Wednesday, October 21, 2015

Cat Lovers - Rumah Kucing Budget

Harini genap seminggu rumah kucingku ini dirasmikan. Alhamdulillah...tercapai jua hasratku untuk menyediakan rumah kucing ini untuk anak2 bulusku. Since dah duduk kampung ni, automatik kucing-kucing ku dah jadi kucing outdoor. Hampir 2 tahun juga si bulus-bulusku ini jadi kucing indoor. Masa mula-mula bawa bulus-bulusku ini blk kampung, kita terus je letak dalam sangkar ni then kuarantinkan selama dua hari. Kalau lepaskan macam tu aje, jawabnya kucing-kucingku lari hilang entah kemana ler. Sebab tak biasa dgn environment luar lagi. Pernah dulu bawak balik kampung sesekali, bila lepaskan terus hilang, ada yang masuk dalam enjin kereta, tu yang risau.

Seminggu sebelum nak pindah tu kita minta abah kita buatkan rumah kucing yang simple2 je. Mula-mula kita mintak abah buatkan kira-kira anggaran kos bahan-bahan untuk membuat rumah kucing ni. Kos untuk membeli bahan-bahan seperti kayu, papan, jaring, papan ceiling untuk buat lantai, paku, atap, cat spray dan lain2 je adalah lebih kurang RM350.00++ tidak termasuk upah.


























Mula-mula bina rangka rumah dulu, kayu kena kasi ketam dulu. Lepas tu baru letak lantai dan pasangkan jaring.



























Kemudian buat rangka pintu dan atap




























Bila dah siap jadi la macamni. Masa ni kita baru je lepas cuci dan bersihkan rumah kucing.



























Dah siap bersihkan sangkar baru boleh letakkan pasir poo poo, makanan dan minuman si bulus-bulus nih.



Boboi protes tak mo makan, dia sibuk nak keluar jek. 




























Buat masa ni bawa dua ekor kucing jantan je dulu. Lagi 2 ekor kucing betina hujung bulan ni baru bawak, itupun setelah dimandulkan baru boleh bawak ke sini. Kucing-kucing kita ni malam kena kurung sebab tak nak bagi dia merayap sampai ke jalanraya dan lagi satu, kat sini waktu malam banyak anjing liar merayap, nanti tak pasal-pasal jadi makanan anjing liar pulak.

 P/S: Kucing yg warna coklat tu bukan kucing kami, tu kucing mak kita, tapi asalnya kucing kami, bawa balik kampung dari kecik sbb mak nak bela.  Datang join nak makan je, kadang2 jadi guard tidur bawah sangkar ni. Reason lain maybe dia tau 2 ekor ni ada pertalian darah dgn dia haa gitu.


Tuesday, October 13, 2015

Cat Lovers - Petsmore




































                                       YEAY...dapat free Pet Hotel 2 hari.


Jom sign up members with Petsmore.com. Hanya perlu bayar RM12 je untuk dapatkan kad keahlian untuk tempoh setahun.

Apakah kelebihan menjadi ahli kelab Petsmore ni yek. Jom cekidout;

- 5% Discounts untuk semua pembelian.
- Birthday Celebration - Extra 5% Discount (yg ni tak tau besday kucing ke besday tuan kucing).
- Member Days Celebration.
- Rewards - Earn Point & Redemption.
- Free Two Days Hotel Stay Per Year.
- 168 Hours Health Warranty for Pets Purchase.
- Extended 30 Days Products Exchange Policy.
- Promotion Updates.

So far benefit yg kita dpt setakat ini diskaun beli pasir kucing tadi 6 beg sekali borong. Cukup stok untuk sebulan dua ni. Yang paling best percuma dua hari stay kat hotel yeay...tp untuk kucing yek. Kot2 nak balik kampung ke outstation ke boleh la hantar kucing boarding kat pet hotel.



Wednesday, October 7, 2015

Cat Lovers - Tips Vaksin Kucing.


Vaksinasi kucing merupakan perkara yang wajib bagi pencinta haiwan yg comel ini. Tujuannya  untuk membuatkan antibodi kucing anda lebih kebal terhadap suatu penyakit. 


Umur berapakah yang sesuai untuk Vaksin Kucing ?

Ketika umur si comel anda berusia 8 minggu ke atas atau 2 bulan.


Apakah syarat-syarat lain untuk Vaksin Kucing ?

- Sebaik-baiknya berat kucing anda haruslah mencapai 1kg ke atas dan tidak kurang.
- Kucing anda haruslah dalam keadaan yang sihat, sakit sikit tidak dibenarkan vaksin ye.
- Selepas si bulus anda telah divaksin, anda tidak dibenarkan memandikan kucing selama lebih kurang 1   minggu.
- Jangan bawa kucing anda keluar bersiar-siar atau travel dalam tempoh seminggu kerana dikhuatiri    kucing anda akan mengalami tekanan/stress. Hal ini kerana kucing anda masih mengalami trauma    suntikan vaksin terutama suntikan kali pertama.
- Kucing biasanya akan demam setelah disuntik, jika ianya berlarutan selama 2 ke 3 hari segeralah bawa   si bulus anda ke vet.
- Paling utama, sila pantau makan minum si bulus anda. Kebiasaannya selepas divaksin kucing anda    akan mengalami kurang selera makan. Jika perkara itu berlaku, anda perlu suapkan sendiri makanan  dgn menggunakan fringe(utk wet food shj).


Boleh ke Kucing yg Sedang Hamil @ Menyusu di Vaksin ?

Kucing yg hamil atau menyusu tidak dibenarkan sama sekali untuk vaksinasi. Harus tunggu sehingga kucing anda melahirkan anak-anaknya terlebih dahulu.




**Note: Jika didapati kucing anda mati setelah divaksin itu bermakna anda telah melanggar salah satu syarat seperti diatas.







































Anak-anak Bulus saya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...