Thursday, July 2, 2015

Checklist Ibu & Bayi

Assalamualaikum semua.

Harini kita nak share pasal checklist persiapan untuk orang nak bersalin. Ha...org lain sibuk wat preparation raya kita sibuk wat preparation nak beranak pulak kan. Nak wat macamana dah due kita lps raya. Tahun ni raya mmg kami x de beli baju raya pun. Kami byk focus persiapan untuk terima 'org baru' je. Opkos kami eksaited sgt...maklum la hampir 4 thn tggu zuriat sendiri.

Jom cekidout persiapan2 kami setakat ini.

Pakaian Bayi:
1.    Baju lengan panjang – DONE
2.    Baju lengan pendek – DONE
3.    Seluar panjang – DONE
4.    Seluar pendek – DONE
5.    Topi – DONE
6.    Sarung tangan – DONE
7.    Sarung kaki – DONE
8.    Lampin kain – DONE
9.    Lampin pakai buang – DONE
10.  Barut – DONE
11.  Bedung – DONE

Senarai untuk Tidur:
1.    Katil/Tilam bayi – DONE
2.    Selimut – DONE
3.    Bantal – DONE
4.    Sarung tilam – DONE
5.    Sarung bantal – DONE
6.    Kelambu – DONE
7.    Buaian – not yet

Senarai Penyusuan:
1.    Pam susu – DONE
2.    Botol simpanan susu – DONE
3.    Beg ais bagi simpanan susu – DONE
4.    Bra menyusu – DONE
5.    Blaus/T-shirt/Jubah menyusu – not yet
6.    Botol susu – DONE
7.    Steril botol susu – DONE
8.    Pemanas susu -DONE

Senarai mandian:
1.    Tab mandi bayi – DONE
2.    Tuala – DONE
3.    Syampu – DONE
4.    Sabun mandi – DONE
5.    Bedak – DONE
6.    Losyen – DONE
7.    Baby oil – DONE
8.    Wet Tissue – DONE
9.    Minyak angin – not yet

Lain-lain keperluan:
1.    Penyepit kuku bayi – not yet
2.    Penyedut hingus – not yet
3.    Syringe – not yet
4.    Termometer – not yet
5.    Baby carrier – not yet
6.    Car seat – not yet
7.    Stroller –not yet

Actually persiapan baru 80% siap. Untuk keperluan2 lain spt Car seat & Baby carrier kami hold dulu. Tunggu baby da keluar br beli.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...