Monday, March 28, 2011

Kenduri ke...Jenjalan...?

OSmlm g ikut incik tunang g kenduri kawen saudara belah mak beliau, tok Wazir nmnya. Kenduri kawen trsbt bertempat di seksyen 27 shah alam. Punya la pyh nk carik...selama aku duk s.alam dulu.. mmg x prnh sampai sek.27 pun. Kemain jauh lg tmpt tu, umpama dr umh aku nk ke kg mak aku jauhnya. Tgk sign board mcm dah dkt jer sek. 27 tuh. Entah brape byk round about dah lalu x gak jumpe2. Asyik brenti tye org je. Fuh...dgn cuaca yg agak terik, fhm2 jeler... s.alm mmg pnsnya len mcm skit. Dkt 1 jam kot pusing2 kt area s. alm lps tu br jmpe. Ha...cmne nk jmpe lau sign board jln pun kene tampal dgn iklan2 ntah apa2 tu...susah nk carik jln. Nak masuk lorong apa pun x tau sbb suma dah bertampal2 dek perbuatn org2 yg tak bertanggungjwb tuh. Huh...leceh betoi!!

Dah sampai2 tu haruslah bersalam salaman, pastu apalagi mkn. Ms sampai pun dah pukul 1.30 kot mmg time tu org tgh ramai dtg, makanya tmpt pun full la jdnya. Menu? ha..mcm biasa la menu kenduri kawen. Yg paling aku suka tapai, rs mcm nk mkn je semua yg ada kt ats meja tuh. Hoh! Gila, nnt org lain x dpt mkn pula. Sblm berangkat bersalam-salamn lg dgn tuan rumah, lps tu jmpe 'mak yang' (m.cik incik tunang), bersalamn dulu lps tu br balik.

Ikut perancangn nk singgah tasik s. alm je abskn ms mnum2 ABC or mkn laksa. Tp tgk time br kul 2 ptg, tak pns buta lak time cenggitu nk beriadah huhuuu. Last2 g tmpt biasa Mid tgk wayang n mkn2 lg. Mula2 nk tgk citer Merong Mahawangsa tp dpt seat dpn skali x mo la...sakit mata plak nnt. Second choice we choose tgk citer bdk2 jer...Mars need Moms. Walaupun citer bdk2 tp touching gak la tgk...ada nilai2 pengajarn citer tu. Best jugak la...

Lps abs tgk citer tu singgah mkn dulu kt Belanga, actually nk mkn laksa shake tp restoran tu dah tutup. Terpaksa g mkn kt Belanga.
Air Pink Guava+Apple kot lupa la..

Teh tarik

Asam Laksa. Sgt pedas dr biasa okay..

Satay Belanga+lontong.



Sblm masuk cinema pose dulu. - Saya suka pakai baju maxi skrg krn ianya selesa then pakai seluar jeans yg akn menyebbkn saya rs sesak nafas terutama ble time saya suka mkn byk2 hahahaa.

Samsung Google Nexus S vs HTC Aria- Saya sgt jeles dgn enset incik tunang krn quality screen enset beliau sgt berkualitas walaupun MP sama size dgn enset ku. Actually time ni tgh lepak2 sementara tggu wayang bermula, Me suruh incik tunang set up my fon. Sbnrnya nk g Digi Centre nk tye iDigi plan for my fon ni lupa la pula. Bkn apa...bila pakai yg ada plan ni bila nk guna internet pun senang any time je, nk tgk map or guna GPS pun ble2 ms shj boleh b4 g jmpe client. X la sesat / x perlu la print map siap2 lg dr opis b4 g jmpe client.

Thursday, March 17, 2011

~Saguhati~

Kenapa saguhati, sape yg dpt saguhati? ha...actually aku la yg dpt hadiah saguhati tu. Tp persoalnnya kenapa aku dpt hadiah saguhati?
Sbnrnya hadiah saguhati ni adlh hasil kemenagn yg x seberapa yg telah kumenangi hasil pertandingn contest si gojes anjuran Apple Pink Bow.
Walaupun hye tersenarai utk top 30 je tp bkn senang tau nk dpt top 30 ni. Persaingn cukup sengit, masing2 berlumba2 utk meraih like terbyk. Bg aku apa yg aku dpt ni adlh 1 permulaan, mne tau mula2 dpt top 30, next time msuk contest lain dpt top 10 ke, x pun top 3. Tp kene usaha lbh lg la. Apapun hadiah saguhati ni sgt comel, aku dpt cepit rambut tp oleh krn aku bertudung nnt aku cepit kt tudung je la hehee.

My pic no 4 from left.

Gmbo agak blur sbb guna camera fon.

sepit tudung/sepit rambut.

Wednesday, March 16, 2011

~Lunch Hour dgn incik tunang~

Harini dpt lunch dgn my incik tunang kt Jusco Maluri, Secret Recipe. Cdg nk mkn kt Mcd or KFC tp phm2 jeler time cmtu ramai org so tukar plan mkn kt food court je tp...ramai gak org. Yg x ramai org kt restoran spt Nando's, Secret Recipe dn lain2. My incik tunang ajak mkn Nando's then aku x nak sbb x sdp sgt huhuu. Aku kata dr mkn kt Nando's baik mkn kt Secret Recipe je. Lgpun da lm x mkn banana cake fevret ku itu. Ikut tekak nk mkn mknn yg berkuah kt food court je spt tomyam, mee kari ke, sup or yong tau fu sup ke tp ramai org lak... takot lmbt lak masuk opis. Last2 g tgk2 menu kt dpn secret recipe apa yg sdp selain cake. Tgk2 ada mee kari, tomyam apa ntah dn spagheti. Konon nk mkn mknn yg berkuah la...tp bila tgk nasi lemak lauk rendang aym mcm sdp je terus x jd nk mkn mknn yg berkuah.

Menu yg dipilih spt yg tlh disebutkn di ats Nasi lemak, cake Indulgance dan Banana cake. Minuman pula - Chocolate ice blended dan Hot chocolate. Aku pye cake tapau je wat mkn kt opis huhuuu.


Chocolate ice blended

Hot Chocolate

Indulgance Cake


Coconut Rice




Banana Cake



Tuesday, March 15, 2011

~Engagement~ 13/3/11

Selesai sudah majlis pertunanganku dgn pilihan hatiku Encik Tunang yg bernama Ahmad Ashraf Bin Azman. Dah 2 hari pun berlalu tp br sat ni dpt update blog sbb sibuk mengemas umh dn brg2 kenduri serta hantaran. Sbb2 lain, x dpt nk upload gmba awl sbb line internet sgt2 la teruk. Satu gmba pun x dpt nk upload. Tp apa2 pun semuanya dah setel, lega dah fuh..., tggu majlis kawen pula.

Walaupun preparation dilakukan awl tp on that time ada je yg kurang, biasa la...ini la first time wat majlis cenggini lg2 aku ni anak sulung dn satu2nya ank prpmn dlm keluarga. Ikut perancangn awl mmg nk wat simple2 je tp bila nk dekat hari majlisnya makin serabut pula huhuuu. Mana taknya, mak aku serabut sbb nk pk menu apa yg best utk majlis ni, sbnrnya mmg dah plan awl2 nk msk apa tp bila last minit ada je idea nk tambah lauk2 lain. Yg aku pula serabut dgn hantarn walaupun hntrn part aku pttnya 2 je yg aku kene gubah iaitu kain psg dn jam tgn tp last minit aku kene gubah pula hantrn2 yg di sponsor oleh sedara mara. Bayangkn dlm 14 hntrn tu 10 aku kene gubah, bkn apa bila dah last minit nk gubah mmg stress, hilang focus, pastu aksesori for deco pun cukup2 je dn x smpt nk kuar g bli lg sbb masing2 suma dah busy wat persiapn yg lain2. Tp akhirnya aku berjaya juga siapkn.

Lps siapkan hntrn aku iron baju pula, takot x smpt nk iron pg2, utk baju bertunang ni aku beli siap je mls nk tempah2 kain lace sbb nnt gerenti sekali je aku pakai lps tu gantung dlm almari je. So aku decide beli jubah ala2 maxi dress gitu. Bkn senang nk cr kaler pink. Abs satu masjid india dn jln tar aku cari x jmpe2, bila aku tye org kt kedai tu kata dah abs stok sbb ramai org yg nk bertunang cr baju kaler pink jg aiyoo. Hampir putus asa gak time tu. Last2 amik keputusan nk masuk kedai yg terakhir b4 putus asa tp mmg nasib aku baik tiba2 aku terpandang 1 jubah ni cantik sgt sulamnnya. Jubah yg aku pakai ms bertunang ni la...simple tp menarik. Actually size baju tu bsr size L tp aku dah nk sgt aku beli je...dlm kepala aku pk boleh je alter baju ni. But bila tunjuk kt mama tetiba mama bg idea x pyh bukak jahitn dn jahit semula juz ikat pakai reben je katanya. Brilliant idea, lg senang x yah nk jahit2 blk kasi kecik. Ikat reben kaler pink je pastu letak brooch kt dpn tu cukup. Reben tu pun mama yg jahitkn hehee. Kiranya mama aku ni teror gak bab2 berfesyen ni. Semua aksesori spt veil,brooch kt kepala tu dn tudung aku cr dn beli sindri kt KL.

Lps je dah iron baju dn siapkn hantaran, aku siapkn pelamin pula. Ala...simple je pelamin ku. Langsir pelamin mama ku yg jahit, rel tmpt sangkut langsir tu abh ku yg psg, see...senang kan if parents ada skill utk buat semua tu x pyh upah2. Aku pula hye psg langsir dan letak je bunga2 lidi kt blkg kerusi tu. Itu pun idea mak aku jg lg tu. Lps dah siap semua tu aku pun masuk tdo zzz...Tinggal la mama, mak tam dn mak long mengupas bwg.

Esok majlis tu pula aku bgn pg2 siapkn hntrn lagik, ada je yg tercicir last2 minit sampai la dlm kul 10 tu tiba2 mak andam dah cal katanya on the way aiyak...aku yg x abs2 menyiapkn hntrn dgn x mndinyer kelam kabut siapkn. Aku cpt2 mndi pastu sarapan nsb baik smpt. Mak andam tu pun sampai kt umh aku dlm kul 10.30 dia g sarapn dulu then dia make up kn aku kul 11 sampai 12.30 .Belah lelaki pula sampi dlm kul 3, nsb baik ada yan dgn massitah temnkn aku dlm bilik x la borink. Perasaan aku time tu x la nerves sgt pun mgkn sbb da beberapa kali jmpe family ash terutama parents dia so x la nerves.

Selesai acara sarung cincin aku berfoto jap dlm umh, tu pun aku kene ikut arhn cik pengarah pose gitu gini hehee (jgn mrh massitah, aku petik nm ko kt sini =)
Lps tu aku pun g turun kt tmpt org ramai2 tgh menjamu selera kt penanggah. Saje tunjuk2 muka dn bersalam-salaman serta berknln dgn family ash. Lps tu sambung lg amik2 gmbo hehee.








Monday, March 7, 2011

Release Tension !!!

Smlm x plan pun nk kuar g memana sbb kepala tgh berserabut sampai la ke hari ini. Dr last week ag da rs len mcm jek, rs mcm x sdp ati, mcm ada sesuatu yg bakal berlaku then mmg dah berlaku pun kelmarin. Org kata lg nk dekat mmg byk dugaan dan lau kita nk buat sesuatu perkara yg baik pasti Tuhan akn tolong kita. Biasa la, bila kita dah serabut sgt2 dn menemui jln buntu, ms tu la jln penyelesaian tu dtg. Hurm...mmg slalu terjd pun pd diriku. Dah kucar kacir br dtg penyelesaiannya. Tp semua yg berlaku tu pasti ada hikmahnya.

Smlm bgn pg je aku rs stress giler, bosan, serabut, x tau la nk gambarkn cmne lg. Lps tu aku msg n call incik boyfrie tp x berjawab, sms x di bls. Byk kali aku try, last2 aku buntu aku on9 jap sambil2 tu try lg call n sms beliau. Around 12pm tu br la panggiln ku di jwb oleh beliau, tu pun dia br je bgn tdo akibat keletihn pulang dr Perak awl pg tu. Then aku ckp aku bosan dn serabut sgt2, perlukn dia utk bawak aku g menenangkn diri kat mana2 la jnji aku puas hati. Tp smlm cuaca pns sgt...buat aku lg pns ati je huhuuu. Cdgnya nk ambil angin kt tmn or tasik je utk menenangkn diri tp dah pns2 buta tu angin pun tarak. Mne taknya kuar umh pun kul 2 lps zohor, mmg time tu tgh pns terik kt luar. Dah x de pilihan incik boyfrie ajak g Mid je tmpt biasa kami. Mula2 tu x nak sbb aku kata time cmni ramai org lg buat aku serabut je tgk org ramai2 kt dlm tu lg2 smlm ada event PC fair. Incik boyfrie kata lau nk g tasek or tmn time pns cenggini nnt lg pns ati baik jln2 dlm Mid je sejuk katanya, leh sejukkn ati aku yg tgh pns tu. Erk! Wutever...

So, nk cr parking je dah mkn ms sejam lbh sbb org ramai berpusu2 nk g PC fair. Lg pening pulak kepala aku di buatnya. Dah dpt parking terus g mkn sbb da lpr sgt2. Agak buntu gak time tu maklumlah nk keluar pun x rancang pape so nk mkn pun x tau nk mkn kt ner walhal byk je choice kt situ. Last2 nmpk Nando's, aku ajak incik boyfrie mkn kt situ sbb x prnh cuba lg manakala beliau dah prnh try mkn Nando's. So oleh sbb beliau prnh try mkn kt Nando's, aku suh je beliau pilihkn menu yg best utk lunch ptg tu.

Setelah dpt mknn memasing mcm biasa la aku snap gmbo food dulu lps tu melantak hehee. But...seriously x sdp mcm Kenny Roger. Sosnya aku x berkenan 'a bit sour', lau yg extra hot ok skit but 'to spicy' la pulak. Cukup la skali je try 'ayam peri2' krn ketidaklazatannya mmg tidak terperi hehee =)





Ok, lps mkn tu aku x tau lak nk buat apa, then aku ajak g PC fair sbb incik boyfrie ada kata nk survey gadget utk beliau beli nnt. But b4 tu incik boyfrie ada suggest nak tgk movie, so beliau ajak g bli tiket wayang dulu. Citer yg kami choose yg pertama cter 'number four', second 'The Beastly'. Priority nk tgk citer 'number four' but dah full plak so second choice kami choose The beastly. Lps bli tiket terus g Pc fair, aiyooo sesak betul org kt dlm tu, tak larat rsnya nk bersesak2 kt dlm tu tp apa boley buat nk buang ms jap b4 tgk movie masuk juga la tu pun terus menuju ke destinasi yg perlu je. Otw nk kuar dr PC Fair tu aku ada la beli brg kt situ, oleh krn cooler pad aku yg kt umh tu dah nyawa2 ikn kejap fan tu berputar kejap mati baik aku bli yg br je hrga pun murah 9$ jek.

Lps tu kami trus g bli ice cream kt Mac D mcm biasa sementara nk tggu movie start mkn ice cream dulu. Dah abs menikmati ice cream br masuk panggung wayang.
Jalan cerita pun ok biasa2 jek x byk guna otak utk berfikir, cerita genre romantik. Mengisahkn seorang jejaka yg berlagak, sombong tp tampan kene sihir dgn schoolmate dia jd Beast. Cara2 nk memulihkn keadaan dia spt sediakala adlh dgn lafaz cinta dr seorng prmpn yg betul2 cintakn dia. Begitu la jln ceritanya. Oklah at least terhibur jap, boleh la lupakn skit mslh peribadi.

Saturday, March 5, 2011

March

Ini adlh entri pertama utk pembukaan bln Mac ini. Sbnrnya tatau nk citer apa, sgt bosan plak ptg2 begini. Sambil2 berblogging sambil tgk tv, citer? Entah, aku x hiraukn pun bukak je tv tu tp x tgk sgt pun. Slalu on9 dlm bilik je sbb selesa dn privacy, lg satu sbb mls nk angkut my lappy bwk ke ruang tamu. Tp di sbbkn asyik on9 sambil mgadap dinding bilik je so kiranya tukar angin la ni, on9 kt dpn plak sambil tgk tv.

Actually pg td aku ada la kemas2 bilik, rutin biasa ku lakukan bila weekend. Kemas la apa2 yg patot, tukar langsir, cdr, vacuum habuk2 kt bilik tu. Ha...br selesa nk terperap lm2 kat bilik tu, tdo pun lena. Tp mslh ku sejak beberapa hri ni ble time nk tdo asyik terjg je mlm2, ble bgn pg rs pening je sbb x cukup tdo.

Ok lah, skrg ni aku nk citer psl apa yg telah berlaku sejak kebelakangn ini di kwsan kediamn kami. Pg td mak aku ada citer, dia g borak2 jap dgn jiran kt ujung umh kami ni. Jiran tu citer yg motosikal ank gadisnya kene curi br2 ni. So mak aku pun bukak la citer psl motor dia pun hampir2 nk kene curi. Aku rs la msti org yg sm mencuri tu org yg sm ish...ish...berani sungguh mrk ni. Lps tu mak cik tu citer la plak psl jiran seblah umh dia tu ada org nk mengendap time dia tdo mlm2, jiran m.cik tu kata lg tiba2 dia nmpk ada org tgh selak langsir bilik dia, tp dia x pula menjerit @ kejutkn laki dia. Tatau la apa niat org gila cenggitu, padahal jiran m.cik tu dah berkahwen pun nk di kaconya. Then mak ku citer la yg aku pun kene gak cenggitu, ada org julur tgn kt tgkp nk ngendap aku tdo. Tak senonoh betul org tu,bkn setakat anak dara org, bini org pun nk di hendapnya ish...ish... mcm2 la skrg ni.

Moral of the story : Kehidupan zmn skrg ni semakin ramai penjenayah yg tak betul kt luar sana tu, kita perlu lebih berhati2 dgn keadaan sekeliling kita walaupun di dalam umh, belum tentu selamat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...