Wednesday, October 5, 2016

Zoo Negara

Sabtu yg lepas sepatutnya planning nak bercuti ke Melaka dgn asben but last minute asben terpaksa join company team building pulok. So means our short vacation postponed. Memandangkan mood nak berjalan-jalan tu dah mari kena la lunaskan. Sebagai ganti percutian yg tak menjadi tu I decided pergi Zoo Negara je ler dgn atuk dan nek ma Fateh.

Pintu masuk Zoo Negara, banyak juga yg dah berubah dalam ni. Last pergi masa sekolah menengah dulu.


Tiket masuk pesen skrg, yg kaler putih utk dewasa manakala kanak2 warna biru. Harga tiket pun da tak murah mcm dulu2. Kata mama dulu2 tiket masuk RM7 je, skrg RM44 dah uolls utk dewasa manakala kanak2 RM16 tu dah termasuk tiket nk tgk Panda skali, sblm ni tiket asing. Nak naik trem lain harga lg tu. Mahal2 pun ramai juga yg dtg smpai kena parking seberang jln. 

Dibuka setiap hari pukul 9am-5pm je. Hakak sarankan lau datang hari weekend or Public Holiday dtg la ptg skit lps Lunch gitu sbb time tu x ramai sgt dah dan time cmtu haiwan2 yg ada kat dalam zoo ni pun x dela tido, menyorong dlm kandang aje. Lau tak sia-sia je dtg, dah la pns, nak tgk binatangnya tido aje huhuhuu.





























Tempat pertama kami masuk-Butterfly Garden.

Kepompong-mula2 igt hiasan je, tgk dekat2 ada beberapa kepompong yg nak menetas dah.






























Sebenanrnya banyak je rama-rama berterbangan kat dlm ni sampai Fateh pun melopong tgk.

Fateh monyok je sbb time tdo dia time ni.

Dalam banyak-banyak binatang kat zoo ni Gajah je takde dah. Dulu2 ada, tempat gajah tu sebelah zirafah je patutnya. Skrg dtg tgk ada zirafah je.

Harimau pun mengantuk, gitu je la posingnya.


Koleksi foto-foto binatang2 yg tgh syok tido time pelawat dtg nak tgk. Paling pelik si Tapir ni kandangnya kat tempat lain boleh turun bawah jln2 pi kandang binatang lain. Mula2 igt dah mati ke sbb ada lalat tp rupa-rupanya tdo. Paling kelakar ada gak org yg dah tua2 mcm kita ni x kenal binatang lg, beruang dgn tapir pun x boleh beza hikhik. Mmg elok sgt la kena selalu dtg zoo, bukan takat kanak-kanak je kena kenal binatang, yg dah tua2 mcm kita ni pun ramai lg yg x tau nih.

Ni antara foto-foto binatang yg sempat di snap. Actually byk juga kandang-kandang dan binatang2 baru yg dibawa masuk ke dalam zoo ni. Contohnya unta dan penguin, zmn kanak2 dulu dtg mana ada penguin, prnh tgk dulu pun kat Aquaria. Yg paling last kami masuk tgk Panda, pergh...nak tgk panda mcm nak jumpa VVIP uolls. Kemain lagi tmpt panda ni je dibuat khas sejuk je, sdgkn binatang lain berpanas-panas kat luar huhuhu, macam di anak tirikan pula. Nak masuk dlm ni kena beratur, tggu 20 minit. Dah masuk dlm kena tggu lg kat hall, tp nasib baik sejuk. Nak tgk pun tak boleh lama-lama 20 minit je. 

Last foto hakak kasi up, actually hakak pun confius yg ni Kancil ke Rusa hihihihi.



4 comments:

yoorin melacolea said...

Masa aku pi tahun lepas harga tiket rm30.. tengok panda rm20.. total rm50..ni dah murah sikit ek.ingat makin naik.. penat kot jalan..beso betul zoo.tu..hahaha

Ashmira said...

Makin luas aku rs zoo negara nih skrg. Mmg deme paksa semua yg dtg tu kena tgk Panda jgk huhuu.

adianiez AIDA said...

Memang smakin mahal entrance fee nyer.
Aida da gi.
Rasa nya x gi lg kot.
Sebab kos sgt tinggi :-(
Anak ramai...

Ashmira said...

betul tu sis, terlalu mhl tiketnya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...