi yang tertangguh. Alhamdulillah banyak yg dah setel. Ummi nak kumpul duit utk kita holiday nanti.


Wednesday, September 27, 2017

GINTELL Hi5 Rental Plan - De´Vano SL ROSEmantic Sofa


Baru-baru ini Asha berpeluang merasai kerusi urut GINTELL di outlet Mid Valley Megamall, Kuala Lumpur. Outlet yang terletak di aras 1 ini tidak sukar untuk mencarinya. Asha tiba dilokasi sekitar pukul 12.30 pagi dan telah diberi layanan yang mesra oleh salah seorang kakitangan khidmat pelanggan yang bertugas pada hari tersebut. 

Asha berasa sangat teruja kerana ada pelbagai jenis kerusi urut disini, membuatkan Asha rasa macam nak cuba semua sahaja lebih-lebih lagi bila Asha dapat tahu GINTELL ada menawarkan satu pelan sewa kerusi urut pada harga serendah RM88 sebulan sahaja tau. Wow! Macam tak percaya.

Untuk pengetahuan anda, kini GINTELL telah menawarkan satu pelan sewaan kerusi urut yang mampu dimiliki oleh semua golongan tidak kira yang berpendapatan rendah mahupun golongan yang berpendapatan tinggi.

Pelan sewaan yang dinamakan GINTELL Hi5 ini telah diwujudkan bagi menangkis kefahaman masyarakat bahawa produk kerusi urut ini adalah barangan wewah yang hanya mampu dimiliki oleh golongan berpendapatan tinggi sahaja.

Oleh itu, GINTELL telah mengeluarkan satu  pelan sewaan yang mudah, tanpa memerlukan kad kredit, semua orang layak memiliki kerusi urut mewah ini. Setiap rumah harus ada satu kerusi urut ni tau.



Pelan Sewa GINTELL Hi5 - MENGAPA PERLU BELI JIKA ANDA BOLEH SEWA?

Membeli sesuatu produk itu bererti anda telah memilikinya, ramai pengguna berusaha untuk mencapai hasrat tersebut. Dengan kadar faedah yang sama, pengguna kini boleh menyewa kerusi urut GINTELL yang mewah pada harga yang berpatutan serendah RM88 sahaja sebulan. Mengapa perlu SEWA? Kelebihan yang pasti semua kos akan ditanggung oleh pihak GINTELL. Dengan adanya jaminan tambahan, mutu perkhidmatan, dan penyelenggaraan anda layak untuk memiliki kerusi urut ini, jadi mengapa harus membeli pada harga yang mahal sedangkan anda boleh menikmati pelbagai faedah dengan hanya MENYEWA sahaja.


KELEBIHAN GINTELL Hi5 Rental Plan































Pelan Sewa GINTELL Hi5 - 5 Langkah Mudah untuk Memohon:


  1. Alami Sendiri Produk - Lawati mana-mana outlet GINTELL dan alami dan rasai sendiri kerusi urut ini.
  2. Pilih Produk Idaman Anda - Pelanggan bebas memilih jenis kerusi urut yang bersesuaian dengan taraf kesihatan anda.
  3. Borang Permohonan - Isikan maklumat diri anda yang diperlukan selengkapnya seperti Cth: butir-butir diri dan lain-lain.
  4. Penyerahan Dokumen Sokongan - Hantar dokumen yang telah diisi selengkapnya sepeti Cth: salinan IC, kad kredit/debit dan lain-lain.
  5. Tunggu Penghantaran Produk - Menanti penghantaran kerusi urut anda secara percuma tiba di depan pintu rumah.


GINTELL De´Vano SL ROSEmantic Sofa



Sempat juga Asha merasai salah satu produk kerusi urut dari GINTELL ini iaitu De´Vano
 SL ROSEmantic Sofa. Sesuai dengan nama yang diberikan, kerusi urut ini memberi urutan yang sangat lembut dan selesa. Kadangkala rasa nak tertidur pula dibuatnya lebih-lebih lagi bila Asha dapat tahu kerusi urut model seperti diatas ini mempunyai ciri-ciri yang menarik seperti mempunyai speaker bunyi yang boleh dihubungkan dengan telefon bimbit, tab dan lain-lain gadget anda melalui  port usb yang disediakan pada alat kawalan auto/manual pada sisi kanan sofa. Menarik bukan, sambil berurut anda boleh menikmati muzik kegemaran anda dengan tenang.  Selain itu, De´Vano
 SL ROSEmantik ini juga sangat bersesuaian untuk mereka yang mengalami masalah slip disk serta golongan warga emas kerana rekaan alat kawalannya yang mesra pengguna.


Ciri-Ciri dan Kelebihan GINTELL De´Vano SL ROSEmantic Sofa;


  • QUAD Rolling Grasp - Dua gabungan ini berfungsi untuk mngendurkan dan melegakan lenguh-lenguh pada bahu dan leher anda yang tegang. Tambahan, urutan pemanasan juga turut memberi rawatan khas sama seperti terapi urut batu panas yang berfungsi untuk melancarkan peredaran darah.

  • Titan SL-Hand Massage - Dengan set bebola urut yang panjangnya sehingga 30cm boleh melakukan 3 jenis urutan tambahan iaitu mengetuk, menguli dan mengetuk secara serentak.

  • Pembentukan Punggung & Pembetulan Tulang Pelvis - Dua lapisan yang terbentuk dalam beg udara pada kerusi urut ini bertujuan untuk memberi urutan berayun pada punggung anda bagi membentuk dan membetulkan kedudukan garis pinggang serta meregangkan otot. Kedudukan tulang pelvis secara langsung mempengaruhi bagaimana tulang belakang dan kaki anda bergerak dalam kehidupan seharian. Fungsi ini direka khas untuk meningkatkan penjajaran tulang pelvik anda dengan sistem urut tekanan udara. Ia membantu merangsang peredaran darah, detoksifikasi badan, menguatkan otot dan mengekalkan bentuk semula jadi "S" badan.

GINTELL De´Vano SL
Model No: GT9011
Power: 60W
Berat: anggaran 31kg
Dimensi: kira-kira 107cm x 73.5cm x94cm
Warna: Ungu Diamond

Sesuai untuk anda yang mementingkan gaya hidup yang sihat, GINTELL Hi5 Rental Plan menawarkan promosi ke atas beberapa produk kerusi/sofa urut yang lain seperti berikut;



De´Vano S - RM88/mth



De´Vano SL - RM108/mth

De´Vano SV - RM128/mth

De´Wise Care - RM218/mth

De´Space Moon - RM288/mth


De'Space UFO - RM388/mth


HADIAH PERCUMA Eksklusif sedang menanti jika anda mendaftar sekarang! Cepat daftar segera kerana STOK adalah terhad!

#GINTELLMalaysia #GINTELLHi5RentalPlan

Untuk maklumat lanjut anda boleh layari:

GINTELL Website



Thursday, August 24, 2017

D.I.Y Instant Syria



Assalamualaikum dan salam sejahtera. Seperti yg dijanjikan Asha nak share D.I.Y Instant Syria. Mudah sahaja nak buatnya kalau anda memang ada basic menjahit, yg takde basic tapi memang ada minat mendalam dalam seni jahitan pun boleh je buat ni. 

Seni jahitan ni perkara utama yg perlu diketahui atau dipelajari selain dari teknik-teknik menjahit adalah anda juga perlu tahu jenis-jenis atau material kain yg sesuai untuk menjahit tudung Instant ini.

Material yg sesuai untuk buat Instant Syria ni tak lain tak bukan material kain dari jenis lycra. Lycra pun ada jenis-jenisnya juga tau. Yang paling biasa kita pakai lycra, lycra cotton dan lycra denim. Untuk D.I.Y Instant Syria yg Asha buat ini Asha menggunakan kain jenis lycra cotton Japanese dan harganya pula sedikit mahal dari lycra biasa. 

Untuk buat tudung instant syria size S-L kita hanya memerlukan semeter kain sahaja. Make sure bidang 60', kalau bidang 45' size S je la yg dapat. Kain lycra perlu dilipat dua seperti di atas dan letakkan pola tudung instant syria di atasnya. Pastikan yg bertanda bulat tiga ketul kat pola tu atau kita panggil penanda 'basi' di bahagian kain yg berlipat. Senang cerita 'basi' tu adalah bahagian kain yg tidak dipotong.


Pastikan anda lebihkan 1 1/2 inci untuk bahagian muka. Lepas tu potong kain bermula di bahagian bawah muka dan potong ikut keliling pola sampai habis.


Ini la rupanya kain yg telah disiap potong. Tips untuk potong kain ikut pola ni anda haruslah pin pola pada kain dengan menggunakan jarum peniti supaya potongan kain anda kemas dan tak lari.


Langkah pertama selepas kain disiap potong anda perlu jahit tudung di bahagian yg perlu dicantumkan bermula dari bawah muka atau leher seperti diatas. Masa jahit part ini anda perlu lebihkan 1/2 inci dari tepi kain.


Langkah seterusnya, kita jahit bahagian muka yg telah kita lebihkan 1 1/2 inci tadi. Kita lipat dua kali lebih kurang 1/2 inci atau 1.5cm size lipatannya. Kita jahit sampai habis.


Lepas tu boleh la ukur dgn tape pengukur selari ke tidak saiz yg kita nak tu. Kemudian kita jahit lurus lagi seperti diatas, nampak tak ada jahitan double tu. Tujuannya nak bg tudung lebih kemas, takdela gelembung. Lebih elok dan kemas jika anda ada jarum double needle.

Ni dia rupa jarum double needle tu, ekceli Asha pun baru je beli jarum ni memandangkan tempahan tudung instant syria ni agak memberangsangkan. Tapi belum cuba lagi.


Part akhir sekali kita jahit tepi biasa di bahagian cantuman tudung tadi. Contoh jahitan pada foto yg pertama. Kalau anda tiada mesin jahit tepi boleh je buat jahit sembat pakai tangan kalau rajin, yg ni Asha hantar kedai je utk jahit tepi sbb takde mesin jahit tepi. Untuk part keliling tudung pula kita  jahit tepi halus seperti foto sebelah kanan.

Tara...camni la rupanya. Adeh..lupa nak iron dulu hihihii. Sesuai digayakan dengan inner cap, nak pakai macamni je pun boleh. Sesuai dipakai bila nak pergi pasar ke, buang sampah ke, tak pun bila posmen datang rumah tak sempat nak lilit selendang ke towel ke tudung gini je sarung cepat. Pendek kata sesuai buat pakai basahan.

POLA tudung anda boleh beli dengan tukang jahit tudung, banyak je tailor yg jual pola yg dah siap ni, senang tak payah nak draw sendiri, tak pun boleh je pakai contoh tudung instant anda yg sedia ada tu. Lagi satu kalau anda nak tambah awning tudung yg keras ke atau yg lembut pun boleh, part yg ni nnt ada masa Asha share yek.



Wednesday, August 2, 2017

Birthday Al-Fateh

Ahad yg lepas berlangsungnya majlis hari lahir anak tunggal kami iaitu Muhammad Al-Fateh. Majlis telah diadakan secara kecil-kecilan sahaja dan ianya berjalan lancar seperti yg dirancang. Perancangan awal memang nak jemput sedara-mara yg duduk dekat-dekat dgn rumah kami aje, maklumlah duduk kampung kan, jadi jiran-jiran pun terdiri dari sedara-mara aje la. Ada juga kawan-kawan mama yg hadir pada hari tersebut secara kebetulan, dah macam open house hari raya pun ada.

Oleh kerana rumah sewa kami ruangnya agak kecil maka majlis telah diadakan di rumah parents kami. Insyaallah bila rumah baru kami dah siap renovate nanti boleh la jemput kawan-kawan pula. 

Dua minggu sebelum majlis Asha list down dah menu apa yg perlu dimasak dan yg order sahaja;

  • Laksa - mama masak memang marbeles.
  • Sate - suami order 320 cucuk (ayam/daging/arnab). Sate Kajang Hj. Samuri.
  • Brownies Birthday Cake - order kat jiran sekampung. (Fatimah Zahra Brownies)
  • Cheese tart Blueberry - pun order kat (Fatimah Zahrah Brownies). Puas hati, sedap.
  • Sandwich - order dgn kenalan mama, kena beli 3 box minimum kalau nak delivery. So sepatutnya 1 box nak letak atas meja tp tiba-tiba adik Asha pi letak sandwich yg Asha dah susun-susun dalam bekas lain tu atas meja. Dah nampak tak berapa menarik, susun pun cincai-cincai sebab bukan plan nak letak atas meja utk tetamu makan.
1 box ni ada 30pcs. 10pcs ayam/10pcs telur/10pcs tuna. Bagi Asha yg sedap ayam. Kalau letak yg 1 box tu macamni atas meja nampak la menarik sikit baru la ada selera org nak makan ye tak.

  • Buah tembikai susu - beli kat pasaraya area office.
  • Fruit & Puding Koktel - beli bahan-bahan kat pasaraya area office juga then pak ngah Fateh tolong buatkan. Yang ni paling laku, dua kali refill. Letak pulak dalam mangkuk kaca berkaki yg mmg khas utk letak koktel tu mmg nampak menarik dan menyelerakan.
  • Beverages - Oren sunquick dan Tea Tarik - habis licin air minuman.
Menu Tambahan;
  • Kek Moist Chocolate - Pak Ngah Fateh buatkan dgn kek santan juga.
  • Kek Santan


Nampak macam sikit dan simple je tapi memang cukup sangat-sangat utk tetamu. Bajet tetamu dalam 30 orang je tapi rasa mcm dekat 50 orang juga la termasuk tetamu yg 'langkah kanan'. Ikutkan hati  nak order dan masak macam-macam lagi.

Dari segi decoration memang tiada, suami dah pesan awal-awal tak pyh ada acara tiup lilin, just baca doa dan potong kek. Tak nk ada deco-deco macam majlis birthday party yg biasa org buat tu ada belon, spray, topi dan macam-macam lagi tu. Katanya tu budaya omputeh jgn ikut. Asha pun patuh dan taat sahaja la arahan suami.

3 hari sebelum majlis atuk dan nenek dah eksaited siap pi hantar Fateh potong rambut kat Saloon. Kemain lagi pi saloon, kedai gunting rambut 'Aney' tak maunya si Fateh ni.

punya la takut org gunting rambut dia. menangis la apalagi.

Hilang dah rambut panjang ala Korea Fateh.


Majlis bermula pukul 3pm tapi tetamu tak sampai lagi masa ni. Kesian Fateh tunggu, termenung dia atas kerusi tunggu tetamu. Jadi ke tak jadi ni itulah agaknya yg bermain diminda Fateh. Tetamu yg betul-betul awal sampai masa tu Pak Cik Rayyan, kwn sepermainan Fateh.

Tetamu yg hadir pada hari tersebut. Bacaan doa sebagai permulaan majlis telah dibacakan oleh atuk Fateh. Selepas itu acara potong kek pula. Seronok sangat Fateh ramai kawan, senyum sampai ke telinga aje dia pada hari tersebut.

Diantara hadiah yg Fateh dapat pada hari itu, terima kasih abg upi & alfi, mak cik Qeela, Nek Long dan kakak Ilfi. Hadiah dari abahnya pula dapat awal seminggu dah, abahnya bagi basikal superbike. 

Alhamdulillah...Asha rasa bersyukur sangat-sangat diberi peluang melihat Fateh membesar di depan mata selama 2 tahun ini. Semoga Fateh menjadi seorang anak yg Soleh, taat pada Allah, Abah dan Ummi.

Wednesday, July 5, 2017

Hari Raya Aidilfitri Cara Kami

Assalamualaikum semua, sudah seminggu kita berhari raya dan suasana itu masih lagi terasa kan. Belum terlambat lagi kiranya Asha nak ucapkan Selamat Hari Raya dan memohon maaf sekiranya selama Asha jadi blogger ni ada mengguris hati rakan-rakan blogger atau pembaca dengan penulisan kita tanpa disedari. 

Berbalik kepada 'Hari Raya Aidilfitri Cara Kami', tahun ni kami sambut raya sebelah family Asha. Setelah berkahwin ni kalau turn balik kg Asha memang balik rumah parents kat kg Semenyih dulu, tapi memandangkan sekarang ni Asha dah tinggal di Semenyih(sebelah rumah parents je) so macam tak best pula takde feeling suasana nak balik kg tu kan. Makanya Asha sendiri yg menyuarakan hasrat nak balik beraya kg abah di Klang. 

Sambutan hari raya disebelah abah kita ni memang meriah,  malam raya je memang akan ada aktiviti bacaan tahlil dan takbir raya beramai-ramai bersama ahli keluarga dan sanak-saudara terdekat. 


1 Syawal

Selepas sembahyang raya kami berfoto kenangan dulu. Kalau korang nak tahu sebenarnya ini adalah kali pertama seumur hidup kami tema baju raya sedondon tau. Idea mama la ni teringin nak sedondon. Selalunya tema warna-warni. Bukan mudah ye nak cari baju raya warna Olive Green ni, itupun asal warna dekat-dekat je cari tu. Paling sadis cari baju raya sendiri, setengah hari kat Bangi Sentral tu cari dgn mama, itupun beli seminggu sebelum puasa. Pada asalnya nak warna hijau lain, bila dah jumpa size ada satu je size yg muat, dah la sama size dgn mama kalau tidak dah berkebarung kami di pagi raya. Sebelum tu ada jumpa jubah dress yg cantik ala kebaya tapi design jahitannya tak kena, zip side tepi baju takde, bila dah sarung susah pula nak buka sebab jubahnya jenis cutiing fashion kebaya yg sepatutnya mesti ada zip tepi. Lastly pergi butik Lara Nour mujur dah ada keluar koleksi raya, kami pun dah malas nak fikir design apa yg up to date sbb masa tu dah lapar sgt so grab je apa yg ada RM170++ gak harganya sepasang, mujur ikut bajet below 200$.

Selepas itu, kami menunggu sanak saudara yg lain termasuklah adik beradik abah, menantu, cucu dan cicit Hajah Sariah dtg berkumpul dirumah nenek kami bersalam-salaman dan acara pemberian duit raya terlebih dahulu. Lepas tu baru baraan hari raya satu family besar Hajah Sariah, itupun tak semua yang ada tu. Kalau tak mau tuan rumah kena pasang penanggah. 

Dapat beraya rumah adik beradik abah je, bermula dari rumah depan(rumah nenek) sampai la rumah yg paling belakang. Boleh dikatakan 90% adik beradik abah buat rumah kat tanah lot masing-masing. Abah kita je tercampak kat Semenyih ala tak jauh pun dekat je. 

Sebelum tu kami beraya rumah nenek sedara a.k.a adik ipar nenek dulu, rumahnya berhadapan rumah nenek je. Kemudian sambung beraya rumah pakcik dan makcik yg lain. Part yg paling meriah tradisi bakar mercun ala Gong Xi Fa Choi(foto sebelah kanan atas)  tetap diteruskan oleh anak-anak saudara abah yg lain setelah abah kita pencen bab-bab bako mercun ni, ha...dia la orgnya yg mencetuskan acara bakar mercun Gong Xi Fa Choi nih. Fateh la yg paling seronok tgk mercun, sampai la skrg ni kalau dgr bunyi mercun je dia pun buat bunyi mercun 'poom'.

Sempat la bergambar kat dinding luar rumah mak cik kita ni, lawo pulak warna oren ni memang ngam warnanya dan sesuai jd backdrop utk bergambar hihiii. Baju yg kita pakai ni dari Lara Nour Fashion & Instant Shawl Daisy Loose Style pula dari Asha Raimi Collectiong

Oh ya, gambar menu raya je tiada sbb lupa nak snap. Memandangkan abah Asha ni orang jawa so menunya opkos la style jawa, kalau menu melayu yg biasa kita ada ketupat, lemang & rendang atau ayam masak merah tp org jawa menunya mesti ada lontong, kuah kacang, kuah lodeh dan ayam masak kicap. Kalau nak extra lagi ada sambal gelodok atau sambal goreng.


Ni la rupa lontong jawa tu, nasib baik ada simpan lagi foto iklan ni. Actually abah kita ada buat business lontong ni, kalau ada yg nak rasa boleh la order utk raya Haji ni. Tapi kita nak inform awal- awal yek harga dan promosi yg tertera di atas mungkin dah berubah, foto yg atas ni iklan tahun lepas punya. Apa-apa pertanyaan dan order boleh contact/wasap En. Raimi 013-3028860 utk tempahan awal.


2 Syawal

Masih lagi berhari raya di side kita. 2nd day raya pergi beraya rumah Mak Teh di Tanjung Keling, Melaka kebetulan nenek pun dah tinggal disana. Bertolak dari rumah pukul 11 pagi sampainya sedikit lewat sbb jln raya arah ke selatan jem. Petang sikit singgah raya rumah pak cik pula di Taman Cheng, Melaka. 

Fateh bergambar dgn nek ma kat rumah nenek Teh.

Kat rumah Mak Teh kami dihidangkan nasi berlauk dan laksa. Raya rumah pakcik pula kami dihidangkan pelbagai jenis mee goreng, mama kita ckp mee kecik mee beso. Ada bihun, mee kuning dan kueh teow goreng, kita punya favourite sudah semestinya bihun. Wife pak cik kita ni kalau masak mmg sdp je wapaupun simple. Selain mee mesi ada kek, mak cik kita ni mmg suka buat kek. Kalau mee dihidangkan pelbagai jenis so begitu juga kek, paling sodap cheese kek coklat, banyak betul kita makan.

Pukul 6pm kami bergerak pulang ke Semenyih, macam biasa jln jem sgt. Tiba dirumah dalam pukul 9pm terus bersiap-siap nak balik kg suami di Perak pula. Pakaian nasib baik kita dah packing siap-siap. Sempat la baring-baring kejap lepas makan ubat sebab kita sakit kepala sangat-sangat masa tu. Bergerak ke Perak pukul 11 malam.

3 Syawal

Pagi memang tak kemana-mana sebab demam dah menyerang kita pagi tu huhuhuu. Tidur je la sampai ke petang sbb tak larat. Start beraya pun malam ke rumah mak cik asben belah mak mertua di kg Layang. Tu pun kejap sbb kepala dah tintong, demam menyerang kembali.

Esoknya dah pulih sikit demam baru beraya ke rumah Opah di kg Gopeng. Kalau belah Perak menu raya yg popular sudah tentu lemang dgn rendang tok, lain-lain menu yg mesti ada pada hari raya pertama sampai raya ke tiga dan seterusnya adalah Laksa. Kalau belah Asha menu laksa start raya ke-4 tu pun selepas semua org dah muak mkn ketupat dan rendang. Kalau ada ketupat, lontong or nasi impit yg lebih biasanya mama kita suka buat sambal ikan bilis goreng garing dgn kuah lodeh, tambah pula telur goreng mata pergh...sodap. Menu rendang mmg off dulu la time tu.

Petang sikit lepas lepak-lepak raya rumah Opah di Gopeng singgah beraya rumah sedara mak mertua di Ipoh. Sempat ler berfoto kenangan disini. 

4 Syawal

Pagi-pagi tolong mak siapkan breakfast lepas tu tak kemana-mana pun, rest kejap tengahari pukul 2pm pergi zoo Taiping. Dari Seri Iskandar ke Taiping 2 jam juga nak sampai, macam dari Semenyih nak ke Zoo Melaka jauhnya. Pukul 4 baru tiba di zoo, memang sedang elok la cuacanya tak panas dah.


Time ni Fateh dah start meragam sebenarnya sbb bosan duduk lama-lama dalam kereta. Suruh Fateh duduk atas buaya tu nak bergambar nasib baik elok pula mood dia. Lepas dah beli tiket kami masuk ke dalam zoo, binatang pertama yg kami tengok orang hutan dan cipanzi. Tak tau la kenapa time ni beruk-beruk kat sini hyper aktif mcm beruk, adui...dah nama pun beruk kan hihihi. Tgk beruang, mula-mula tidur je, lepas kita panggil dia dtg dok hidu-hidu jari kita ada bau manis-manis kot kebetulan kita ada mkn pop corn sebelum tu tak pun perfume yg kita pakai masatu ada bauan jenis sweet kot udah duduk tepi pagar je beruang tu. Hulur jari dia pi jilatnya euw...lg lama kita stay situ lagi lama la hidungnya kembang kuncup cari makanan yg manis-manis. Lenkali kena bawak madu utk dia hihii.


Pasal beruk tu kalau tak percaya korang boleh tgk video ni. Time ni beruk tu tgh marah-marah kat sorang brader ni entah kenapa ntah dia igt spesis dia jugak kot beruk jantan mcm dia tu rasa tercabar siap baling-baling ranting. Fateh pun ada berdiri dekat dgn brader tu siap buat bunyi beruk juga adeh...anak ummi ni, tak sempat nak rakam aksi Fateh sbb sibuk rakam beruk ni. Maaf ye kalau ada dgr perkataan kurang sopan dari pengunjung lain dalam video ni. Harap korang mute aje.


Kat dalam ni Fateh sibuk nak bebas berjalan sendiri je tapi masalhnya zoo sini tak sama macam zoo negara laluan pejalan kakinya kurang lebar dan luas so kena share dgn trem keretapi pula. Jadi asyik nak kena pegang Fateh dan Fateh pula ralik bila tgk trem lalu depan dia. Penyudahnya tak sibuk nak tgk binatang tapi sibuk tgk trem. Tapi elok juga zoo taiping ni tak besar macam zoo negara, penat nak jalan so berbaloi la harga tiket 17$ aje utk seorang dewasa. Bila dah jalan sampai penghujung zoo minta asben beli tiket trem, kesian pulak tgk anak bujang kami ni teringin nak naik trem, asyik tunjuk trem yg lalu tu je jadi kita bg dia naik. Seronok sgt dia, terus diam, nak ambil foto pun muka serious je pandang depan sbb terlampau syok menikmati keseronokan naik trem agaknya hihii. Last stop kat Gajah Fateh tak leh nak move on trem dia tu asyik tgk roda trem aje. Hai la Fateh...next time ummi bwk naik MRT la yek. 

Sebelum pulang kami makan dulu di kedai apa ntah tak igt nama pula, kira makan tengahari sebenarnya. Menu pun banyak dah takde, jadi kami order nasi ayam hainan sbb dah lapar nasi sesangat. Rasa pun erm..sesuai la utk org yg berdiet sbb tawar aje rasa tp boleh la telan sbb dah lapar sgt.

9 Syawal

Dah pulang ke Semenyih mama pula sibuk nak beraya kerumah kami, padahal sebelah rumah aje pun nak dtg beraya juga. Kalau dah kata nak datang beraya tu sah-sah mama suruh kita masak-masak. Dengan kudrat 4 kerat ni berkelentang kelentung la kat dapur sorang-sorang siapkan menu. Mencabar betul, dari pukul 2pm start masak dan siapnya pukul 7pm. Sampai gas habis la masa merendang tu, ngam-ngam rebus ketupat gas habis terus. Sadis sgt, terpaksa pinjam gas mama. Nak masak guna multicooker aje tak cukup masa dah, banyak lagi mknn lain nak kena masak masa tu.

Maka terhasillah menu rendang ayam makan dgn nasi impit. Pecal makan dgn mee kuning ala-ala rojak mee dan boleh juga jadi kuah kacang makan dengan nasi impit. Nasib baik beli stok pecal segera banyak-banyak, tinggal tambah air je dah siap dan sedap. Last minit tgk menu macam xde dessert terus teringat jagung dalam peti ais terus keluarkan dan masak bubur jagung pakai multicooker. Minuman Asha hidang air gas Sarsi aje. Kuih raya ada 4 jenis semua buat sendiri tau, ada kuih cornflakes madu, biskut sirap bandung, biskut ulat viral dan biskut coklat rangup. Jadila...kalau ada asben ni selalu dia belikan sate tambah menu. Next time besday Fateh buat meriah sikit lg menunya.

Ada sapa-sapa nak datang rumah boleh inform awal- awal tau, boleh la kita masak apa-apa yg patut.


"Selamat Hari Raya"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...