Friday, December 24, 2010

~X mas Day~

Today last day keje for this week la, da 4 hri aku pye pnt x hlng so rini x de kje sgt, lbh byk rilek je kt opis. Bos aku pun msuk kejap je kt opis, tu pun dia msuk lewat, if x byk kje or dia g meet client kt luar mmg dia msuk lmbt skit. If byk kje awl2 dia da smpai dulu dr kami hahaha. So td dia msuk around 11-1.30 je pastu dia blk aku rs la mybe dia nk g celebrate chrismas dgn family dia. Before dia keluar dr opis dia g kt dpn kt chrismas tree g amik present yg ada kt situ. Aku igt tu hiasan je x de pape tp upenyer ada isi dlm tu dn rupa2nya jg hadiah2 tu utk kami. Thanks la BOS.

Thursday, December 23, 2010

~Convocation~

Setelah berhempas pulas selama hampir 4 thn akhirnya aku telah berjaya menggenggam segulung ijazah. Paling istimewa sekali bila dapat konvo bersama2 dgn yg tersayang ;)
Sepatutnya aku konvo pd June haritu tp disebabkn terlalu awl surat konvo sampai selepas result kuar so x dpt nk prepare utk konvo tersebut. Mana taknya...time tu clash pula dgn date cousin aku kawen. Lau aku konvo pun da confirm la parents aku x dpt dtg. Lagipun ms tu kewangan pun tidak mengizinkn. Yela ms tu br je abs study...keje pun masih tercari2 lg time tu. Jd..mood nk konvo pun mcm down je. Sudah ditakdirkn aku konvo dgn boyfren aku skali agknya hehehehe.

Tp yg x syoknya bila time nk amik transkrip nm aku x de utk senarai konvo ke 8 ni, ye la pttnya aku konvo bln 6 jd aku disuruh oleh exam department utk ambil akaun statement dgn cop pengesahan, lps tu br lah leh g amik transkrip. Mmg lama betul la aku habiskn ms kt MSU new campus ni, dr pg smapai bawa ke ptg. Time nk berfoto pun kne 'Q', bosan betul. Nak mkn pun ramai gila kat cafe, nk g mkn kt luar hujan pula so trpksa gak la 'Q' utk bli mknn dn minuman. Nasib baik la food kt situ sdp dn murah gila...Aku amik nasi dgn lauk serta sayur yg sm utk aku dn parents aku sumanya 7.50 je, air pula aku ambil air mineral, teh tarik dn tembikai susu br 3.20 je.

Disebabkn cuaca hujan dn ms kuhabiskn begitu lm hye utk berbaris je jdnya x byk sgt gmbo yg di ambil serta view yg menarik kt MSU tu sbb dah pnt sgt. Sblm tu mmg da plan nk berfoto kt Library dn sekitar nya. Lagipun camera aku ayhku yg pegang so bapakku byk ambil video dr gmbo hahaha. Tapi apa2 pun tetap meriah krn dpt juga aku menamatkn pengajianku Alhamdulillah...






Sunday, November 21, 2010

Jom masak2 di hujung minggu...

hari ni mama aku x de kt umh sbb g teman abah hntr adik blk matrikulasi kat Kuala Pilah. So rini aku kene masaklah hehehe. Menu utk lunch ni simple je, kira menu ni adlh menu fevret aku ms study dolu2 sbb ianya simple dn senang serta sdp, bg aku la. Jimat pun jimat, yela time study dulu kne jimat2. Bli brg dapur pun mmg suka bli yg segera je...senang nk simpan dn thn lm. Tu zmn study dulu la.

Ha...so, apa menunya?

Harini aku msk 3 menu, semuanya sgt2 simple. First, ikn sardin msk lomak cili api tp bkn sardin, mackarel (bapaku slh beli,dia igt lau dlm tin tu suma sardin je). Second, bayam goreng bebola ikan. Third, telur dadar daun bawang.

Bahan2nya;


tp santan tu aku guna 1 je...tu pun da cukup lemaknya.


Mula2 kita empukkan kentang dulu.



Blender cili api dn bawang.



disebabkn kunyit idop x de aku gunakan serbuk kunyit aje pun boleh...





Thursday, November 18, 2010

Raya Aidiladha



Hari raya haji br je berlalu tetapi masih lg terasa kehangatan suasananya. mne taknya...dpt cuti raya 1 hari je pstu rini dah kne kje balik. Mood raya tu still terasa lg huhuhu...apokan dayo...nk ambil annual leave sayang pula, igt nk smpn utk cuti konvo or bertunang nnt.

Kalau dah nmnya raya haji @ qurban mestila ada sembelih lembu tp x de p tgk org sembelih lembu pun, duk umh je melahap ketupat, rendang daging, kuah kacang dn lodeh. Bila masuk waktu ptg br la bersiap2 balik ke kg mak di Semenyih ada wat majlis bc yassin dn mkn2 skit. Lps tu borak2 skit, agak2 dah masuk kul 8.30 mlm tu br la bergegas pulang sbb esknya nk kje. Lau x kje mmg cdnya nk lm2 skit kt kg.

Cukup la setakat ni yek. Mato den dah mulo layu nih. Next week ado laie den hupdate yo. 'Stay Tune' n Bubye...





Saturday, November 13, 2010

Shopping .....

Penat betul rini cr kain nikah utk dibuat hntaran ms bertunang nnt. Pergh...bli kain je dah brape kuar bajet hahaha. Lom bli baju bertunang lg huhuhu...Byk bnda lg yg nk kne bli nih huh! Lps g bli baju nikah, g pula shah alam kononnya nk cr baju utk bertunang yg dah siap. Dah jmpe yg berkenan abs pula kaler yg aku nk tu. Aku pun mntk je name card kt tokey butik tu igt nnt nk tempah kt dia je, biar dia je yg crkn kain yg aku nk tu dgn jahit skali, senang x yah nk penant2 bli kain sindri pastu hntr jahit buang ms dn cost je. Ok la hari ni mls nk cter byk2 sbb pnt. So kt bwh ni adlh gmbr2 sekitar pencarian kami:



mkn2 isi perot dulu...





pilih kain kt Jakel



test Veil

Singgah Shah Alm


mkn char kuew teow kt Aimar Corner(mengidam sgt nk mkn ni)


Wednesday, November 10, 2010

~Rekreasi~

Agak lm juga aku dah x berekreasi ni, slalunya lau time weekend ni lau aku x lekat kt umh aku p kenduri x pun ngedate tgk wayang, tu je kje aku utk menghabiskn sisa2 waktu yg terluang di hujung minggu ku selain ngorok(kroih...kroih...) hehehe.

Actually sppttnya ahad yg lps aku nk g shooping brg2 tut...(brg apa la tu yek)hehehe, tp disebabkn oleh cek gaji aku x clear lg so aku batalkn shj niat tersebut sehingga terpaksa la aku tukar plan g bli brg2 trsbt ke minngu ini @ minggu dpn.
Jadinya...aku pun agak bosan asyik duk umh je dn lau kuar pun asyik2 tgk wayang, dah tu tmpt yg sm je...asyik2 midvalley. kalo la midvalley tu boleh berkata2 msti dia ckp cmni 'asyik2 muka korang berdua ni je...x de muka lain ke, dah 4 thn dah aku nengok dak ni je...kawennya idak' hahaha. Insyaalah next 2 year aku bkn berdua lg hihihi.

Utk menghilangkn kebosanan tersebut, aku membuat 1 cdgn kpd boypren aku merangkap 'future husband'(Insyaallah) utk bersiar2 or amik angin(bkn aku sedut angin dpn kipas yek). Kalau ikut percadangn dia nk g tgk wayang je tp aku lak x nak...asyik2 tgk wayang pastu gelap je wat sakit mata lg2 lau cter box office time tu kene 'Q' pnjang, lps tu dpt lak seat first class pye hahaha (seat dpn skali-KHAS UTK VIP mcm aku hahaha). Jdnya, aku telah memutuskn utk pergi bersiar2 kt Putrajaya je, lgpun lm dah aku x g sana. Kebetuln cuaca pd hari tersebut sgt mengizinkn krn x pns dn x hujan, redup je, angin pun kuat. Tu br betul amik angin.

Firstly aku g mkn dulu kt Medan Selera bwh Masjid tu. Lps tu amik2 angin jap kt luar tu, cdgnya nk naik cruise tp disebabkn kne ikut jadual jd aku mls plak nk menunggu. So kami terus g ke Monumen sblm ke Tmn Botani Putra Jaya. Di sini x de apa2yg menarik pun selain tgk2 thn2 bersejarah kt setiap cermin kaca di sepanjang laluan nk ke menara Monumen tu, ms tu angin kuat betul. Kami juz posing2 amik gmbo je n amik angin, dah puas tgk pemandangn di situ jd apa lg...kami teruskn la lwtn kami seterusnya ke Tmn Botani, dah lm x tgk keindahan alam semulajadi tumbuh2hn di situ tp x byk perubhn pun cuma ada 1 tmpt kt tmn tu yg dulunya ada buaian tp skrg dah x de lg. Br cdg nk amik gmbo kt situ sambil2 mengimbas kembali kenangn2 kami sewaktu 3 thn yg lalu cewah...flashback konon...last2 terbantut niat itu tatkala buaian yg ku byg2kn tu dah x de kt situ lg huhuhhu.

Mula2 tu excited jg la g sana g sini, pose gedik sana sini hahaha. Bila ms utk pulang kami x jmpe jln keluar, kaki pula dah terasa sengal dn melecet(tu la gedik lg pakai wedges, ms pose x hingat kaki tu hahaha). Aku pun da x larat nk jln lg2 kne naik tangga huhuhu(gila mls aku time tu...rs nk terbang je kalo boleh...). Oleh krn bf aku sgt2 la kesian melihat keadaan kakiku yg melecet kemerah-merahn itu lalu dia menawarkn selipar beliau utk dipakai dgn selesanya huhuhu...tp dia cmne? Trpksa la dia berkaki aym demi aku laupun aku menolak twrn beliau pd awlnya, yelah kesian pulak nk biarkn beliau berkaki aym pdhal aku yg gatal sgt pkai wedges, dah tau nk beriadah gedik2 je pkai wedges huhuu(dlm hati aku ms tu berkata:oh baiknya hatimu lalink...sanggup bekorban apa saja demiku huuhuu...terharu). Dah tu beliau jglah yg membawa kasutku itu(apa pye gf la aku ni dah bg betis nk peha hehehe-ala...saje nk manja2 huhuu, gedik je). Kdg2 aku rs bertuah sgt2 dpt beliau jd kekasihku jika dibandingkn dgn yg lain2. Opps...melalut pulak dah...tiba2 panjang pulak krgn aku nih hehehe. Ok, kita berbalik kpd cerita asal.

Oh ya, lps da dpt jmpe jln keluar tu mmg happy sgt sebab da x lrt nk jln lg, perut plak dah lpr balik. Jdnya, lps tu kami g Alamanda pula cr mknn hahaha. Time tu gak la rs mengidam nk mkn laksa, padahal last 2 weeks dah mkn(merambu betul tekak ni). Time aku mengidam tu gak la x jmpe2 restorn yg jual laksa(adoi...kepingin dah ni). Abis 2 round aku pusing2 kt Alamanda tu last2 jmpe gak kt Medan Selera tp bkn laksa Penang fevret aku tu, yg ada laksa asam. Dah nk sgt aku mkn je...jnji laksa.
Perut pun dah kyg, so apa lg balik ler...(x reti2)

So dis month aku byk aktiviti...mmg full weeknd ni. So aku akan update kt blog nnt insyaallah...Firstly psl aktiviti shooping aku minggu ni dn second aktiviti raya haji ni dn kenduri-kendara sepanjang bln ni. 'Stay Tune' n bubye...






















Monday, September 6, 2010

~Our 4th Anniversary~



Tanggal 5 September 2010 maka genaplah 4 thn usia perkenalan kami. Pelbagai cbrn dn dugaan yg kami harungi tp kami masih lg bersama walau apa pun rintangan yg mendatang. Hope perkenalan kami ini sampai ke jinjang pelamin, ke anak cucu dn sehingga ke ahkir hayat kami Amin....
Sambutan kali ini rasanya spesel skit berbanding thn2 lps maybe sbb bln posa kot. All preparation telah dibuat oleh my 'lalink' dr book ticket wayang sehingga dinner kami maklumlah bln posa kne book awl2 lau x mkn kat tepi jln la jwbnya. Sblm bergerak ke Mid Valley kami telah buat pertukaran hadiah. Apakah hadiah itu hahaha rahsia k. Sesampai di Mid Valley kami jln2 jap pastu kul 4.45 kami terus masuk panggung wayang. Cerita yg kami tgk adlh Step up 3, walaupun agk ketinggalan sedikit tp aku tetap nk tgk cter tu sbb aku suka tgk dance + romantik huhuhu.
Lps abs je tgk wayang kami terus menuju ke restorn tmpt kami berbuka posa emm...dimana lg kalau bkn tmpt fevret kami 'Kenny Roger'. Tp x dpt nk mkn dgn tenang sbb kat luar tu berbaris pnjang tggu gilirn nk mkn kt situ huhuhu...dah la kami duk tepi tingkap, org yg Q kat luar tu pun asyik tgk ktorg mkn je adoi...
Apa2 pun syg nk ucapkn terima kasih ats segala2nya selama perkenalan kita ini abg...Love u so much.






Sunday, July 18, 2010

Educational Tour Pizza Hut

ni gmbo time jg store Pizza Hut Jln TAR.


gmbo yg ats dn bwh ni time g kilang sembelih aym KFC. Kne pakai boot
da mcm power rangers je hehehe.


Yg ni gmbo batch kami ARMT 5

Pada 15/7/10 iaitu pada hari khamis lalu kami seramai 12 org termasuk Trainee Officer kami telah pergi lawatan ke Complex KFC di Shah Alam, x silap aku berhmpirn dgn seksyen 13.Di Complex ini adalah tmpt membuat Bakery & Commisiary utk Pizza Hut, KFC dn Ayamas/Rasa Mas. Disana kami di beri peluang untuk melihat dgn lebih dekat lg cr2 bagaimana memproses atau membuat roti atau nm glamernya 'Garlic Bread'. Kami dptlah melihat dr proses membuat doh sampai la roti itu diletakkn Garlic spread dgn menggunakan machine.

Selain itu kami juga melihat bagaimana mrk memilih kobis2 utk di buat Coleslaw. Bkn mudah ye, mrk mencari kobis yg betul2 segar dn rangup, jika nk dibandingkn dgn kobis yg kita beli kt psr mmg jauh bezanya sbb kobis yg kita beli tu ada rongga2 di dlmnya dn kdg2 ada cacing duk dlmnya. Tp kobis di sini x de ruang lgsg, mknanya mmg terpilih dn mhl krn qualitinya. So, buat pgthn korg sumer coleslaw KFC yg korng mkn tu mmg di buat siap2 di kilang dn mrk sgt2 memastikn quality kerangupnnya mcm aym gorengnya jg.

Setelah itu kami dibawa pula oleh TO kami lunch di Pizza Hut Klang sblm kami meneruskn lwtn ini ke kilang penyembelihn aym. Disini kami berpeluang melihat cara2 penyembelihn ayam dilakukan dn sememangnya Halal. Penyembelih2 aym ini hye boleh sembelih aym setiap 2 jam shj, mksdnya x leh berturut2 lebih dr 2 jam bg memastikn konsentrasi mrk ketika penyembelihn aym tidak terganggu. Almaklumlah satu hari mrk sembelih aym sebanyak 30 ribu ekor. Kalau musim perayaan atau nk dkt2 puasa ni boleh mencecah 100 ribu sehari, baygknlah.

Destinasi terakhir kami pula adlh ke kilang Sos brand LIFE tp kami x dpt tgk cr2 pemprosesannya krn under construction.

Monday, July 12, 2010

First step in my new Life.

Langkah pertama aku untuk melangkah ke alam berumah tangga kini telah maju setapak. Kini ada 2 tapak lg untuk menuju ke arah itu. Actually, tanggal 3/7/2010 adalah hari dimana pihak keluarga Abg dtg merisikku. Percadangnnya nk buat simple2 je, almaklumlah merisik je pun. Tp disebabkn plan ni da dibuat lm so mcm2 la yg di ubah,dr family Abg je yg nk dtg terus Pak sedara n Mak sedara nya nk dtg skali memeriahkn majlis tersebut. Begitu jua di pihakku. Da mcm majlis PERTUNANGN pula sbb Opah Abg yg sarungkn cincin ke jari manisku. Selalunya merisik hye tingglkn cincin je, tp skrg da lain x mcm dulu. Bkn itu shj family Abg siap bawak hntrn lg. Aku pula mcm teragak nk bg jg sblm tu, tu pun last minit gak la buat hntrn. Mula2 nk bg cup cake yg aku buat sendiri, tiba2 mama aku kata tmbh la lg, bg buah ke. So tmbh la lg. Agenda perbincangn pd ptg itu adlh menetapkn skali tarikh pertunangn, Insyaalah tiada aral melintang lps aku convo bln 12 ni n lps bakal pak n mak mertua aku balik Haji. Maybe awl thn dpn. Kawennya pula insyaalah akhr thn dpn.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...