Wednesday, December 26, 2012

Cuti-cuti Malaysia-Visit Perak 2012

Hai semua..entri utk bln 12 ni asyik citer psl holiday aje kan. Bercuti mmg seronok, dpt hilangkan stress. Percutian kali ini kat Perak kebetulan blk kg cuti Krismas kan, memandangkan visit Perak dis year da nk berakhir kan dan next year Visit Terengganu 2013 pula tp da pergi pun hehee.

Cuti 4 hari blk kg asben mmg da plan betul2 nak pi mana suma. Hari sabtu dari KL bertolak blk ke Seri Iskandar, Perak. Sampai2 je da petang, jln jem plak hri tu sbb ramai nk abiskn cuti sekolah. Ramai yg pergi ke Penang sbb nk sambut Krismas dn jg Cameron Highlands. My father in law plan hari ahad tu pergi Pangkor sbb igtkn org ramai akn pergi ke Pesta Bilis kt Teluk Batik, alih2 ramainya manusia kat sana...fuh..triple kot org2 kat pulau tu. Nak naik Feri pergi sana aje da makan masa 2 jam(menunggu+dlm feri). Cuaca pula ms tu agak panas so jd cpt lesu sikit. Sampai sana pun kami hanya di bawa round2 naik van teksi satu pulau. Kami singgah kat Kota Belanda dgn tokong je. Tempat terakhir kami singgah kt pantai Teluk dalam/Nipah sbb da lapar sgt nk mkn tengahari disitu. Da kenyang2 kami rehat tepi pantai jap, nak mndi mmg tak la ramai sgt org mandi kt situ.

Masa ni baru lps Breakfast. Sementara nk tggu ahli keluarga asben yg lain sampai.


Masing-masing sdg cuba bersabar menunggu feri.

Cuaca agak panas time nih, lps abis posing kt sini terus je terjah gerai jual air kelapa kt depan tuh.

Bergambar bersama adik2 iparku.



Lepas habis round satu pulau kami pun pulang. Bapa mertua ada kata next plan nk dtg sini lg kena stay 1 mlm atleast dekat chalet, boleh mandi laut skali. 

Aktiviti malam pula lps da pulang dari Pangkor dan rehat2 sikit kami ada buat majlis sikit, meraikan besday asben walaupun dah lepas seminggu lbh tu skali dgn adik iparku yg comel ni Ati, besday dia bln 1 pttnya tp celebrate skali senang. Malam tu dalam kul 9 kuar kjp dgn asben pi beli kek kat Tesco. Balik tu terus celebrate. 

cake banana coklat.

Besday Girl dan besday boy. 

Asben dpt 3 hadiah.

Asben dan hadiah beliau. Dapat baju 2 helai, shaver dan hair dryer. 

Dan tiba2...aku pun dpt hadiah hri lahir yg da lepas 6 bln hehehe.. Thanks Ati.

Keesokan harinya punya aktiviti kami pergi berkelah dan mandi laut di Teluk Batik. Kami igt lps Pesta Bilis hari semalamnya da tamat x de la ramai org tp rupa-rupanya...ramai juga lor. Pening nk cari tempat nk pasang khemah. 

Lepas mandi harusla rs lapar kan..hehehee. Mula2 abah x join nk mndi laut tp lepas tgk kami syok berendam dlm laut tu terus je join hehehe.


Gambar yg lain ada tapi x dpt nk disiarkn disini krn agk kurang sesuai hehehe. Amik gmbo pun x byk sbb tgh syok mandi laut kan...almaklumla agak lama juga x mandi laut ni.

Hari terakhir di kampung sblm pulang plan nak gi Gua Tempurung tp atas nasihat pak mertua pasai cuaca hri tu mendung je so cancel+penat mandi laut semalam harinya pun x hilang + tanganku diserang gatal2 plak lepas mandi laut tu hewhew.


Maka dengan ini saya mengisytiharkan bahawasanya percutian satu Malaysia sudah tamat. Maka dengan ini juga sila la ambil mood bekerja anda kembali wahai Puan Asha. 

Saturday, December 15, 2012

Birthday Asben.

Semalam buat surprise kat asben. Sepatutnya besday asben harini 15.12.1985 tp sbb asben mmg jenis busy sentiasa even Sabtu pun dia kje smpai mlm so plan celeb mlm td je ler takut x de ms nk celeb, itupun celeb awal b4 kul 12mlm sbb mlm tu kita ada meeting pula dgn biz partner, da janji dgn kwn so celeb awl sikit la, itupun jenuh jg tggu asben blk kje. Igt da x jd ler nk surprise, asyik calling dia jek smlm tye kat mana.

        Oh ya, kali ini kek besday ditempah khas dari NM Homemade Bakery. Plan nk order Homemade Bakery dr kawan sekolej ni da lm da sbnrnya, dr last year dlu ada plan nk order kt dia tp dia da kena book awl2 pula dgn regular customernya kt Setiu dn Kota Bharu, almaklumlah kalo da bln 12 musim org kawen so tempahan pun byk. So dis year try booking dgn dia lg alhamdulillah dpt jg order tu pun hampir2 gak x dpt nk order tu pd mulanya, mcm biasa la bln 12 kan dia kena blk kg utk siap kan tempahan disana. 


Nah..beli kek dapat percuma coklat 2 batang lg tue..Sayang pula rsnya nk mkn coklat tu sbb ada gmbo kami hehehe. Thanks Nieja =)


The cake.

Muka teruja lps tgk kek ada gmbo 'Adam Dream', mula2 asben igt kek biasa je mcm yg aku slalu beli kt Bakery tu, tp bila dia buka mata dia terkejut tgk sambil tergelak-gelak tgk ada gmbr 'Adam Dream', dgn terujanya dia pi amik Ipad dlu sbb nk snap gmbo dn nk upload kt FBnya. Wah..mengalahkn kita pula, selalunya asben jarang nk upload gmbo kt FB ni. Teruja sgt la tu hihiii.   

Mungkin anda tertanya-tanya kenapa la saya pilih gmbr kartun 'Adam Dream' ni yek, mcm kanak2 pulak hee. Sbnrnya 'Adam Dream' ni adlh salah satu game yg dibangunkan oleh asben saya dn kwn2nya. Game ni berkenaan dgn game matematik, sesuai dimainkn oleh kanak2 dn juga org dewasa. Aplikasi ini boleh di muat turun di aplikasi game Iphone, Ipad, Ipod dn Android. Eceh...promote pulak.

Ha..ada sape2 yg nk order Chocholate Cheese Cake spt di ats ini boleh la order kat NM Homemade Pastry & Bakery by Nieja Muhaimi - taip kt google pasti anda akn jumpa eceh..promote lg hihii.






Thursday, December 13, 2012

Fantasia Bulan Madu

Oops title nk gempak aje hehee. Beberapa hri yg lps pergi bercuti a.k.a hanimun buat kali kedua. Plan mmg da lm sbb nakkan cari ms dn date yg sesuai utk bercuti so mmg plan betul2 kali ini, tak mo jd mcm yg first hanimun tu x romantik lgsg sbbnya time cuti sekolah pegik hanimun. Dah tu pergi Cameron, tmpt mcmtu mmg ramai org pergi time school holiday. Mmg x seronok sgt jdnya, nak pergi sana sini sesak dgn org urgh..mmg x romantik la suasana jdnya. Kali ini mmg saje pilih tmpt bercuti kat Terengganu sbb musababnya saya mmg x prnh lg jejak kaki ke situ. Kira Terengganu adlh destinasi terakhir yg telah saya lawati(utk Semenanjung ler). Next plan nnt nk ke Borneo pula(Sabah&Sarawak), lps tu br bole berangan pergi oversea.
           Lokasi bulan madu kami di daerah Dungun, ms search kt web Tourism Terengganu tu agak pening jg nak cr hotel/resort yg strategik dgn tmpt2 yg ingin dilawati. 2,3 minggu jg dok search dn fikir nk stay mana. Lastly, kami pilih Ulek Beach Resort kt Dungun sbb kat situ ada pakej hanimun yg kami nak tu, rate pun x mhl dan byk kosong jg ms nak book tu. Itinerary yg terdapat dalam pakej tu termasuk la utk makan -Breakfast, Lunch dan Dinner selama kami stay disitu(3h2mlm). Lain2 yg spesel ada Spa massage tp ms kami bercuti disitu tukang massage tak de pula dan mereka suruh kami pergi ke Spa lg satu kat Mayangsari Spa Resort tp ms tu kami pun br je smpai so rs mls pula nak pergi sbb da ternmpk jakuzi yg dihias cantik siap dgn taburan bunga mawar dn candle gitu hewhew.

Siap dpt T-shirt sedondon lg tu.


Outdoor Jakuzi.

Boleh berendam/mandi sambil hirup udara segar.

Second day, kami pergi ke Kuala Terengganu, beli brg2 sikit sbg buah tgn, tp aku rs mcm da tak cukup tgn nk bwk hikhik. Kat sana tmpt yg jd tumpuan sudah tentu la Pasar Payang, kt situ mcm2 jenis keropok ada, byk juga la borong keropok kering dgn serunding. 


Sudah puas membeli belah kami pergi ke Taman Tamdun Islam pula. Kat situ boleh tgk mcm2 jenis monumen masjid dari serata dunia, sgt menarik.

Masjid Crystal. Tgk waktu mlm lg cantik tau.

Sebelum masuk kami mkn kt Beteng.

Lps mkn naik cruise dlu.

Lps tu br masuk tgk monumen pula.




Muka thn pns terik ms ni. Oh ya, kami masuk sini kayuh basikal tau sbb x larat nk jln kaki tgh2 pns. Lupa nk amik gmbo basikal pakai bateri tu.

Malam, kami ada Candle Light Dinner pula, ikut cadangan staff resort tu nak buat kt Restoran dia je tak pun kt tepi kolam swimming pool tu tp sbb rs segan plak nk mkn kt restoran tu dgn candle2 bagai krg org focus kat kami je da x romantik hahaha. Lau buat kt tepi kolam ok je tp ada BBQ pula kt situ lg la segan. Org lain sibuk barbeku kami sibuk romantik2 dgn candle2 bagai kan. Last2 mntk buat kt bilik je tp meja pula x de..kami kata x pe ler mkn kt bwh pun boleh romantik jg ape.. hehehe. Last2...

Makan kt meja tepi tingkap dlm bilik kami je..nsb baik ada kan. Siap buka tingkap tu konon2 nk romantik la kan mkn smbil ambil udara segar malam gitu.

Oleh krn Candle Light Dinner dlm bilik je so mknn dr starter, main smpai dessert trpksa dibawa sekali. Nsb baik ada fridge dpt la smpn kjp desert dlm tu.

Maaf ler..x tau apa nm foods ni.

Dessert.

Last day pula kami plan nk tgk Sunrise so pg2 pukul 6.45 da keluar pergi tepi pantai. Mula2 tgk cuaca mendung mcm x de harapan je nk tgk. Kami tggu je smpai nk dekat pukul 8 kot. Rs mcm nk hampa je tau tp tiba2...

Masa ni pukul 7 lebih, x nmpk lg.

Lps tu da nmpk sikit.

Then...dpt juga tgk yeah..

Asben pun nmpk seronok sbb dpt tgk Sunrise. Dia la yg sibuk nk tgk tu sbnrnya, nak romantik2 la tu kununya nk tgk Sunrise sama2.

On the way balik tu kami singgah tgk Penyu kat Cherating, mula2 nk tgk kt Rantau abang tp pusat sanktuari Penyu tu tgh renovate pula so pergi kt Cherating.

Dapat tgk je x dpt pegang.

Anak-anak penyu.

Ni penyu da kena awet. Sgt berat sbnrnya.



Akhir sekali kami pun bergerak pulang ke KL. Walau pun rs mcm singkat je percutian ini tp sgt bermakna dn berpuas hati sbb dpt release tension. Bila blk KL rs fresh je kepala ni.


E.N.D












Wednesday, December 5, 2012

Real-Life Social

Assalamualaikum...

Semalam lps balik kerja da janji dgn kawan baik saya ni nk jumpa dia, maklumlah minggu yg lepas dia kawen tp tak pergi pun..apa punya BBF la kan sobsob. Ikutkn mlm smlm saya ada hal dgn kwn lain sbnrnya, tp disebabkan my bff ms skolah rendah ni beriya2 nk jumpa aku so aku set la appoinment utk jumpa dia je smlm + aku pun mmg nk jumpa sgt dia, maklumlah ms dia bertunang, nikah dn kawen pun aku x dpt dtg so mmg kena jumpa juga la kan pengantin baru ni hee. 
       Oooh lupa nak kenalkan bff saya ni, nm dia Massitah, org panggil dia Mas je, ms sekolah rendah agama dlu p.cik driver bas selalu panggil dia 'Masitot' hehehe. Apa yg speselnya bff saya ni sbb dia seorang yg suka berceloteh, kelakar pun iya, kadang2 dia suka merepek juga hihii, pendek kata x kering gusi la dibuatnya. Dan..yg lebih speselnya bila time kita tgh stress pi la jumpa dia even x citer pun apa masalah kita kt dia, cukup dgr dia berceloteh je, itu pun da cukup buat kita rs lega dr segala masalah dn stress.
       Realitinya, kehidupan kita skrg ni pun da x mcm dulu, byk ms dihabiskn di depan PC, Laptop, Tab, Fon dan sbgnya. Even kita rs mcm sm je chat atau berhubung dgn kwn2 melalui FB, Twitter & etc tp bg ku ianya tetap x sm dgn kehidupan sosial yg sebenar. Berjumpa, beramah mesra dn bergelak ketawa bersama2 itu lg menyeronokkan, bila ada mslh kita boleh cerita face to face, boleh selami kesedihan dn keseronokan kwn2 betul tak? Kalo dkt laman sosial, kita mne nmpk muka masing2 tgh sedih ke suka ke ketawa ke kan. Rs x puas, kdg2 rs mcm 'eh..kau tau tak aku tgh sedih ni'-lps tu letak icon tgh sedih, tu jela. Kdg2 nk luahkn perasaan pun x puas dgn menaip, sampai rs nk tercabut je button Qwerty keyboard nih, mgkin ada yg akan kata 'ala..nk nmpk muka Skype boleh, video call pun boleh. Sama ke? Nope, tetap x sm tau. Kalo jumpa face to face atau lepak2 ni boleh la bertepuk tampar x gitu hahaha, lg2 yg kuat melatah(Kat FB hado nk tgk org melatah? Nan hado kan).
       Before aku merepek ter'overdose' layankan la beberapa keping gmbo kawen bff saya ni;

Meriahnya siap ada acara tabur gula2 kt budak-budak gitu.

Cantiknyer..rugi x dtg. Sorrry yek Mas.

Tahniah Mas. Akhirnya jumpa jg jodoh ko kan. Walaupun perkenalan kalian singkat, tak sampai setahun dah kawen. Itu la jodoh nmnya.

Oh ya, kalo saya letak gmbo kami ms sekolah dulu pasti semua akn terkejut sbb dulu saya ni kecik dn kurus sgt2, manakala bff saya ni chubby, montel dn lg besar dr saya(hehehee jgn mrh ye Mas, dlu2 punya cerita). Selalu kena buli sbb dia lg besar kan hahaha. Skrg rsnya da tebalik hikhik :P


Ok, entri saya berakhir disini dulu ye. Bye....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...