Tuesday, March 15, 2011

~Engagement~ 13/3/11

Selesai sudah majlis pertunanganku dgn pilihan hatiku Encik Tunang yg bernama Ahmad Ashraf Bin Azman. Dah 2 hari pun berlalu tp br sat ni dpt update blog sbb sibuk mengemas umh dn brg2 kenduri serta hantaran. Sbb2 lain, x dpt nk upload gmba awl sbb line internet sgt2 la teruk. Satu gmba pun x dpt nk upload. Tp apa2 pun semuanya dah setel, lega dah fuh..., tggu majlis kawen pula.

Walaupun preparation dilakukan awl tp on that time ada je yg kurang, biasa la...ini la first time wat majlis cenggini lg2 aku ni anak sulung dn satu2nya ank prpmn dlm keluarga. Ikut perancangn awl mmg nk wat simple2 je tp bila nk dekat hari majlisnya makin serabut pula huhuuu. Mana taknya, mak aku serabut sbb nk pk menu apa yg best utk majlis ni, sbnrnya mmg dah plan awl2 nk msk apa tp bila last minit ada je idea nk tambah lauk2 lain. Yg aku pula serabut dgn hantarn walaupun hntrn part aku pttnya 2 je yg aku kene gubah iaitu kain psg dn jam tgn tp last minit aku kene gubah pula hantrn2 yg di sponsor oleh sedara mara. Bayangkn dlm 14 hntrn tu 10 aku kene gubah, bkn apa bila dah last minit nk gubah mmg stress, hilang focus, pastu aksesori for deco pun cukup2 je dn x smpt nk kuar g bli lg sbb masing2 suma dah busy wat persiapn yg lain2. Tp akhirnya aku berjaya juga siapkn.

Lps siapkan hntrn aku iron baju pula, takot x smpt nk iron pg2, utk baju bertunang ni aku beli siap je mls nk tempah2 kain lace sbb nnt gerenti sekali je aku pakai lps tu gantung dlm almari je. So aku decide beli jubah ala2 maxi dress gitu. Bkn senang nk cr kaler pink. Abs satu masjid india dn jln tar aku cari x jmpe2, bila aku tye org kt kedai tu kata dah abs stok sbb ramai org yg nk bertunang cr baju kaler pink jg aiyoo. Hampir putus asa gak time tu. Last2 amik keputusan nk masuk kedai yg terakhir b4 putus asa tp mmg nasib aku baik tiba2 aku terpandang 1 jubah ni cantik sgt sulamnnya. Jubah yg aku pakai ms bertunang ni la...simple tp menarik. Actually size baju tu bsr size L tp aku dah nk sgt aku beli je...dlm kepala aku pk boleh je alter baju ni. But bila tunjuk kt mama tetiba mama bg idea x pyh bukak jahitn dn jahit semula juz ikat pakai reben je katanya. Brilliant idea, lg senang x yah nk jahit2 blk kasi kecik. Ikat reben kaler pink je pastu letak brooch kt dpn tu cukup. Reben tu pun mama yg jahitkn hehee. Kiranya mama aku ni teror gak bab2 berfesyen ni. Semua aksesori spt veil,brooch kt kepala tu dn tudung aku cr dn beli sindri kt KL.

Lps je dah iron baju dn siapkn hantaran, aku siapkn pelamin pula. Ala...simple je pelamin ku. Langsir pelamin mama ku yg jahit, rel tmpt sangkut langsir tu abh ku yg psg, see...senang kan if parents ada skill utk buat semua tu x pyh upah2. Aku pula hye psg langsir dan letak je bunga2 lidi kt blkg kerusi tu. Itu pun idea mak aku jg lg tu. Lps dah siap semua tu aku pun masuk tdo zzz...Tinggal la mama, mak tam dn mak long mengupas bwg.

Esok majlis tu pula aku bgn pg2 siapkn hntrn lagik, ada je yg tercicir last2 minit sampai la dlm kul 10 tu tiba2 mak andam dah cal katanya on the way aiyak...aku yg x abs2 menyiapkn hntrn dgn x mndinyer kelam kabut siapkn. Aku cpt2 mndi pastu sarapan nsb baik smpt. Mak andam tu pun sampai kt umh aku dlm kul 10.30 dia g sarapn dulu then dia make up kn aku kul 11 sampai 12.30 .Belah lelaki pula sampi dlm kul 3, nsb baik ada yan dgn massitah temnkn aku dlm bilik x la borink. Perasaan aku time tu x la nerves sgt pun mgkn sbb da beberapa kali jmpe family ash terutama parents dia so x la nerves.

Selesai acara sarung cincin aku berfoto jap dlm umh, tu pun aku kene ikut arhn cik pengarah pose gitu gini hehee (jgn mrh massitah, aku petik nm ko kt sini =)
Lps tu aku pun g turun kt tmpt org ramai2 tgh menjamu selera kt penanggah. Saje tunjuk2 muka dn bersalam-salaman serta berknln dgn family ash. Lps tu sambung lg amik2 gmbo hehee.








3 comments:

nieja said...

congrate syg!
haha aku ni lagi la
x prepared pape lagi.
mampos jap lagi kelam kabut

Ashmira said...

weh...nieja ko engage bila, thn ni gak ke?
Prepare awal2 tau supaya x kelibut. tp on dat time pun sure kelibut gak hehee =)

nieja said...

aku belom start buat
pape. haha. gile kan.
tengok la jap lagi memang
kelam kabut la aku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...