Monday, November 17, 2014

Skin care Product Review

Ini adalah first time kita nak review skin care product. Before ni x de pun nak review kan...Kali ni saje nak share skit psl produk yg baru kita try ni iaitu COSMODERM Halal skincare. Tau psl produk ni pun dr selebriti2 FB and blogger yg agk popular juga. Diorng pakai nmpk mcm ok and flawless je, maka nak try la. Dah lama sbnrnya nk try tp sbb produk ni mcm susah skit nak dpt kt farmasi, hanya farmasi yg terpilih aje.

So far baru sebulan pakai. Mula2 pakai tu naik gak jerawat pasir kt muka ni. Rasanya mcm da lama x naik jerawat pasir kt muka ni ha. Last zmn sekolah dulu. Maybe ms tukar skincare product tu kita tak rest kan muka dulu at least seminggu macamtu. Mama kita ada pesan if nak tukar skincare product mesti rest kan muka seminggu tp anak dia ni asal nak cuba produk baru je mmg excited sgt.

Before nk beli tu kita wat survey dulu kt website and FB Cosmoderm ni. Siap inbox tye dan bgtau jenis dan mslh kulit kita ni, then dpt plak feedback serta konsultansi lg tu produk range apa yg sesuai dgn kita serta cara2 penggunaannya. Walaupun boleh je google website dia kan. Actually produk Cosmoderm ni ada 3 jenis if x silap ler. First utk kulit berminyak mcm I nih diorng keluarkan set Tea Tree Oil. Second, Vitamin E-Series utk mereka yg berkulit normal/kering dan yg ke-4 Gentle Series utk kulit yg x de masalah. So produk Cosmoderm ni x de set utk pencerahan yek. Even x de set pencerahan tp content dlm setiap produk dia boleh bg tona kulit sekata dan yang penting produk ini Halal. Ha...jgn mknn je kita cari yg halal. 

So now kita pakai full set of Tea Tree Oil Cosmoderm. Set ni sesuai utk kulit berminyak mcm I ni kan dan berjerawat. If beli fullset dr website dia secara on9 agak murah juga dlm 90++ gitu. Tapi kita beli secara berasingan kt Guardian Bangi dan masa tu x semua set tu dijual. Ritu survey kt Guardian Mid Valley ada jual full set of Tea Tree Oil. So bila stok nak abis nnt bole la beli kt sana je lengkap.

Tea Tree Oil-Cleanser

Fungsinya membersihkan muka dari segala kotoran dan minyak2 secara mendalam.
My Review-So far ok, tiada alahan spt pencuci muka yg lain, means, x gatal2 lps cuci muka dan x rs cekang.
Tea Tree Oil-Toner

Fungsinya sbg penyegar bebas minyak yg dpt mengurangkan pengeluaran minyak di muka.
My Review-Rasa berangin bila kena kat kulit muka, mmg sgt2 menyegarkan dan boleh guna byk2 kali bila rs muka berminyak.

Tea Tree Oil-Day/Night Moisturiser

Fungsinya menghalang kulit dr penuaan awal, menggalakkan proses pembaharuan kolagen dan melembabkan kulit serta melindungi kulit muka dari sinaran matahari.
My Review-Kita pakai cream ni waktu siang je sbb mlm kita pakai anti blemish yg kt bwh ni. Cream dia ok x berminyak sgt so sesuai utk kulit berminyak, even kulit berminyak kita still kena pakai cream sbb duduk dlm opis bole menyebabkan kulit kering. Kita sapu tipis2 je. So far ada nmpak perubhn sikit terutama bekas2 jerawat nmpk pudar dah sikit. Apa yg kita tau Vitamin E ni mmg sgt elok utk hilangkan parut.



Tea Tree Oil-Anti Blemish

Fungsinya sbg mengawal kulit dgn antiseptik, anti bakteria, anti kulat dan anti rangsangan. Membuka pori2 tersumbat, mengawal minyak dan yg paling penting menghentikan pertumbuhan jerawat. Selain itu, bertindak membuang cela, bintik2 hitam dn putih.
My Review-So far dlm byk2 fungsi kt atas ni yg dah nmpk kesannya adalah part cela pd muka, before ni mcm ada kesan kena gigit nyamuk, mula2 igt mmg tnda kena gigit nyamuk tp berbulan2 bengkak tu mcm tu je x susut. Bila sapu anti blemish ni mmg tonyoh lebih kt part 'tu' dan dah nmpak susut skit. Part menghentikan jerawat tu mmg berkesan, dulu kalo naik je jerawat dkt seminggu x kecut2, last2 picit sendiri sbb x thn sakit berdenyut2. Bila guna anti blemish ni dlm ms 2 hari je da x sakit berdenyut2 malah cpt kecut jerawat. Untuk part bintik2 putih dan hitam tu pula terutama bintik2 hitam kt muka I nih mcm lmbt skit kesannya. Degil sungguh bintik2 hitam nih.

Tea Tree Oil-Purifying Mask

Fungsinya untuk mengecilkan pori2, menyerap minyak berlebihan dan kotoran. Membantu membuang toksin. Pakai 2-3 hari sekali jek. 

My Review-Hasilnya buat masa kini belum nmpak sgt lg, hope pori2 kt muka ni semakin kecil ler. Tp mask ni mmg best pakai, rasa berangin sgt, lps sapu tipis2 kt muka biarkan selama 15-20 minit then bilas muka. Tp kita selalu je terlebih masa kikikiki...

Overall, perkembangan selama sebulan pakai ni yg paling ketara bila kita bangun pagi je muka x terlalu berminyak. Try sapu dgn jari rs minyak kt hidung ni x la seteruk spt sblm2 ni. Before ni, bila bangun tidur je boleh rs kot minyak tu berkumpul kt hidung, rs2 boleh buat minyak rambut kot hihihihii.


Foot note: Tgk la bpe lama aku pakai kan...akan ku cuba dlm setahun ni, kalo x licin2 gak muka ni mmg akn tukar produk lain lg hee.


9 comments:

yoorin melacolea said...

cosmoderm ni bagus!!! yg penting halal.. hjehehehe

Kauthar Kay said...

Jerawat pasir hilang tak?

Ashmira said...

Kauthar Kay - so far pakai set Tea Tree ni jerawat pasir dah berkurangan. Skrg ni saya dah start pakai krim Vit E pula utk hilangkn parut jerawat.

Anonymous said...

Still pakai ke? Ada dua tiga review pasal skincare ni agak ok dgn jerawat pasir. Nak try juga sbb jerawat pasir dkt pipi makin byk T.T Jerawat pasir kurang tak akak guna? Saya nk kurangkan sikit atleast berkurang drpd asyik bertambah hehe. And vit E yg jenama cosmoderm ok tak? Pimples scars belambak T.T

Ashmira said...

Still pakai smpai skrg. Kalau skin masih berjerawat lg kurang sesuai pakai vit e. Kena pakai pelembab tea tree oil dulu. Mcm akk sbb ms pregnant hormon berubah de skin oily jd kering sikit tu pkai vit e. Kalau jerawat masih naik lg cuba pakai tea tree oil anti blemish, jerawat naik je sapu bnda ni.

Anonymous said...

Salam, sekarang masih pakai cosmoderm ke?

Ashmira said...

Masih pakai lg smpai skrg.

Anonymous said...

Masih pakai cosmoderm ke? Pengguna setia tu. Hehe. Boleh share perkembangan latest? Ada perubahan kat muka tak after pakai set cosmoderm ni

Asha Raimi said...

Ya masih pakai lg. Jerawat pun jarang muncul dah skrg.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...