Wednesday, September 30, 2015

Cat Lovers - Makanan Kucing Terbaik
























Di atas adalah antara 10 senarai makanan kucing yang terbaik dipasaran setakat ini yang Asha pernah cuba dan tahu la.  So far dah pernah cuba Blackwood, Equilibrio, IAMS, Vita Cat dan Taste of Wild.

Mula-mula bela kucing dulu igt brand Whiskas, Friskies, Pro Diet dan Smart Heart je yg bagus tapi rupa-rupanya ada byk lagi brand makanan kucing yang takde keluar kat iklan-iklan di television tapi ianya lebih bagus dan berkualiti.

First time bwk kucing pergi vet utk vaksin dulu ada la tanya doktor makanan kucing brand apa yg bagus. So doktor cadangkan yg paling terbaik adalah Blackwood, Sportsman's Pride & Equilibrio. Untuk pertama kalinya kami try Blackwood tapi kucing-kucing kat rumah tak suka mungkin baunya kurang menyengat.

Second time try beli Equilibrio kucing-kucing kat rumah suka, badan semua naik gemuk-gemuk dan najis pun kurang bau. Yang paling best beli pek besar anggaran 7-8 kg mcm tu boleh tahan sebulan.

Pernah cuba tukar brand lain seperti IAMS, kucing-kucing suka je makan tapi cpt habis, tak sampai sebulan pun. Lepas tu ada try Vita Cat, yg ni pun bagus tapi susah nak dapat kat pet shop, hanya ada jual kat pasaraya Tesco jek. Kemudian cuba Taste of Wild tapi bulu kucing banyak gugur pula , mungkin tak serasi. Akhirnya kembali kepada Equilibrio semula.

Sampai sekarang dah dekat 2 tahun bela kucing still bagi makan Equilibrio jek yg serasi. Dan lagi kami bagi makan Equilibrio for kitten pulak tu even kucing-kucing semua dah dewasa, oleh kerana ianya byk protein. Pernah tukar Equlibrio for adult cat tapi berat badan kucing turun, bukan tak bagus tapi kami lg suka kucing kami montel-montel, best nak peluk.

Jadi, bagi kita brand Equlibrio mmg terbaik untuk kucing walaupun harganya agak mahal tetapi ianya berbaloi. Sebabnya, kucing hanya makan sikit sahaja dah kenyang, tak perlu selalu topup makanan. Selain itu, najis kucing pun kurang berbau dan ianya amat sesuai untuk kucing indoor. Bulu kucing pun kurang gugur. Kalau nak kucing-kucing anda sentiasa gebu dan montel anda boleh try bagi Equlibrio for kitten.

Ada pendapat Pet Shop yg lain pula mereka tidak suka bagi kucing makan EQ, katanya nnt mulut kucing berminyak. Mereka lebih suka beri kucing makan brand Sanabella. Sanabelle pun bagus juga. Ha...sebenarnya memang ada banyak lagi makanan kucing yg terbaik kat luar sana tu. Kena rajin join event Pets Fair memang anda akan jumpa pelbagai jenis produk makanan kucing yg terbaik, yang tak pernah dengar pun ada. Kalau anda bernasib baik, anda akan dapat sample makanan kucing.




Friday, September 18, 2015

BALI Day 4 - Watersport(Nusa Dua) & Uluwatu

Hari ke - 4 di Bali, sebelum ke Uluwatu kami dibawa ke Tanjong Benoa Beach untuk aktiviti pantai. Kat sini pelbagai aktiviti sukan air ada, kami hanya perlu pilih pakej mana yg kami mahu. Memandangkan sebelah petang kami akan dibawa melawat ke Uluwatu jadi kami perlu membuat pilihan yg tepat supaya masa kami tak terlebih sampai kami tak dapat melawat ke tempat lain pula. Kalau ikutkan hati semua aktiviti nak cuba.

Setiba je kami di situ, kami dipelawa masuk oleh salah seorang staff pusat rekreasi tersebut. Sambil-sambil tgk pamplet yg diberikan, kami juga telah dihidangkan dgn segelas air teh 'o' panas. Setelah puas meneliti pakej2 yg ada maka kami telah memilih aktiviti 'Sea Walker' dan 'Turtle Farm'. Untuk aktiviti Sea Walker ni, apa yg kami tahu tak semua tempat ada tau, hanya beberapa buah negara je yg ada. So mmg tak nak lepaskan peluang la merasai dan menikmati sendiri berjalan dalam dasar laut sambil tgk 'live' ikan-ikan dalam laut yg bewarna-warni tu.

Sebelum masuk ke dasar laut, kami telah diberikan sepasang suit yg sesuai utuk masuk ke dalam air laut. Maaf la yek kita tak tau pulak nm saintifik suit ni apa, biasa tgk org pi scuba pun pakai suit ni jg. Untuk aktiviti Sea Walker ni, kami telah mengambil pakej siap dgn berfoto dan video dalam air tau. Lepas tu diorang akan copy semua foto dan video yg diambil tu ke dalam CD untuk dijadikan kenangan.


Sebelum masuk ke dasar laut, jantung ni rasa berdebar-debar je, bukan apa masa ni kita tgh hamil, jadi ada sikit perasan takut kot-kot tekanan air laut ni boleh effect kat kandungan kita. 


Bila dah sampai kat dasar laut tu perasaan takut tu jadi hilang pula bila dapat tgk pemandangan yg cantik kat bawah tu. Selama ni igt dgn ber'scuba' je baru dapat tgk pemandangan yg indah sebegini. So, dgn adanya aktiviti sebegini ia sebenarnya dapat memberi peluang kepada pengunjung yg tak reti berenang macam kami ni untuk melihat keindahan hidupan dasar laut seperti ini.


Kalau nak tgk ikan-ikan yg cantik warna-warni ni dari dekat kena la bg makan roti.


Hampir 30 minit juga kami dalam dasar laut tu. Lepas naik ke atas bot, kepala pun da pening-pening akibat tekanan dalam laut tu maka diorang pun bg kami makan roti sandwich dgn air mineral. Ha...mcm tau2 je diorang ni kami lapar.  Memang terbaik la service hospitality kat sini.

Kemudian kami dibawa pula ke Pulau Penyu. Nak ke pulau Penyu ni lebih kurang 10 minit juga nak sampai sana. 

Kalau kat sini korang tak yah risau, semua binatang yg ada kat sini boleh dipegang. Agak geli juga nak pegang mula-mula tu.


Selain penyu ada binatang-binatang lain kat sini seperti kelawar, biawak, ular, burung dan lain-lain lagi.


Selesai je aktiviti sukan air di pantai, kami dibawa makan tengahari di Taman Kebudayaan Garuda Wisnu Kencana yg terletak di Badung.

Selepas makan tengahari kami dibawa bersiar-siar sebentar disekitar taman ini. Kebetulan pula ada persembahan Barongan yg sedang ditayangkan masa tu dapat la tgk dari awal.


Apa yang menariknya tempat ini terdapat bongkahan batu-batu besar yg terpisah antara satu sama lain dan kejadian semulajadi ini menjadikan ianya suatu pemandangan yg indah dan unik.


Terdapat byk monumen disini, salah satunya seperti gambar diatas ini. 


Kemudian kami meneruskan lawatan kami yg terakhir ke Uluwatu. Kat sini panoramanya mmg cantik sangat.
Pintu masuk Uluwatu


Keindahan tebing-tebing semulajadi yg mengagumkan.


Pemandangan tebing kat sini paling cantik. Tak ramai pengunjung naik kesini lagi-lagi kalau tak biasa, macam kami ni mula-mula tak berani juga nak naik kesini, mana taknya nak naik kesini kena redah hutan, semak, belukar bagai dan kena panjat bukit pulak tu. Ramai pengunjung yg patah balik tapi kami teruskan juga sbb tour guide kami beriya-iya ajak naik kesini. Katanya rugi kalau tak bergambar kat sini. Ha...seriously mmg rugi sbb cantik giler tempat ni. Selalu tgk kat google images je. Sekarang dpt tgk depan mata sendiri.


Photo shoot wedding mmg cantik kat sini. Nak guling-guling mcm hindustan pun boleh tau hikhik. 


Bila dah petang sikit pukul 6 macamtu kami di bawa menonton Persembahan Kechak Dance. Ramai juga pelancong-pelancong yg tak nak ketinggalan menonton persembahan ini, kira penuh la seat.


Persembahan Kechak Dance ini berkisar mengenai kisah Rama dan Sita. Kalau uols pernah tgk filem Tamil or kartun Rama dan Sita ni jalan ceritanya sama aje. Yang specialnya persembahan ini muzik yg digunakan oleh mereka hanyalah menggunakan mulut aje. Muzik yg dihasilkan berbunyi seperti ini 'chak...chak...kechak'. Ha...dari situ la asalnya nama persembahan ini.


Yang menjadi tarikan sebenarnya penari dan penyanyi latar yg ramai-ramai ni je.


Part yg paling best part yg ada api tu. Selesai je persembahan, kami bergambar dulu dgn pelakon-pelakon hebat tersebut.


Dinner kami yg terakhir di Bali, kami di bawa makan malam kat Jimbaran Bay, makan sambil menikmati pemandangan pantai.
Appetizer-sup jagung. Sayur kangkung tumis. Lauk seafood-kepah bakar/sate ikan/ikan bakar. Minuman-air kelapa dgn gula merah.




Sambil menikmati mkn mlm di tepi pantai kami dihiburkan dgn band jalanan. 


Last day pula, sebelum bergerak ke air port pagi tu kami bersiar-siar kejap disekitar pantai Kuta dan tak ketinggalan menikmati massage kaki. 




Nota Kaki: Fuh...selesai juga entri pi Bali ni. Lepas ni kita akn update entri mengenai tips penjagaan kucing pula yek. Sebelum ni kita pernah share resipi makanan bulus. Boleh tgk entri sebelum-sebelum ini.




Tuesday, September 15, 2015

BALI Day 3 - Tanah Lot (Bedugul)

Hari ke-3 di Bali ni agak banyak juga tempat-tempat perlancongan yg kami lawati. Sebelum ke Tanah Lot kami singgah dulu ke 'Coffee Factory'.

Apa yg menarik disini, kami dapat melihat proses pembuatan kopi dijalankan. Biji-biji kopi yang telah kering akan dimasak atau disangai bersama beberapa rempah ratus sebelum dikisar. Antara bahan-bahan rempah ratus yang digunakan adalah kulit kayu manis, cili kering, buah pelaga, lada hitam dan lain-lain lagi.

Yang lebih menarik lagi, kami dapat mengetahui proses pembuatan kopi luwak a.k.a kopi musang. Sebelum ni prnh dgr pasal kopi ni tapi igt saje je letak nama kopi musang tapi rupa-rupanya mmg kopi ni dihasilkan setelah musang tu makan biji kopi tu kemudian dinyahkan biji kopi tersebut melalui sistem pembuangan air besar, ha...paham-paham aje la yek. Kopi luwak ini dikatakan kopi temahal didunia tau.
Foto belah kanan atas tu adalah pokok kopi, buah kopinya warna hijau. Foto belah kiri pula si musang tgh tidur, waktu siang dia tidur bila malam berjaga makan biji kopi. Nampak comel je mcm kucing, rasa nak bela je sekor hihiii. Foto belah kanan bawah pula si nenek tgh menyangai kopi dan hasil biji kopi yg telah dinyahkan oleh musang pula yg belah kiri foto diatas nih, macam rupa biji tempe pun ada.


Inilah bahan-bahan untuk memasak kopi


Selain kopi musang ada juga kopi lain yg dihasilkan disini, antaranya Mocha coffee, Ginseng coffee, Bali coffee dan Coconut coffee. Yang paling kita suka coconut coffee.


Selain coffee, teh juga ada diproses disini, antaranya adalah teh manggis, teh serai, teh halia, teh pandan, teh safron dan teh beras merah. Paling kita suka teh manggis.  


Yang ni kopi luwak a.k.a kopi musang. Rasanya lain sangat dari kopi biasa, rasa kopinya kurang sikit. Mebi kaffein kat biji kopi tu telah diserap kedalam badan musang kot.


Masa untuk mencuba semua jenis kopi dan teh.



Setelah kenyang mencuba pelbagai jenis minuman kopi dan teh kami meneruskan lawatan kami ke Ulun Danu Temple. Kedudukan temple ni betul-betul sebelah tasik (Tasik Beratan) dan tempat ni agak berangin juga.
Area pintu masuk Ulun Danu Temple


Pemandangan kat sini cantik, rasa nyaman dan sejuk je.


Sempat juga berfoto dengan kelawar. Mula-mula tak berani nak pegang kepak kelawar ni. Dah le matanya merah menyala, tapi comel, sempat juga usap-usap kepala dia.



Kemudian kami dibawa makan tengahari pula ke satu tempat ni tapi tak tau apa nama tempat tu.
Ni la tempatnya. Pemandangannya cantik, sejuk dan nyaman, rasa tenang dan damai je. Menu makan tengaharinya agak sama dgn tempat makan di Kintamani.


Setelah selesai makan tengahari, kami dibawa ke 'Monkey Forest Alas Kedaton'. Disini kami dapat bermesra-mesraan dgn monyet, hahaha mesra la sgt. Monyet kat sini sedikit jinak, tapi still kena berhati-hati sbb ada monyet yg nakal suka curi spek mata org tau.

Suka tgk keletah monyet-monyet disini. Ada yg tgh menyusu, makan dan yg tgh cari kutu tu nmpk comel je.


Monyet yg kat sebelah kanan kami ni nmpk mcm veteren skit. Monyet jantan rasanya, dia pun sibuk nak bergambo juga.


Tempat terakhir sebelum kami dibawa makan malam - Tanah Lot. Kalau di Ulun Danu temple nya berdekatan dgn tasik. Disini temple nya berdekatan dgn pantai. 

Di pintu masuk ke Tanah Lot.


Tempat ni mmg cantik sangat. Rugi kalau kesini tak berfoto puas-puas.




Kalau air laut tgh pasang temple kt belakang kami ni akan kelihatan lebih cantik, seakan-akan terapung ditengah-tengah laut gitu.


Tempat terakhir sebelum pulang ke hotel. Makan malam di restoran Budesa. Restoran ni agak samar-samar sikit suasananya ha...sesuai la nak romantik-romantik gitu. Ala-ala candle light dinner la kami malam tu.

Appetizer-sup taugeh dgn telur hancur, makan malam kami-nasi putih/keropok udang/sate ikan/kuih telur/ayam goreng berempah ala Bali style/telur dadar dan sayur campur. Dessert-pisang goreng tanpa tepung disira dengan susu cair dan coklat. 




Nota Kaki: Last entri pasal Bali akan kita update pasal tarian Kechak Dance di Uluwatu dan Aktiviti sukan air di Tanjong Benoa Beach.

Friday, September 11, 2015

BALI Day 2 - Kintamani

Hari kedua di Bali - Lepas sarapan kami tunggu tour guide kami di lobi dan bertolak ke Kintamani around jam 11 pagi, sepatutnya tour kami start pukul 8.30am tapi entah kenapa tour guide kami agak lewat tiba. 

Lawatan pertama kami bermula di kampung Batu Bulan, disini kami menonton persembahan tarian dan sketsa Barongan. Ianya mengisahkan pertarungan yg jahat melawan yg baik. Barong diceritakan sejenis binatang purbakala yg sgt jahat.

Kami tonton persembahan ni pun tak lama sbb kami sampai pun dah lambat, so half way je dpt tgk.

Foto kanan bawah-suami berfoto dgn ikon Barong. Nak amik gmbo kena bayar tau even pakai camera sendiri.

Kemudian kami dibawa pula ke pusat industri batik dan kraftangan untuk melihat sendiri bagaimana batik dihasilkan. 


Proses mencanting batik yg dilukis oleh mereka sedikit berbeza dgn negara kita. Steady je kain tu letak atas tgn lps tu canting, tak melecur pulak yek.


Selepas itu kami dibawa pula ke kampung MAS untuk melihat hasil ukiran kayu. Disini tak ramai pelancong yg datang.



Bila dah masuk tengahari kami dibawa pula melihat keindahan panorama 'Tegallalang rice terraces' di daerah Ubud. Sebenarnya dah lama teringin nak kesini.





Rasa tenang dan damai je tgk pemandangan yg hijau begini.
  



Selepas itu kami dibawa pula makan tengahari di restoran berdekatan dengan Gunung Berapi Batur.

Syok sgt sambil makan dapat tgk pemandangan yg cantik begini.  Dgr cerita gunung berapi ni da tak aktif.


Menu tengahari kami ala buffet - Appetizer sup telur hancur(sedap), sate ikan dan nasi campur.



Lepas makan berfoto dan menikmati pemandangan puas2. Seriously tempat ni mmg cantik sangat. 


Sudah puas menikmati pemandangan gunung berapi Batur kami dibawa pula ke Kuil Tirta Empul, Tampak Siring.  Sebelum masuk, pengunjung yg datang kesini diwajibkan untuk memakai kain sarung bagi mereka yg pakai short pants or mini skirt. Ha...igt masuk surau dan masjid je ke kena berpakaian sopan, masuk tempat ibadat agama lain pun kena berpakaian sopan juga tau.

Nampak tak pelancong-pelancong kat belakang tu pakai kain sarung. Yang kami pula hanya diberi pakai tali kuning ikat kat pinggang je.


Berfoto di area pintu masuk temple.


'Holy Spring Water'-tempat mandi menyucikan diri a.k.a membuang dosa bagi mereka yg menganuti agama hindu atau mempercayai amalan ini. Rata-rata pelancong yg datang mmg mengambil peluang mandi disini.


Last berfoto sebelum keluar.


Sebelum kami dibawa makan malam, kami dibawa singgah ke 'Ubud Traditional Art Market'. Disini pelbagai barangan kraftangan dan cenderamata boleh dibeli untk dibawa pulang. Harganya pula nak kata mahal tak nak kata murah pun tidak(standard harga mcm kat Central Market kita).

Kalau u olls perasan ler dalam foto diatas ni ada cenderamata 18xx warna hitam sebelah kanan bawah hehehe. Kita tak tau ler kenapa byk sgt jual benda ni, pergi mana-mana kedai pun ada.


Tempat terakhir sebelum pergi dinner, kami dibawa ke kampung Celuk untuk melihat kraftangan silver pula.

Kami tak de beli apa2 pun kat sini.


Tempat terakhir sebelum pulang ke hotel, makan malam di restoran Kemangi. 

Menu makan malam kami- Appetizer-sup taugeh(rasa mcm kuah mee soto jek). Sate ikan/ayam masak kuning/sayur campur/telur dada. Dessert-nenas, betik dan tembikai merah. 

Mak buyung yg kelaparan hehehe. Sambil makan sambil tgk dance performance.




Nota Kaki: Next entri day 3 punya tour kita akan cerita psl kenikmatan minum kopi luwak a.k.a kopi musang.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...