Wednesday, September 30, 2015

Cat Lovers - Makanan Kucing Terbaik
























Di atas adalah antara 10 senarai makanan kucing yang terbaik dipasaran setakat ini yang Asha pernah cuba dan tahu la.  So far dah pernah cuba Blackwood, Equilibrio, IAMS, Vita Cat dan Taste of Wild.

Mula-mula bela kucing dulu igt brand Whiskas, Friskies, Pro Diet dan Smart Heart je yg bagus tapi rupa-rupanya ada byk lagi brand makanan kucing yang takde keluar kat iklan-iklan di television tapi ianya lebih bagus dan berkualiti.

First time bwk kucing pergi vet utk vaksin dulu ada la tanya doktor makanan kucing brand apa yg bagus. So doktor cadangkan yg paling terbaik adalah Blackwood, Sportsman's Pride & Equilibrio. Untuk pertama kalinya kami try Blackwood tapi kucing-kucing kat rumah tak suka mungkin baunya kurang menyengat.

Second time try beli Equilibrio kucing-kucing kat rumah suka, badan semua naik gemuk-gemuk dan najis pun kurang bau. Yang paling best beli pek besar anggaran 7-8 kg mcm tu boleh tahan sebulan.

Pernah cuba tukar brand lain seperti IAMS, kucing-kucing suka je makan tapi cpt habis, tak sampai sebulan pun. Lepas tu ada try Vita Cat, yg ni pun bagus tapi susah nak dapat kat pet shop, hanya ada jual kat pasaraya Tesco jek. Kemudian cuba Taste of Wild tapi bulu kucing banyak gugur pula , mungkin tak serasi. Akhirnya kembali kepada Equilibrio semula.

Sampai sekarang dah dekat 2 tahun bela kucing still bagi makan Equilibrio jek yg serasi. Dan lagi kami bagi makan Equilibrio for kitten pulak tu even kucing-kucing semua dah dewasa, oleh kerana ianya byk protein. Pernah tukar Equlibrio for adult cat tapi berat badan kucing turun, bukan tak bagus tapi kami lg suka kucing kami montel-montel, best nak peluk.

Jadi, bagi kita brand Equlibrio mmg terbaik untuk kucing walaupun harganya agak mahal tetapi ianya berbaloi. Sebabnya, kucing hanya makan sikit sahaja dah kenyang, tak perlu selalu topup makanan. Selain itu, najis kucing pun kurang berbau dan ianya amat sesuai untuk kucing indoor. Bulu kucing pun kurang gugur. Kalau nak kucing-kucing anda sentiasa gebu dan montel anda boleh try bagi Equlibrio for kitten.

Ada pendapat Pet Shop yg lain pula mereka tidak suka bagi kucing makan EQ, katanya nnt mulut kucing berminyak. Mereka lebih suka beri kucing makan brand Sanabella. Sanabelle pun bagus juga. Ha...sebenarnya memang ada banyak lagi makanan kucing yg terbaik kat luar sana tu. Kena rajin join event Pets Fair memang anda akan jumpa pelbagai jenis produk makanan kucing yg terbaik, yang tak pernah dengar pun ada. Kalau anda bernasib baik, anda akan dapat sample makanan kucing.




39 comments:

Anonymous said...

salam.. nak tanya.. mana nak dptkan makanan kucing yg Equilibrio tu ek..? Tesco kat tempat saya ni da xde VitaCat.. ingat nak try tuka makanan..

Ashmira said...

salam. Equilibrio ni byk jual kat pet shop tp x semua pet shop ada jual. saya biasa beli kat Mesra Pet Shop. Skrg Mesra Pet Shop ada byk branch, boleh google mungkin dekat dgn tmpt anda.

pijot hafiz said...

Kucing 9 ekor cukup tak makan Equilibro 7kg nye?

Ashmira said...

cukup je utk sebulan sbb EQ ni kucing makan sikit je dah kyg.

Anonymous said...

Eq kurang kembangkan bulu2 kucing.. sekadar untuk penjagaan yg mudah bole je bg eq... nak yang hasil yg lebih baik tukar lah standard brand di kedai2 petshop

superhero said...

Mcm mana pula review pronature holistic

Anonymous said...

Sekarang cuba bagi eq kitten...

asha kherzakov said...

Eq xpnh try.tp blackwood and royal canin setakat ni terbaik jg even hrga royal canin agk mahal.sy guna yg fit32&hair and skin..

Anonymous said...

Regal ok x?

Zairil Hezreeq said...

Regal ok kalau nk gemuk kan kucing,tetapi bulu byk gugur

Anonymous said...

Bole suggest x apa yang terbaik untuk anak kucing . Saya nk bagi dia gemuk dan bulu cantik

carena chairil said...

Tesco rasanya tkde.kene beli di kdai petshop.smua makanan jenis premium elok.jgn cri kormesial contoh friskies smartheart cam tu tk elok utk kucg

Acik aina said...

Equilibrio atau blackwood boleh didapatkan di pasaraya Giant tak???

aimanstilloving said...

Royal akan menyebab masalah penghadaman... Itu kata info dr blog2 lain kandungan loktosa tinggi

aimanstilloving said...

Eq la ok better

aimanstilloving said...

Tak hanya di petshop

Unknown said...

Saya baru je adopt kitten 2minggu lepas..usia dia dlm lingkungan 6minggu.awal2 ajar mkn sy beri wetfood sbb takut die xmampu kunyah kibles lg..pastu sy ade baca info yg wetfood ni xleh tahan lame sgt..pastu ade risiko kitten ni kne cacing..so sy rebus ikan kembung..mmg kucing suka smpai sikit2 nk mkn..asik mkn smpai buncit..pastu perut plak cm xhadam mknan..berak cirit..so sy try beli prodiet kibles tu..die mcm nk xnk..sy catu pmkanan kitten sy..kalo boleh no more wetfood atau ikan rebus..then sy beli blackwood 4 kitten..die lgsung xnk..cium pon die xlalu..die nk jugak ikan rebus..step 1st sy gaul ikan rebus ngn blackwood tu smpai hancur..knalkn die ngn bau blackwood..tp die mkn xbyk..smpai kempis perut die sian tgok..pastu sy try pulak campur kibles prodiet dgn blackwood..sy gaul dgn air skit kasi basah supaya sng die kunyah..alhamdulillah die da boleh trima..now sy da boleh bg blackwood saje..yg pnting gaul sikit dgn air masak supaya kibles tu lembut skit..najis dia pon da cantik..pejal dan xberbau..

Ecah said...

So far makanan terbaik utk kucing dan kurangkan bau najis.. Anggaran utk 9 ekor kucing brp kg ya sebulan?

Haizan Morni said...

Masalah yg sama dgn ecah. Mohon bantuan. Sy ada 10 ekor kucing. Mkn byk tp xgemuk.

Joswa Smooth said...

nk murah glory pet...saya bg 4 ekor kucing saya makan (dan kucing walk in di kwsn rumah lg 5-6 ekor) bulu cantik & tubuh gempal..cuma tak tahan dgn poo sbb bau tahap tak ingat dan tak solid..utk yg rumah lamannya luas dan tak kesah nk sodok poo regular bole try..tp kalau nk poo bau minimum dan masih bajet/mampu milik, ramai recommend buttons n bows..selain dr equi yg lebih mahal. cuma skrg nk tukar diet baru dugaan sket sbb glory pet mmg bau ikan yg sgt wangi, dibanding dgn bau bnb yg lebih kurang dgn iams chicken, dormeo's tu..bau daging yg fibre tinggi..

Haslinda Jamean said...

assalamualaikum..
kucing saya ada 3 kategori umur
3 ekor - umur 7 bulan
12 ekor - umur 1-2 tahun
4 ekor - umur 4 tahun

boleh ke mereka semua makan EQ kitten?
x de side effect?

Unknown said...

Nak tanya. Boleh tak kalau sy nak campurkan eq kitten dgn carry's hair n skin(hairball)?

Unknown said...

Takder..kebanyakkan kucing suka brand ni..

Unknown said...

Oh iyeke, saya baru beli makann smartheart

Aleeya said...

Kibbles prodiet kalau blh kurg @ tkr la pasal sy pny kucing dlu kencing bdarah pasal bg kibbles tu la

Unknown said...

Boleh je sis

Unknown said...

Alhamdulillah tq for sharing..InsyaAllah lepas ni nk beli pek 1 kg dulu

Unknown said...

Kalo uyk kembangkan bulu kucing elok bg ape...sy kucing ada 8 ekor..mmg bg mkn eq kitten..tp bulu mcm kuncup2...poo n pee ok2 je xlah bau sgt.

Idris Ahmad said...

Sy mix Eq dgn Rc...suka🐱😋

Idris Ahmad said...

Bsh female sebelum ni badan susut skit pasal xdapat main...so sy bagi Eq, gebu semula...

mohd nizam said...

nak gemuk bagi happy cat junior...harga lebih kurang dgn RC fit...tapi 89% protein...saya selalu selang selikan dgn rc fit...kalau happy cat saya campurkan dgn belif...belif protein 73%....lpas dah gemuk selang selikan dgn rc hair n skin kalau nak bulu elok dan kawal obesiti...

mohd nizam said...

rc hair n skin

mohd nizam said...

kena faham...makanan kitten protein dia tinggi..kandungan bahan pum x sama dgn adult...kitten perlukan protein yg tinggi utk membesar dan pertumbuhan otak dan badan..tp jika kucing kurus tu boleh jer beri..tp sebaiknya kalau kurus amek yg adult tp protein tinggi..saya suggest happy cat 89% protein...tp ini utk yg budget lebih utk kucing..kalau kurang boleh jer beri satu jenis saja..

mohd nizam said...

cuba happy cat junior...tgk hasilnya dlm sebulan...89% protein...

mohd nizam said...

4 atau 5kg...

mohd nizam said...

happy cat junior

mohd nizam said...

cukup dah tu

mohd nizam said...

kurangkan smartheart...whiskas atau frieskies jika sayangkan kucing anda sbb boleh mnyebabkan batu karang kerana kandungan garam...jenama biasa ni utk yg budget saya rekemen power cat

Unknown said...

maaf bertanya, jenama brit ok ka?? saya survey dekat kedai area saya dia suggest jenama brit.. dia cakap sekali makan dalam 20 biji dh cukup utk kitten usia 3 bulan sebab tggi protein, kalau bgi lebih boleh menyebabkan obesiti..sehari dlm 2,3 kali makan.masalhnya saya kerja 12 jam, tkkan tak makan apa2 dlm masa tu?? then kalau letak siap2 dlam bekas makan dia takpa ka? takut dia makan sekali hadap ja.. n 1 lgi boleh share portion yg patut diberi kepada kucing utk yg kerja mcm saya ni... tq..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...