Tuesday, May 3, 2011

Pencarian kami bermula...

Sempena cuti pekerja yg br je berlalu mmg aku betul2 spend time tu utk berehat sepuas2nya dn kebetuln jg aku pun x berapa nk sihat. Mmg syok la rest puas2 kt umh... 2 hari gak la terperap je kt umh, ms balik kje hari jumaat tu pun aku da msuk tdo awl sbb x sihat sgt rs lemah je bdn ni. Ada kenduri kt kg mak pun x dpt nk pegi sbb mmg x larat sgt ms tu. Mana taknya time tu la mcm2 penyakit dtg...manakan selsemanya, batuk lg, pstu time tu jg la penyakit bulanan ku dtg tu yg lg lesu je bdn ni. Selera mkn pun turun skit.

Ha...lps je 2 hari aku reload energy aku ni so aku mengambil peluang cuti yg last day ni dgn wat checklist persiapn kawen. Fuh...gila la lg brape bln je aku leh rilek je x wat pape. Mmg susah nk buat sorng2 yela nk kne discus itu ini, ok ke x dn mcm2 lg la. Nak elak jmpe slalu pun x bole sbb byk bnda nk kne discuss sm2 lg2 psl umh. Bkn apa buat ms ni aku lom ada kenderaan sendiri utk ke tmpt kje so mmg nk kne cr umh yg dkt sikit la. Insyaallah lps kawen 2@3 bln cmtu br aku beli kereta. Skrg tgh kumpul duit utk kawen dulu hehee. Ikutkn hati ni nk beli kereta dulu br kawen tp sbg seorg anak yg mndgr kata kedua org tuanya maka dgn itu aku terpaksalah memilih satu diantara 2 cewah...Ada baiknya kawen dulu kan...buat apa nk lambat2 betul tak? Bercinta berthn2 dah..

So on dat day aku suruh en.tunang dtg je kt umh discus sm2 smbil tye apa2 yg keliru dgn mama dn abh yg kebetuln mmg ada kt umh time tu. First, discus psl kad kawen nk design cmne, ikut plan asal nk design sindri je semua tp oleh krn en.tunang yg semakin sibuk dgn projek kje beliau so mmg x dpt nk buat. Last choice ktorng survey la kad2 kawen yg ktorg inginkn tu kt internet then da jmpe la apa yg kami mahukan. So set date utk pegi tmpt tu nnt.

Second, discus psl photographer, nsb baik en.tunang ada member yg mmg buat photographer utk kawen ni. Tgk kt fb dia mmg cantek2 shoot yg diambil, paling berkenan shoot yg kt ats tasik mmg awesome. Mula la brgn nk shoot kt Kelly castle kt Perak nu utk majlis belah lelaki nnt hehee..brgn je. Utk majlis belah aku ni pun x pk lg nk shoot kt mne. Lps da decide nk pakej yg mne me suruh en.tunang call member dia tu nnt utk tetapkn tarikh krg fullbook trpksa pula cr yg lain.

Third, kami discus psl brg hntrn nk bg brape bls brape, so da decide nk bg brape tp x tau la nnt berubah pula kan. Dah senaraikn pun brg2 hntrn trsbt dn telah dipersetujui oleh en.tunang. Kami decide nk g bli brg2 tu bln 8 ni nnt ha..ada sale nk raya kan hehee. Lps raya pula br g jmpe wedding planner semula decide theme n fitting baju kawen. Lain2 mcm goodies pack utk guest my mom n dad setelkn dgn dewan skali tp sampai skrg pegi situ asyik x de je org tu, pyh gak sbb da start nk order kad jemputn tp venue x confirm lg. Lain2 mcm accesories hntrn, cadar dn kain langsir lps raya ni g usha kt Nilai 3. Nsb baik my mom pandai jahit langsir so x de mslh nk buat lps raya still sempat lg.

Diskusi kami berakhir dgn pencarian rumah pula di mudah.my. Hurm...tak abeh2 cr umh tp x gak jmpe2 yg sesuai. Lps da setel cr tu kami decide nk g tgk kwsn perumhn trsbt. So kami decide nk cr kt area Mahkota Cheras je sbb dekat dgn tmpt kje masing2 so adil dn saksama. Actually mmg x prnh masuk pun area Mahkota Cheras b4 ni walaupun dekat je dgn umh family yg aku duduk skrg ni. Mahkota Cheras ni kira new Township la, ada Jusco so ok la convinient. So rumah yg kami g survey dn berkenan sgt tu betul2 dpn Jusco. Mmg kami hrp ada la lg umh kosong utk disewa kt situ. Utk permulaan nk idop berkeluarga ni elok la sewa apartment dulu dn cr sewa yg murah tp selesa utk didiami. Taska dn Tadika pun byk kt situ cuma skolah je x jmpe ms pegi tu, yg tu x pela dulu nnt2 la pk sbb lom tentu aku menetap disitu. One sweet day nnt msti nak beli umh sindri jg kan.


Ni rumah yg kami cr dlm mudah.my Sri Hijau Condo sewa 650$ mahal skit. Bajet kami below 600$ je.



Yg ni apartment yg kami rskn sesuai sgt tuh sbb berdekatan sgt dgn JJ dn highway. Ada 4 blok dn masih byk kekosongan lg. Sewa murah skit 550$ full furnishing ok gak.


Ni rumah teres saje je tgk2 mne tau murah sbb rumah teres ni dah masuk area dlm skit kat sek.5-7. Mgkn sewa murah skit mana tau kan..


Pencarian kami berakhir slps kami berpuas hati dgn kwsn perumhn tersebut, cuma tggu en.tunang call owner rumah sewa yg kami nak tu je dn kemungkinan en.tunang akn menetap sensorang dulu bln 7 ni nnt if ada kekosongan la. Lps tu kami singgah jap Jusco Mahkota Cheras siyes x meriah mcm JJ Cheras Selatan maybe x de wayang kot. Tp kata en.tunang lg elok xde sbb umh yg ktorg survey tu dpn JJ. Lau ada confirm sesak jln kt situ.

Ni la JJ Mahkota Cheras tuh.


Agak bosan round2 dlm Jusco tu ktorg decide g JJ Cheras Selatn je la sbb nk tgk wayang hehee. Sampai je JJ Cheras Selatan fuh...ramai sgt mmg berbeza dgn JJ Mahkota Cheras tuh. Lps bli tiket wayang ktorg g minum2 jap kt Secret Recipe siyes ramai org. Semua tmpt pun full. Order cake pun lmbt sampai mcm la cake tu br nk msk dlm oven, padahal ready to serve da kan huh! Mmg mkn pun x feel lgsg sbb nk cpt.


Muka x puas hati sbb cake sampai lmbt.


Lps da mnum2 tu terus masuk panggung cpt2 tu pun da lewat 15 minit, da la tgk wayang 3D nk kne ambil 3D spek lg huh...nsb baik citer br je mula x de la ketinggaln. Oh ya kami tgk citer Thor, ok la best lg2 tgk 3D kan rs mcm monster Frost tu nk mkn kita je hahaha..

2 comments:

nieja said...

fuyoo..
dah siap survey
rumah bagai..

Ashmira said...

survey je br beb booking x lg hahaa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...