Sunday, December 27, 2009

Tomorrow Work.

Esk keje argh...mcm x puas cuti lak he3. Esk x confirm lg masuk offoce or kat KLIK (KL Information Kiosk) lg. Last week kat KLIK and this week maybe kot.Duk kat KLIK x bosan skit masuk lmbt blk cpt x ikut office hour. Kejenya layan tourist yg dtag kat kiosk bertanyakn direction tmpt2 yg diorg nak g lawat.

Monday aku jg KLIK Bkt Bintang,puh mencabar gak. Sepatutnya tourist hye leh tye mengenai tmpt2 dlm area KL je tp ada sorang mamat cina ni tye cmne nak g Putri jaya,mle2nya ktorg igt dia nk g putrajaya puas la akak2 tu explain siap bg map cmne nk g sana n amik bas apa last2 dia dtg blk ktenya bkn ptrajaya tp sebaliknya nak g Putri Jaya bt 9. Akak2 tu plak x tau area2 situ tp nsb baik aku tau sbb dkt area cheras. last2 aku yg explain kat dia siap buka peta malaysia plak penyudahnya. x phm2 gak. suh naik tren cian lak duit ada 5$ je mamat cina tu. So aku suh la dia naik bas. dah setel bab tu dia tye lak mcm mne dia nak tau bel dia dah sampai putri jaya. Aku explain lg, aku suh dia berhenti sampai Telekom bt 10 and then jln kaki g putri jaya coz nak suh naik teksi masuk dlm tmn perumahan dia x de duit. Ish2 kesian tul dia. Bas plak x masuk dlm. x tau la dia phm ke x.

Mcm2 org la aku jmpe, tp nk explain kt tourist mat saleh lg senang dr explain org tempatan. Tye tmpt yg pelik2.Time rest g mkn kt sg wang plaza and then g teman akak2 tu g bli baju bayi pulak, well smenya tu pregnant pulak, layankan aje, kdg2 tu siap tye pndpt nk bli keler apa lau baby boy kat aku, well x kan nk suggest kaler pink plak utk baby boy kan? he3 . 2 hari la jg bkt bintang pastu hari rabu dn khamis aku g jg KLIK Merdeka Square lak.

Kat sini x busy sgt. Tourist just tye place area2 situ je mcm Muzium,central market, Masjid India, Petaling Street. Tak la secabar kat KLIK Star Hill,jenuh nak explain.
So this week x pasti lg coz ada event New Year kat dataran lau aku diperlukan maybe aku kne blk office.

Saturday, December 19, 2009

Event




puh...br la dpt upload gmbo2 ms event, hri tu x leh upload sbb size bsr sgt melampau2 sampai 14mb. terpaksa aku kecilkn size sehingga 1mb. Event yg lps ni psl KLCC Photo spot. Ia mengenai tempat di mana tourist akn mengambil gmba yg berlatar belakangkn tower KLCC di spot2 tertentu tetapi tlh di ubah tmpt asalnya krn menyebabkn kesesakan bas yg parking tepi2 jln. So, majlis ini telah dirasmikan oleh datuk bandar.

Tugas aku pd hari itu adlh register je. mcm2 org la aku jumpa dr media sampai la datuk2 n datin2 tp kesian diorg kne jln dr 1 spot ke spot2 area yg lain kt tmn klcc sampau traders hotel. Aku dgn staf2 yg lain naik kereta bos g Traders Hotel he3. Kta sana kitaorg g Sky Bar tggu Datuk Bandar sampai and ada Press Conference. Perut da lpr plak ms tu, habis je datuk bndr berucap kami dihidangkn mknn. Emm...sedap sungguh mknnya jimat skit aku hari tu x yah bli mknn.

30 aribln ni plak ada event sambutan new year anjuran Am bank dgn kerjasama Unit Pelancongan DBKL. Nanti dtg la beramai2 ramai ye kat Dtrn merdeka. Sblm wat event ni keje aku adlh follow up call org yg berkenaan utk mesyuarat ini tp aku ni main cal je sampaikan aku cal perpustakaan negara invite g meeting new year ni. bila org tu tye aku'perlu ke kami dtg meeting tu, ni perpustakaan negara ada kene mengena dgn smbutn thn br ke'? Erk aku mati kutu jap, ye x ye gak tp dlm list ada no diorg. Cbrn cal2 org ni leh tahan gak,ada yg x dtg la, x confirm la dn mcm2 la alasn, aku igtkan yg confirm dtg tu adalh 15 org je dr 30 tu tp last2 yg dtgnya lbh 30 org,ada tu 1 company dtg sampai 3 org. bygkn kita dah setting meeting room utk 20 org je n minit mesyuarat aku photostat ngam2 jek manakala staf yag lain dah order mnum ptg pun cukup2 je. Ish3. Ble time meeting aku diberi peluang untuk menyertainya tp aku duk tepi jela. Rupa2nya nak wat event besar2 cmni mcm2 org nak kne panggil spt polis sbb nak tutup jln,seni tmn sbb nk minta hias stage dgn pokok2,LRT Monorail n rapid sbb nak lanjutkn ms operasi tren mrk, dn mcm lg la sehingga la ke perpustakaan digunakan utuk VVIP berehat disitu baru la aku tau apa fungsi perpustakaan dlm event ni. Bln 3 plak da event F1 tapi aku dah abs praktikal plak adoi rugi2 staf2 kat situ ckp best event F1.

Friday, December 4, 2009

First Week Practical.

1 minggu dah L.I tapi lum ada keje yg patut aku buat. Setakat ni fotostat and fax je keje aku. kekadang jadi operator jwb panggilan , yg lebihnya aku duk mengadap dpn PC yang x bernyawa sampai aku tertido hehehe.

Keje yang aku buat ni lebih kepada event. bulan ni banyak event. Di antaranya KLCC Photostops Launching. New Year celebration yg maybe akn diadakan di dataran merdeka(masih dlm meeting). Tp nampak la keje2 yang aku buat tu berkaitan dengan apa yg di pelajari dulu. Masa buat event dulu la. Kat UNIT PERLANCONGAN DBKL ni kekadang aku kena cal jbtn2 DBKL yang lain, hotel and travel agencies lepas 2 hari fax invitation or meeting.Kira follow up calls la.

Staf2 kat sini semuanya baik. so seronok la tak ada yang dengki2 dan busuk hati. Tak sombong. Ada la sorang senior kita kerja kat sini. Tak silap aku batch Mis Raihan. Banyak la yang dia ajar aku. Hmm..harap2 next week ada la kerja2 yg lebih mencabar buat aku yang kebosanan ini. Sekian.

Monday, August 31, 2009

Salam Ramadhan Al-Mubarak




Salam semua kepada pembaca2 blog yg sudi jenguk2 kt blog saya ini. Agak lm juga saya tidak mengupdate blog ini, maka dgn ini saya telah merajin2kn jari2 ku yg kegataln nk menaip ini utk mencoretkn seberapa ceritera bkn shj ceritera mlh diselitkn jg foto2 kecil buat tatapn pembaca yg budiman dn dikasihi. Cewah…
Utk kali ini, sepanjang bln Puasa jd blog saya ini akn dipenuhi dgn cerita beserta foto2 mknn utk berbuka puasa la ye. Slma 3 4 hari saya berada di rumah maka saya mempunyai ms yg terluang membantu ibu saya memasak utk juadah berbuka puasa bersama keluarga. Bkn itu sahaja, malahan saya jg turut menyelitkn foto2 cara2 membuat Kek yg dibuat oleh adik lelaki saya sendiri. Oleh kerana adik saya ini bkn sahaja suka mkn kek tetapi pandai jg buat kek. Jd disini saya selitkn foto2 pembuatan Kek Coklat Madu Berempah. Bhn2nya adlh spt butter cup, rempah kek, telur, tepung, coklat cair, gula halus dn gula perang serta madu. Cara-cara membuatnya adlh;
1-Pukul telur putih shj sehingga kembang lalu diasingkn.
2-Pukul butter bersama gula halus dn gula perang.
3-Masukkn telur kuning satu persatu.
4-Masukkn tepung yg dicampur sedikit serbuk penaik.
5-Masukkn coklat cair.
6-Masukkn sedikit madu dn rempah kek
7-Telur putih dn kesemua adunan hendaklah dipukul rata.
8-Setelah siap dimasukkan adunan kedalam loyang lalu dimasukkan kedlm oven.


Selain itu saya jg ada la memasak utk juadah berbuka puasa. Apa yg saya msk? Saya ni bkn la pro sgt msk2. Setakat msk biasa2 je la mcm Kuew Teow goreng. Manakala mak saya pula msk la lauk-pauk yg lain tp x sempat nk snap foto2nya. Saya hanya dpt snap foto kuih ini shj.

Monday, July 27, 2009

MaKaN sAtE kAjaNg









Yesterday aku g mkn2 dgn family kat Kajang. Emm sebut je Kajang apa lg menu yg paling popular kat sini sudah pasti la Satay Kajang. Satay paling popular kat sini adlh Satay Hj Samurim,satay beliau je yg paling sedap kat sini walaupun byk kedai2 sate kat sini x dpt nak lwn satay Hj Samuri yg sedap ni.

Actually Satay Hj Samuri ni dah maju sehingga beliau dah pun beli separuh bgnn Dato Lope yg dulunya adlh arked MARA mcm PKNS tu. Kedainya sgt bsr dn unik krn hiasan dlmnnya diperbykkn brg2 antik @ brg2 lm spt basikal tua, kereta antik, lampu antik,tempayan lm,radio lm dn byk lg. Hnye beberapa shj pic yg dpt aku tunjukkn disini, diantaranya speaker radio, peti besi lm dan helmet.

ABC kat tmpt ni pun not bad jg, sedap sbb disira dgn gula merah. Yela skrg ni jarang nk dpt ABC ada gula merah x mcm kat Shah Alam ni yg popular dgn ABC chocolate. Aku dah muak mkn ABC mcm tu. Sesekali teringin nak ABC time aku kecik2 dulu simple, x serabut dipandang dn sedap hehehe.


Saturday, July 25, 2009

Trip to Cherakah Hills

















Mggu lps aku g bkt Cerakah under subjek Recreation. Tp sory la yek x byk pic lak sbb mls nak amik gmbo krn terlalu pnt sgt semasa disana. Almaklumlah berkayak la, masuk hutan la river crossing la-bknnya river crossing tp river pool hahaha...

Actually aku seronok jg almaklumlah dah lm x rs suasana bunyi serangga2 di waktu mlm. Yelah aku ni org bandar kg pun kat area2 Selangor je dah moden x mcm dulu. Bila tdo sejuk je rs cme ada nyamuk la biasa la kan dlm hutan tp aku ni lau dah ngantuk peduli apa kan dgn nyamuk2 tu,dah penat tdo jela hihihi.....

Sekurang2nya lpe la jap dgn esemen aku yg berlambak2 tu. Ble blk sini je aku dah pening nk siapkan yg mne 1 dulu. Projek Seminar lg aku nak pk. Hari Rabu ritu spttnya ada mentor mentee-poco poco, tp aku x g sbb nak setelkan sponsorship,kami risau nk cr sposor utk 300 participant ni. Emm org lain seronok2 poco2 aku dn group sponsor bekerja keras call sponsor n g send surat. Dah mcm despatch je kami ni.

Well aku harapkn cpt2 la sme ni berlalu. A ku dah x sbr nk abskn study ni, x la sakit kpla aku lps ni. Xsbr dah aku nk bls jasa mak ayh aku. Kesian diorg asyk nak sara aku yg x abs2 blaja lg ni. Myusahkn mereka shj. Sabar yek mama...abah... satu hari nnt anak mu ini pasti akn menyenagkn kamu kelak. Insyaallah...

Friday, July 17, 2009

My New Life

Sudah hampir 1 minggu aku berulang alik dr shah alam ke Cheras. Kini aku dah x duduk perdana lg. Aku skrg stay dgn family aku blk lebih selesa sikit. x pyh nk pk psl mkn dn sewa umh dah. blk je dah ada org msk hehehe mak aku le yg msk. Dah lm x mkn mskn mama.

Lgpun ada 2 bln lbh je aku nk abiskn study aku kat MSU ni. Lps tu dah leh g praktikal dah. Actually byk perkara dah berlaku dlm hidup aku sepanjang blaja kat sini. Yang pahit ada yg manis pun ada. Bila aku kuar nnt dr sini pasti aku akn terigt2 je tmpt ni. Eceh...mcm la aku tinggal jauh sgt dr shah alm ni pdhal aku leh dtg sini sesekali kalau aku rs nk dtg la, bkn jauh pun cheras dgn shah alm.

Sebenarnya aku rs x sbr nk abiskn study ni sbb dah x sbr nak keje. Tp bila pk lps ni aku akn tinggalkn tmpt ni dn kwn2 ku yg masing2 dtg dr negeri yg berlainan pasti ssh akn bertemu lg. Itu yg membuatkn aku rs sedih jg. Lagi2 berpisah dgn boyfren aku tu,skrg ni pun aku rs mcm dah jauh je dgn dia. Ye la lau x slalu je dating. Skrg jmpe pun kejap2. Nnt time praktikal n keje cmne la agknya.

Esok aku ada camping kat Bkt Cherakah. Tiga hari mle dr hari sabtu sampai isnin. So bln ni aku pnt skit la dgn projek Seminar lg huh...nak exam lg x bc pape pun lg.

So aku dah jarang nk online & berblogger. Emmm ok la setakat ni. Aku nak chau dulu. Bubye.....

Friday, July 3, 2009

Recreation Claz today.

Class Reacreation hari ini sungguh menghampakan ku. Agaknya sbb apa yek?
Ha... nak tau, pye la smgt aku ni pakai sport attire ptg td kununnya nk g hutan lalang la stadium la apa la itu yg dijanjikan oleh Dr Razali hehehe... tp tup2 dlm clas je.

Actually today class we learn about how to use compass and streching. So Dr juz wat Demo kt dpn class je. Agak kelakar jg aku rs seperti masuk class pendidikan jasmani zmn sekolah dulu plak. Katanya training utk g bukit cerakah nnt.

oooooooo? Yg mnjd mangsa demonstrasi trsbt adlh Rizal Jemat Nina Mica & Noni. agagagaga...kelakar betul diorg dikenakan oleh Dr. Mereka telah diajr cr2 dukung org yg pelbagai nmnya. Yg uniknya nm2 trsbt adalah spt 'Dukung ala2 Darling' ala mcm boyfren dukung girlfren tu lg 1 entah tul @ x ayat aku ni 'Dukung Fireman' ntah la tul ke? hehehe lau x tul sila betulkan hehehe...pastu ada la lg 2 jenis tu ntah apa lak nmnya x tau lak.

Bkn itu shj, Dr siap buat Pumping la kat ats meja dlm clas tu hahaha...dn siap berdiri ats meja nak tunjukkn demostrasinya tu. Aku plak rs mengantuk je dlm clas dn dahaga siap bwk air mineral dn jus manggis kunun2nya tkt haus semasa mnjlnkn aktiviti meredah 'hutan lalang' tu nnt katanya. Tp x kemane2 pun aku da haus je dlm class mcm berlari je pntnya, mana xnya class kat anx tu da mcm sauna je rsnya. X pyh wat aktiviti pun da pns mcm dlm oven je rsnya. huh..

Balik je dr class Recreation aku trus je tdo zzzzzzzzzzz.........pnt la kunun hehehe...

Monday, June 29, 2009

My Besday



Hari ini adalah hari jadiku yg ke 23. Da tua da pun. Lau kawin ank da 2 3 kot hehehe...tp smlm adlh hari yg paling happy buatku kerana aku dpt 2 surprise dr my family and my boyfren. Rs happy sgt2.

Smlm boyfren aku ajk aku g KLCC jln2 kt sana n tgk wayang. Tp sampai2 je kt KLCC tetiba mama aku cal katanya nk dtg jmpe aku kejap sblm terus blk kg kat Klang. Katanya saje nk jmpe n nk bg lauk kat aku. Tp camne aku da sampai KLCC. Apa lg boyfren aku pun patah blk ke shah alam.

Dlm kul 4 family aku pun sampai la and mama pun buat surprise bwk cake. Happy sgt2 time tu ye la actually da lm gak family aku x celebrate besday aku maklumlah da bsr panjang katanya. Tp smlm ntah kenape agaknya tetiba mrk nk celebrate mybe da rs anknya ni da dewasa n study pun da nak abis.

Selepas itu aku pergi blk kat KLCC. Mengikut plan boyfren aku tnpa pengetahuanku dia sbnrnya nk bwk aku g Aquaria dn Petrosains tp x sempat sbb pth blk ke shah alam jmpe mama. Boyfren aku kata x pe la amik berkat mak ayah dtg nk wat surprise bkn selalu. Ada ms katanya dia pasti akn bwk aku kesana. So cdgnya msuk Petrosains je la itu je yg sempat tp ticket abis pulak so g tgk wayang je la. Kami tgk Transformer.

Abis je movie aku igt terus blk. Tetiba boyfren aku ajk g karaoke plak. Da booking katanya. Tp ms tu aku da pnt sgt aku tdo jap dlm keta. Tau2 da sampai je kat 'Neway Karaoke' kat Subang Jaya. Ok la jugak tmptnya not bad la lau nk dibandingkan melalak kat Karaoke jamban tmpt slalu aku g dgn boyfren aku tu. Masuk je kt dlm bilik karaoke tu kami order air dn mknn. Aku igt stakat nyanyi2 dn mkn2 je. Tp sebenarnya aku tertanya2 sape sorang lg yg akn join ktorg sbb kt resit boyfren aku booking 3 person. Aku tye la sape lg sorang katanye kwn dia nk join skali. Aku pun x pk sgt la terus je melalak lagu2 yg ada kt screen tu ada la 2 lagu tetiba je 'Nina' dtg. Hmm hampeh tul mrk buat plan rpenya diam2. Bkn tu saje da sdp2 nyanyi n x abis lg lagunya tetiba tukar lagu len plak. Nak tau lagu apa?
Lagu 'HAPPY BESDAY' rpenya. Aku pun ternganga2 je yela sdp2 nyanyi tetiba kuar lgu len plak. Bkn itu saje tetiba pelayan kat situ masuk bwk cake. Aku pye senyum sampai ke telinga la.

So smlm ada 2 surprise utk aku. Aku rs happy sgt2. Thanks to my mom and my boyfren coz wat surprise yg paling bermakna buatku utk Thn ini. Love u all mmuah.


Sunday, June 21, 2009

Happy Fathers Day


Happy Fathers Day abah. Actually kad ni telah dipos 3 hari lalu. Harap2 da smpai.

Saturday, June 20, 2009

AmBiL aNgIn Di tAsIk ShAh aLaM.





















Smlm aku pergi kolej ambil jadual tp aku confius nk amik yg mne 1 sbb ada 3. Pastu ada memo kt seblah tu mis Zainon yg tulis. Katanya amik yg first one. So aku salin yg first one jela. Tp ada lg 1 mslh. Subjek Strategik Management x de dlm ketiga2 jadual tersebut. Aku cari2 ada kt jadual sem 5 tp tetap clash gak.

Adakah kita kne amik subjek ini sem dpn? Oh tidak aku nak abskn sem ni gak!

Lepas dah pening2 salin jadual aku ajak bf aku g tasik amik angin skit. Emm nasib baik ptg tu ada la angin kt Tasik Shah Alam tu jd nyaman la skit rsnya. Hlang skit kekeliruan psl jadual yg aku salin kt kolej sebentar td.

Thursday, June 18, 2009

Result x kuar lg ar.........

Ceet! Result x kuar lg. Pye la excited pg2 g kolej nk amk result. Yo ar je aku g amk number n duk lelama kt situ. Skali staff kt dlm CGO4 tu bg krts kecik cam id je bsrnya.

Td jmpe mentor register je. Next week da start class kata mis Linda n next week gak rsnya br result kuar. Msti kelam kabut dn sesak nnt kt kolej.

Td pun dak ptpl pye slip result br je kuar. Sesak je kolej harini. Huh!


Wednesday, June 17, 2009

Comel x.......?



comel x?

PEnAtNyA.......

Hari ini adalah hari yg sgt memenatkn kerana malam semalam paip kat umh aku kt perdana ni bocor plak. Dah la sinki tersumbat. Geramnya la aku, mne x nye blk2 dr bli brg smlm tetiba aku dgr bunyi mcm hujn lebat pdhl aku terpk juga aku kt luar td x hujn pun apa lg mula la pk mcm2. Aku pun terus masuk g dapur tgk apa sbnrnya yg terjadi dn tau2 da banjir je dapurnya. Huh! Sungguh memeranjatkn mcm hujn lebat paip tu bocor. Aku pye la panik trus g luar tutup paip. Pastu aku terpk plak aku da tutup paip kt luar tu cam ne lak aku nk mndi ke nk membasuh pape ke. Adus,mslh gak ni. Aku masuk kedapur semula dn mle melihat2 apa mslh yg sebenarnya berlaku pd paip itu. Sambil melihat2 apa yg patut akhirnya aku telah jmpe jln keluar hehehe...aku nmpk kepala paip kt bwh sinki tu lalu aku tutup so setel mslh yg pertama.
Aku pun terus cal abg Sham (Tuan umh) aku dn suh dia hntr org repair paip bocor ni sm sinki yg tersumbat hampir 5 bln lalu. Sungguh menyakitkn hati ble ckp dgn abg Sham tu. Ada ke ptt dia kata begini "Ha awk ye yg x byr sewa umh lg?" Ish,da 2 kali dia ckp mcm tu. Dulu aku suh betulkn tombol pintu bilik pun dia ckp camtu gak. Apa, igt mke aku ni jenis yg ske komplen tp x byr sewa ke. Aku pun sembur je la dia lik. "Eh...saya tiap2 bln byr tau. Ha ni da byr sewa da tu komplen da byk kali ni tp x gak dtg betulkn sinki tu. Ha skrg ni paip plak bocor cmne ni Abg Sham?" Gitu la kata aku. Apa lg malu la dia "Oh ye ke tu la segan da saya ni. Ok la nnt saya cal Leong plumber suh dtg umh awk betulkn pape yg bocor dn tersumbat tu t saya byr." Itu la katanya tuan umh aku tu.
Esok harinya dtg la Leong Plumber tu. Ada la sejam lebih dia betulkn paip sm sinki yg tersumbat tu. Da siap sme tu apalagi mslh yg kedua plak muncul ni. Hehehee x la bsr mne mslh tersebut cme dapur da kotor la. Terpaksa la aku cuci dapur aku tu dgn mengemopnya lg 1 hal. Da la aku puasa hri ni dgn cuaca kt luar tu yg pns terik tu membuatkn aku bertmbh penat. Dah siap kemas tu aku tdo la apa lg penat la katakan.

Father's Day


HAPPY fATHER'S dAY


emm actually x tau nk coretkn pape lg. Lom ada idea lg tp akn ada la cerita or apa2 yg menarik utk dikongsi bersama2 blogger yg lain. Sebelum ni wat blog kt friendsters je tp lps ni blog kt fs akn di tukar kesini.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...