Sunday, September 21, 2014

Company Trip - Singapore

Salam semua...setelah sekian lama hamba menyepikan diri dari dunia blogging, kini hamba kembali. Maklum ler sejak ada anak2 bulus kt umh ni asyik belek mrk aje. 

Cuti Merdeka pada Ogos yg lalu company kita buat trip pergi ke Singapore. Perancangan awal sebenarnya nak buat trip ke tempat lain (somewhere in Thailand or Indonesia), tetapi atas sebab2 tertentu kami tukar plan pergi Singapore.    

Actually trip ni adalah company trip yg pertama kita join, last year punya trip diorang pergi Hat Yai(Thailand) tp kita x join sbb ms tu br sebulan dua masuk kerja so x de sponsor lg huhuu.


30/08/2014 (Sabtu) - Day 1

6.20am- Bertolak dari rumah pergi ke LRT Miharja park kereta kat situ then bas persiaran pick up kami disitu juga.
6.50am- Bertolak setelah semua penumpang dah naik bas.
9.00am- Berhenti di RnR Seremban untuk breakfast. Kami diberi masa 20 minit utk beli mknn dan ke tandas. Me and husband beli sandwich tuna je mkn dlm bas sbb nak kejar masa. (Own                         Expenses)
11.00am- Berhenti makan tengahari kat Air Itam, Johor. Terlalu awal bg kami untuk lunch, dah tu     lauk sedap2 pula mcm asam pedas, ayam goreng tepung, ulam-ulaman, sambal belacan, ayam             masak kicap dan ada lagi beberapa lauk lain (x ingat). Oleh sebab kenyang, maka kami mkn               sikit jek then lauk2 yg balance tu mcm aym goreng tepung tu kami bungkus kot2 dlm                         perjalanan nnt lpr ke. (Included)

Kat sini la kami lunch. Kedai makan ni bersebelahan dengan kedai jual kerepek. Lps makan ada la beberapa org dr kami yg memborong. Me tak borong sbb sampai kastam ms nak check in masuk Singapore tu kena angkut suma brg2 yg dibawa.


12.00pm- Selesai makan kami pun bertolak ke Tropical Village, Johor. Ikut itenary sepatutnya pergi   ke Ladang kambing dulu but skip sbb tempat tu dah tukar. (Included)

Tempat ni ala2 mcm kat Terengganu(yg dekat dengan masjid crystal, x igt nama) sbb diorang buat monumen2 seperti KLCC tp tempat ni macam hidup segan mati x mau. Kurang penjagaan dan penambahbaikan. Gambar yg kat belakang tu Rumah Hantu. Me and husband masuk juga la tapi kena byr lain x included tiket masuk. Ok la not bad even bukan hantu betul2 cuma agak panas sikit dlm tu.






Di antara foto2 yg diambil di Tropical Garden. 


2.00pm- Singgah RnR untuk solat Zohor dan meneruskan perjalanan ke Singapore.
4.00pm- Kami tiba di Imigresen sempadan Singapore untuk check out dari Malaysia.
4.15pm- Tiba di Imigesen Singapore untuk check in. Kena angkut semua barang2 yg dibawa               termasuk ayam goreng tepung kami hahaha. Nasib baik x borong kerepek if not kena angkut           sekali.
5.00pm- Kami dibawa pusing2 sekitar Singapore dan stop kat Merlion.





Foto2 yang diambil sekitar Merlion Singapore.


7.00pm- Kami dibawa makan malam di sekitar Geylang Road. Kat sini banyak kedai mamak je.         Husband pun da bgtau awl2 sini nak cr malay food mmg payah. (Own Expenses)

Me order Murtabak Singapore. Last2 x abis sbb besar sgt. Kita lupa murtabak kat sini 2 kali ganda hihiii. But taste x sedap sgt, kalau pergi kedai lain mungkin sdp kot. Murtabak yg kami mkn ni byk sgt cengkih x sdp. (foto ehsan dari google, sindri punya foto da terdelete) Tapi teh tariknya mmg sdp sbb teh x pekat dgn pewarna mcm kat kedai mamak sini.

9.00pm- Check in hotel Fragrance Rose Hotel kat Belestier Road. (Included)




Bilik tidur kami for one night only.

11.00pm- Free and easy. Selepas mandi dan rehat2 kejap kami bersiap2 nak pergi ke Mustaffa             Shopping Mall pula. Ini je masa yg kami ada untuk membeli-belah. Tapi kami pergi sendiri je naik teksi memandangkan husband dah pernah pergi sini so x perlu risau sesat ke. Yang lain2 semua x keluar mlm tu sbb penat. Hanya ada beberapa org je yg keluar jln2. Tp kami je yg shopping sakan. Rugi la da dtg sini tp x beli souvenir. (Own Expenses)

24 Hour Shopping Mall. Ala2 mcm Mydin or Little India kat Brickfields tu tp lg best. Barang2 yg dijual disini dari yg x de brand sampai yg branded. Contohnya minyak wangi dari yg murah serendah 20$ Sing Dolar sampai yg mahal. Agak gila dan rambang mata shopping kat sini.

Souvenir kat sini terlalu byk smpai rambang mata nak pilih, dari keychain, fridge magnet, pen, sampai barang2 perhiasan rumah. 














Ada beli snek juga kat sini. Me beli biscuit merlion perisa coklat dan mangga, sedap juga. Nex time husband outstation kt sini nak kirim beli.

2.00am- Balik. Rest dan Zzzzzz.


31/08/2014 (Ahad) - Day 2

6.15am- Wake up call. Bangun, mandi, solat dan bersiap2 untuk pergi ke USS yea...(Included)
7.30am- Check out dan Breakfast kat Geylang juga. Still mkn kt kedai mamak. Me sarapan roti canai pisang, sdp sgt. Husband roti canai kosong 2 keping, kat sini kalau order roti canai kosong               mmg dia bg 2 keping. Tak boleh order sekeping je tak tau kenapa. Dan teh tariknya x sdp, rs               kosong jek. (Own Expenses)
8.30am- Bergerak ke Universal Studio Singapore(USS). Ngam2 sampai tempat ni baru buka. Kami     masuk lane VVIP eceh...line spesel sbb husband ada add on beli pass fast lane so bila nak               masuk mana2 tempat kt dalam tu tak perlu beratur panjang. Dan pass tu pun diorng tak jual               byk sehari maybe 200 jek. Kalo jual byk x fast lane ler jwbnyer..
       First place kami masuk area Hollywood street. Kat sini byk persembahan live tp suma ikut time. Tak semua kami masuk sob...sob. Sempat masuk tgk Camera, Live and Action je. Kat sini dpt tgk macamana Hollywood buat filem aksi yg ada terbakar2 tu, cmne diorng wat kilat, petir suma tu. Mmg best.






















Ni la Hollywood Street.


Tempat2 lain kat sini ada Madagascar, Far...far away, Ancient Egypt, Sci Fi, The Lost World dan byk lagi. Paling best masuk Sci Fi, 3D Transformer. Mmg awesome mcm real sgt, rs mcm kita kt dlm filem. Paling nak muntah masuk Ancient Egypt. Roller coasternya boleh reverse ke belakang pulak...ohh mmg byk kejutan. Tak sm mcm theme park kt sini. Lain2 yg best masuk Madagascar, Sesame Street, dan Jurassic Park. Paling lama dan agak buang masa sikit kat Far..far away. Setiap tempat yg kami pergi ada tempat mkn mengikut tema2 tersendiri. Ada satu tmpt mkn yg pelik ala2 hospital, minumannya mcm pek darah dan mknnnya pula nmpk agak meloyakan skit tp menarik cuma kami tak jumpa pula tempat tu. Lunch kami makan kat area Food Court Madagascar, kami mkn chicken rice je. 

5.00pm- Keluar dr theme park dan bertolak ke Kukup Island. (Included)
7.00pm- Tiba di tempat penginapan kami(x igt nm tmpt tu dan we all not satisfied, apa yg kami           bayangkan jauh tersasar dr apa yg kami lihat huhuhuu).
9.00pm- Dinner, rest and sleep. 

01/09/2014 (Ahad) - Day 3

8.00am- Sarapan kat kedai mamak lagi huhuhuuu. Even da blk Malaysia pun x jumpa kedai melayu, bukan x de tp lmbt buka. (Own Expenses)
9.30am- Packing brg2 then pergi ke Pulau Ular/Pulau Kukup Johor National Park menaiki feri but       then sampai sana national park tu tutup pula hoh. Kenapa la Travel agency ni x buat study                   dulu. Kami ni sblm nak pergi tmpt ni da google dlu tau. Tgk tmpt tu menarik x sbr nak                     masuk. Mmg last day yg spoil and wasted. (Included)























Jalan2 mkn angin je ler...igt dpt la naik jambatan tergantung tu.

11.00am- Bertolak ke tempat lain pula, pergi tgk ikan. Tp x de sape beli ikan aquarium tu sbb leceh     nak bwk blk.

 Arapaima Gigas






















Another place yg really wasted time.

12.00pm- Bertolak ke Air Itam atas permintaan m.cik2 yg nak shopping pasu2 katanya. But then         seketul pasu pun x beli sbb mhl. Me mmg x minat nak beli pasu2 ni maybe keinginan tu                       belum ada lg kot. Kami beli bantal peluk panjang Chipmunk je, konon beli utk anak2 bulus               baring ats tu tp diorng takut tgk muka Chipmunk tu hahaha. Last2 den buat sandar badan jek.               (Own Expenses)
1.30pm- Lunch. Me makan Soto jek. Bos belanja yea.
2.30pm- Bergerak pulang.
6.30pm- Dinner kat Restoran Thai Seafood area Seremban. Yang ni satisfied, nasib baik sdp dan puas hati. Dishes-Green chicken curry, Fried Chicken pandan leaves, Kailan, Siakap steam, Udang             petai, telur dadar dan bevarage-hot chinese tea (Included).
7.30pm- Bertolak pulang.
9.00pm- Tiba di Miharja but then kereta husband bateri abis pulak x leh start engine. So terpaksa la   naik teksi dgn brg yg byk. Oh ya, at last brg2 shopping kami yg paling byk hohoho.

            Kesimpulannya we all really enjoy masa kt Universal Studio jek. Next trip dgr2 citer company nak buat trip kat Batam pula. Oouh kena simpan duit untuk shopping2 sakan kt sana pulak nnt.





2 comments:

yoorin melacolea said...

sha..company trip ko ni mcm pergi sendiri2 je.. mcm free leisure.. best jugak.. xyah nk protokol sgat kann..

Ashmira said...

Haah. free leisure sgt. buat trip tu mcm aku berdua jek yg pegik gitu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...