Thursday, January 28, 2016

Fateh First Solid Food - Bubur Susu

Hari ni Fateh da genap 6 bulan, pagi tadi bawa check up sekali dgn cucuk. Nurse pesan da boleh bg makan bubur dah...tapi bagi bubur nasi campur susu dulu. Balik je dari check up tu alang2 nak masak nasi tu kita buat sekali bubur nasi Fateh.

1-Mula-mula ambil dua(2) sudu kecil beras diletakkan di dlm mangkuk kaca kecil.
2-Lalu dibasuh dan isi air ikut paras mangkuk.
3-Letakkan kat tengah2 rice cooker(alang2 nk tanak nasi tu kita buat sekali bubur Fateh, jimat masa dan gas. Tahu cara msk bubur skali dgn nasi ni pun dr facebook)
4-Bila da masak macamtu la rupanya.

1-Keluarkan bubur nasi dr tgh2 rice cooker lepastu dimasukkan kedalam pengisar.
2-Dikisar halus.
3-Kita masukkan dlm bekas food warmer(ms beli warmer dpt sekali bekas hijau tu). Boleh simpan dlm fridge dlu.
4-Keluarkn dari fridge lalu dipanaskn terus menggunakan milk warmer.

Lepastu boleh la masukkan bubur yg dah dipanaskan tadi ke dalam mangkuk. Letakkan sesudu susu tepung bayi anda. Dikacau rata lepastu dah boleh bagi baby anda mamam.

Foot Note-tgh mengumpul resipi bubur dan puree baby.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...