Monday, April 11, 2011

Kursus Perkahwinan

Pada 9-10 April aku telah menghadiri kursus kawen bersama encik tunang di Presint 17 Putrajaya dibawah anjuran JAWI/Jabatan agama Islam Wilayah Persekutuan. Kursus trsbt tlh diadakan selama 2 hari, pd hari pertama kursus bermula pd pukul 2.30-6.30ptg, dn hari kedua pula pukul 9-6.30ptg. Pergh...skemanya ayat mcm buat laporan pula.


Ni je gmbo yg smpt snap b4 g kursus yg lain2 mls nk amik sgt huhuu.


Hari pertama ktorng bertolak dr umh pd pukul 11 pagi yek, ceh..bertolak kunun mcm p jauh jer pdhal tmpt dekat je hehee. Sblm g tmpt tu ktorng g Alamanda dulu sbb da dkt so cdgnya time tu nk p mkn dulu sbb da lpr sgt so ktorang singgah mkn kt A&W kebetulan dah lalu dpn A&W, lagipun da lm x mkn A&W terutama skali root beer float yg mmg mnjadi fevret ku dr kecik2 lg tuh. Tp wafer dia x sdp sbb tebal dn aku sgt alergic if ada rs telur / hanyir euw...aku juz mkn ice cream kt wafer tu jek tp x de la x mkn lgsg, mkn jg la sikit2.
Ni la dia mknn trsbt aku sorang je mkn foods kt ats nih. Encik tunang punya food hye fries and root beer tnpa float je, katanya da kyg sbb b4 pergi tu smpt srpn kt umhku sebungkus nasi lemak. Encik tunang pye food X smpt nk snap sbb da lpr sgt.Lps abs mkn ktorg round2 jap satu alamanda tu & singgah watson bli brg2 keperluan penjagaan diri. Ms nk byr tu punyalah kecik plastik dia bg, sampai kapas muka x muat nk letak dlm plastik terpksa pegang gitu jek.
Selesai semua urusn kt alamanda tu kami trus gerak p ke tmpt kursus utk register. Untuk permulaan kursus kawen ni mmg best sbb ada sorang ustaz ni bg ceramh kelakar sgt so x mengantuk. Dlm pukul 4.30 tu rest jap p solat dn mnum ptg yg diorng da sediakn tu spt bihun goreng dn air teh 'o'.

Second day kursus start pukul 9, so gerak dr umh kul 8 pg sempat bawa srpn mkn dlm kereta. Untuk hari kedua ni kursus agak boring krn penceramahnya agak serius, x pandai buat lawak sgt, buat kami dlm hall tu rs mengantuk je. Pukul 11.15 rest diorng sediakn srpn kueh dn sepotong kek pisang beserta air teh'o'. Tp aku rs x puas so suruh encik tunang belikan bihun goreng(oh ya lupa nk snap gmbo mknn trsbt krn kurang menyelerakan).
Masuk semula ke dlm hall slps 20 minit rest dn mkn. Penceramah ketiga pula memberi syarahn turut membosankn sikit sbb x phm sgt dia cerita apa tp nsb baik dlm note yg dia bg tu ada. Pukul 1 lunch 1 jam, diorng sediakn mkn tgh hari nasi putih, lauk ayam msk apa ntah dgn sayur taugeh. Igt nk beli sendiri je mknn kt food court tu tp oleh krn byrn kursus tu da include mkn2 so rugi x mkn sbb da byr. Last sesi x mengantuk sgt sbb ms p solat tu da cuci2 muka so segar semula dpt lah beri tumpuan sedikit pd penceramah lg2 bab yg akhir tu sgt penting dn perlu di beri tumpuan sepenuhnya terutama mengenai cr2 nk isi dn ambil borang utk nikah nnt lg2 lau psgn kita tu dr negeri yg berlainan, dah tu memasing anak sulung pula lg la nk kene ada sijil nikah parents pulak. Rata2 yg hadir tu suma mmg dah plan nk kawen dlm ms terdekat ni serta hadir dgn psgn masing2. X de yg dtg saje2 kursus means yg lom ada psgn.
Tamat kursus tu cpt2 g surau solat dulu lps tu bergegas g mkn kt Alamanda sbb dah lpr sgt2.
Ni aku punya menu dinner Kuew teow sup dgn ABC spesel yg aku nk sgt2 akhirnya dpt juga. Last day ni kami mkn kt food court je sbb teringin nk mkn ABC.

Kesimpulannya, adoi...da mcm krgn pulak. Sepanjang menghadiri kursus ini byk la input2 yg sgt berguna utk diikuti dn di praktikkan dlm kehidupan berumahtangga kelak. Mcm2 yg dipelajari yek, diantaranya mengenai pengurusan kewangan, keluarga, emosi, kesihatan dn lain2. Bukan senang nk kawen ni...mcm2 nk kne pk huhuuu agk2nya aku ni dah ready ke?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...