Sunday, July 18, 2010

Educational Tour Pizza Hut

ni gmbo time jg store Pizza Hut Jln TAR.


gmbo yg ats dn bwh ni time g kilang sembelih aym KFC. Kne pakai boot
da mcm power rangers je hehehe.


Yg ni gmbo batch kami ARMT 5

Pada 15/7/10 iaitu pada hari khamis lalu kami seramai 12 org termasuk Trainee Officer kami telah pergi lawatan ke Complex KFC di Shah Alam, x silap aku berhmpirn dgn seksyen 13.Di Complex ini adalah tmpt membuat Bakery & Commisiary utk Pizza Hut, KFC dn Ayamas/Rasa Mas. Disana kami di beri peluang untuk melihat dgn lebih dekat lg cr2 bagaimana memproses atau membuat roti atau nm glamernya 'Garlic Bread'. Kami dptlah melihat dr proses membuat doh sampai la roti itu diletakkn Garlic spread dgn menggunakan machine.

Selain itu kami juga melihat bagaimana mrk memilih kobis2 utk di buat Coleslaw. Bkn mudah ye, mrk mencari kobis yg betul2 segar dn rangup, jika nk dibandingkn dgn kobis yg kita beli kt psr mmg jauh bezanya sbb kobis yg kita beli tu ada rongga2 di dlmnya dn kdg2 ada cacing duk dlmnya. Tp kobis di sini x de ruang lgsg, mknanya mmg terpilih dn mhl krn qualitinya. So, buat pgthn korg sumer coleslaw KFC yg korng mkn tu mmg di buat siap2 di kilang dn mrk sgt2 memastikn quality kerangupnnya mcm aym gorengnya jg.

Setelah itu kami dibawa pula oleh TO kami lunch di Pizza Hut Klang sblm kami meneruskn lwtn ini ke kilang penyembelihn aym. Disini kami berpeluang melihat cara2 penyembelihn ayam dilakukan dn sememangnya Halal. Penyembelih2 aym ini hye boleh sembelih aym setiap 2 jam shj, mksdnya x leh berturut2 lebih dr 2 jam bg memastikn konsentrasi mrk ketika penyembelihn aym tidak terganggu. Almaklumlah satu hari mrk sembelih aym sebanyak 30 ribu ekor. Kalau musim perayaan atau nk dkt2 puasa ni boleh mencecah 100 ribu sehari, baygknlah.

Destinasi terakhir kami pula adlh ke kilang Sos brand LIFE tp kami x dpt tgk cr2 pemprosesannya krn under construction.

5 comments:

nieja said...

wah seronok.!

Ashmira said...

mmg seronok nieja. asyik mkn je.

Ahmad Ashraf said...

seronok nmpk.:) gogo power rangers.

Ashmira said...

Power Rangers nk g sembelih ayam kakaka ^_^

Ahmad Ashraf said...

ayam tu raksasa ker sampai kena pakai boot? ke takut ayam patuk kaki.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...