Sunday, April 24, 2011

Jalan-Jalan Cari Makan.

Smlm hari Sabtu cdgnya nk bincang2 psl umh dn jika ada ms nk p la tgk2 mne2 yg sempat kt sekitar sri kembangan, bangi dn cheras. Tp sblm tu kami g Putrajaya dulu ambil sijil kursus pra perkahwinan yg dah siap tu.


Lps ambil sijil tu perut da terasa lpr pula so singgah Alamanda dulu mkn2. Kami pilih mkn kat Johnny's Restaurant sbb da lm teringin nk mkn steamboat. So kira first time la mkn kt Johnny then x tau nk pilih cmne so kami amik yg set je dulu...kira test market la. Actually boleh pilih apa yg kita nk tp yg tu x msuk dlm set la. X pela next time x nk amik set sbb yg set ni byk sayur so my incik fiance x mkn vege huhuuu so aku yg kasi abiskn sayur2 trsbt. Nsb baik aku suka mkn sayur. Next time cdgnya nk ajk family pula mkn steamboat ni kt area rumah pun ada kat Jusco Cheras Selatan je dekat sikit. Lps tu aku pye plan seterusnya nk try Ikan Bakar Sekinchan kt Bdr Tasik Selatan dgrnya sdp. Da lm x mkn ikn bakar. Ish...ish...kuat betul selera mkn ku skrg. Xpe...yg penting aku mkn byk tp x demok hehee.



Ha..ni la dia food kami. Dlm periuk tu ada udang, aym, chicken ball, bihun, kailan, enoki mushroom lps tu ada lg tp x tau apakah nm menda tuh. Yg x leh bla telur aym tu hahaa cmne la nk mkn kan. Aku belah dua je telur tu, bila nk mkn kasi korek je isinya hehee. Lps tu kami request nasi putih kot2 mkn gitu je x kyg tp last2 nasi tu mkn setengah je sbb da kyg hirup soup je hehee. Lg sdp lau ada cendawan busut huhuu.

Lps dah kyg lunch kami teruskn plan kami g sri kembangn tgk2 keadaan jln kt situ samada jam ke x lau kami sewa umh kt area2 situ tp ternyata jam sgt2. So cancel cr tmpt lain pula. Kami cr kt area cheras je tu pun kt area umh family ku hehee. Bkn senang nk cr umh ni, byk menda nk kne pk. First harga sewa umh, second keadaan jln semasa dn kemudahan yg ada kt situ spt kedai, pasaraya, stesen myk, klinik or hospital dekat ke x. Third, jarak umh ke tmpat krja kami, maklumlah sorang krja kt bangi sorng lg kt KL.

Dah puas round2 cr umh singgah Jusco jap mnum2 dulu kat Jco Donut sambil2 on9 jap tgk map kwsn perumahn yg lain utk dituju lps tu. Ok mkn lg aku nih ish...ish..

Aku suka sgt Chocolate Milk tu sdp sgt tp bsr betul mug tu sampai kyg trus aku.

Tu dia incik Fiance busy google map, aku pula busy snap pic dia hehee.

Last but not least..pic sindri harusla kan hee~

Monday, April 18, 2011

Siyes Contact Lense pun da HD skrg...



Smlm trdgr kt radio iklan terbaru dr Bausch + Lomb iaitu PureVision HD contact lenses. Fuh gila ar...contact lense pun da pkai High Definition skrg. Suma bnda pun nk HD je skrg. Tp baguih ler utk org yg rabun mcm aku ni...tp x nk pakai spek bleh ler pakai lense cmni. Actually first time aku pkai lense ms bertunang ritu brand Soft Lense siyes x soft pun. Tak tau la mybe sbb x prnh pkai kot tu yg rs x selesa.

Aku ni rabun since dr skolah rendah lg, ms tu aku 'ulat buku'. Rajen g library mencari buku2 cerita yg br2 dn best. Oleh krn itu aku jd rabun, bila da rabun kne la pkai spek. Phm2 jela bdk2 kan...suka letak spek merata2, kdg2 tu tertinggal kt bwh meja skolah. Aku stop pkai spek ms darjah 5 lau x silap la sbb ms tu spek aku dah patah n mls nk g repair or buat yg br sbb aku rs mata aku mcm da ok je rabunnya.

Tp start form 6 sampai zmn study kt kolej siyes rabun aku da mula menjadi2 semula. Dua tiga kali gak g check mata tp x gak buat spek sbb aku rs hodoh je ble pkai spek. Tak kira la design cantik2 pun ble pkai kt aku tetap hodoh. Ms tu ada gak tye contact lense tp ms tu x berani nk pkai sbb mcm rumit dn leceh jer.

Berbalik kpd Brand Baucsh + Lomb ni, ia direka khas utk anti silau means utk org yg rabun silau mcm aku ni mmg sesuai sgt2 la sbb aku mmg mencari2 product contact lense yg anti silau terutama ble drive waktu mlm. Siyes sakit mata lau tgk traffic light yg hampir satu mesia ni pkai LED pye lampu mmg silau gaban. Bkn tu aje...spotlight kereta skrg pun pkai LED pergh...mmg silau. Bln posa ritu, lps blk dr ICT pun aku rs da pening je sbb lampu2 kt situ buat aku pening. Oleh itu aku akn cuba mencari jenama ini, harap2 jumpe.

Monday, April 11, 2011

Kursus Perkahwinan

Pada 9-10 April aku telah menghadiri kursus kawen bersama encik tunang di Presint 17 Putrajaya dibawah anjuran JAWI/Jabatan agama Islam Wilayah Persekutuan. Kursus trsbt tlh diadakan selama 2 hari, pd hari pertama kursus bermula pd pukul 2.30-6.30ptg, dn hari kedua pula pukul 9-6.30ptg. Pergh...skemanya ayat mcm buat laporan pula.


Ni je gmbo yg smpt snap b4 g kursus yg lain2 mls nk amik sgt huhuu.


Hari pertama ktorng bertolak dr umh pd pukul 11 pagi yek, ceh..bertolak kunun mcm p jauh jer pdhal tmpt dekat je hehee. Sblm g tmpt tu ktorng g Alamanda dulu sbb da dkt so cdgnya time tu nk p mkn dulu sbb da lpr sgt so ktorang singgah mkn kt A&W kebetulan dah lalu dpn A&W, lagipun da lm x mkn A&W terutama skali root beer float yg mmg mnjadi fevret ku dr kecik2 lg tuh. Tp wafer dia x sdp sbb tebal dn aku sgt alergic if ada rs telur / hanyir euw...aku juz mkn ice cream kt wafer tu jek tp x de la x mkn lgsg, mkn jg la sikit2.
Ni la dia mknn trsbt aku sorang je mkn foods kt ats nih. Encik tunang punya food hye fries and root beer tnpa float je, katanya da kyg sbb b4 pergi tu smpt srpn kt umhku sebungkus nasi lemak. Encik tunang pye food X smpt nk snap sbb da lpr sgt.Lps abs mkn ktorg round2 jap satu alamanda tu & singgah watson bli brg2 keperluan penjagaan diri. Ms nk byr tu punyalah kecik plastik dia bg, sampai kapas muka x muat nk letak dlm plastik terpksa pegang gitu jek.
Selesai semua urusn kt alamanda tu kami trus gerak p ke tmpt kursus utk register. Untuk permulaan kursus kawen ni mmg best sbb ada sorang ustaz ni bg ceramh kelakar sgt so x mengantuk. Dlm pukul 4.30 tu rest jap p solat dn mnum ptg yg diorng da sediakn tu spt bihun goreng dn air teh 'o'.

Second day kursus start pukul 9, so gerak dr umh kul 8 pg sempat bawa srpn mkn dlm kereta. Untuk hari kedua ni kursus agak boring krn penceramahnya agak serius, x pandai buat lawak sgt, buat kami dlm hall tu rs mengantuk je. Pukul 11.15 rest diorng sediakn srpn kueh dn sepotong kek pisang beserta air teh'o'. Tp aku rs x puas so suruh encik tunang belikan bihun goreng(oh ya lupa nk snap gmbo mknn trsbt krn kurang menyelerakan).
Masuk semula ke dlm hall slps 20 minit rest dn mkn. Penceramah ketiga pula memberi syarahn turut membosankn sikit sbb x phm sgt dia cerita apa tp nsb baik dlm note yg dia bg tu ada. Pukul 1 lunch 1 jam, diorng sediakn mkn tgh hari nasi putih, lauk ayam msk apa ntah dgn sayur taugeh. Igt nk beli sendiri je mknn kt food court tu tp oleh krn byrn kursus tu da include mkn2 so rugi x mkn sbb da byr. Last sesi x mengantuk sgt sbb ms p solat tu da cuci2 muka so segar semula dpt lah beri tumpuan sedikit pd penceramah lg2 bab yg akhir tu sgt penting dn perlu di beri tumpuan sepenuhnya terutama mengenai cr2 nk isi dn ambil borang utk nikah nnt lg2 lau psgn kita tu dr negeri yg berlainan, dah tu memasing anak sulung pula lg la nk kene ada sijil nikah parents pulak. Rata2 yg hadir tu suma mmg dah plan nk kawen dlm ms terdekat ni serta hadir dgn psgn masing2. X de yg dtg saje2 kursus means yg lom ada psgn.
Tamat kursus tu cpt2 g surau solat dulu lps tu bergegas g mkn kt Alamanda sbb dah lpr sgt2.
Ni aku punya menu dinner Kuew teow sup dgn ABC spesel yg aku nk sgt2 akhirnya dpt juga. Last day ni kami mkn kt food court je sbb teringin nk mkn ABC.

Kesimpulannya, adoi...da mcm krgn pulak. Sepanjang menghadiri kursus ini byk la input2 yg sgt berguna utk diikuti dn di praktikkan dlm kehidupan berumahtangga kelak. Mcm2 yg dipelajari yek, diantaranya mengenai pengurusan kewangan, keluarga, emosi, kesihatan dn lain2. Bukan senang nk kawen ni...mcm2 nk kne pk huhuuu agk2nya aku ni dah ready ke?

Tuesday, April 5, 2011

~Seram II~


Tetiba harini aku terigt nk sambung kisah seram siri II spt yg telah kujanjikan sblm ini. Idea ini tiba2 tercetus apabila lif kt opis ku ini sejak 2 hari kebelakangan ini telah rosak. Boleh dikatakn hampir semua lif rosak dn hanya tinggal 1 lif je yg ok.

Ceritanya bermula begini-smlm hri isnin la kan...mcm biasa la monday bluess...asal isnin je mcm mls nk p kje, udah la sampai lmbt, bila nk naik lif je tiba2 ada notis kt tepi pintu lif yg mengatakn bahawa lif trsbt rosak. Then bila pintu lif trsbt terbuka aku naik je la dlm keadaan ragu2, lgpun dah lmbt mls nk pk panjang. Lps tu ada lg notis bertampal kt dlm lif pulak. Notis itu berbunyi begini "Lif ini boleh naik untuk tingkat ini sahaja - 2,4,6,8,10,12". Aik! kenapa level yg nombor genap je boleh? Konpius disitu. Ini bermakna level yg no genap shj lif itu akn stop, manakala no ganjil pula lif itu akn 'stuck'. Nsb baik opisku level 10 so selamat la sampai hehee. Tp kan...mengikut kepercayaan org2 cina nombor2 ganjil ni terutama no. 3 manyak sueh..(betul ke aku sebut nih). Tp...betul ke? Ish..x usah percaya la...kebetuln je tu...percaya krg jd seram pula.

Seterusnya nsb yg kurang baik jg telah berlaku pd bos dan jg sorng lg teman sepejabatku. Bos aku cerita la lif tu boleh 'stuck' kt level 5, pas tu x naik2 dah. Yg sorang tu dah takut fikir cmne nk kuar dr lif tu, ha... nsb baik bkn sorang2 if not...stuck la sorang2 sambil kebas jari-jemari dok push punat emergency button lif tu, nsb baik bos aku tu cool orgnya. Tanpa berfikir panjang lg beliau cube jg bukak pintu lif tu sehingga terbuka dn cpt2 keluar dr situ sblm tersepit lalu menggunakn tangga shj utk ke tingkat 10. Terigt aku cerita final destination uish...takot gak lau tersepit kepala kt pintu lif tu sampai tercabut kepala ngeeee...~~

Begini la...cerita seram yg aku nk sampaikn ni mengisahkn tentang lif jg dn ianya berlaku pd diriku sewaktu zmn2 study kt MSU dulu la. Ms tu sem 2 dah, aku stay kt apartment TTDI jaya. Ada la satu mlm tu aku nk g kedai beli top up, ms tu aku br terperasan kredit fon da tamat tempoh, tu pun perasan ms nk send msg to my incik boyfrie.

Pd mlm trsbt tak tau kenapa mcm sunyi sepi je pdhal br pukul 10.30 mlm dn selalunya time2 cenggitu ada je org lepak2 kt tmn bwh tu dn kdg2 sampai ke pg. Aku pun x de la pk bkn2 sgt sbb kdg2 aku g turun sorang2 je g kedai tp mlm tu tiba2 lak one of my housemate nk ikut temankan pula, mcm tau2 je ada mende seram nk jadik. Sampai2 kt kedai tu tutup pula...pelik gak, jarang tutup awl lps tu suasana mlm tu sunyi mcm dah pukul 12 mlm ke ats je. Mmmg pelik sgt2 sbb lgsg x de org lalu lalang ke, naik lif ke or bunyi kenderaan ke ms tu, seolah2 ms tu mmg dah mcm pukul 12 mlm ke ats. Dlm pemikiran aku ms tu fikir mgkin secara kebetulan semua org tdo awl kot. Tp still x pk bkn2 lg.

Bila hajat nk membeli top up tak kesampaian aku mengambil keputusan utk call my boyfrie guna public fon je la. Nsb baik ada duit syiling boleh la ckp dlm ms 10 minit gitu, cukup la ckp hal yg penting2 je. Ms aku tgh berckp2 tu tiba2 lif kt dpn public fon nih asyik terbuka dn tertutup begitu la seterusnya sehingga adalah lbh kurang 5 kali la lif tu tebuka dn tertutup. Mula2 pk mybe ada org main lif atau lif tu sensored nya rosak. Tp lps tu lif sebelah kiri pulak begitu juga...mcm berjangkit plak...setiap kali lif tu terbuka je ktorng tgk ada org keluar dr lif ke. Kejap2 lif kanan, kejap2 lif kiri pula terbuka. Lm2 ktorng rs lain mcm je lif ni lg2 dgn suasan pd mlm trsbt yg agak suram dn mcm ada kabus lak dpn lif tu. Mcm kabus kt cameron highland tue... padahal x lah sejuk sgt mlm tu, hujan pun idak. Aku ni jenis yg mls nk pk bkn2 buat derk je sambil meneruskn perbualn kt public fon tu. Tp member aku ni lak da rs x sdp ati sibuk ajak aku blk cpt2. Yelah, aku pun rs mcm x selesa jg tgk lif tu main2 kan kami. So cpt2 la ktorng bla g balik kt blok umh kami. Dlm perjalanan nak menuju ke blok umh tu kami msti melalui jln kt tmn permainan kt bwah blok ni. Bayangkan...kabus yg kami nmpk dr lif tu da sampai ke tmn permainan ini pula, disertai dgn tiupan angin malam yg mmg menyeramkn suasana la ketika itu. Cpt2 kami berlari ke arah lif blok kami. Nsb baik x de terjumpe atau terserempak dgn mana2makhluk entiti huhuu. Ckp psl makhluk entiti nih, sbnrnya ada lg satu cerita seram dimana kami prnh diganggu, tp yg tu nnt2 la ye aku cerita yek. Cukup lah setakat ini.
~ENJOICE walaupun x berapa nk seram~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...