Tuesday, May 31, 2011

Happy Tuesday.

Hye all....
Hari ni x de entri yg menarik utk dikongsi sbb saya sdg sibuk membetulkn apa2 yg x betul kt blog saya ni.
Geram sbnrnya dgn blogspot ni haritu x leh log in skrg dah boleh lps tu ada penyakit lain pulak dtg, lps da boleh sign in x boleh nk komen blog sendiri pulak hurm..... trpksa komen as a anonymous huh! ni yg nk merajuk dgn blog nih.


Tp...nsb baik mood saya ok harini. Jika nak dibandingkn dgn minggu2 yg lps aku agak moody sikit x tau la kenapa tp starting yesterday da mula ok. Apa2 pun aku cuba utk 'happy' kan diriku sebaik mungkin, x mo stress2, monyok, moody kan.. Ha...nk tau apa yg aku buat utk 'reduce' kan mood x happy aku ni? Senang je... kt bwh ni ada beberapa step 'How to make my self Happy' :



  1. Stay healthy -cr aku 'stay healthy' bkn jg pemakanan yek tp melantak ikut suka asalkn ko happy sudah x yah sekat2 nnt lg stress betul x?


  2. Exercise regularly -Yg ni very easy as a 'easy rider' tp kt umh aku x de 'easy rider' yek so cr aku exercise adlh dgn ber 'window shopping' , sambil cuci mata sambil exercise mudah kan, kalau exercise pakai easy rider tgk dinding umh je lg la stress kan. Bila window shopping ni kita takkn rs penat sbb kita terlalu ghairah tgk2 baju, aksesori, make up dn mcm2 lg kat Shopping Mall sehingga kaki bagaikn nk tercabut pun still steady je.


  3. Rest well - Tido secukupnya @ tido sepanjang hari? Terpulang la kalau da stress sgt kdg2 tido pun x lena dn kalau terlalu happy pun sm juga lg2 lau ada sesuatu yg membuatkn kita excited.


  4. Make someone else happy -Yg ni payah sikit nk buat org happy sbb diri sindri pun x happy cmno tuh, cer citer skit...


  5. Remove friends who are negative from your life - Hurm...yg ni ada betulnya jg, agak2 friends kita tu yg menyebabkn punca kpd 'unhappy' kita tu remove je dia dr facebook kita hohooo kejam. Buat ms ni aku xde lg nk remove kwn2 yg aku kenal dr facebook sbb mrk bkn lah punca aku 'unhappy' .


  6. Have a pet - Mari kita membela haiwan. Haiwan yg paling aku suka adlh kucing tp kucing yg cerdik, mksdnya kucing itu msti pndai jg kebersihn, tidak membuang segala jenis bhn pembuangn dr bdnnya sesuka hati di dlm rumah except kt toilet. Dulu aku ada bela seekor kucing dn kucing trsbt sgt senang dijaga sbb dia pndai menjaga dirinya. Tidak membuang najis sesuka hati dn pndai cr toilet utk melepskn hajatnya. Kucing skrg ni da upgrade x pyh nak cr pasir, da ada toilet so gunakn kemudhn yg disediakn. Tak menyusahkn malah akn lbh disayangi....aku pun x stress.


  7. Watch comedies - Agak2 stress tak reduce gak kita tgk Maharaja Lawak tp kdg2 ada gak lawak yg x berapa nk menjadi tu boleh buat aku lg tensen.


  8. Buy a small present for yourself. Chocolates,fresh flowers or things that you like - Oleh krn x de org yg phm dn x reti nk pujuk aku so...beli la sendiri. Lau chocolate x pe lg tp bunga? Pergi kt kedai bunga tu then suruh org tu gubah cantik2 siap ada kad ucapan bagai lps tu tulis wish kt kad tu sendiri. Kira syok sindri. Boleh ek? Ha...tp if situasi 'unhappy' itu berpunca dr psgn kita la, kira kita perli dia la kan huhuuu...lps da beli bunga tu kita snap gmbo then letak kt facebook dn jgn lupa tag 'dia' skali gerenti 'dia' bengang hahaaa.


  9. Have breakfast in bed - Jgn nk gatal cuba2 mkn ats katil cnfirm mak aku bebel begini "ko igt ni kt omputih sana ke mkn2 ats katil...mau segala lipas, tikus, semut berkampung dlm bilik tu..." hamik ko.


  10. Go to the zoo or aquaria - Salah satu hajat aku yg tak tertunai lg nk p Aquaria. Bila la agknya dpt pi...tak de geng yg minat nk join huhuuu. Agaknya kene tggu aquarium kt Aquaria tu pecah br dpt pergi kot.


  11. Read my blog - Lastly tgk2 balik blog sendiri yg makin celaru dn mengarut ni dr yg awl sampai yg latest entri. Kira mengenang kembali memori yg telah dicatatkn disini itupun kot2 boleh kasi aku happy.

Sebenarnya byk lg cr2 nk kasi diri kita happy tp kdg2 lau dah byk sgt boleh jd x happy pula nnt.








Friday, May 27, 2011

Keanggunan Sejati Aisyah...



Kenapa tajuk entri ku kali ini mengenai Keanggunan Sejati Aisyah? Hurm...sebnrnya begini ceritanya, waktu lunch td aku g la mkn kt kedai mamak. Menunya mee goreng mamak je tiba2 tekak ni x brape nk selera sgt akibat effect dr mata ku yg sakit dn membengkak ni sampai ke kepala perginya punya la berdenyut2 kepala. Lps dah abis mkn tu cpt2 g surau solat zohor dulu, lps da abs solat terigat pula ada book fair kt Viva Mall tu. Ms nk g surau tu da prsn ada Popular Book Fair mmg cdg nk singgah tgk. Oleh krn ms x mengizinkn sbb da nk abs lunch hour aku smpt belek2 je buku2 kt situ dn x smpt round satu hall tu. Fikir punya fikir blk krg la singgah.

Bila opis hour dah tamat cpt2 singgah kt book fair, niat hati nk beli la satu dua buah buku utk dibaca hujung2 minggu ni. Sampai2 je terus ketempat mula2 aku dtg tengahari td. Mula2 belek novel cinta tp x berminat nk membaca novel2 cinta skrg ni sbb rs mcm dah x de feel nk bc novel2 cinta ni. Apa yg aku nk cr adlh sebuah buku yg betul2 ilmiah dn kene dgn diri aku skrg ini walaupun ianya adalah kisah cinta, mksdnya yg sesuai dgn umur dn tahap pemikirn aku skrg ni. Aku inginkn sebuah buku yg mengandungi segala unsur2 mesej&pengajarn yg berguna buat diriku dn yg boleh diikuti dn diamalkan dlm hidup. Agak lm juga la membelek2 buku tp x jg jumpe yg berkenan dihati. Lebih kurang setengah jam br aku terjumpa buku ni 'Aisyah ummul mukminin - Keanggunan Sejati, tgk tajuk cerita mcm mengancam je bunyinya kan so dah terpikat lalu grab la apa lg. Belek2 isi dlmnya rs x sbr nk bc, lgpun da lm aku cr buku2 begini, sblm ni aku prnh bc kisah Aisyah dn madu2nya dlm internet tp kisahnya pendek2 je x full story so x puas nk tau bagaimana Aisyah mengharungi hidup bersama suaminya Nabi Muhammad s.a.w serta madu2nya yg lain. Aku ingin tahu bagaimana Aisyah boleh berthn mengharungi hidup bermadu ini.

Buku ini sgt sesuai utk wanita2 samada yg sudah berkahwin @ yg bakal mendirikn rumahtangga mcm aku ni. Aku hrp lps bc buku ni dptlah aku manfaatkn dlm kehidupn berumahtangga kelak.

Actually pd mula-mulanya nk beli buku 4 mazhab Imam Mahadi, Hambali, Syafie dn Maliki tp hrganya mhl pula so x jd. Ikut hati nk beli lg beberapa buah buku2 ilmiah yg lain tp x pela...lain kali boleh beli lg. Hurm..oklah x sbr rsnya nk bc buku ni dah. wassalam...

Sunday, May 15, 2011

Cameron Highlands

Agak lama juga family kami tidak pergi bercuti/bersiar2 bersama, maklumlah masing2 sibuk kje dn study. Lagi2 adik2 aku yg masih blaja lg, memasing sibuk dgn study, exam dn mcm2 lg la termasuk la abahku yg sibuk bekerja jarang beliau dpt cuti hari weekend. Itupun nasib baik la kedua2 adik lelakiku Amali yg br lps abis Matrik tu dpt mntk cuti kje KFC, yg lg sorang adik bongsuku pula br lps SPM kje kat Pizza pun nsb baik dpt cuti lau x mmg slalu je x cukup corum. Manakala adik lelaki ku yg bwh aku tu pula br je tamat pengajiannya di UM, tggu konvo je. Seronok parents aku dua org anknya da lps tinggal lg dua org je lg nak tanggung.

Sepatutnya nak ajak family bermlm di hotel je tp kedua2 adikku x boleh pula sbb dpt cuti sehari je. Maklumlah kje F&B mmg susah sgt nk dpt cuti lg2 weekend, aku phm sgt sbb da ada pglmn, dats why la aku tukr kje lain.

Perjalanan kami bermula di Perak, iaitu di Desa Iskandar rumah bakal mertuaku insyaallah...Mmg plan asal nk g pergi ke sana sbg membalas kunjungan mereka ke rumah ku dulu so br skrg dpt pergi ke sana setelah kesemua ahli keluargaku semuanya free. Bertolak dr rumah pukul 8.30 pagi dn tiba di rumah parents tunang pukul 12.30 . Sampai2 tu duduk2 kejap sambil borak2 lps tu kami dihidangkn mknn tengahari yg lazat. Paling aku suka sambal tempoyak sbb lain sikit dr tempoyak colek negeri sembilan. Lauk2 lain ikan bawal msk sambal, sayur kacang panjang goreng, kari aym, jelatah dn ulam2. Dessert bubur gandum tp org Perak panggil bubur tu kuah, air minuman pula air sirap. Lps da abis mkn tu harusla angkat pinggan2 tu semua hntr ke dapur, kenela ringan2kn tgn tu sikit basuh pinggan kan...br la sejuk mata mertua memandangnya eceh...

Da kyg tu sambung blk borak2 sementara tggu waktu zohor, lps da masuk waktu zohor tu kami tumpang solat kat bilik en. tunang lps tu br kami berangkat ke Cameron Highlands.

Setiba di Cameron x tau pula nk singgah mne so call mama tye nk singgah mne dulu maklumlah naik kereta lain2. Lps tu mama kata singgah terus kt tempat org jual2 sayur kemudian br terus g ladang teh. Tp sblm sampai kt tmpt sayur tu kami singgah dulu kt Bee Farm sbb nk g toilet, da sampai situ tgk2 la apa yg ada dn berfoto. Lps tu br g kt Brinchang tmpt org jual2 sayur tu tp kami x masuk sampai dlm pun sbb nk cpt. Last skali br g ladang teh pekena teh pns dgn cheese cake.

Anggaran pukul 7 tu br bertolak pulang.





Sempat jg beli sepit rambut tp x sepit kt rambut la nnt sepit kt shawl je. Dlm bonjot tu teh juga tp mix la mcm2 favor Mr. fiancee bg. Beli teh favor grape dn strawberry nnt nk letak kt opis.

Monday, May 9, 2011

Part II - ❤❤ Mother's Day ❤❤

Venue:Kg bt 3 Semenyih.
Time: 8.30pm
Event:Mother's Day Celebration









Anggaran pukul 6.OO ptg lps pulang dr Carefour tu iaitu selepas seronok try baju suma tu aku pun bersiap2 utk balik kg mama pula untuk celebrate Hari Ibu kat sana. Semua ni idea Mak teh aku la nk surprise kan nenek katanya. Ada la buat makan2 sikit, nasi minyak lauk kari aym dn jelatah. Yg lain2 cake, nugget, drumet dn air sunquick je. Very simple but still happening on that time.

Sampai2 je kt kampung orang da ramai je berkumpul tunggu kami yg last skali sampai hehee. Lps tu br aku sedar yg aku lupa nk beli hadiah utk nenek adeh...apa nk buat ms shopping tu igt brg sindrik je huhuuu. Masuk2 je terus kuarkn camera tp x sempat plak nk snap gmbo nenek hembus lilin huhuuu. Mmg acara mlm tu 3 dlm 1 la. First surprise utk nenek, second celebrate skali besday adik sedara dn third anak2 maklong plak wat surprise. So mlm tu ada 3 cake la jdnya. Macam biasa kje aku keluarkan camera cybershot aku tuh snap gmbo, ha...dan2 la ms tu memasing br sibuk nk kuarkan camera lau tak mmg x de la gmbo kenangan.

Dah abis snap2 gmbo br la aku reti nk ambil pinggan dn cari mknn, org lain da lm start mkn aku je sibuk snap gmbo hee.. Lps da kenyang tu borak2 jap sampai kul 10.30 lps tu br la gerak pulang ke rumah memasing. Sampai je umh apa lg kebabo la ats katil kroih...kroih...

Part 1 - Membeli belah dulu...

Semalam hari ahad cdgnya nk p kenduri kawen kak Wiezha tp ats sbb2 tertentu x dpt nk hadir majlis beliau. So aku g ikut mama p kenduri sedara kt Beranang. Lps blk kenduri tu cadang nak singgah Carefour bli brg skit tp mls plak sbb mata da ngantuk. Maklumlah lps mkn kan...ditambah pula dgn cuaca tengahari smlm yg agak panas lg la bertambah kuyu mata.

Setiba je di rumah mmg x pk byk dah terus menghumbankn diri ats katil hohooo. Ada la sejam je tido, lps tu tersedar x solat lg so bgn cpt2 g solat dulu. Lps solat tu x tau nk buat apa g usha kt luar tingkap jap tgk kereta abah ada ke x. Plan ms tu mcm nk g Carefour jap, mata pun da segar blk nih. Fikir2 tgh pns cmnih mmg best pekene cool blog. Apalagi terus siap2 tukar baju suma then mntk izin dgn mama nk kuar kejap, mula2 ajak mama skali tp ms tu mama pun br bgn tdo so x dpt la nk ikut. Lps tu igt nk mntk izin dgn abah nk pinjam kereta tp tgk abah tdo nyenyak je mls nak ganggu so pesan dkt mama je. Aku pun apalagi terus capai kunci kereta dn beredar segera.

Memang syok drive ptg tu lg2 jln lengang sikit maklum la cuaca pns sgt ms tu. Suma pakat dok umh je kot. Aku pula sorang2 pun jd nk merayap. Sesampai je kt Carefour aku terus kuar dr kereta dn menuju ke kedai2 kt luar carefour tu usha2 baju jap. Agak pns kt luar tu aku beralih masuk ke dlm carefour pula sejuk skit. Pergh..ramai jugak org kt dlm nih, tgk parking mcm lengang je. Aku pun meneruskn perjalananku usha2 baju dn tudung kt kedai2 kt area bwh dulu. Da survey2 mcm berkenan, ok x pe window shopping dulu puas2. Aku naik ats plak bli brg2 yg mama ku pesan lps tu usha2 baju lagik kt first lady n peace pulak kot2 ada bju fesyen br yg bole dibeli. Boleh dikatakan semua tmpt yg sm aku round 2 kali la. Bkn apa...aku mmg suka buat begitu... suka compare price dn kualiti baju dulu sebelum beli.

Oklah, dipendekkan cerita aku dah berkenan punya psl aku beli la baju kt first lady tu, walaupun coraknya kurang menarik tp yg penting kualitinya bagus berbanding dgn baju yg sm fesyen mcm kt kedai bwh tu tp kualitinya kurang.

Setelah berpuas hati aku pi pulak usha tudung kt kedai bwh pula. Ms lalu tu x rs nk beli sbb last 2 weeks g dgn mama usha harga tudung denim express mahal sgt2 60$ sehelai, gilalah! Kali ni aku g usha tgk2 price dah turun around 40$ & below. Ok la tu sbb aku usha kt online butik pun harga lbh kurang gak la. Dah berkenan aku rembat 3 helai, satu tu mmg match kalernya dgn baju yg aku beli tu. Lagi satu aku beli utk matchkan dgn jubah yg aku beli tp x pakai2 lg tuh. Lps tu aku capai lg satu utk mama ku, kira hadiah hari ibu ler...sbb dah buntu nk beli apa aku beli la tudung. Aku fikir tudung ni fesyen br mesti mama aku suka.

Agak2 da berpuas hati dgn brg2 yg ku beli aku terus menuju ke kedai Cool blog pula hehee..Aku order Choc.blog with pearl tp pearl da abis pula...terpaksa ganti dgn Jelly grape nsb baik sdp. Lps tu aku pun bergerak pulang, on the way blk tu ternmpak Lake Valley igt nk singgah sambil sedut Cool blog dok tepi tasik tu sensorang sambil menenangkan jiwa (kononnya) tp alih2 park full pula so x jd terus blk umh.

Sampai2 umh terus test baju dn tunjuk kt mama siap lengkap dgn tudung sekali. Pastu mama kata cantik tudung tu. Pastu aku tye la "nak ke, ada beli utk mama satu". Confirmla beliau suka.

Ok. Entri stop sampai sini dulu ya. Actually nak update skali dgn Mother's day celebration tp entri yg ni pun dah berjela2. Lgpun gmbo dlm camera ada kat umh pula. Mlm krg je update yek. Bubye...

Tuesday, May 3, 2011

Pencarian kami bermula...

Sempena cuti pekerja yg br je berlalu mmg aku betul2 spend time tu utk berehat sepuas2nya dn kebetuln jg aku pun x berapa nk sihat. Mmg syok la rest puas2 kt umh... 2 hari gak la terperap je kt umh, ms balik kje hari jumaat tu pun aku da msuk tdo awl sbb x sihat sgt rs lemah je bdn ni. Ada kenduri kt kg mak pun x dpt nk pegi sbb mmg x larat sgt ms tu. Mana taknya time tu la mcm2 penyakit dtg...manakan selsemanya, batuk lg, pstu time tu jg la penyakit bulanan ku dtg tu yg lg lesu je bdn ni. Selera mkn pun turun skit.

Ha...lps je 2 hari aku reload energy aku ni so aku mengambil peluang cuti yg last day ni dgn wat checklist persiapn kawen. Fuh...gila la lg brape bln je aku leh rilek je x wat pape. Mmg susah nk buat sorng2 yela nk kne discus itu ini, ok ke x dn mcm2 lg la. Nak elak jmpe slalu pun x bole sbb byk bnda nk kne discuss sm2 lg2 psl umh. Bkn apa buat ms ni aku lom ada kenderaan sendiri utk ke tmpt kje so mmg nk kne cr umh yg dkt sikit la. Insyaallah lps kawen 2@3 bln cmtu br aku beli kereta. Skrg tgh kumpul duit utk kawen dulu hehee. Ikutkn hati ni nk beli kereta dulu br kawen tp sbg seorg anak yg mndgr kata kedua org tuanya maka dgn itu aku terpaksalah memilih satu diantara 2 cewah...Ada baiknya kawen dulu kan...buat apa nk lambat2 betul tak? Bercinta berthn2 dah..

So on dat day aku suruh en.tunang dtg je kt umh discus sm2 smbil tye apa2 yg keliru dgn mama dn abh yg kebetuln mmg ada kt umh time tu. First, discus psl kad kawen nk design cmne, ikut plan asal nk design sindri je semua tp oleh krn en.tunang yg semakin sibuk dgn projek kje beliau so mmg x dpt nk buat. Last choice ktorng survey la kad2 kawen yg ktorg inginkn tu kt internet then da jmpe la apa yg kami mahukan. So set date utk pegi tmpt tu nnt.

Second, discus psl photographer, nsb baik en.tunang ada member yg mmg buat photographer utk kawen ni. Tgk kt fb dia mmg cantek2 shoot yg diambil, paling berkenan shoot yg kt ats tasik mmg awesome. Mula la brgn nk shoot kt Kelly castle kt Perak nu utk majlis belah lelaki nnt hehee..brgn je. Utk majlis belah aku ni pun x pk lg nk shoot kt mne. Lps da decide nk pakej yg mne me suruh en.tunang call member dia tu nnt utk tetapkn tarikh krg fullbook trpksa pula cr yg lain.

Third, kami discus psl brg hntrn nk bg brape bls brape, so da decide nk bg brape tp x tau la nnt berubah pula kan. Dah senaraikn pun brg2 hntrn trsbt dn telah dipersetujui oleh en.tunang. Kami decide nk g bli brg2 tu bln 8 ni nnt ha..ada sale nk raya kan hehee. Lps raya pula br g jmpe wedding planner semula decide theme n fitting baju kawen. Lain2 mcm goodies pack utk guest my mom n dad setelkn dgn dewan skali tp sampai skrg pegi situ asyik x de je org tu, pyh gak sbb da start nk order kad jemputn tp venue x confirm lg. Lain2 mcm accesories hntrn, cadar dn kain langsir lps raya ni g usha kt Nilai 3. Nsb baik my mom pandai jahit langsir so x de mslh nk buat lps raya still sempat lg.

Diskusi kami berakhir dgn pencarian rumah pula di mudah.my. Hurm...tak abeh2 cr umh tp x gak jmpe2 yg sesuai. Lps da setel cr tu kami decide nk g tgk kwsn perumhn trsbt. So kami decide nk cr kt area Mahkota Cheras je sbb dekat dgn tmpt kje masing2 so adil dn saksama. Actually mmg x prnh masuk pun area Mahkota Cheras b4 ni walaupun dekat je dgn umh family yg aku duduk skrg ni. Mahkota Cheras ni kira new Township la, ada Jusco so ok la convinient. So rumah yg kami g survey dn berkenan sgt tu betul2 dpn Jusco. Mmg kami hrp ada la lg umh kosong utk disewa kt situ. Utk permulaan nk idop berkeluarga ni elok la sewa apartment dulu dn cr sewa yg murah tp selesa utk didiami. Taska dn Tadika pun byk kt situ cuma skolah je x jmpe ms pegi tu, yg tu x pela dulu nnt2 la pk sbb lom tentu aku menetap disitu. One sweet day nnt msti nak beli umh sindri jg kan.


Ni rumah yg kami cr dlm mudah.my Sri Hijau Condo sewa 650$ mahal skit. Bajet kami below 600$ je.



Yg ni apartment yg kami rskn sesuai sgt tuh sbb berdekatan sgt dgn JJ dn highway. Ada 4 blok dn masih byk kekosongan lg. Sewa murah skit 550$ full furnishing ok gak.


Ni rumah teres saje je tgk2 mne tau murah sbb rumah teres ni dah masuk area dlm skit kat sek.5-7. Mgkn sewa murah skit mana tau kan..


Pencarian kami berakhir slps kami berpuas hati dgn kwsn perumhn tersebut, cuma tggu en.tunang call owner rumah sewa yg kami nak tu je dn kemungkinan en.tunang akn menetap sensorang dulu bln 7 ni nnt if ada kekosongan la. Lps tu kami singgah jap Jusco Mahkota Cheras siyes x meriah mcm JJ Cheras Selatan maybe x de wayang kot. Tp kata en.tunang lg elok xde sbb umh yg ktorg survey tu dpn JJ. Lau ada confirm sesak jln kt situ.

Ni la JJ Mahkota Cheras tuh.


Agak bosan round2 dlm Jusco tu ktorg decide g JJ Cheras Selatn je la sbb nk tgk wayang hehee. Sampai je JJ Cheras Selatan fuh...ramai sgt mmg berbeza dgn JJ Mahkota Cheras tuh. Lps bli tiket wayang ktorg g minum2 jap kt Secret Recipe siyes ramai org. Semua tmpt pun full. Order cake pun lmbt sampai mcm la cake tu br nk msk dlm oven, padahal ready to serve da kan huh! Mmg mkn pun x feel lgsg sbb nk cpt.


Muka x puas hati sbb cake sampai lmbt.


Lps da mnum2 tu terus masuk panggung cpt2 tu pun da lewat 15 minit, da la tgk wayang 3D nk kne ambil 3D spek lg huh...nsb baik citer br je mula x de la ketinggaln. Oh ya kami tgk citer Thor, ok la best lg2 tgk 3D kan rs mcm monster Frost tu nk mkn kita je hahaha..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...