Wednesday, February 5, 2014

Family Vacation 2.0

Sempena cuti CNY last week kita mmg da plan nak holiday dengan family pula, yela last year asyik berhanimun je so apa salahnya this year spend time dgn family tercinta pulak kan. Before tu da pi holiday dgn family mertua kat Cameron Highland, masa cuti Thaipusam ritu, itupun tak plan juga sebenarnya. Kiramya unplanned ler semua ni.

Mula-mula tu plan nak pergi dekat2 je mcm PD tp fullbook pula, ada yg vacant tu tp mhl gila lagi2 time super peak season nih kan. Sekali tu adik ckp dia ada dpt rate booking Hotel/Resort murah skit utk staff Petronas so suruh dia try check PD tp fullbook pula, then check kt Fraser Hill pun fullbook juga. Makanya yg still vacant kat Swiss Hotel Lumut, Perak je. Mula-mula nak booking hari Jumaat-Ahad (3H 2M) tapi tak de vacant. Yang ada start hari Sabtu je, masa tu igt nak booking hari Sabtu-Ahad sbb Isnin tu cuti Wilayah tapi asben pulak keje. So last decide booking hari Sabtu dan Ahad je.

Location map



 Room Key

Bilik kami

Untuk bilik Parents dan adik-adik yang lain x sama macam yg atas ni, yg atas ni jenis studio, dalam satu ruang tu sekali dgn bilik dan dry kitchen. Tak separate. Mula-mula tu kami assume kitchen'nya ada dapur masak, skali semua bilik dia provide Microwave jek. Nasib baik ada buat back up plan. My mom ler paling gelabah bila tgk x de dapur msk but me mmg da dpt jangka apartment jenis mcm ni kdg2 x provide dapur masak. So awal2 da ckp nak bawa Multicooker.

Dinner me masak Tomyam Steamboat simple je sbb kami sampai pun da ptg sgt so mmg da jangka mesti penat nak masak macam2. Wetfood kt atas ni kami beli kat Tesco Seri Iskandar je tu pun x byk sgt choice. 

Bila da msk kami mkn dgn nasi.

Breakfast keesokan harinya my mom buat nasi goreng and my abah buat roti bakar.

And me goreng ayam berempah yg telah diperap semalaman. Aym tu diperap dgn rempah Cajun dan Roasted herbs je. Plan asal nak roasted je pakai periuk Vantage my mom tp dapur masak x de makanya goreng dlm periuk ajaib ni la jwbnya. Berguna juga periuk ajaib pemberian MIL kita nih. Lps tu semua mknn tu kami bawa berkelah ke Teluk Senangin. 


Lepas tu da ptg sikit kami pergi ke Lumut - Hi tea pula, mkn laksa dan minum air kelapa.


Lps tu beli brg2 sikit - beli sotong kering, ikan bilis dan ikan masin sblm pulang.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...